Da jeg dro til Formentera forrige måned var det mange som spurte meg om hvor i all verden dette stedet ligger.
Det er ikke en øy som er så kjent. Formentera ligger i Spania, og er naboøya til Ibiza – som igjen er en del av de Baleariske øyer. Rent geografisk ligger Formentera rett ut for Benidorm.
Du kommer deg til denne flotte og svært lille øya ved å fly til Ibiza og så ta en ferge i 30 minutter (Eller fly til Alicante og ta ferge fra Denia).
Hvis du trodde Ibiza var en liten øy må du tro om igjen. Formentera er skikkelig liten og du kommer deg rundt på kort tid. På det lengste er øya 19 kilometer…
Ibiza er partyfolkets øy. Ja, jeg vet at det også finnes perler for småbarnsfamilier og andre som vil ha en rolig ferie. Formentera er øya for hippier og folk som vil ta livet veldig med ro. Flere av lokalbefolkningen refererer stadig til enhjørninger og jeg vet ikke om de har røyket litt av det truede sjøgresset Posidonia eller noe som er hakket sterkere. Uansett er det ikke umulig at man ser syner etter å ha vært på den blendende vakre øya en stund.
For Formentera er fantastisk vakker. Ikke bare har de en av verdens flotteste strender der (playa de illetas). De har også idylliske landsbyer og strandpromenader.
Strandpromenadene er ikke slik vi kjenner dem. Langs hele kysten har man laget treplankepromenader som snirkler seg rundt kysten. De glir perfekt inn i landskapet.
Formentera er kjent for Karibia-turkist hav og hvite strender. Dette er takket være Posidonia-sjøgresset. Sjøgresskolonien er den største i Middelhavet og det fikk i 1999 Unesco verdensarv-status. Sjøgresset forsvinner gradvis og det vil få, og har fått, store konsekvenser. Det store fokuset for Formentera er nå å satse på bærekraftig turisme.
Midt på sommeren inntas øya av store yachter som graver opp sjøgresset langs kysten med ankene sine. Det er rett og slett begynnelsen på en aldri så liten katastrofe. Lokalbefolkningen bruker sjøgresset som skyller opp på stranden som dyrefôr og isolering av hus og kompost.
Da jeg var på Formentera var det en stor konferanse på øya med fokus på å bevare Posidonia-sjøgresset. Blant foredragsholderne var sønnen til den kjente dykkeren og filmskaperen Jacques Cousteau, Pierre Yves Cousteau fra Cousteau Divers, Manu San Félix fra National Geographic og representanter fra Greenpeace. Det var ingen lystig konferanse. Vi forsøpler jordkloden med plast og dette igjen tar livet av alt liv i havet.
Jeg skal ikke svartmale alt her, men jeg fikk meg en øyeåpner under konferansen. Det ble sagt at kun 7% av all plast som kastes blir resirkulert… En så liten ting som å takke nei til plastsugerør og engangsbestikk er et lite skritt på veien.
Skjønnheter som Formentera må forbli vakre, og da er slikt miljøarbeid viktig. I denne bloggposten vil jeg vise deg akkurat hvor vakker øya er.
Jeg bor på Hotel Insotel Formentera Playa på Playa de Migjorn. Hotellet ligger rett på stranden og er et populært hotell for småbarnsfamilier. Femten minutters gange videre nedover stranden ligger Gecko´s Beach Club – et skikkelig boutique-hotell som jeg definitivt vil teste ut neste gang.
Jeg fikk en omvisning i en av suitene deres, og det frister. Litt dyrt, men det er ikke noe i veien for å ta en matbit eller en kaffe hvis du bare vil innom å se. Det gjorde jeg.
Går du videre bortover strandpromenaden kommer du til Kiosko 62. Dette er Formentera i et nøtteskall. Denne strandbaren er kjent for gode burgere, en satans fin havutsikt og gode cocktails med solnedgang på kjøpet.
De er kjent for å lage den beste Pomada på øya. Dette er egentlig en drink fra Menorca (som også er naboøy til Formentera). Der lager de nemlig egen gin (Mahon Gin) (og einebærene er fra Formentera) og drinken består av like deler gin, sukkersirup, nypresset sitronsaft, en splash sodavann og masse isbiter.
Det må sies. Folk er veldig frie på Formentera og du må ikke sette drinken i halsen hvis du ser folk sprade splitter nakne rundt deg. Dette er helt naturlig. Nakne mennesker soler seg blant påkledde turister. Slik gjør de det på Formentera.
Går du i helt motsatt retning av Kiosko 62 og hotellet mitt vil du etter en halvtime komme til flere kjente steder. Blue Bar er et slikt sted. Ja, noen har røyka et eller annet sjøgress her også, for stedet er knallblåt og en alien står å tar deg imot utenfor.
De serverer mat og drikke og stedet er fantastisk å oppsøke når solen går ned. De arrangerer alien-show (!) og har div Dj’s som spiller her i sommerperioden (som avsluttes i oktober)
San Francesc er Formenteras største og eneste by. Her vil du finne gode shoppingmuligheter. Det er ingen tvil om at du finner Ibiza-hippistilen her.
Bar del Centro er byens eldste by og et hyggelig sted å ta en drink på kvelden mens solen går ned. Den ligger vis-a-vis kirken.
Det finnes et par vinprodusenter på øya. Jeg besøkte Cap de Barberia – vingården som ligger ikke så langt fra Barberia-fyret, et yndet utfluktsmål.
Hos Cap de Barberia lager de 10 000-12 000 flasker vin per år. De er sabla gode også. Vinen Hippie finner du kun på øya og den er en hyllest til de første hippiene som kom hit. Den lages det 1500 flasker av i året.
Vindruene som dyrkes på gården er Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell (typisk vindrue i Middelhavslandene) og Fogoneu (vanlig vindrue på de baleariske øyer)
Selve «rosinen i pølsen» er Playa de illetas, Middelhavets Maldivene om du vil. Dette er en lang tarm med strender på begge sider. Det er en drøm av et sted! På vei ut mot denne halvøyen kjører du forbi Salines de Formentera, nok et UNESCO verdensarv-sted. Her lages salt naturlig ved å tørke saltvann i solen. Slik saltproduksjon har man hatt på Formentera helt siden tidenes morgen. I dette området kan du også få øye på rosa flamingoer. Er dette dette hippiene tror er enhjørninger?
Du kan kjøpe flytende salt på flaske på flyplassen i Ibiza og sikkert i utvalgte butikker på Formentera.
Playa de illetas er et typisk sted som fylles opp av dyre yachter i sommersesongen. Jeg var heldig med tidspunktet jeg var der, for da var det knapt en båt i sikte. Det er slik det bør være. Det er så vakkert å se utover turkist hav.
På denne unike halvøya finner du mange spisesteder og visstnok blir det dyrere og dyrere jo lenger ut på tuppen du kommer. Jeg spiste på Kiosko el Pirata, og det var helt konge! Nydelige blåskjell kokt i hvitvin, laurbærblader og sitron. De lager en killer paella der også. Og skikkelig god paella slår ingenting i verden.
Videre utover på halvøyen ligger El Ministre, André, Juan y Andrea og Tanga. Utsikten er fantastisk og strendene er som en filmkulisse. Det er verdt å brenne av en tusing på lunsj med doggfrisk rosévin, altså.
Ute på El Ministre kan du få denne herlige cocktailen laget av gin, mynte, sitron, jordbær, sukker og sprite. Den skal lages til sommeren.
Fra strand til høyden. Det høyeste punktet på Formentera er La Mola og den rager hele 192 meter over havet.
Fra restauranten El Mirador har du den utsikten utover hele øya. Det er herfra du vil kunne se hvor smal øya er. På denne enkle restauranten har de visstnok veldig god mat også.
Den lille fiskelandsbyen El Calo er verdt å stoppe innom for å se fiskebåtene og fisken som henger til tørk. Denne fisken, som er en liten haisort, brukes til den kjente salaten Ensalada Payese. Dette er en salat med tørket og saltet fisk, potet, grønne og røde paprika, løk, olivenolje, eddik, oliven og brødkrutonger.
Jeg likte den veldig godt, og vil prøve å lage en variant med klippfisk en dag.
Cala Saona er en bukt med strandhotell, barer og restauranter. Stranden er veldig fin og sandkvaliteten er i verdensklasse. Baren som ligger som en liten hytte på berget er så koselig! Perfekt sted å nye en øl eller en liten hierbas – hjemmelaget urtelikør.
Es Pujol er turiststrandbyen der du finner masse utesteder og kule butikker. Langs denne stranden ligger en veldig bra restaurant. Chezz Gerdi er en hippie-strandrestaurant med avslappet stemning og god, italienskinspirert middelhavsmat. Jeg skulle fryktelig gjerne ha vært her på sommerstid og vært her hele dagen og brukt solsengene, drukket drinker og levd livet.
Denne gang ble det med middag og en flott introduksjon til en av de mest populære strandrestaurantene på Formentera.
Hvem passer Formentera for? Jeg vil si at det passer for både småbarnfamilier, par og partyløver. Dette er øya for de som synes øyliv-tempoet er akkurat det man trenger for å gire ned. Jeg har med hånden på hjertet aldri opplev mer slowlife-mentalitet i hele mitt liv, (og jeg har vært på mange øyer). Og vi alle kan trenge litt nedgiring av og til. Maten er deilig og folk er hyggelige. Skulle man få lopper i blodet kan man dra på dagstur til Ibiza.
Til info: Jeg har vært på pressetur med det spanske turistkontor