Førjulshygge i København

Fredag var jeg i København for å oppleve starten på førjulstiden. Dette var dagen da det ærverdige hotellet D’Angleterre tente julelysene – en stor begivenhet for københavnere og turister. Når disse lysene er tent, ja da starter julen. Dette er en tradisjon som har pågått i over 25 år.

Årets juledekorasjon på hotellfasaden koster 2,5 millioner danske kroner, så da kan du tenke deg så flott det er! Vanligvis er temaene i dekorasjonen upolitiske og religionsnøytrale, men i år har familien som eier D’Angleterre bestemt seg for å fokusere på miljøet og global oppvarming fortalt gjennom isbjørner. Det er en vakker utstilling og jeg har sansen for at de setter fokus på et viktig tema.

Nydelige dekorasjoner på hotel D'Angleterre.
Nydelige dekorasjoner på Hotel D’Angleterre.

Men jeg er her også for å spise. Det skulle jo selvsagt bare mangle. Jeg er jo tross alt matglad.

Og hva passer vel bedre enn å spise en posh julelunsj på selveste D’Angleterre og i restaurant Marchal som attpåtil har en Michelinstjerne? Du trenger ikke spørre to ganger, sier jeg.

Vi er en liten gruppe med søde piger fra Norge som får selveste langbordet i midten av lokalet. Det anbefales å booke dette bordet hvis du og en gjeng skal til København. Man føler seg akkurat litt mer viktig enn alle andre når man sitter der. Helt sant.

DSCF6815

Christian Gadient svinger kniven i kjøkkenet på Marchals og det gjør han med en nordisk/fransk stil. Vi bestiller julemenyen og tilhørende vinpakke. En fireretters-julelunsjmeny koster 465 danske kroner (drikkemeny ikke inkl.).

Vi starter med et glass champagne slik det hører med når man spiser på et fornemt sted. Dessuten er det en deilig måte å få igang praten på.

Ål og champis. Det gode liv.
Ål og champis. Det gode liv.
DSCF6856
Røkt ål med sjalottløk og tangmajones
DSCF6869
Kamskjell med skummende jordskokkesuppe og persilleolje.
DSCF6866
Tilbehør til kamskjellene: Sprø jordskokkskall med pærekrem. Fantastisk og intens smak.
DSCF6875
Christian Gadient
DSCF6886
Andebryst med skorsonerrot, grønnkål, syltede grønne jordbær (trendy tilbehør du får på alle kule steder i København om dagen)  og en saus laget på vadouvan (indisk karrimiks) og Gammel Dansk. Sykt godt. Dette var retten som så ut som selveste julaften. Rødt kjøtt, grønne blader og et hvitt pulver strødd forsiktig over rettten. Vi får servert en nydelig pinot noir fra Russian River Valley i California.
Klassisk dansk juledessert: Ris a la mande med kirsebærsaus. Her var det selvsagt en twist i form av frysetørket kirsebærpulver, spanske flate mandler og vaniljeiskrem i midten.
Klassisk dansk juledessert laget på riskrem: Ris a la mande med kirsebærsaus. Her var det selvsagt en twist i form av frysetørket kirsebærpulver, spanske flate mandler og vaniljeiskrem i midten.

DSCF6843

Så er det fristende å ta seg en tur i The Royal Suite (til den nette pris av 56 000 danske kroner per døgn) og ta seg en cowboystrekk. Men det føles mer fornuftig å gå ut i Københavns julegater for å gå av seg litt av den deilige julelunsjen.

Deltaljer fra The Royal Suite"
Deltaljer fra The Royal Suite»

Tilbake til D’Angleterre klokken 17.00 og lysene på juleutstillingen tennes. Det er stappfullt av folk og barna gjør store øyne når lysene tennes og årets tema avsløres.

Etter julelyssermonien trekker vi inn i hotellet igjen for nå er det tid for gløgg.

Julepyntet D'Angleterre. (Foto Visit Denmark)
Julepyntet D’Angleterre. (Foto Visit Denmark)
DSCF7053
Pyntet til gløggfest.
DSCF7040
Deilig lys gløgg som varmer.

DSCF6798

Til info: Jeg er invitert av Visit Denmark på denne snarturen til København. Fly, måltid og hotell er dekket av dem. Det jeg skriver om turen på bloggen er på egen oppfordring.

 

Forrige

Vaniljekranser anno 1886

Jeg, trøffeljegeren

Neste

Legg igjen en kommentar