Få hermetikken på bordet!

(Annonsesamarbeid King Oscar x HellesKitchen)
Fisk på boks er trendy nå. Men viktigst av alt: Dette er egentlig ingen trend. King Oscar har levert hermetiserte fiskeprodukter i 120 år.
Det er hyggelig at den yngre generasjonen har oppdaget produkter som sardiner, ansjos og tunfisk. Det er også svært hyggelig at man benytter produktene til kos og hygge.
De siste årene har metallboksene vært et fast innslag å se på vinbarer og lunsjsteder i de norske og skandinaviske storbyene. Enkelt servert med en sitronbåt, et stykke lekkert brød og et glass med noe godt i. Jeg har selv benyttet meg av den komboen i mange situasjoner både ute på byen og hjemme. Gjerne i kombinasjon med noen andre småretter. Jeg kaller slike konsepter Litt av alt – akkurat som boka mi som kom ut i høst. For det er litt av alt man vil ha når man skal kose seg.

Deilige fiskeprodukter fra King Oscar.

Bordet med produkter fra King Oscar som jeg har satt sammen tar kort tid å lage. Det er en fin introduksjon til de hermetiserte fiskeproduktene som finnes i sortementet til King Oscar. Jeg har ikke brukt alle produktene her, men et utvalg som jeg personlig synes passer perfekt til et lite bord.
Jeg har brukt sardiner, kippers (røkt sild), ansjoser og tunfisk i olivenolje. Til disse produktene gir jeg enkle tips til hvordan servere dem. Du trenger ikke gå i noen spesialbutikk for å få det til. Det aller meste er tilgjengelig i vanlig dagligvare.

King Oscar er stort i utlandet også. Her fra La Boîte à Sardine i Marseille. Foto: Helle Øder valebrokk

Sjømatprodukter på boks er ansett som luksus i land som Portugal og Spania. Det finnes egne butikker som kun selger hermetikk av fisk og skalldyr. Jeg er en slik som hamstrer med hjem fra utlandet for å kose meg med det ved en senere anledning. Sjømat på boks er det perfekte følge til et glass øl, vin, sherry eller vermut. Du trenger egentlig ikke mer. Du må selvsagt ikke drikke alkohol til denne typen mat. Alkoholfritt øl, kombucha og alkoholfri vin er også helt perfekt.
Selve trenden som vi nå ser overalt i verden (og især i USA) startet på TikTok og Instagram. Folk, og især unge mennesker omfavner boksefisk til den store gullmedaljen. Hvordan kunne dette skje?
Hermetikkfisk er hverdagsluksus. Det er en god kilde til protein og de gode fettstoffene. Hermetikk er også noe du alltid kan ha i huset for holdbarheten er svært lang. Det er lettvint og det er det perfekte-uperfekte å sette på bordet når man plutselig får lyst på noe godt og sundt. Det er ikke bare pålegg. Det er så mye mer.

Når man får smaken på denne type mat får man “craving” og må ha det. Bare må ha det.

Ansjos:
Det store trendproduktet i utlandet. Ekstra umami til andre retter. Hva hadde en cæsardressing vært uten ansjos? Gir ekstra smak til tomatsaus. King Oscars ansjoser finner du i kjøledisken i utvalgte matvarebutikker. Det er ikke samme produkt som du finner i Nord-Spania og ellers i Europa. Ansjos er ikke egen fisketype, men består av brisling som blir til ansjos gjennom en spesiell foredlingsmetode. Fisket i de kalde norske havområdene og Nordsjøen.

Ansjosfileter fra King Oscar
En deilig blings.


Forslag til servering:
Ristet brød og godt smør. Milner kryddersmaken på fisken. Pynt med litt dill og kanskje et syltet element som rødbetesyltet knutekål.

Rørbetesyltede knutekålstaver:
Skjær staver av knutekål.
Kok opp 4 dl vann. Tilsett 1 dl hvit eddik, 2 ss salt, 1 ss sukker, 1 ss revet ingefær og 1 revet rødbete. Kok opp og la sukker og salt løse seg opp. Kjøl ned før du siler væsken over i et sterilt glass med knutekålstavene i. Sett på lokk og sett kjølig. Kan nytes etter 6 timer.

Kippers fra King Oscar

Kippers:
Røkt og delikat. Stykker av norsk sild. Førsteklasses beinfrie fileter av tradisjonelt røkt norsk sild. Fremstilt på samme vis i flere hundre år etter en klassisk oppskrift. Silden King Oscar bruker til kippers er fanget i de friske, kalde norske havområdene. De bruker fisk som er fanget i oktober og november, når den er på sitt mest næringsrike.

Kippers klar til servering.
Kippers på knekkebrød. Nam!


Forslag til servering: Vaktelegg (eller vanlige hønseegg) med smør/majones, dill og syltet rødløk på knekkebrød.
Syltet rødløk: Skjær tynne skiver av rødløk med en mandolin og legg i en skål. Press saften av en sitron over og krydre med 1/2 ts salt. Masser godt og la stå i 30 min. Hell av væsken. Nå er løken klar til bruk.

Tunfisk:
Enkelt å bruke i matretter, salater, dressinger, dipper, men også nydelig på et smårettbord. King Oscars tunfisk i olivenolje er av typen yellowfin og er fisket i Det vestlige Stillehavet. Bestanden har god reproduksjonsevne og er ikke truet av overfiske. Båtene som fisker tunfisk har uavhengige observatører  om bord som kontrollerer og registrer fangst og bifangst.

Tunfisk fra King Oscar klar til servering
Elsker tunfisk i alle former.


Forslag til servering: Ristet focaccia, knekkebrød, kjeks eller surdeigsbrød, majones, sitron, dill. Sørg for å få med litt av den gode olivenoljen som tunfisken ligger i.

Sardiner:
Høy kvalitet, sortert og pakket for hånd, proppfull av gode næringsstoffer. Sardiner er ikke en egen fiskeart, men blir til ved en tradisjonsrik foredlingsmetode. Sardiner fra King Oscar består av brisling, som er blant den minste fisken som brukes til sardiner. Den er verdensberømt for sin delikate størrelse, fine konsistens og høye kvalitet. Fanget når den er fullvoksen, bare 9,5 til 13,5 cm lang. Fiskes på tradisjonelt vis i Nordsjøen og i de dype norske fjordene.

Sardiner fra King Oscar.
En liten smak av Middelhavet.

Forslag til servering: Ristet focaccia eller surdeigsbrød. Majones, kapers. Sitron på siden.

På mitt bord har jeg brukt Sardiner i extra virgin olivenolje, kippers, yellowfin tunfisk i olivenolje og ansjosfilet.

Som tilbehør har jeg satt frem knekkebrød, ristet focaccia, smør, majones, kapers, cornichons (små franske sylteagurker), sitron, dill, vaktelegg, syltet rødløk, rødbetesyltet knutekål. Du trenger selvsagt ikke sette frem alt dette, men det er for å gi deg noen idéer om hva som går an. Smør og majones gjør fisken saftigere og mildner smaken. Brød eller knekkebrød er et fint verktøy for å bære fiskeproduktene og dessuten gir det knas. Kapers, cornichons, syltet løk og rødbetesyltet knutekål gir syre og konsistens til fisken og sitron gir friskhet. Dill passer til fisk, så dermed basta.

Mange er skeptiske til hermetikk. Men det er det ingen grunn til. Dette er fjong og deilig mat. Og har du ikke prøvd det vil jeg anbefale deg å kjøpe et eller to produkter og prøve det selv enten med mine forslag eller andre ting som du liker godt.
Frem med hermetikken!

Forrige

Høydepunkt fra Madrid Fusion 2023

One Night in Bang.., nei, Oslo

Neste

2 kommentarer om “Få hermetikken på bordet!”

Legg igjen en kommentar