(Betalt partnerskap med Tysklands Nasjonale Turistkontor)
Reisefoten min rister av lengsel etter å besøke nye steder og kjente steder som jeg trives så godt på.
I denne deilige førjulstiden savner jeg blant annet å gå fra bod til bod med en kopp glühwein og en kake på julemarked (Christkindlmarkt) i Tyskland. De klarer å skape en stemning på julemarkedene som jeg synes vi ikke helt får til her hjemme. Vel, det er to forskjellige ting og for meg er det å gå på julemarked i Tyskland en hyggelig opplevelse der du kan være sosial og spise og drikke godt, og ikke nødvendigvis være for å handle eller drive med så mye mer enn å faktisk bare “være”.
Og det er ikke så rart at tyskerene har klart å få til denne deilige stemningen.
Det første ekte julemarkedet i verden skal ha funnet sted i Dresden i 1434, så her snakker vi lang tradisjon.
Og juletreet? Hvor kommer det fra, mon tro? Jo, Tyskland. Ja da. It’s a fact! Og mange dekorerer treet fremdeles med levende lys. Å dekorere juletreet har man gjort i over 400 år i Tyskland.
Hva spiser man til jul foruten kaker og godterier?
Tradisjonelle retter er and, gås, kanin eller stek. Dette serveres gjerne med epler, stuffing, rødkål og potetball.
Et tysk julemarked skal ha en juledekorasjon med krybbe (Zwetschgenmännle) der figurene er dekorert med tørkede svisker. Du finner boder som selger brente mandler, tradisjonelle julekaker, pølser og selvsagt glühwein, en drikk som minner om vår gløgg, men den smaker mye bedre. Oppskriften får du lenger ned i saken, så gled deg!
Det handler om krydder og kos i skjønn forening. Det handler om overflod av deilige kaker, godterier og deilig drikke. Er det ikke det livet handler om da?
Jeg har laget i stand et koselig adventsbord som minner meg om tysk julemarked i form av gode søtsaker og god drikke. Kanskje lar du deg inspirere til å lage glühwine og mine tyske julekaker?
Tyske julekaker skiller seg fra de norske. I Tyskland brukes pepperkaker som er saftigere og gjerne laget med honning som gir en fantastisk smak til kakene. Mange kaker trekkes også med sjokolade.
Noen klassiske julekaker å merke seg er Zimtsterne, Butterkekse, Spekulatius, Aachner Printen, Weckmännchen og mange, mange flere.
Tyske juletradisjoner har mange likhetstrekk med de vi har i Norge. Adventskalender er vanlig. Det samme er adventskrans.
Den 5. desember setter barn nypussede sko utenfor soveromsdøren i håp om at St. Nicholas (julenissen) og assistenten hans Knecht Ruprecht skal besøke dem.
Byen Nürnberg var kjent som handelsby for blant annet krydder og finere ingredienser. Å bruke rikelig med krydder i julekakene har vært en tradisjon i mange hundrede år som et symbol på rikdom. Nürnberg Christkindlesmarkt er fremdeles et av verdens aller mest kjente julemarkeder. I år er det kjente markedet dessverre avlyst pga dagens situasjon med Covid-19. Men til vanlig er det så mye som 2500 julemarked rundt omkring i Tyskland.
Det er julemarkedet i Køln som er det største i Tyskland med mer enn fire millioner besøkende hvert år. Etter Køln følger Dresden og Dusseldorf.
Men vil du heller skape en slik stemning uten å måtte legge inn arbeidet? Fortvil ikke for mye av det du finner på bordet kan du faktisk kjøpe ferdig i diverse butikker. Ferdig glühwine finner du i flere varianter på Vinmonopolet. Tyske julekaker og tysk godteri finne du i supermarkeder rundt omkring i Norge og delikatessebutikker.
Hos den tyske kjeden Backstube får du masse alternativer som Dominosteine (ah! De er favoritten min!), Baumkuchen (kake i lag), Meistersinger Lebkuchen (Pepperkaker), Christstollen (julekake med kandisert frukt og rosiner).
Godtebutikken Dropsen på Østbanen selger Lübecker Marzipan (Niederegger) og Narvesen har Mozartkuler. Du finner altså det aller meste for å lage et tysk julebord her i landet uten å reise til Tyskland. For i år holder vi oss her og så får vi heller skape den rette stemningen hjemme hos oss selv.
Tyskerne lager gjerne en solid godteskåla der man legger marsipan, sjokolade og nøtter. Et slikt fat er både dekorativt og koselig å ha fremme i adventstiden, så en slik tradisjon er skape hjemme her i Norge også. Fyll det med Lübecker Marzipan, Sjokoladenisser, Mozartkuler og Dominosteine.
Glühwein for 4 personer
1 appelsin, skallet + juicen
2 dl vann
8 ss sukker
20 nellikspiker
2 kanelstenger
2 stjerneanis
1 flaske tørr rødvin
8 cl mørk rom
Slik gjør du:
Kok opp vann og sukker til sukkeret har løst seg opp.
Senk temperaturen til medium og tilsett krydder, appelsinskall og -juice. Kok inn til du nesten har en sirupskonsistens.
Senk temperaturen ytterligere og tilsett rødvinen. La dette trekke (ikke koke for da vil alkoholen fordampe) under lokk i ca 20 minutter.
Sil av krydderne og skjenk glühwine i kopper eller glass som tåler varme. Tilsett 2 cl mørk rom i hver porsjon hvis ønskelig.
Tips: Og vil du lage en skikkelig festversjon lager du Feuerzangenbowle. Du dynker en bit sukkerbrød i sprit som holder min 54% alkohol og legger den på toppen av en kopp Glühwein og så tenner du på. Snakk om juledrikk!
Jeg har bakt to typer tyske julekaker.
Vanillekipferl er fantastiske julekaker som jeg komme til å lage igjen og igjen. De er egentlig østerriske, men er veldig vanlige å finne i Tyskland. De er formet som halvmåner smaksatt med vanilje og drysset med melis. De kan inneholde mandler, hasselnøtter eller valnøtter. Jeg har brukt hasselnøtter i mine. Deigen lager du på fem minutter. Så skal den hvile i kjøleskapet før du former kaken og steker dem. Veldig kjappe julekaker, altså. Kan jeg, kan du!
De inneholde smør, men ikke egg, noe som gjør at de smelte i munnen.
Vanillekipferl
250 g hvetemel
230 g usaltet smør, romtemperert
2 store eggeplommer
115 g malte mandler/hasselnøtter/valnøtter
1 1/2 ts vaniljeessens
90 g melis + melis til å drysser over kakene når de er avkjølt
1 knivspiss flaksalt
Kvern nøtter eller mandler.
Bland melis og smør og kjør i blender eller kna for hånd. Tilsett de tørre ingrediensene og eggeplommene. Kjør på lav fart til deigen har samlet seg. Rull til pølse og legg i plast i kjøleskapet i min. En time.
Ta ut av kjøleskapet og skjær skiver av deigen. Form til små pølser og form dem i hesteskoform. Legg på bakeplate med bakepapir.
Stek på 180 grader, varmluft i ca 12 minutter
Løft dem forsiktig over på rist med kakespade for at de ikke skal brekke. Dryss over melis og nyt!
Lebkuchen
Honning-pepperkaker som inneholder masse deilige krydder. Jeg dekorerte mine med melis og kakepynt, men du kan dekke dem i sjokolade eller sukkersirup.
Mine kaker er ganske tynn og jeg tok dem ut av ovnen med en gang de var gylne. Jeg vil foreslå å kjevle dem ut litt tykkere og heller steke dem litt til. Kakene skal ikke være sprø, men myke og deilige og derfor skal du oppbevare dem i kakebokser.
200 g honning
85 g smør
230 g hvetemel
100 g malte mandler
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 ts allehånde
1/2 ts malt muskat
1/2 ts malt nellik
1 ts kakaopulver
1/2 appelsin, juice og finrevet skall
1 knivspiss flaksalt
Smelt honning og smør i vannbad. Avkjøl til romtemperatur. Bland sammen med de andre ingrediensene til en deig. Du kan justere med litt mer hvetemel hvis deigen er for klissete. Men den skal være litt klissete, altså. Sett deigen i kjøleskapet i plast til den er fast.
Ta ut deigen igjen og kjevl ut og stikk ut former eller trill boller (på størrelse med bordtennisballer) og press flate.
Legg på bakeplate (med bakepapir) og stek på 180 grader, varmluft i ca 15 minutter eller til kakene er gylne. Kjøl ned litt før du lemper dem forsiktig over på rist.
Dekorer etter ønske med glasur eller sjokolade.
Og for å komme i den rette stemningen? Her får du en egen julemarkedplaylist
Vil du vinne en pakke med tyske juleprodukter?
Når ble det første julemarkedet i hele verden arrangert? (Svaret finner du lenger opp i teksten)
Du kan vinne Stollen, Lebkuchen og Lübecker Marzipan.
Send svaret til [email protected] innen 17. desember. Vinneren blir kontaktet direkte av det tyske turistkontoret.
Åh, savner sånn å dra til min favoritt Gendarmenmarkt i Berlin! Jeg har tysk slekt og har til dels tyske juletradisjoner. Liker ikke alkohol – untatt litt Glühwein ved juletider. Det er såååå mye bedre enn gløgg spør’u meg. Og så bestiller jeg kasser med Lebkuchen fra E Otto Schmidt i Nürnberg. Kjekt å lese om tyske juletradisjoner for en gangs skyld!!
Så hyggelig å lese at du likte saken. Kan godt skjønne at du savne tyske julemarkeder akkurat i år. Det skal bli godt å reise igjen når verden blir frisk. Ha en nydelig adventstid:)