En perfekt cocktail og whisky til mat

Forrige uke var jeg med på et fantastisk arrangement på Løvenskioldbanens hytte i Bærum. For en nydelig location for en kveld med gourmetmat og skotske singel malt whiskyer fra Mortlach. Rett ved skytebanen ligger altså en helt ny hytte dekorert med utstoppede fasaner, fjær og andre jaktdetaljer. Og utenfor høres skudd fra leirdueskyterne som øver til høstens fuglejakt. Jeg har selv både hagle og jegerprøven, og det fristet vilt mye å skyte et par leirduer der og da, men skyting og whisky går ikke spesielt godt sammen, så det måtte bli med tanken. Inne i hytta var det dekket opp til festmåltid og i baren sto Norges beste bartender, Jesper Høst (som jeg tidligere har  laget herlige a href=»https://helleskitchen.org/2014/09/19/eksotiske-helgedrinker-en-utfordrende-og-en-lett/» target=»_blank»>cocktails med ). Han lagde en cocktail som han har kalt The Beast. Den består av Mortlach Rara Old, Grand Marnier, limejuice, ingefær, sukker, koriander og ristet sesamolje på toppen. Nam! Jeg liker en god cocktail, og især når den er laget av Norges beste bartender!

IMG_5881
Skytebanen.

 

Jesper Høst i aksjon

L1140218

Tilstede i jakthytta i Bærum er det mat- og drikkejournalister, bloggere, Michael Lundén (brand-ambassadør for whisky og rom ved Adagio reserve),  Mortlach ambassadør Georgie Bell og andre whisky-entusiaster. Det fyres i peisen, for sommeren er jo ikke kommet helt til oss ennå.

Jesper Høst,
Jesper Høst, Georgie Bell og Michael Lundén (Foto: Lisa Bjørheim)

Det dufter nydelig av mat som Mats og Martin fra Brasserie Mats og Martin skal servere oss.

IMG_2215
(Foto: Lisa Bjørheim)

 

Vi er på dette stedet ute i skogen for å feire relanseringen av Mortlach whisky og hvordan nyte drikken til mat. Vi skal smake tre singel malt whiskyer, med og uten is. Jeg er glad i whisky, men må innrømme at jeg aldri har smakt det parret med mat før. Dette skal bli veldig spennende!

Mortlach var den første whiskyen som ble produsert i Dufftown, Speyside i 1823 og har siden blitt hyllet av alt fra bartendere til Whisky-connaisseurer over hele verden. De siste ti årene har Mortlach vært borte fra markedet. Erfarne og kunnskapsrike whiskykjennere beskriver Mortlach som «The Beast of Dufftown» på grunn av sine rike og kraftige smaker. Noe som virkelig skiller denne Whiskyen fra andre single malts er den uvanlige destillasjonsprosessen, som eksperter kaller «2.81 destillert.

Nå skal det spises!

L1140230
Så flott dekorert!

L1140251

Georgie Bell lærer oss hvordan vi lukter på whiskyen etter at den er skjenket i glasset: Lukt først med et nesebor, så det andre, så med begge. Duft på hånden mellom hver gang for å nøytralisere duften.

Første whisky ut er Mortlach Rare Old. Den smaker vi sammen med 2 retter:

L1140267

Sprø laks og tunfisktartar med avokado og agurk

L1140273

Hval-tataki med sjøgress og balsamico-reduksjon.

Så får vi utdelt et metalljern med et segl og vi skal stemple hver vår store isbit. Utrolig kult. I et glass legges denne isbiten og Rare Old blir helt over isen. Whiskyen smaker noe helt annet på denne måten. Denne drinken spiser vi til dette:

Meg som isbitdesigner.
Meg som isbitdesigner. (Foto: Lisa Bjørheim)

Seglet.

Ferdig stemplet isbit.

Pent, ikke sant?
Pent, ikke sant?

Denne drinken drikker vi til dette:

L1140298

Sjøkreps, ramsløksmør med grillet vannmelon

L1140308

Whisky-flambert pepperkrabbe med chili, hvitløk, vårløk, koriander og sesamfrø. Som å være tilbake i Singapore. Her er min oppskrift på pepperkreps.

Neste whisky ut er Mortlach 18 Years Old. Georgie Bell beskriver den som «Tom Ford Tuscan Whisky» – en parfymert og kraftig drikk. Hun har helt rett. Den flytter på seg!

Retten vi spiser til denne whiskyen er :

L1140312

Røkt andebryst med fiken og gorgonzola og Mortlach- glaze

Neste whisky ut er Mortlach 25 Year Old. Den kalles «it-whiskyen» blant kjennere og smaker som en rundtur på et marokkansk marked, med toner av rose, hvit sjokolade, røkelse og kanel. Jeg må nevne at denne koster nesten 6000 kr på polet (for 50 cl).  Da denne whiskyen ble lagt ned på fat (1990) var jeg russ i Trondheim og drakk litt billigere drikkevarer. Snakk om kontraster man skal oppleve i livet – og takk for det!

Retten vi spiser til denne whiskyen er:

L1140325

Konfitert kje, rillette, skorsonerrot og jordskokkvariasjon

Når desserten kommer på bordet, går vi tilbake til Mortlach 18 Years Old og spiser dette:

L1140341

Minisjokolade-fondant med whisky-fudge og espressomousse

Min sidemann, en whisky-konsulent ved navn Chris Maile, råder meg til å tilsette et par dråper vann i whiskyen og smake hva som skjer da. Etter at man har tilsatt litt vann, holder man over glasset og smaker. Whiskyen smaker helt annerledes. Utrolig spennende.

L1140333

 

Løvenskiold skytebane.
Løvenskiold skytebane.

 

Forrige

Marokkansk salat

Sommerlig kyllingsalat med bacon og jordbær

Neste

Legg igjen en kommentar