Ekte svensk kräftskiva er noe jeg har drømt om å være med på lenge. Forrige helg skulle jeg egentlig på kräftskiva på Lille Herbern i Oslo. Men så suste det inn en invitasjon til å bli med til selveste Gøtakanalen for å oppleve en ekte kräftskiva. Da var valget klart! Det måtte bli Sverige!
Tidligere i år hadde en annen krepsedrøm gått i oppfyllelse: Crawfish Boil i New Orleans. Et lass med ferskvannskreps kokt i mengder av cajunkrydder, mais, poteter og øl til. Dette på en egen crawfish-festival ved Mississippies bredder. Zydeco-mysikk, dans og eating contest. Kunne det bli bedre?
Vel. Ferskvannskreps er kule greier. Jeg har et kjært minne fra et av de første årene mine i Oslo. Trøndervennene mine og jeg hadde kjøpt fiskekort og sto klare i Frysja da startskuddet for krepsefiske gikk. Utstyrt med hov, lykt, whisky på innerlomma og en pose illeluktende crabsticks og halvråttent fårikålkjøtt satte vi opp camp ved elvebredden. I løpet av få timer kunne vi telle 109 kreps som var over minstemålet. Så dro vi hjem til Christine, som bodde nærmest og lot krepsen få seg et skikkelig bad i badekaret mens vi forberedte nattens krepselag. Vi kom i Aftenpostens aftenutgave pga dette. Aldri hadde noen fått så mange kreps på så kort tid.
Man husker slike gode minner. Akkurat slik som jeg vil huske krepsefesten i New Orleans.
Forrige helg fikk jeg et nytt minne å arkivere i både hode og hjerte.
VI kommer til Lyrestad og Norrqvarn hotell i solskinn. Vi skal sette ut krepseteiner før vi tar en deilig sykkeltur langs elvebredden. Hver teine får en fiskeskive på kroken og så slenger vi den ut i Gøtakanalen. Så er det bare å vente…
Timer etter sjekker vi teinene. Første teine har hele seks kreps. Men flere er under minstemålet og de får lov til å vokse litt til. De neste teinene har noen vi kan ta og noen som får leve. Til sammen har vi ikke nok til en kräftskiva, det er helt klart. Men det finnes håp. Dette har hotellet tenkt på og de har allerede kokt kreps som har fått lov til å ligge i laken sin slik at vi kan kose oss med dem.
For det er regler for hvordan du tilbereder krepsen. Først legger du de levende krepsene over i et vannbad der de får tømt tarmen for, ja det som finnes i tarmen. Et døgn etter tas de ut for å kokes.
Slik koker du dem:
- 3 kg kreps
- 5 liter vann
- 1 liter øl, gjerne porter
- 3 dl havsalt
- krondill
Krepsen legges i når vannet koker. Der ligger de i 6 minutter. Så hentes de opp og legges over i en form. Kokevannet helles over og så avkjøles krepsen i laken.
Krepsen serveres med artige hatter, smekker, sanger, ost, gubbrøra (sild, potet, rødløk, dill, sennep og majones), västerbottenpai (ostepai), brød, majones og masse mer! Selvsagt øl og dram.
Synes du dette så hyggelig ut? Den svenske krepsesesongen varer ut september og flere steder arrangerer kräftskiva. På Norrqvarn hotell arrangerer de kräftskiva allerede til helgen. Gå inn på hjemmesiden deres og les mer.
Norrqvarn hotell arrangerer også et annen spennende arrangement «Mat & Möten» den 24. september. Dette er et social dining-event som er vegetarisk i år. Grønnsakene kommer fra en lokal økologisk gård der bonden selv kommer og forteller om råvarene. Sjekk med hotellet om mer informasjon.
Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden. Kost, losji og utflukter er dekket av dem.