Den perfekte drinkesnacksen

Før jul hadde jeg venner på besøk til whisky-smaking. Vi smakte forskjellige skotske whiskytyper til forskjellig mat. Det var en herlig øyeåpner. Det er faktisk mulig å få en opphøyd smaksopplevelse ved å matche mat og brennevin. Det har jeg vel egentlig skjønt en stund, da jeg har fått grundig innføring i drinker og alkoholens mange gleder de siste årene.

DSCF8074

Les om whisky-smakekvelden hjemme hos meg her.

Under verdensmesterskapet i bartenderkunst i Cape Town i høst lærte jeg litt om å servere cocktails til mat. Med en cocktail kan du faktisk regulere smakene slik at de akkurat matcher maten. Med en ren brennevinstype er det litt vanskeligere.

Under whiskysmakingen hjemme hos meg fikk vi noen matmatcher som var eksepsjonelle. Blant disse var røkelaks og Talisker Skye. Dette er en behagelig og rund whisky med ikke påtrengende røyksmak. Og man skulle tro at røyksmak fra laksen og røyksmak fra whiskyen skulle bli feil, men i dette tilfelle kan jeg bekrefte at det betyr perfekt match.

Jeg ville teste noen deilige røkelaksretter som egner seg til å servere til gjester sammen med drinken. Musserende er den foretrukne drinken for mange å servere til gjestene før maten, men hvorfor ikke skjenke et glass whisky og la dem prøve noe nytt? Det synes jeg du bør prøve.

De tre rettene jeg har laget er lette å lage. De kan lages i god tid i forveien før gjestene kommer, de smaker fantastisk og de fine å se på.

Når du velger røkelaks, vær litt kresen. Den eneste røkelaksen jeg kjøper i vanlig butikk, er den fra Troll. Den er ikke så salt og har en ekte, perfekt røyksmak. Men det finnes mye bra fra mindre leverandører, så se og smak litt før du velger.

DSCF8050

 

Røkelaksmousse med jordskokkchips

  • 1/2 beger rømme
  • 1 finhakkede sjalottløk
  • Revet skall av ¼ sitron
  • Pepper
  • 1 ts sitronsaft
  • 50 g røkelaks

Kjør dette i en blender til du har en fin og myk konsistens. Server som dipp til kjøpepotetgull, biter av flatbrød eller disse herlige hjemmelagde jordskokkchipsene.

Røkelaksmousse

DSCF8045

Jordskokk (med skallet på) skjæres i ganske tynne skiver. Enten med en mandolin eller siden på et rivjern. Varm en gryte (med høye kanter) med 5 dl nøytral olje i . Jeg bruker solsikkeolje, og det fingerer veldig godt. Ha et lokk ved siden av for å legge på gryten hvis det skulle begynne å brenne. Ikke bruk kjøkkenvifte, for  da går fettet opp i viften og det kan være uheldig og føre til brann. Slipp skiver av jordskokk i gryten (En god neve av gangen.). La disse steke til de er lysebrune og sprø. Ta dem opp og la dem renne av på kjøkkenpapir. Salt med en gang. Friter chipsene i puljer til du er ferdig. Server med røkelaksmoussen, små agurkstaver og whisky.

DSCF8052

Røkelaks med vaktelegg og estragonkrem

Vaktelegg og estragon er den perfekte kombinasjonen. Disse små munnfullene lager du superenkelt. Velg små kjeks, crostini eller små knekkebrød. Jeg fant noen søte små, runde knekkebrød som ga retten en flott konsistens.

Vaktelegg kan være vanskelig å finne, men en del fisk- og viltbutikker har dem. De koker du rett og slett i tre minutter og avkjøler i kaldt vann. De er litt tricky å skrelle, men ikke gi opp. Del i to.

DSCF8066

Estragonkrem er rett og slett estragon + seterrømme. Det må være seterrømme (eller Rørosrømme), for den må være fet nok til å kunne piske den opp som en krem. Kremen lages med 1/2 boks rørosrømme eller en kvart boks seterrømme. Finn frem en høy beholder eller bruk blender. Jeg bruker stavmikser. Tilsett en god neve estragon (med stilker) som du har grovhakket. En skvis sitronsaft og et dryss flaksalt. Kjør dette til en fin krem.

På hver kjeks/knekkebrød/toast snurrer du pent opp litt røkelaks. Ikke for mye, for husk at det skal spises med hendene. Legg på en dæsj estragonkrem og et halvt vaktelegg på toppen. En liten ring sjalottløk på toppen gir god smak.

DSCF8079

Salatskåler med røkelakstartar

Let i butikken etter den minste kålhodet, salathodet eller små blader av sikori. Jeg fant et lite kålhode og plukket ut de minste bladene innerst inne ved midten. Fjern disse bladene forsiktig. De skal fungere som små skåler. De store bladene kan du bruke til taco. Helt sant!

Slik lager du tartaren:

Bruk gjerne et helt stykke med røkelaks for da klarer du å skjære fine små terninger. Men bruker du skiver, går det fint også, altså.

Skjær en god håndfull røkelaksterninger. Finhakk 1 sjalottløk. Finhakk tilsvarende mengde av agurk, Tilsett et par spiseskjeer med kapers som du lett har grovhakket. Bland dette. Tilsett 1 ts dijonsennep, litt pepper og en eggeplomme. Nå blander du dette med grønnsakene og laksen. Her kan du faktisk tilsette en teskje Talisker Skye i rører for å forsterke smaken av røyk.

DSCF8033

Legg et par teskjeer med røkelakstartar i en salatskål og server med en liten løkring på toppen.

Nå er det bare å skjenke opp lit whisky i glassene og la gjestene får smake en helt unik kombinasjon. Røkelaks og whisky? Jeg er for!

DSCF8009

Forrige

Basilikumkrem på under et minutt

Raggmunk – den perfekte helgefrokosten

Neste

Legg igjen en kommentar