Australias beste vin

Man kan nesten ikke dra til Adelaide-området uten å besøke en vingård. Området rundt Adelaide Hills og Barossa Valley er fulle av små og store vingårder. Og skal man besøke en vingård, hvorfor ikke besøke den som lager Australias aller beste viner.

Hvilken vin passer til hvilken matrett? Dette fikk vi vinmaker, Andrew Baldwin til å hjelpe oss med.

Andrew Baldwin. Foto: Erik Valebrokk
Andrew Baldwin. Foto: Erik Valebrokk

Vi besøker Penfolds som ligger i foten av Adelaide Hills.

Vi får en omvisning på Magill Estate, som vingården heter. Vi ser på vinmarkene, tankene og tønnene der noen av Penfolds viner lages. De største vinmarkene deres ligger i selve Barossa Valley. De aller beste vinene deres lages der vi nå er på besøk.

Inne i vinkjelleren. Foto: Erik Valebrokk
Inne i vinkjelleren. Foto: Erik Valebrokk

Vinhøsten for 2016 er akkurat avsluttet. Ja, for det er faktisk høst her i Australia. Det er lett å glemme når det tross alt går mot vår i Norge.

2016 blir et bra år. Foto: Erik Valebrokk
2016 blir et bra år. Foto: Erik Valebrokk

Andrew avslører at 2016 blir et godt år. Desember var varm og januar kjøligere. Det gir et godt resultat. De aller beste druene havner i den berømte vinen Penfolds Grange. Den lagres i fem år før den havner på markedet, så om fem år kan man nyte 2016-årgangen som visstnok kan bli spektakulær.

Andrew forklarer om prosessen ved vinproduksjon. Foto: Erik Valebrokk
Andrew forklarer om prosessen ved vinproduksjon. Foto: Erik Valebrokk

Vin er kunst og vinbøndene som jobber for Penfolds har jobbet for dem i generasjoner. De tilfører stolthet og kvalitet til druene som vokser i denne delene av Australia.

Foto: Erik Valebrokk
Vinhøsten er akkurat avsluttet. Foto: Erik Valebrokk
Foto: Erik Valebrokk
Vin fylles på fat. De bruker franske og amerikanske fat. Foto: Erik Valebrokk

Erik og jeg får smake et utvalg av vinene deres. Du finner flere av dem på Vinmonopolet, men slett ikke alle. Men vi går igjennom vinene (og spytter ut som man skal. Vi stritter litt i mot, men vi er da på jobb).

The usual suspects. Foto: Erik Valebrokk
The usual suspects. Foto: Erik Valebrokk
J49A1866
Foto: Erik Valebrokk

Første vin vi smaker på er BIN 51, Riesling 2015. Denne kjenner vi fra hyllene hjemme. Den er super sammen med skalldyr. Den er naturlig søt og er svært matvennlig, kan Andrew fortelle.

J49A1855
Foto: Erik Valebrokk

2013 Yattarna Chardonnay passer til laks med rømme, dill og kanskje litt grapefrukt, avslører Andrew. Druene dyrkes på vingården deres i Tasmania. Chardonnay fra Penfolds hadde et dårlig rykte. På 80-90-tallet ble disse sett på som svært eikepreget og tunge, men nå er saken en helt annen.

Foto: Erik Valebrokk
Foto: Erik Valebrokk

2014 Koonunga Hill, Seventy six shiraz cabernet. Dette er en retrovin og en bedre versjon enn Koonunga Hill slik vi kjenner den. Den passer til BBQ-mat, rødt kjøtt eller kjøttbaserte pastaretter. Den er myk, rund og søtlig.

Foto: Erik Valebrokk
Foto: Erik Valebrokk

2013 Bin 389, seventy six shiraz cabernet. Dette er en klassisk australsk vin og en av de vinene som flest australiere og asiatere kjøper for å lagre i mange år. En slik flaske koster ca 80 australske dollar (ca 500 kr). Den har smak av sort pepper og er ung og frisk. Den passer til et kjøttstykke med sky eller kjøtt grillet på beinet.. Andrew sier også middelshavsmat som pizza eller mat med kapers og oliven vil passe. Til og med krabberetter vil passe.

Foto: Erik Valebrokk
Foto: Erik Valebrokk

2012 St Henri shiraz er en elegant vin med bløte tanniner. Den er svært matvennlig og har hint av krydder. Den passer perfekt til vilt (Reinsdyr, elg, hjort), men også ost og hvit fisk som ikke er så ”fiskete” i smaken.

Foto: Erik Valebrokk
Foto: Erik Valebrokk

2012 Magill Estate shiraz lages på området der vi sitter å har vinsmaking. Den er som fløyel i munnen og druene plukkes tidlig i februar. Det er varmere klima her i Adelaide enn i Barossa Valley, så vinhøsten starter en drøy måned før. Vinene passer til spekemat, oster, andekjøtt, svin, oliven og brød.

Foto: Erik Valebrokk
Foto: Erik Valebrokk

RWT Barossa valley shiraz

Denne er lagret på fransk eik og smaker som flytende sjokolade – så silkemyk tross masse tanniner. De har noter av blåbær, sort pepper og krydder. Vinen passer til stek, rødt kjøtt som en god marmorert biff eller kengeru, hvis du skulle ha det for hånden. Den koster ca 180 australske dollar og er veldig, veldig god.

Foto: Erik Valebrokk
Foto: Erik Valebrokk

2013 Bin 707 cabernet sauvignon. En slik flaske koster ca 500 australske dollars og er blitt en hit i Asia. Den passer sammen med reisdyr, vilt generelt og da gjerne med et bærelement og einebær.

Foto: Erik Valebrokk
Foto: Erik Valebrokk

2008 Grange

Dette er selve rosinen i pølsen og Penfolds store stolthet. En flakse som denne koster fort 800 australske dollar, og hvis du så vet at dollaren står i over 6,25, så kan man fort regne seg til at denne flasken koster 5000 kr og oppover (!). Den er helt fantastisk og den gikk jo til både de råmarinerte skalldyrene vi fikk servert, lammet, gnocciene, burrataen, tomatene og halloumiosten. Snakk om allsidig vin. Og Andrew sier at den er ekstra godt til eksklusivt oksekjøtt som wagu.

De beste årgangene av Penfolds Grange i moderne tid er 2000, 2004, 2006, 2008 og 2010. Kommer du over en av disse nummererte flaskene kan det være lurt å investere i en for fremtiden. Men regn med å bla opp mange tusenlapper

Great grandfather tawny Port serveres til desserten som vi får servert av den flinke konditoren på Magill Estate. For en fantastisk avslutning på besøket på vingården!

J49A1886
Vi får rett og slett drikke hele flasken av Grange til lunsj og får prøvd den opp mot mange forskjellige retter i den den deilige restatauranten på Magill Estate. Foto: Erik Valebrokk
J49A1892
Rå fisk og skalldyr i sitrusdressing? Ja da. Grange passer. Vi fikk også en nydleig halloumi-rett med bakte fersken til. Foto: Erik Valebrokk
J49A1894
Gnocchi med squashblomster og røkt paprika. Burrata med basilikum og tomater. Nam!
J49A1904
Australsk lam med auberginkrem, fetaost og mandler.
J49A1906
restauranten på Magill Estate går for å være en av Adelaides beste restauranter. Den ligger i et eget bygg på vingården. Restauranten vi spiste på har samme kjøkken og er litt mer relaxed. Her kan du omme inn for en kaffe eller en full tasting meny. Vi hadde sistnevnte. Selve senteret på Penfolds Magill Estate er helt nytt og utrolig delikat utformet. Foto: Erik Valebrokk
J49A1921
Dessert! rosemarsmallows med plommesaus og bær, sjokoladeog kokosfirkanter med mousse i midten. Dessertkokken her er kjent langt utenfor vinmarkene. Her drikker vi en snasen portvin til. Foto: Erik Valebrokk
J49A1911
Penfolds Great grandfather Tawny Port. Foto: Erik Valebrokk

Men Adelaide-området har masse bra vin! Når du er der bør du stikke innom en god vinbar og prøve litt forskjellig. Vi var her på en søndag, og da var det ikke mye som var åpent, men Mothervine og East End Cellars er to gode tips. Sistnevnte er også vinbutikk. Vi har heller ikke smakt bedre naturviner enn de australske vi fikk. Verdt å prøve.

J49A1592
En grei søndagssyssel. Foto: Erik Valebrokk
J49A1587
Foto: Erik Valebrokk
J49A1597
Erik synes vinen var kjempegod, han.
J49A1601
Herlig naturvin, ost og spekemat. På en søndag, faktisk.
J49A1653
Mothervine. Foto: Erik Valebrokk
Forrige

Happy Gin & Tonic Day!

Australia, jeg kommer tilbake!

Neste

Legg igjen en kommentar