And og pære

And med marinerte pærer, bacon, ristede valnøtter, ovsbakt potet og jordskokk, aspargesbønner med mynteolje.

Ja, fint skal det være når man inviterer til lag. Lørdag var en slik dag.
Kort fortalt plukket jeg ut høstens råvarer som jordskokk, pærer og valnøtter. De gir en deilig «earthy» smak til anden.
Pæreterningene marinerte jeg i en sukkerlake (3 dl) bestående av litt stjerneanis og vaniljestang. halvdelen av sukkerlaken brukte jeg til å koke 4 skrelte pærer i til saus. Pærene skar jeg i biter og kokte i en halv time. Så moste jeg det hele i blender og silte sausen til en fin og tynn væske. I en gryte varmet jeg sausen og tilsatte 1/2 dl hvitvin. Jeg kokte det hele inn til ca halvparten og tilsatte en god smørklatt mot slutten. Sausen smakte intens av pære og egnet seg supergodt i små mengder helt over kjøttet.
Jeg serverte med pæreterningene, deilig røkt bacon i terninger (pannestekt og rent av på en serviett).
I en langpanne ristet jeg årets valnøtter og helte deilig økologisk lønnesirup over nøttene mens de var varme.
Mynteoljen som jeg helte over aspargesbønnene laget jeg ved fort å ha mynteblader over i kokende vann, for så å ha dem i isvann, tørke dem i papir og så ha dem over i en blender sammen med nøytral olje. La stå et par timer før du siler den. Oljen har nå et deilig hint av mynte.
Potetene og jordskokken ovnsbakte jeg sammen rosmarin og sitronbåter, samt flaksalt.
Deilig middag til 10 sultne sjeler.

Langbordet er ferdig pyntet til lag.
Langbordet er ferdig pyntet til lag.
Det ble god stemning til langt på natt…
Det ble god stemning til langt på natt…
Forrige

Nyt Afrika!

Klaret smør

Neste

Legg igjen en kommentar