And med appelsinsaus og appelsinpotetmos

And med appelsinsaus er og blir en klassisk fransk rett. Dere vet jo etterhvert at jeg liker å dra den litt lengere og skape nye smaker ut av gamle klassiker. Ikke at det er noe i veien med klassikeren. Ikke i det hele tatt. Jeg liker bare litt mer smak. Klar for å prøve?

Rut et andebryst i skinnet. Gni det inn med masse pepper og salt. Et stort andebryst på rundt 300 g holder i massevis til to personer.

Stek andebrystet i tørr panne med skinnsiden ned. Ha varmen på litt over medium. La fettet fra skinnet smelte. Blir det for mye fett i pannen, fjerne du lett noe med en sauseskje og legger fettet i en ildfast beholder. Dette fettet er supert å steke f.eks poteter og sopp i ved en senere anledning.

Stek andebrystet på den andre siden også og legg det i en ildfast form ammen hvitløksfedd og urter (timian er topp). Etterstek brystet til ønsket konsistens. Jeg liker det rosa, men ikke rått , så når midten av brystet kjennes ut som partiet mellom tommel og pekefinger når du spenner neven (skjønte du hva jeg prøvde å si? Vanskelig å forklare, egentlig), ja da er brystet perfekt stekt.

La det ligge å hvile før du skjærer det opp i tynne skiver.

Andebryst
Andebryst
appelsinsaus
appelsinsaus

Så lager du sausen:

Press saften av 4 søte appelsiner. Ha det i en varm panne. Tilsett 1 ts revet apelsinskall, 1 stjerneanis og 4 cl anisbrennevin (Ouzo, Pernot, Pastis, arak…)

Reduser til halvparten og sil av. Smak til om det trengs sødme. Bruk da evt litt sukker. Varm forsiktig.

appelsinfileter
appelsinfileter

Fileter båter av appelsin uten å få med den hvite hinnen på båtene. Dette gjør du enklest ved å skrelle en hel appelsin med kniv slik at du kommer helt inn til fruktkjøttet. Så tar du appelsinen i hånden og Skjærer deg inn i hver båt på innsiden av skinnet. Egentlig ganske lett hvis du bare får prøvd det et par ganger.
Legg appelsinbåtene i sausen for å gjennomvarme dem. Sausen er ferdig.

potetmos med appelsin
potetmos med appelsin

Potetmosen lager du slik

and med appelsinsaus
and med appelsinsaus

Dander retten på varme fat. Server med sukkererter eller aspargesbønner. Hurra-meg-rundt for et festmåltid!

Forrige

Lettvint kjøttsaus på en time

Matmarkedet i Forodhani Gardens

Neste

Legg igjen en kommentar