2016 – året på egne ben

Nå er jeg på vei til Bologna der det hele startet for et år siden. Jeg tok den store avgjørelsen som jeg ikke har angret på. Jeg sa opp fast jobb. Tør man det?

Nyttår i Bologna.

Etter å ha vært med jobben til Roma i januar på en skikkelig fin tur (der jeg lærte å lage romersk pasta) pakket jeg sammen sakene mine og opprettet hjemmekontor på Frogner i Oslo.

Jeg ville leve av hobbyen min og det har jeg klart. Bloggen ble flyttet fra Bonnier til Adlink, og der har flinke folk jobbet med å skaffe meg fine avtaler som er forenelig med mitt syn på økologi, dyrevelferd og kvalitet. Blogg, redaksjonelle og kommersielle tekster og oppskrifter til bedrifter, aviser, magasin og kunder har vært min inntekt i 2016. Det har vært en drøm!

Og for de som følger meg på Instagram (@helleskitchen) og facebook har sett at jeg har vært mye ut å reist dette året. Hvor har jeg vært? Verden rundt, blant annet. Å reise er å bli bedre kjent med andre kulturer og mattradisjoner. Det er dette som driver meg.

På koreansk restaurant i Dubai.

I mars besøkte jeg Dubai der jeg fikk innblikk i både luksusrestauranter og det mer autentiske Dubai.

Zanzibar

Uken etter dro jeg og mannen min verden rundt. Jeg skulle samle oppskrifter som kunne kombineres med Tine rømme, og mannen min skulle lage reiseskildringer av stedene vi besøkte. Vi startet på Zanzibar i Afrika, så gikk ferden til Vietnam der vi besøkte Hanoi, Halong bay og Saigon.

Hanoi, Vietnam.

Jeg digger Vietnam og vietnamesisk mat. Jeg har masse oppskrifter fra denne turen som ikke er brukt, og jeg håper å få tid til å publisere dem på bloggen en dag.

I Sydney møtte jeg Masterchef-Reynold.

Fra Vietnam reiste vi til Sydney, Australia og Adelaide. Jeg kunne ha flyttet til Sydney. Seriøst. For en by!

Penfolds Grange. Australias beste vin.

Langdistanseflyging fra Sydney til Miami via Los Angeles og så noen dager i New Orleans og krepsefestival før vi reiste hjem til Norge.

Stone Crab på Joe’s Stone Crab i Miami. Oh Lykke!

For en reise! For en opplevelse. 32 dager verden rundt må sies å være en opplevelse for livet.

Krepsemayhem! Foto: Erik Valebrokk

Det tar tid å fordøye en slik tur og arbeid hadde hopet seg godt opp i løpet av denne måneden. Men det ble da litt reising for det.

En snartur til København og grillekurs, Fyn og herlige Odense, Skottland og den nordiske finalen i World Class der Antonio ble kåret til Norges beste bartender,

Jeg og Ferran Adrià.

Kjappistur til Barcelona og Ibiza der jeg fikk snakke med selveste Ferran Adrià, en fantastisk tur til Reggio Emilia (min nye favorittby i Italia) der jeg var med på lambruscofestival og spennende matkurs.

Reggio Emilia. Gnocchi med pesto.

Så kom sommerferien som vi alltid tilbringer i Barcelona, Cadaques og igjen Barcelona.

I år hadde vi ferie igjen da vi kom hjem. Det er nytt når man er frilans. Oppdragene står ikke i kø i juli akkurat. Så da dro jeg med meg Erik til Reggio Emilia og Milano der vi spiste tidenes risotto.

Perfekte Spritz i Reggio Emilia .

Mannen min fylte 50 år i sommer og jeg tok ham med på Maaemo på selve dagen. Vi hadde ikke vært der siden de fikk sine to stjerner, nå har de tre og maten var ubeskrivelig!

Maaemo: Lettsyltet makrell fra Oslofjorden med sommerblomster og ramsløkolje fra Ekebergåsen.

Høsten startet med en tur til Samsø og Jylland, før tidenes tur til Skåne og Malmø i vakkert sommervær.

Malmø.

Jeg er blitt så glad i Sverige og Skåne er noe av det flotteste jeg har sett av landskap i Norden.

Ekte krepsehelg i Sverige ble det også tid til. Først havsfiske etter sjøkreps i Smøgen, så ferskvannskrepselag ved Gøtakanalen.

Topp stemning på krepselag!

To minner for livet!

I slutten av september dro jeg til Miami og overvar World Class Global Final. Så gøy å se profesjonelle bartendere lage drinker. Norges håp, Antonio, klarte seg godt, men kom ikke på toppen.

I år var det en kvinne som ble kåret til verdens beste bartender. På tide.

Fra Miamis hvite strender til San Sebastians Atlanterhavsvinder. Jeg var med på den årlige Gastronomika-messen, der kjente kokker fra hele verden holder foredrag.

Alex Atala.

Det var utrolig interessant og jeg fikk noen gode intervjuer med kjente kokker som f.eks Alex Atala fra Sør-Amerikas beste restaurant D.O.M. Joan Roca fra El celler de can Roca, Adoni fra Mugaritz og Elena Arzak fra Arzak.

Jeg fikk også en grundig innføring i hvordan man EGENTLIG spiser pintxos.

Rett fra San Sebastian til Sønderjylland og kald vind og fine dager.

Så tilbake til San Sebastian igjen og ferie med min mann. Jeg hadde gitt ham reservasjoner på noen av verdens aller beste restauranter, Asador Etxebarri, Arzak og Mugaritz. Det ble tre uforglemmelige dager!

Goose barnacle på Asador Etxebarri

Jeg har gjort en dyptgående innblikk i vermutens verden, og drukket oransjevin til den store gullmedaljen. Jeg gjør slike ting når jeg faller for noe. Og det kommer jo mine lesere til nytte.

Vermut!

Før jul seilet det inn en frisk hatmelding på bloggen, og den besvarte jeg slik.

Bacardi Legacy.

Etter nesten to måneders oppussing av kjøkken, kunne jeg og Erik invitere selveste Sigurd Wongraven til lunsj og intervju på nykjøkkenet vårt. Det var stas.

Sigurd Wongraven.
Skål cosmonauter! SK Mat och Människor i Gøteborg.

Men det ble da mer reising. Det ble plass til en liten London-tur i anledning Bacardi Legacy, førjulstur til Gøteborg og Barcelona.

Fantastiske Dos Pebrots i Barcelona. Kommer på bloggen snart.

Bloggen har vært populær og de ti mest leste innleggene er som følger:

 1. Perfekt andebryst i appelsinsaus
 2. 5 enkle drinker med rom
 3. Sinnssykt god gulrotkake uten hvitt sukker og mel
 4. Sommerens beste gin og tonic
 5. Hei nettroll! Jeg lot meg inspirere av deg.
 6. Slik lager du perfekt langstekt ribbe
 7. Maaemo – Norges beste restaurant
 8. Fingermat til bobler
 9. I dag kan HIMKOK bli kåret til verdens beste bar
 10. Nå kommer den blå vinen

Nå sitter jeg altså på flyplassen i Frankfurt på vei til Italia. Året har gått ufattelig fort og jeg kan med stolthet si at jeg har klart å leve av hobbyen min.

Takk for i år og takk for at dere følger HellesKitchen. Det setter jeg uendelig stor pris på.

Kommenter gjerne når jeg legger ut nye poster. Jeg liker å høre fra dere!

Og trenger du frilanssaker fra meg må du endelig si fra. Denna butikken går ikke av seg sjæl, vet du?

Godt nyttår!

mail: [email protected]

Forrige

Vinen skal være oransje i 2017

Italia, dag 1: Cocktail-mayhem i Bologna

Neste

10 kommentarer om “2016 – året på egne ben”

 1. Gratulerer med suksessen! Det er usedvanlig fortjent. Det har vært et inspirerende eventyr å følge deg i 2016, og etter å ha lest denne fine oppsummeringen, sitter jeg her og vurderer seriøst om ikke jeg skal kutte noen førtøyninger selv i det nye året…
  Lykke til videre i 2017!

  Svar
 2. Det er så gøy når flinke folk tar steget og lykkes! Alltid spennende når varsel om nye innlegg på bloggen tikker inn i mailboksen. Håper 2017 blir et like bra år for deg.

  PS. Du som er halvt dansk; har du erfaring med grønnkål (stuet) som tilbehør til julemat?

  Svar
  • Takk, Eli! Så hyggelig å høre! Har vært bort i stuet grønnkål, men har ingen oppskrift. Skal spørre tanta mi på Island om hun husker det fra barndommen??

   Svar
 3. Jeg har faktisk oppskrift. Har syd-svensk mann (Halmstad) og har blitt fullstendig hekta på familiens oppskrift på stuet grønnkål som er selvsagt på julebordet. Første gangen jeg smakte det var det greit. Neste gangen var det godt. Nå elsker jeg det! Skikkelig umami. Vet at retten (med ulike variasjoner) er mye brukt i Danmark og lurte derfor på om du kjente til den. 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar