10 gode nyttårsforsett

I morgen starter et helt nytt matår, og la meg starte med å si takk til alle som har fulgt bloggen min og latt seg inspirere av mine retter. Jeg håper dere vil følge bloggen min i 2013 også.

Bloggen er for meg en matdagbok over hendelser i livet mitt. Enkle hverdagsretter, inspirasjon fra reiser, festmåltider og nysjerrighet rundt nye matvarer. Det første kvartalet av det nye året skal jeg reise til Marrakech i Marokko  og til Kerala i India. Gudene vet hva som kommer ut av disse reisene til noen av de mest fargerike stedene i verden. Jeg tror både du og jeg kan glede oss til 2013 og maten vi skal spise. Men overgangen fra et år til et annet er også tiden for refleksjon. Jeg har gjort meg opp noen nyttårsforsetter som jeg håper å kunne følge i året som kommer. Håper du også lar deg friste til å følge noen av dem. Godt nytt matår!

Thomas Ole Stebergløkken ved Heidal landbruksprodukter finner du på Bondens marked. Han er en produsent som er opptatt av dyras ve og vel mens de er i live og helt fram til livets slutt

1. Økologisk mat:
Jeg vil prøve å kjøpe mest mulig økologisk, både grønnsaker og kjøtt. Jeg tror at man får en sunnere kropp av matvarer som ikke er sprøytet med gift. Noen hevder at man kan pådra seg flere sykdommer ved å spise usprøytet mat. Den sjansen er jeg villig til å ta. Men uansett økologisk eller ikke. Det er kvaliteten på matvaren som står i sentrum for valget jeg tar.

2. Dyras beste:
Jeg vil spise kjøtt fra dyr jeg vet har hatt det godt mens de levde. Derfor velger jeg bort en haug med kyllingprodusenter som jeg ikke nevner navnene til. Jeg vil ikke støtte en industri som driver med «dyreplageri» bare for å selge flest mulig produkter. Det samme gjelder å dra på svenskehandel for å kjøpe billige matvarer. Pris er synonymt med kvalitet, også i Sverige, så det å kjøpe billig er å støtte kyniske matvareprodusenter som ikke ser dyras velvære som et viktig poeng. Derfor vil jeg i så stor grad som mulig foreta mine innkjøp hos steder som Bondens marked og Mathallen Vulkan.

3. Prisbevisst:
Jeg skal kjøpe så lite som mulig av mine grønnsaker hos supermarkeder og heller handle hos de flotte grønnsakshandlerne rundt omkring der jeg bor + Bondens Marked. Supermarkedene har gang på gang vist at kvaliteten ikke står i stil med prisen. Hos grønnsakshandlerne får du friske og flotte grønnsaker til mye lavere pris. Kjøper jeg grønnsakene der, kan jeg bruke litt mer penger på kvalitetskjøtt og fisk.

4. Kvantitet vs kvalitet:

Jeg skal spise mindre mengder kjøtt og fisk. Jeg skal holde meg til kvalitet og heller nyte mindre porsjoner og supplere med mer grønt og fullkorn. Det finnes skrekkelig mye spennende på markedet i form av fullkorn: Sort ris, rød ris, quinoa, perlebygg, bulgur osv.

img_46812

5. Inspirasjon fra reiser:
Jeg skal fortsette å søke inspirasjon i de landene jeg besøker under mine reiser. Jeg skal spørre, smake, og tørre å spise mer spennende mat, kjøpe med meg deilig krydder og eksperimentere på kjøkkenet mitt.

6. Stille krav:
Jeg skal sende mailer til produsenter, sette krav og stille spørsmål. Jeg skal kreve og klage hvis jeg ikke er fornøyd med det jeg finner i butikkene. Jeg er en forbruker, Sammen er vi de eneste som kan forandre på det vi er misfornøyd meg. Blir du med?

7. Nyt Afrika:
Jeg er opptatt av lokal mat, men jeg er også opptatt av at andre i verden får en sjanse. Jeg skal fortsette å støtte organisasjonen Nyt Afrika som jobber med å gi bønder i utviklingsland i Afrika en sjanse til å dyrke fram sine kvalitetsvarer for salg i f.eks. Norge. Jeg har vært mye i Afrika og kan skrive under på at kvalitet finnes de underligste steder. Fantastisk ost i Kenya, vin i Tanzania, kaffe og te i Kenya og Tanzania, oksekjøtt i Botswana, osv. I sommer jobbet jeg frivillig i et naturreservat i Botswana. Her spiste vi fantastisk lokal mat hver dag tilberedt på braai (grill). Det er mye deilig der ute i verden!

Norske reker er bærekraftig mat.
Norske reker er bærekraftig mat.

8. Bærekraftig mat:
Jeg skal spise mat det er mye og nok av. Jeg skal holde meg unna steinbit og breiflabb, men heller spise sild, torsk, hyse og makrell. Vi fisker så hardt at enkelte fiskearter faktisk er utrydningstruet, og velger vi annerledes kan vi stanse denne utviklingen. Jeg skal også spise mindre scampi, også den sertifiserte typen, men heller ta for meg av kongekrabben, reker og kamskjell.

9. Sesong:
Jeg skal spise i sesong. Jeg skal følge årstidenes flotte råvarer og spise asparges på våren, jordbær på sommeren, spise sopp på høsten sammen med vilt og lam. Det er egentlig bare å la Bondens Marked gjøre jobben for deg. Legg inn et besøk der i helgene og la deg friste av sesongens varer.10. Hverdagen:
Jeg skal fortsette med å gjøre hverdagen til en fest, og jeg håper du vil fortsette å følge meg! Ha et riktig godt nyttår! Vi sees i 2013!

Forrige

Pasta med skogssopp, trøffel, persillerotchips, parmesanflak og kylling

Mat med te

Neste

Legg igjen en kommentar