Vinen skal være oransje i 2017

Oransjevin. Hørt om det før? Jeg har fått helt dilla på det. Hele sommeren og høsten har jeg drukket det jeg har kommet over av vin av denne typen og nå må jeg rett og slett bare dele min entusiasme med dere! Jeg har testet 12 forskjellige oransjeviner til mat (nederst i saken), men først litt teori.

Ifølge utenlands presse (og især britisk) er oransjevin den type vin vi kommer til å drikke i 2017. Må man drikke vin fordi det er trendy? Så absolutt ikke. Men det er jo litt kult at man kan få mer fokus på denne typen vin der teknikken faktisk er mange tusen år gammel.

Hva er så oransjevin?
Er det vin laget på sitrus? Man kunne kanskje tro det ut fra navnet, men nei. Oransjevin er hvitvin laget som rødvin.

Når man lager hvitvin separerers druejuicen, kjernene og skallet med en gang etter pressing. Men når man lager oransjevin lar man skallet og kjernene forbli (dette kalles skallkontakt) for å produsere garvesyre (tanniner). Skall og kjerner kan forbli i vinen i alt fra noen dager til rundt et år for å få frem forskjellige fargetoner og smak. Det tilsettes som oftest ingen tilsetningsstoffer eller gjær i denne prosessen. Resultatet er en vin som er mer nøttaktig og fruktig i smaken – og som har en fantastisk dyp gul eller oransje farge.

Hva passer det til?
Jeg hadde en teori om at oransjeviner passer til det meste av mat. Jeg har drukket og spist og testet og smattet. Ja, oransjevin passer virkelig til alt. Velger du rosévin til mat fordi det er så enkelt å matche, da vil du kunne avansere til oransjevin og like det.

Men først må jeg til bunns i hva oransjevin egentlig er. Det er ingen egen kategori på vinmonopolet, men stikkordet «skallmaserasjon eller skallkontakt” er greie søkeord, for oransjeviner er hvitviner som har ligger med skallkontakt.

Vinene er ofte økologiske, biodynamiske eller naturviner.

Les mer: Hva er naturvin

Trond Erling Pettersen, Varefaglig rådgiver hos Vinmonopolet svarer slik på min henvendelse:
– Oransjevin er ingen definert produktkategori hos oss, men det er riktig som du sier at det finnes en «binders» som butikker kan bruke på hylleetiketten for å vise kundene at denne vinen skiller seg sensorisk fra andre viner.

– På denne etiketten er oransjevin definert som «Vin laget med lang skallmaserasjon av grønne druer. Den har garvestoffer fra drueskallene. Fargen blir oransje, gjerne skyet og med bunnfall hvis vinen er ufiltrert.»

– Vi jobber for å få til et system der importørene kan huke av for at en vin er en oransjevin når de melder den opp i bestillingsutvalget. (Og tilsvarende dersom vi lanserer oransjevin i basisutvalget.) Da vil dette bli en mer definert produktkategori, og søkbar i nettbutikken vår.

– Som en kollega av meg skrev på vårt intranett for en tid tilbake: «Oransjevin er, sagt på en litt forenklet måte, hvitvin laget på samme måte som rødvin, det vil si med skallkontakt under vinifikasjonen. Oransjevinene masereres lenge nok til at det tilføres et betydelig innhold av tanniner, som gjør at de snerper omtrent som rødvin, og fargen går ofte mot sjatteringer i oransje. Vinene får gjerne mye aroma og smak, og sammen med tydelig snerp og god saftighet gjør dette at de fungerer godt til blant annet langtidsbehandlet kjøtt, herunder gryteretter, pinnekjøtt og lignende. I stedet for såkalte blå druer benyttes naturligvis grønne, som ved innhøsting gjerne er gule, guloransje eller rødlige på farge. Vinene modnes i kontakt med druens faste bestanddeler over flere uker, ofte flere måneder. Aroma- og smaksbildet viser det typiske marmeladeaktige, kandiserte eller syltede og/eller ofte krydrede og balsamiske, nesten kvaeaktige som vi finner i en rekke oransjeviner med mange måneders skallmaserasjon.»

Joakim Hoff hos Vinum beskriver oransjevin slik:
– Kort forklart er oransjevin en vin, laget av grønne druer, som har fått tilbringe mye tid sammen med skallet-maserasjon. Slik lager man vanligvis bare rødvin. Fargestoffene i skallet, sammen med eventuelle druesteiner, er det som gir tanniner og farge til en vin. Ved å ha så lang skallmaserasjon utvinnes farge og tanniner til vinen, noe som gir den et mye røffere preg, både i farge og munnfølelse. Resulatet kan være en vin som i farge og tekstur kan være alt fra lysegul, til nesten lakserosa. Spennet er stort. Resultatet kommer naturligvis an på druematerialet. Er det en drue med mye farge og tanniner, så blir vinen dypere i farge, og kraftigere på tørrstoffer.

Hvordan smaker oransjevin?
Oransjeviner er robuste og runde og kan ha toner av tropisk frukt, nøtter, eple, treverk, linolje, einebær, surdeig og appelsinskall.
Smaksmessig er disse vinene «store», tørre og med tanniner som rødvin. De kan sammenliknes med bærøl. De er intense og overraskende.
Prosessen med å lage oransjeviner er veldig gammel, men det er de siste 20 årene disse vinene har fått et comeback. Mange moderen oransjevinmakere bruker teknikker som er 5000 år gamle og som stammer fra Caucasus (nå Georgia) der vinene ble fermentert i store underjordiske beholderen som heter Qvevri, som originalt var dekket med steiner og bivoks.

De fleste oransjevinmakerne holder til på grensen til Slovenia, i området Friuli-Venezia Giulia i den nordøstlige delen av Italia.

I 1997 lagde vinmaker Josko Gravner den vinen (Gravner Ribolla Gialla) som startet den moderne produksjonen av oransjevin i Italia. I alle fall hvis man ser på popularitet.

Men allerede i 1994 lagde Radikon det som blir sett på som den originale oransjevinen i nyere tid. (mer om Redikon senere i teksten).
På den andre siden av grensen av Italia ligger Slovenia og regionen Goriška Brda der de har en lang historie med å fremstille oransjeviner.
Andre land som produserer spennende oransjeviner er blant annet USA, Australia, Sør-Afrika, Frankrike, Spania, Chile og Østerrike.

I Norge finnes et stort og imponerende utvalg oransjeviner på Vinmonopolet. De fleste finner du på bestillingsutvalget.
Jeg har tatt kontakt med vinimportører i Norge for å høre litt om hva slags utvalg de har å tilby.

Annette Storm fra Autentico:
– Vi representerer etter hvert ganske mange produsenter som lager vin med skallkontakt. Jeg kunne skrevet oransjevin/orangevin men det er ikke et helt dekkende begrep. Det er, både blant det som finnes på polet og det vi har tatt inn, stor forskjell i lengden på skallkontakt – fra et par døgn og opp til 6 måneder. Det gir store forskjeller både i stil, smak, struktur og holdbarhet på vinene. Og ikke minst på fargen.

Her er en oversikt over Autenticos viner med skallkontakt:

  • Testalonga Skin Contact 2014, Chenin Blanc, Sør Afrika
  • Elementis 2014 fra Intellego Wines, Chenin Blanc, Sør Afrika
  • L’Atypique Pinot Gris 2014, Sato Wines, New Zealand
  • Pinot Grigio, Radikon, Friuli, Italia
  • Slatnik 2012, Chardonnay og Tocai, Radikon, Friuli, Italia
  • Jakot 2007, Tokaji Friulano, Radikon, Friuli, Italia
  • Viejas Tinajas Musacta 2014, De Martino, Itata, Chile
  • Matassa Cuvée Marguerite – i grenseland
  • Matassa Come de I’Olla – i grenseland
  • Matassa Cuvée Alexandria – ca 2 uker skallkontakt
  • Terra de Cuques 2014, Terroir al Limit, Priorat, Spania – i grenseland

– Når jeg skriver i grenseland betyr det at skallkontakten kun er noen dager og at dette gir tydelig preg på vinene men at det ikke er typiske oransjeviner i den stilen du kanskje ser for deg når ordet oransjevin dukker opp, sier Annette.

 

– Vinen Jakot laget på tokaji friulano  og Slatnik laget på chardonnay og tocai, begge fra Radikon, har farge mot oransje og er mer klassisk oransjevin av utseende.

– Det som jevnt over gjelder mange av vinene med lang skallkontakt er at de har pen struktur og tanniner som en lettere rødvin, friskhet fra en hvitvin og stor smaksintensitet som skyldes at vinene stort sett er laget med druer fra svært små avlinger (lav avkastning pr vinstokk) og med et rikere aromauttrekk gjennom den lange skallkontakten som avgir smak fra drueskinnet. Dette gjør igjen blant annet at vinene passer til mange matretter som kanskje ellers er vanskelig å kombinere med mat – og også med et stort spekter av aromaer og smaker. Flere av vinene med skallkontakt som her er nevnt har kompleks smak med innslag både av ferske frukter og bær, blomster, urter og lagringsaromaer kombinert med god smaksintensitet som gjør at de kan matches med alt fra fisk, lyst og rødt kjøtt til oster, skinker, krydret mat, retter med asiatiske innslag, gratinert løksuppe, fårikål, sopp, umairike retter og ikke minst mange av våre smaksintense, tradisjonsrike juleretter, sier Annette.

Dette gjør igjen blant annet at vinene passer til mange matretter som kanskje ellers er vanskelig å kombinere med mat – og også med et stort spekter av aromaer og smaker.

Der det startet
– Når det gjelder opphavet til oransjevin er det skrevet mye, men av mange blir Radikon trukket frem som den opprinnelige oransjevinprodusenten. Det lille vinhuset drives i dag av Sasha Radikon noe han gjorde sammen med sin far Stanko frem til farens alt for tidlige bortgang i høst.

Den originale oransjevinen
– Radikon lager den originale ”orangevinen”. I 1994 søkte Stanislao Radikon (Stanko blant venner) tilbake til teknikker fra sine besteforeldre for å skape en ny fremtid for de Italienske Friulivinene. Siden den gang har vinene begeistret og forvirret vinentusiaster verden over.
– Essensen i den unike vinstilen til Radikon er lang skallmaserasjon av hvitvinsdruer. Dette gir dem en karakteristiske oransje farge. Enkelt forklart lager de hos Radikon sin hvitvin som om det skulle være rødvin. Når man lager klassisk hvitvin blir hvitvinsdruene presset og juicen avrent uten at drueskinn og stener kommer i kontakt med druejuicen. Med skallkontakt opp til 4 mnd får hvitvinene en dyp guloransje farge og rikelig med tanniner (garvesyre).
– Historisk ble skallmaserasjonsteknikken praktisert i Friuli og Stanislao Radikon oppga to hovedgrunner til å bruke denne. Den viktigste grunnen var at han følte at han ikke fikk ut potensialet fra Ribolla Gialla-druene med klassisk hvitvinsvinifikasjon, siden det aller meste av aroma og smak er konsentrert  i drueskinnet. Den andre grunnen er at teknikken beskytter vinen mot oksidasjon og gjør den mer stabil. Dette betyr også at vinen kan lages mer naturlig uten bruk av svovel eller andre kjemikalier for å forhindre oksidasjon.

– I dag er det sønnen Sasa som driver familieeiendommen. Han har med stort hell lansert en yngre, mer fruktig stil med noe kortere skallmasserasjon i tillegg til farens klassiske viner, forklarer Annette Storm fra Autentico.

Karina Raunholm fra Non Dos:
– Vi har dessverre ikke en klar inndeling av oransjeviner i produktoversikten vår, men av de vinene jeg kommer på som har lengst skallmaserasjon, og dermed kanskje den dypeste oransjefargen er blant annet:

  • COS Pithos Bianco
  • COS Ramì
  • Cornelissen Munjebel Bianco
  • Sebastien Riffault Auksinis Maceration
  • Meinklang Graupert, Pinot Gris.
  • Caravaglio Occhio di Terra, som har 30 dagers skallmaserasjon på baken.

– Vi har flere hvitviner som har gjennomgått 2-3 dager skallmaserasjon:

  • Riffault Sancerre Auksinis
  • Saulétas
  • La Baronne Le Grenache Gris de Jean

Mer om oransjevinene til  Non Dos her:

 

Marius Søbye fra Nebbiolo Wines:

Foruten Cascina Ebreo Sinchè 2006, som er omtalt i testen, vil Nebbiolo Wines kommer med flere spennende oransjeviner i 2017:

  • Arneis fra produsenten Valfaccenda
  • En malvasia-vin fra produsenten Lusenti.

– Per dags dato jobber jeg med å få inn flere oransjeviner, men ikke alt er avgjort ennå, sier Marius.

Ok, så til vinene. Dette er de 12 jeg prøvde.

Jeg har tatt for meg 12 forskjellige oransjeviner og testet dem opp mot mat for å se om teorien om at oransjevin passer til ”alt” stemmer.

COS Pithos Bianco 2014,

Pris: Kr 270.

Farge: Knallgul

Smak: Rik med enorm friskhet.

Lukt: Appelsiner, blomster, anis og tropisk frukt.

Laget på Sicilia, Italia.

Skallmaserasjon i 7 mnd.

Druer: Grecanico 100%

Sukker: 0,5 g per liter

Mat: Servert til kremet pasta med røkt fisk. Fantastisk match.

(Non Dos)

Kremet pasta med røkt blåkveite.

Cascina Ebreo Sinchè 2006

Denne vinen er fra en nedlagt vingård, men Nebbiolio Wines har fremdeles tilgang på disse flotte vinene, så løp og kjøp.

Pris: kr 349,10

Land: Piemonte, Italia

Farge: Solgul

Drue: 100% Sauvignon Blanc

Sukker: 2 g per liter

Smak: Fin fylde, konsentrert utviklet frukt. Rik og kraftig med god lengde.

Lukt: Tropisk frukt, noe appelsin og nøtter med hint av mineraler.

Bør åpnes flere timer før den skal drikkes. Trenger masse luft. Ananasduft kommer frem etter lufting. Den har et alkoholnivå på 15%, så dette er en tung, men herlig vin.

Mat: Servert til kremet eggerøre med røkt bacon. Dagen etter til pizza, oster og spekemat. Super match.

(Nebbiolo Wines)

 

Save our Souls Skin on Skin Chardonnay 2015.

Pris: 314,90

Sted: Victoria, Australia

Druer: 100% Chardonnay

Sukker: 1,2 g per liter

6 ukers skallkontakt

Smak: Smak av sitrus, epler og mineraler.

Lukt: Duft av sitrus, epler og mineraler.

Ufilterert

Mat: En absolutt deilig vin som passer veldig godt til pizza, oster og spekemat.

(Autentico)

Prøv den til pizza. Nydelig match.

Mother Rock Force Majeure Chenin Blanc 2015

Pris: 179,90

Land: Swartland,Sør-Afrika.

Hele drueklaser presses, naturlig gjær, ufiltrert

Druer: 100 % Chenin Blanc

3-5 dagers skallkontakt

Smak: Moden frukt, mineraler, lang avslutning.

Lukt: Duft av moden sitrus og mineraler.

Sukker: 0,7 g per liter

Kan gå for å være en vanlig hvitvin. Ikke så utbredt oransjevinpreg.

Mat: Super vin som passet veldig godt til pizza, oster og spekemat. Lys farge. Deilig.

(Autentico)

Spekemat og oransjevin. Funker som bare det.

Denavolo Catavela

Kr. 189,90

Land: Italia, Emilia-Romagna

Druer: Ortrugo 25%, Marsanne 25%, Malvasia 25%

Smak: Rik, krydret, rund fruktighet. Myke tanniner.

Lukt: Frisk. Krydder, frukt og litt appelsinskall.

Sukker: 1,8 g per liter

Hylleblomst, floral, lys og lett. ”Lillebror” i serien fra vinprodusenten Az. Agr. Denavolo.

Mat: Ekstremt god vin som passer veldig godt til pizza, oster og spekemat.

(Vinum AS)

Oster og oransjevin anbefales.

Dinavolino 2014

Pris: Kr. 199,90

Druer: Ortrugo 25%, Marsanne 25%, Malvasia 25%

Italia, Emilia-Romagna, Emilia

Smak: Saftig og frisk. Myke tanniner og god lengde.

Lukt: Frisk og fruktig. Appelsinskall.

7 md. Skallmaserasjon

sukker: 2 gram per liter

Mat: Vi drikker denne til grillmat: Ribs og tre typer krydderpølser. Perfekt! Også god til rød bacalao som vi prøvde dagen etter.
Dette er vinen jeg og Erik har drukket helt siden i sommer. Vi fant den på vårt lokale vinmonopol og siden har den vært en fast flaske i handlekurven.

Den er også en perfekt introduksjon til oransjevin, og alle tre i denne vin-familien er verdt å teste ut. Alle er gode på hvert sitt vis.

Dinavolo 2008

Pris: kr 279,90

Farge: Dyp ravfarget

Smak: Balansert, glatt tekstur.

Lukt: Frisk, fruktig, krydder.

Land: Italia

Druer: Marsanne 25%, Ortrugo 25%, Malvasia 25%

8 md. skallmaserasjon.

Sukker: 2 g per liter

Mat: Jeg smaker den opp mot en kremet pasta med røkt fisk og den står perfekt til maten.

Denne liker jeg veldig godt. Dette er ”Storebroren” i serien på tre viner fra vinprodusenten Az. Agr. Denavolo.

(Vinum)

La Stoppa Ageno 2010

Pris: Kr. 284,90

Farge: Dyp oransje.

Smak: Konsentrert og saftig med tydelig grep av tannin. Vanilje i ettersmaken.

Lukt: Tiltalende preg av eple, blomst og mineraler.

Sukker: 1 gram per liter

Druer: Ortrugo, Malvasia 60%, Trebbiano

Italia, Emilia-Romagna, Emilia

Vinmakeren hos Denavolo har sin hovedjobb her.

Mat: Flat Iron steak, pommes frites, kryddersmør med masse sitrus, tomatsalat.

Forandrer ikke karakter selv med tungt kjøtt. Den er en drøm av en vin.

Dette er nok favoritten min av alle vinene i smakingen.

(Vinum AS)

Flat iron steak med kryddersmør og pommes frites. Oransjevinen passet supert til.

De Martino Viejas Tinajas Muscat 2015 

Kr. 244,90

Land: Chile

Druer: 100% Muscat d’Alexandria

6 mnd skallkontakt, ufiltrert

Smak: Fyldig og intens med noe tanniner i avslutning.

Lukt: Appelsinskall og tørket frukt.

Sukker: 1,8 gram per liter

Mat: Servert til reker med mangosalat. Passet så godt til mangoen og chilien. Den vil være perfekt til asiatisk mat.
Dyp gul farge og smak av hylleblomst.

(Autentico)

Foradori Fontanasanta Nosiola 2012 

Pris: Kr. 379,90

Farge: Lys i fargen til å ha så lang skallkontakt.

Drue: 100% Nosiola.

land: Trentino-Alto Adige, Italia

Smak: Sammensatt og fyldig mineralitet. Lang og tørr kjøttfull frukt.

Lukt: Floral. Hint av mineraler og fersken.

Sukker: 0,5 gram per liter

Skallkontakt i 8 mnd.

Spontanfermentert

Mat: Helt nydelig til reker.

Radikon Pinot Grigio 2014

Pris: Kr. 299,90

Land: Italia, Friuli-Venezia Giulia

Drue: 100% pinot grigio

Håndhøstet, avstilket, spontangjæret med 10-15 dagers skallkontakt, lagring i 18 mnd på slavonske fat på 25-35 hl.

Smak: Saftig, fast og frukt med mineraler.

Sukker: 0,5 g per liter

Lukt: Frisk, tørket frukt og blomster.

Farge: Ripssaftfarget mot kobber

Frisk og elegant. Fin syre. Liker du eksklusive roséviner, bør du prøve denne.

Mat: Vi drikker denne til grillmat: Ribs og tre typer krydderpølser og til rød bacalao. Den er fortreffelig til begge rettene og en utrolig spennende vin.

(Autentico)

Til grillmat. Funker det også!

Meinklang Graupert Pinot Gris 2014

Pris: Kr. 249,90

Farge: Lys musteinsfarget.

Land: Østerrike

Sukker: 1,0 gram per liter

11 dagers skallkontakt

Smak: Supertørr ved første smak. Den trenger luft for å få frem smaken. Da kommer aromaen frem og hylleblomstsmak.

Lukt: Aromatisk

Spontangjæret

Mat: Den passer også veldig godt til grillmaten, men også til klassisk rød bacalao. Mannen mins favoritt.

(Non Dos)

Ja, til og med til bacalao.

Konklusjon: Oransjevinene skifter ikke karakter når du drikker dem til mat. De er konstante i smak, og det er praktisk når du skal velge en god vin til maten.

Rosévin er den ypperlige vinen på sommeren for mange, fordi den passer til det meste. Oransjevin gjør også det, men har mye mer karakter, synes jeg.

Hos oss er nå verden ganske oransje, og det er en fin verden å være i.

Skulle jeg anbefale deg å starte med en oransjevin for å se om dette er en sjanger du liker eller ikke, ville jeg ha bestilt en flaske La Stoppa Ageno 2010 på Vinmonopolet.

Derfra er det bare å utforske.

En veldig viktig ting med denne type vin er å gi den nok luft. Den kan med hell korkes og drikkes dagen etter og dagen etter der. Den utvikler seg.
Da jeg testet disse vinene åpnet jeg gjerne to-tre forskjellige flasker av gangen. Dette gjorde jeg for å smake dem opp mot hverandre og til maten jeg hadde laget. Dagen etter testet jeg dem opp mot annen mat. Dette er en spennende øvelse som kan være verdt å ta med seg.

Etter å ha prøvd en del forskjellige oransjeviner, ville jeg ha gått for Radikon Pinot Grigio 2014. Det er ingen nybegynner-oransjevin, og du bør drikke litt vin fra denne sjangeren for å finne de utrolig flotte lagene med smak som denne vinen har.

La 2017 bli oransje, dere!
Bestill noen flasker på bestillingsutvalget på Vinmonopolet, kjøl dem ned litt, men ikke la dem være iskalde, luft dem og nyt!

Forrige

Sparkling Negroni

2016 – året på egne ben

Neste

Legg igjen en kommentar