Høsten er godt i gang og jeg har vært over grensen og besøkt Gallerian Strömstad som ligger vei inn til selve Strömstad (rett før det første Systembolaget). Her liker jeg meg. Utvalget på Strömstad Mat, som du har lest om før her på bloggen, er helt formidabelt hva angår økologiske varer, allergivarer, bærekraftig fisk og skalldyr og ferskvarer.
Denne gangen kunne de friste med svensk villsvin! Å, som jeg digger villsvin! I Italia – og især Toscana finner du gjerne villsvin i raguer servert med bånnpasta. I Provence i Sør-Frankrike får du det servert i langstekte gryter.
Strömstad Mat hadde både ytrefilet, kjøttdeig og surrede steker da jeg var innom. Valget falt på stek. Hvem liker ikke en god stek på en søndag?
Hva smaker så villsvin? Det smaker litt vilt og litt svin. Tenk mørkt svinekjøtt fremfor magert og lyst svinekjøtt. Da har du smaken av villsvin – favorittretten til Obelix, den litt trinne karakteren i tegneserien Astrix.
Jeg har altså helstekt en villsvinstek og laget masse digg tilbehør. Tilbehøret kan brukes til andre steker også – ikke bare villsvin. Bruk dem gjerne til vilt.
Før man bruker villsvinkjøtt må man legge kjøttet i kulturmelk natten over. Dette er for å fjerne syrligheten i kjøttet. Jeg tok med en kartong A-fil fra Sverige og la stek og melk i en plastpose til dagen etter. Nå er det klart til bruk og du skyller av melken og tørker kjøttet. Villsvinsteken kommer i «strømpe». Denne strømpen laget av elastisk tråd samler steken så den holder formen under steking. Strømpen klippes opp og fjernes før servering.
Ok. Nå kan vi starte. Kjøttet trenger krydder og da bruker jeg en miks av knuste einebær, pepper og salt.
Kryddermiks til villsvinstek på ca 600 g:
2-3 ss flaksalt
1 ss kvernet sort pepper
6 einebær, knust i en morter eller med en hammer
Gni inn steken og brun den i pannen med litt smør og olivenolje. I en ildfast form legger du dette:
1 løk, delt i fire
2 hvitløksfedd, delt i to
frisk timian og frisk rosmarin
1 pakke «soppmiks» (suppemiks nå norsk) Dette er grønnsaker til suppe eller kraft som du finner i grønnsaksavdelingen på Strömstad Mat. Den består av sellerirot, gulrot, purre og persillerot. Perfekt til kraft og til denne retten. De gir god smak til sausen, som er en viktig del av retten.
2 dl viltkraft. Bruk god viltfond. Du kan velge mellom flere på Strömstad Mat.
1,5 dl eplecider eller eplemost
1/2 pakke bacon. Bruk gjerne Flisrökt Bohusbacon
Slik gjør du:
Del grønnsakene fra «soppmiksen» i terninger og legg i bunnen på den ildfaste formen. Legg løk og hvitløk der sammen med urter. Hell på kraft og eplecider. Legg villsvinsteken (som du nå har brunet i pannen) på toppen. Legg striper av bacon over steken for god smak og beskyttelse slik at steken ikke tørker ut.
Sett i forvarmet ovn på 120 grader til steken har en kjernetemperatur på 68 grader. Det tar noen timer og litt til. Det kommer an på størrelsen av steken. Villsvinkjøtt bør ikke serveres hvis temperaturen er lavere enn 68 grader (kjernetemperatur).
La steken hvile i 15 minutter før du skjærer av «strømpen» og skjærer steken i skiver. Legg baconskivene ved steken.
Mos grønnsakene i formen og sil sausen over i en gryte. Kok opp. Nå kan du velge om du vil ha en fløtebasert saus eller bare sky. Tilsett fløte hvis du vil ha den fløtebasert. Enkelt og greit.
Se video av hvordan du gjør det her:
Så har vi tilbehøret, da. Her er det så mye spennende å lage av høstens herlige fristelser. Jeg klarte ikke å begrense meg, så jeg har laget mange retter.
Epler og svin er en perfekt kombinasjon. Tilfører du bacon og sopp også har du et tilbehør som passer perfekt til villsvinet.
Stekte epler, bacon og sopp
Bruk faste, svenske epler. Del dem i seks båter. Fjern kjernehus.
1/2 pakke bacon i skiver, skjær i strimler
1 neve minisjampinjonger eller sjampinjonger. Del i to eller fire båter
Stek i smør. Dryss over flaksalt, pepper og frisk timian.
Spisskål med urter og grädfil
Spisskål er en mild, søt og herlig kåltype. Den skal ikke ha mye varmebehandling.
Skjær så mye du trenger i strimler. Ha dem over i en panne med en god klatt smør og 1/2 vann. La kålen dampe i smørvannet. Tilsett salt, pepper og urter som timian og rosmarin. Etter et par minutter tilsetter du en god klunk med grädfil.
Kantareller, champinjong, sortkål og fersk mais
Kantareller
sjampinjoner (velg gjerne minisjampinjonger)
urter som rosmarin og timian
2 ss grädfil
salt og pepper
svartkål fra plantepotte. Mengde etter ønske
1-2 ferske maiskolber. Skjær av kjernene.
1 hvitløksfedd, finhakket
smør og olje til steking
Rens kantareller og sjampinjonger. Del dem i passende størrelser.
Stek sopp, mais, hvitløk og urter i smør og olje. Tilsett olje og svartkålblader etter noen minutter. Rør inn noen skjeer grädfil. Krydre med salt og pepper.
Form med poteter og gulbeter
En god potetform blir enda bedre med tynne skiver gulbeter. Trust me! Skjær defor tynne skiver av både ferskpotet og gulbeter og legg dem lagvis i en ildfast form. Dryss lagvis med flaksalt, hakket hvitløk og hakket timian.
Tilsett kvernet pepper.
Tips: Her har jeg brukt en litt spesiell type pepper som jeg kom over hos Strömstad Mat. Jeg finner alltid artige ting der og denne gangen fant jeg noe som heter timut-pepper. Hva i all verden er det, tenker du? Det tenkte jeg også og spurte den hjelpsomme betjeningen i butikken. Det er en peppersort som er i familie med den mer kjente sichuan-pepperen. Timut-pepper er fra Nepal og har helt klar smak av grapefrukt (!) Helt sant! Jeg knuste rett og slett litt av den og hadde i potetretten. Finner du ikke denne pepperen i butikken kan du bruke helt vanlig svartpepper. Men er du av den nysgjerrige typen ville jeg gått på jakt etter timut-pepper.
Hell generøse stråler med extra virgin olivenolje over. Sett i ovnen på 200 grader til potetene og betene er myke. Det kjenner du fort med en knivspiss. Glir den igjennom lett er de ferdige.
Når du trodde at det var over lurer jeg inn enda et tilbehør. Det kan lages i porsjonsform slik jeg har gjort, eller du kan lage det i stor form. Det bestemmer du.
Potetform med hasselnøtter og røkt ost
Dette trenger du til fire personer:
4 store poteter skåret i tynne skiver
1/2 boks crème fraîche
salt og pepper
timian
røkt ost etter ønske. Velg vanlig ost hvis du heller vil ha det.
1 dl hasselnøtter.
Start med å varme nøttene på en ildfast plate. Sett den i oven på 150 grader i ca 10 minutter. Nå kan du nemlig lett gni av skallet. Hakk nøttene grovt.
Skjær potetene i tynne skiver. Du trenger ikke skrelle dem hvis du har vasket dem godt. Legg poteter lagvis med nøtter og crème fraîche. Salt og pepre mellom lagene. Legg litt frisk timian på toppen av en klatt crème fraîche og så en skive røkt ost. Sett i ovnen på 180 grader til potetene er gjennomstekte.
Ok. Nå har du stek, saus og et lass med tilbehør. Du trenger ikke lage alt dette til villsvinsteken. Velg det du synes høres best ut. Men prøv gjerne de andre tilbehørene til andre retter.
Server gjerne et glass eple- og päronmust til maten. Du får kjøpt dette på Gallerian Strömstad.
Men er det slik at vi hopper rett til hovedretten? Skal vi ikke ha en liten «beta» før vi skal spise? Hva gjør vi mens vi venter? Jo, da snacker vi! Og det på den enkleste måten. Jeg kjøpte en boks tunnbröd – en mellomting mellom flatbrød og knekkebrød. Det er helt perfekt å bryte i passe biter. På biten kan du legge hva du: Skinke, ost eller hva med dette:
Strömstad Mat har nemlig mange godbiter i ferskvaredisken sin, og jeg tok med meg en boks med Marias lyxiga räkröra – som er en versjon av skagenrøre.
Jeg kjøpe også en boks med Patrikröra. Denne deilige røren inneholder reker, røkelaks, asparges, egg og steinbitrogn. En ekte delikatesse-røre.
Til disse to ferdiglagde rørene kokte jeg vaktelegg i tre minutter, avkjølte dem godt i kaldt vann, skrelte dem og delte dem i to.
Jeg kjøpte også en boks Matjesild. Dette er en myk og mild sild som er den perfekte silden for nybegynnere. Jeg valgte å servere matjesilden med hakket løk og en av hipsterverdens aller beste tilbehør, nemlig sriracha-majones. Dette får du på flasker på Strömstad Mat. Den er hot, men veldig god!
Nå har du mat for en hel gjeng! Nyt høsten og de herlige råvarene. Vi sees igjen til jul!
Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Gallerian Strömstad . Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi.
Strömstad Mat er min favorittbutikk når jeg drar over grensa. (Nordby har jeg droppet for lenge siden) Finfin grønnsaksavdeling og ellers et godt og variert utvalg av både tørr- og ferskvarer. Drar alltid med mozzarella (mye billigere enn i Norge), parmesan, Gevalia (mellanrost kaffe), te, ulike trøffelprodukter (utvalget er stort), havre- og quinoagryn (den beste frokostgrøten), yoghurt med en liten smak av honning, ulike fonder, lakris (raw food) , krydder og mye annet digg. De små hermetiske boksene med hotte «Chipotles an Adobo» er også gull i supper og gryteretter. Kalvekjøtt har de som regel og. Forstår ikke hvorfor kalvekjøtt er så pass lite tilgjengelig her? Kjøpte nylig et par skiver av kalv innerlår og lagde den beste kalvsnitzelen ever – panert med panko og servert med potetmos, erter og sitron. Fersk pepperrot blir alltid med hjem. Laks med pepperrotrømme.., lam i pepperrrot, østers med reven pepperrot eller et dryss av reven pepperrrot på grønnsakssuppen. Det er så godt! Kjenner at jeg snart må ta turen til Sverige. 🙂
Du kan å friste! Tror jeg må en tur til Sverige selv også!
Hvis du har påvirkningskraft må du be dem om å ta inn Kalix-løyrom – svenskenes svar på russisk kaviar. 🙂 Har tryglet på mail, men fikk aldri svar.
Den er så god. De har den jo på Fjelberg, men prisen er drøy. Råraka med Kalix-løyrom, hakket rødløk, gressløk og vispet creme fraiche. Nam.
De pleier å ha det fersk når det er i sesong, og ellers frossen. Kjøpte det i våres og laget noen sykt gode vafler med brunet smør i og kalix og grädfil på. Her kan du se: https://helleskitchen.org/paskemeny-vafler-forrett-kebab-hovedrett/
« Før man bruker villsvinkjøtt må man legge kjøttet i kulturmelk natten over. Dette er for å fjerne syrligheten i kjøttet.»
Jeg har lest mange oppskrifter på villsvin, men ingen andre nevner dette. Er det virkelig slik at man MÅ gjøre dette?
Du må jo ikke, men villsvin har en litt skarp smak som mange synes minner om urin og tipset er da at synet melk fjerner denne smaken. Men det er opp til deg:)