Tropisk julebord

Som dere sikkert har fått med dere kom min siste kokebok ut tidligere i høst. «Litt av alt» er en bok om småretter. Jeg liker veldig godt å diske opp med mange småretter i stedet for en hovedrett. Hvorfor? Ja, da er det alltid noe på bordet som gjestene liker å spise. Da slipper du å være stressa over at det du serverer ikke faller i smak.

Litt av alt - Helle Øder Valebrokk
Litt av alt er i salg nå.

Synes du det høres spennende ut med bok om småretter? Den fås på ark.no, norli.no, tronsmo.no, haugenbok.no og platekompaniet.no. Men selvsagt også i butikk. Stikk innom Juels 33 i Skovveien, Tronsmo, Ark eller Norli og kjøp den der. Bra julegave, eller? (#reklame for egen bok)

Nå var det sånn sett ikke boken min jeg skulle snakke om her for det du nå får av oppskrifter finnes ikke i boken min. Disse rettene ble til som inspirasjon etter en jobbreise til Saint Martin som jeg var på for et par uker siden. Der fikk jeg smaken på flere ting som jeg har gjenskapt her. En av de beste tingene jeg tar med meg fra den fransk/nederlandske øya er noe som heter Johnny Cakes. Dette er en karibisk spesialitet som kan minne om den italienske spesialiteten gnocco fritto – fritert brød. Perfekt til spekemat.

Johhny Cakes som på Saint Martin i Karibia.
Frokost – Saint Martin style

Johnny Cakes er også friterte brød, men søtere og mykere. Jeg elsker dem! Jeg fikk dem servert til frokost med revet, saltet fisk, paprika, løk og chili.

Når man googler etter Johnny Cakes er de fleste oppskriftene med bakepulver, men jeg mistenker at de beste jeg fikk servert også var laget med litt gjær, så derfor har jeg begge deler i min oppskrift. Dessuten bruker jeg både melk og vann, og ikke bare vann som er vanligst. Resultatet ble perfekt!

Brødene smaker aller best helt nylaget, men frykt ei. Det tar bare et par minutter å steke dem i oljen, så de kan serveres mens man sitter ved bordet.

Hva har jeg så ellers på dette tropiske julebordet mitt? Jo, ribbe, selvsagt! Jeg gikk for en av de mange oppskriftene jeg har på langtidsstekt ribbe. Du kan velge den du vil, for alle funker godt.

Johnny Cakes

Johnny Cakes:
420 g hvetemel
1 ss sukker
1 flat ss bakepulver
1 ts salt
1 ts tørrgjær
3 ss smør
2 dl melk
0,5 dl vann
1/2 l solsikkeolje

Bland tørre ingredienser. Gni smøret inn så det får sandkonsistens. Bland med vann og melk og elt til en fin deig. La hvile på benken under plast i 1/2-1 time.
Form til små golfballer. Form hver og en til sirkler med hendene. Ikke for tynne. 
Stek i olje til de er gylne. Ikke for høy temperatur.
Legg på rist og spis mens de er varme. Oppskriften gir 10 Johnny Cakes.

Karrimais
Jeg lagde en blanding av fersk mais (sesongens siste i butikk), hvitløk, rømme, mynte, koriander og karripulver.
Det er rett og slett bare å skjære kornene av maisen og frese i pannen med 1/2 fedd hvitløk, litt karri og noen skjeer rømme. Bland inn hakket koriander og mynte og salt og pepre. Du må smake underveis om du synes miksen har nok rømme.

Kruttsterk chilisaus:
Denne flytta på seg skal jeg si deg. Jeg liker at det er sterkt, men at jeg selv kan kontrollere heten. Derfor er det greit med en chilisaus ved siden av.
Jeg brukte 6 røde chili med medium pluss hete. Men jeg brukte alle frøene og membranen også og det tilfører mye hete.
Slik gjør du:
Skjær 6 chili i biter. Kast stilken. Varm en gryte. Ha i 3 ss nøytral olje og tilsett chili, et par fedd hvitløk, en bit ingefær ( størrelse som øverste tommelledd). Salt litt. Stek i oljen under omrøring til chiliene er litt matte i skallet. Tilsett 1/2 dl eplesidereddik og la koke opp.

Ha alt over i en beholder og bruk stavmikser. Fyll på med et par ss olivneolje. Kjøl ned og server til maten. Smak til med salt.

Syltet rødløk:
Det hører med til et slikt bord. Skjær 1-2 rødløk supertynt med mandolin eller en skarp kniv. Ha i en beholder og press saft av 1-2 lime over. la stå i en times tid før servering.

Crema
Dette er en fin ting å ha på bordet for de som synes ting blir litt for hot. Du blander rømme med limesaft og litt salt og vips har du crema. Du kan også finrive litt limeskall og ha i. Det gir god og frisk smak.

Tropisk rødcolslaw:
Denne ble jeg altså så fornøyd med! Den skal lages igjen og igjen.
Jeg lagde dressingen først og så mettet jeg den med revet rødkål og gulrot slik at coleslawen ikke ble for kremete.
Start med å blande 2 ss rømme, 1 toppet ts dijonsennep, 1/4 ts sukker, 1 ts eplesidereddik, 2 ss majones, et dryss salt, 1 ts finrevet ingefær, hakket klementinkjøtt fra 3 tykke båter. Bland dette og så metter du med revet rødkål og gulrot. Salt og pepre etter smak. La gjerne stå et par timer i kjøleskap før servering.

Søtpotet med nøtter:
Kutt en stor søtpotet (skrell først) i små terninger. Kok i ananassaft (fra boksene du skal bruke i ananaschutney eller bruk vann).
Sil av vannet og fres i pannen med hakkede cashewnøtter og litt hakket chili. Salt.
Bland inn en halv hakket klementin, et par kumquat i skiver og hakket koriander og mynte.

Ananaschutney:
Det er ingen skam å bruke ananas på boks hvis du bare finner en med masse smak. Dette sier jeg fordi det til tider (eller svært ofte) er vanskelig å finne fersk ananas som er moden og søt nok i smaken. Del Monte er en bra produsent. Bruk to av tre bokser i en tre-pack til denne oppskriften.
2 bokser ananas i biter
1/2 rød chili, finhakket
4 cl mørk rom,
koriander, mynte,
1 ts honning
1/2 lime
4 cl litt ananassaft
Start med å sile av juicen av ananasen.Ta vare på den. Del ananasbitene i enda mindre biter. Ha i pannen og varm opp. Hell forsiktig på rom og la dette dampe av før du tilsetter ananassaft, honning og chili. Ha i en skål. Bland inn limesaft og hakkede urter.

Pico de gallo:
Bland like deler finhakket løk og små grentomater. Jeg pleier å skvise forsiktig ut frøene fra tomatene før jeg skjærer dem i små terninger. Salt godt og tilsett hakket jalapeño etter smak, litt limesaft og masse hakket koriander.

Jalapeño-majones
Denne digger jeg. Ikek for sterk, men fruktig og frisk.
Hakk to ferske jalapeños og et lite hvitløksfedd. Kjør dette i blender eller med stavmikser sammen med 1 dl majones. Tilsett salt og 1 finhakket kumquat.

Server gjerne med agurk i terninger og tortillachips.
Forrige

And med lakris, beter og bringebær

Shrimps & Grits

Neste

En kommentar om “Tropisk julebord”

Legg igjen en kommentar