Streetfood i Singapore

Jeg har nettopp kommet hjem fra tidenes reise! Jeg hadde store forventninger til Singapore, og denne turen ble 1000 ganger bedre enn antatt. Hvorfor? Det er så mange ting: Menneskene, bydelene, variasjonen, arkitekturen og ikke minst, MATEN!

Singapore er et snedig land. 50 km langt og 25 km bredt. Det bor ca 5 millioner mennesker i landet, og det finnes egentlig kun en by – Singapore. Landet feirer i år 50 år som selvstendig land. Det snakkes fire språk i Singapore: Kinesisk (mandarin), engelsk, malaysisk (eller heter det malay?) og tamil. Derfor er det lett å skjønne at maten er en smeltedigel av mange herlige kjøkken, ikke sant?

En av de første dagene jeg var der fikk jeg og mannen min en heldagstur, stelt i stand av STB (Singapore Tourist Board) der vi fikk en innføring i bydelene, matmarkedene og streetfood. Dette var den ultimate starten på uka for da hadde vi et fantastisk utgangspunkt når vi skulle skjønne hvordan Singapore er skrudd sammen.

Jeg hadde mange myter jeg trengte å få slått hull på når det gjelder Singapore: Det ene er orden og renslighet. Jeg har hørt at du ikke finner et støvfnugg på gaten og at alt er sterilt og rent. Jeg hadde mine bange anelser da vi gikk av flyet og det sto et helt helsepersonell der med en dataskjerm som målte om du var syk. «Steike! tenkte jeg. Her kommer man ikke inn i landet hvis man er litt småpjusk!» Eller målte de om du hadde tyggis i kjeften? Det er jo forbudt i landet. Hva de faktisk målte, aner jeg ikke, men de har slitt med SARS og det som verre er, så de ville vel bare være forsiktig. Flyet fra Dubai var fylt med folk fra forskjellige nasjonaliteter som kommer fra hele verden. Men tilbake til støvfnuggene: Det er ikke sterilt i Singapore. Du finner søppel på gaten slik du gjør alle andre steder. Og du har lov å ha tyggis, men du har ikke lov til å kjøpe det eller å selge det.

Og tilbake igjen til maten. Det finnes ca 60 Hawker Centers over hele Singapore. Dette er mathaller der gatemat selges. De fleste mathallene har også et Wet Market. Der får du kjøpt friske ingredienser.

Singapore er dyrt. Det er norske priser ++, men i mathallene får du kjøpt måltider helt ned i 3 dollar (18 kr). Alle serveringssteder (dette gjelder også restauranter og kaffeer) gjennomgår stadige hygienekontroller. Den beste utmerkelsen er A, så kommer B, C og D. Har du en D kan du like gjerne legge ned. Men det som er litt morsomt er at det ikke nødvendigvis er bra å ha en A. Som guiden vår, Toon Hee forteller: A: der er de for opptatt med å vaske og for lite opptatt med å lage god mat. B er perfekt. Passe opptatt av hygienen til at det er trygt og maten er fantastisk. C: Litt for opptatt av å lage god mat til å gidde å bry seg med vaskingen. Dette er jo en grei måte å velge hva man synes selv er viktigst når man skal spise på disse herlige senterene. Det jeg kunne se var at det oftest var laaaaang kø utenfor de som hadde B, og kanskje ikke så mye kø der man hadde A.

streetfood_singapore15
Tiong Bahru. Går for å ha det beste matmarkedet og et av de aller beste stedene å handle ferskvarer. Joo Chiat Beef King er det beste stedet i byen for biffkjøtt-retter, sier ryktene. Tiong Bahru er også den bydelen som er den aller mest hippe. Mer om det senere i et annet blogginnlegg.
streetfood_singapore14
Tanjong Pagar har herlige grønnsaker på gateplan og et herlig supermarked der du kan kjøpe med deg spesialiteter hjem.
streetfood_singapore13
Singapore er en smeltedigel av kulturer. Derfor er det like vanlig med indisk mat som med kinesisk mat. Her er de 10 rettene som sies å være typiske Singapore-retter: 1. Fried Carrot Cake. Har ikke noe med den klassiske gulrotskaka som vi kjenner. 2. Bak Kut The: Suppe med svineribbe, urter og hvitløk. 3. Chicken rice: Posjert kylling i deilig kraft med ris. 4. Rojak: Salat med masse grønnsaker og frukt. Den indiske versjonen er gjerne fritert. 5. Roti Prata: Flakete brød fylt med hva det måtte være. Perfekt å dyppe i curry eller dhal. 6. Chili-krabbe og sortpepper-krabbe. Før jeg dro fikk jeg høre at chilikrabbe bare er for turister. Det er feil. Mer om det senere i et annet blogginnlegg. 7. Char Kway Teow: Nudler med egg og sjømat. 8. Laksa. Suppe-gryte-nuddel-himmel! Mer om det senere i et annet blogginnlegg. 9. Fish Head Curry. Smakfull curry laget på fiskehoder. 10. Satay. Små deilige grillspyd med peanøttsaus.
streetfood_singapore12
Dette er rarer greier: BBQ jerky-aktig kjøtt av kylling, svin eller okse karameliseres og smaker som klissete godteri. Dette er kjempepopulært i Singapore og du får kjøpt det i spesielle butikker i Chinatown langs South Bridge Road. Det er lett å se hvilke steder som er lokalbefolkningens favoritt. Der er det lang kø.
streetfood_singapore11
En pen mathall, Lau Pa Sat ligger i Downtown-distriktet. Her jobber det mange på vikitge kontorere, og dette senteret ligger flott til i en gammel bygning omkranset av skyskrapere. Jeg fikk anbefalt å spise satay fra bod nummer 7 på gateplan av Eli, som er en leser av bloggen min. Hun har bodd i Singapore i 3 år. Desverre var bod nummer 7 stengt da jeg kom (bilde nederst til venstre), men dette tipset tar jeg med meg til neste besøk. Takk! Jeg var her for tidlig på morgenen siste dagen min.
streetfood_singapore10
I little India blir man tatt med helt til et annet land. Ja, nemlig India. På Azmi Restaurant serverer de chipati med dhal til. Mektig godt!
streetfood_singapore9
Hvem skulle tro at dette er Singapore. Little India har alt man forbinner med India. Gullsjapper, templer, skreddere på gaten og mye, mye mer.
streetfood_singapore8
Mer Little India. De har også et meget kjent Hawker Center (matmarked) som heter Tekka Market. Dette var tidliger et slaktehus. Disse matmarkedene ble utviklet for å få bukt med søppel og dårlig hygiene i gamledager. Før fløt søppel, kloakk, matrester og blod fra disse stedene. Nå er det ryddet kraftig opp i og er veldig trygge å spise fra.
streetfood_singapore7
På Tekka Market kan du få den beste Briyanien i byen hos Allauddin!
streetfood_singapore6
Indiske klassikere på Tekka Market.
streetfood_singapore5
Kaya og Kopi: Dette er Singapores frokostklassikere. Kopi er kaffe med kondensert melk. Navnet kopi kommer av at lokalbefolkningen misforsto engelskmennenens «Coffee» og uttalte det da «Kopi». Kaya er kokosnøttsyltetøy blandet med sukker, egg og pandan. Dette smøres på tynne skiver toast sammen med smør. Dette dyppes igjen i et bolle med svært bløtkoktegg som er blandet med dark, sweet duck sauce. Smaker himle godt, men ser ut som et takras. Disse kopi-stedene finner du over hele Singapore. Nederst til venstre ser du hvordan en take-away-kopi ser ut. Alltid plast på utsiden av begeret. Noen steder får du kaffen rett i en plastpose med hank og sugerør i.
streetfood_singapore4
Chinatown: Veldig turistifisert, men det er faktisk bare snakk om noen gater. Senere vil jeg fortelle deg om den hippe og moderne delen av denne bydelen som tidligere var tilholdssted for horer og kjeltringer. Men over til matgatene i Chinatown: Temple St, Pagoda St og især Smith St er gater som serverer gatemat. Her finner du turister, men jeg tviler ikke på at maten er bra.
streetfood_singapore3
Krumkaker på Singaporsk?
streetfood_singapore2
I gata vår (stedet vi bodde de to første dagene i Singapore) fant vi dette herlige matstedet. Hong Shiam serverte herlige retter til lokalbefolkningen og oss. Vi var de eneste turistene.
streetfood_singapore
Hong Shiam i Keong Saik Road serverte fantastisk black pepper pork med masse ingefær, chili og hvitløk. Nydelig smak av sterneanis og kjøttet var saftigog herlig. Beef Sambal var det futt i! Utrolig smakfult. Disse to rettene kom på 10 dollar stykket (60 kr per rett).
Forrige

Perfekte pommes frites som snacks eller tilbehør

Singapores beste restaurant og verdens kanskje beste kaffe?

Neste

Legg igjen en kommentar