Det er så trendy, så trendy: Økologisk eller biodynamisk fremstilte viner, naken- eller naturviner. Instagram renner over av hippe etiketter og dråper av funky juice. Men er det bare i storbyene dette tar av? Er folk egentlig opptatt av disse produktene, eller er det bare en trend? Jeg har snakket med folk som kan noe om det.
Det er in med viner som er naturlige og nakne. Men vet du egentlig forskjellen på naturlig vin og konvensjonell vin? Jeg har tatt en prat med forskjellige vinimportører, sommelierer og Vinmonopolet. Men først litt om hvorfor jeg har fått øynene opp for denne vinstilen.
For noen år siden ble jeg mystisk syk. Energinivået var urovekkende lavt og jeg strevde daglig med å komme meg opp trappene til leiligheten i 4. etasje. Jeg hadde konstant feber på 38 grader hver dag i 6 måneder. Legene kunne ikke finne ut av hva som feilte meg så de ga opp og mente at det sikkert ikke var så ille.
Man blir vanvittig sliten av å være så utmattet hele tiden. Betennelsene herjet i kroppen. Og da jeg hadde vært slik i tre år reiste jeg til India for å få behandling på en ayurvedisk klinikk. Tre ukers behandling, spesialkosthold og seks måneder med medisin da jeg kom hjem fikk meg frisk. Du vil ikke tro hvor deilig det er å være frisk igjen. Man setter ikke skikkelig pris på god helse før man har vært syk.
Jeg vet med dette at man er det man spiser og drikker. Mat og drikke kan gjøre deg syk, mens annen type mat og drikke kan gjøre deg frisk. Jeg er opptatt av å spise ”rent” og kjøper økologisk mat når jeg har mulighet til det. Hvorfor skal jeg ikke tenke på det når jeg tar meg et glass vin også? Tidligere har ikke det vært så nøye.
Nå kjøper jeg vin som er naturlig eller naken så ofte jeg kan. Kanskje det å drikke vin som ikke er tilsatt noe annet er den naturlig gjærede fruktsaften (og litt svovel) kan holde meg unna mystiske utslett og andre langt mer alvorlige lidelser? Jeg tror det. Det er ikke bevist, men jeg er av den oppfattelse at det er bedre for meg. Det skal sies at det å drikke vin i mengder ikke er bra for deg, uansett fremstillingsmåte. Alt med måte. Selv om jeg ikke liker regler. Men hodet liker jeg å bruke, så da høres det lurt ut å ikke drikke for mye hele tiden.
Naturlig eller unaturlig?
– Naturvin er ikke en egen kategori på Vinmonopolet, og heller ikke i EUs regelverk for vin. Det finnes ingen lover for naturvin, og derfor merker vi heller ikke produkter med denne betegnelsen. De fleste organisasjoner og produsenter som steller med naturvin har dette felles når de definerer naturvin, sier Trond Erling Pettersen, varefaglig rådgiver ved Vinmonopolet.
– Naturvin er vin som det er gjort minst mulig med. Mange av dem smaker som annen vin, mens enkelte kan ha spesielle aromaer på grunn av gjær og bakterier. Litt som sherry eller surøl. – Siden disse produktene ikke merkes, kan de være litt trøblete å finne. Kundene kan spørre på sitt nærmeste Pol, for de ansatte der skal ha god oversikt. I tillegg kan det være et triks å søke etter «naturvin», «svovel», «svovelfri», «uten svovel», «amforakrukker» og liknende fraser på Vinmonopolet.no. Mange grossister skriver dette i beskrivelsen av produktet.
– Det nærmeste man kommer en inndeling, er at vi merker produkter som er sertifisert økologiske eller biodynamiske. Ikke all naturvin er sertifisert, og ikke all øko/bio-vin er naturvin. Så dette blir ikke helt presist, men for å kunne gi deg noen tall og trender har jeg brukt øko/bio som utgangspunkt.
– Økologiske produkter er mest populære i de større byene og bynære områder. Økologiske produkter er aller mest populære i de butikkene som normalt først plukker opp nye trender. (Grünerløkka og Thereses gt. i Oslo) Det er derfor grunn til å tro at trenden med økologiske produkter gradvis vil forsterke seg og spre seg rundt om i landet. – Moter i vinmarkedet er gjerne ganske langsomme. En trend bruker gjerne flere år på å manifestere seg, det er derfor grunn til å tro at økologiske produkter gradvis vil kapre markedsandeler i årene fremover, sier Trond Erling Pettersen, varefaglig rådgiver ved Vinmonopolet.
Fremdeles usikker på hva som er hva?
Her er en kjapp oversikt:
Økologiske viner: Man bruker ikke sprøytemidler i vinmarken. Men vinen kan ha blitt tilsatt masse tilsetningsstoffer etter plukking som f.eks industrigjær, akasiegummi, enzymer, sukker og syre for å skjule dårlig druekvalitet.
Biodynamiske viner: Lages ut fra månefaser og eldgamle teknikker som f.eks det å grave ned kuhorn med kumøkk for at det skal ligge i jorden til våren kommer. Dette er med på å styrke bl.a ph-verdien i jorden og stimulere til liv samt fremme nitrogenopptaket i jorden. Kravene til biodynamisk fremstilling av vin er strengere enn ved økologisk vinproduksjon. Industrigjær kan tilsettes vinen.
Naturviner:
Dette er vin som er laget uten bruk av annet enn druer. Druene skal være dyrket uten bruk av kunstige sprøytemidler eller kunstgjødsel, og slik sett være økologiske eller biodynamiske. I forbindelse med gjæring skal det ikke brukes annet enn de gjærsporene som følger med druene naturlig fra vinmarken, altså spontan fermentering, evt. hjulpet av temperaturkontroll. Ingen eller minimal bruk av svovel. Vinen kan ha vært gjæret på amforakrukker (leirkrukker).
• Oransjeviner: Støter du på en oransjevin har du møtt Kongen av naturviner. Dette er hvitviner som ikke er filtrert like fort som en hvitvin, men drueskallene ligger lenger og gir da mer smak, fylde, tanniner og farge til vinen. Fargen blir da oransje.
• Nakenvin: Naturlig vin uten tilsetningsstoffer eller fatpreg, men som kan tilsettes små mengder svovel for ikke at vinen skal oksidere. Vinen kan være økologisk eller biodynamisk sertifisert. Vinen er aldri tilsatt eikepreg for eik kan dekke over smaken av dårlige og gode druer og forandre vinens karakter. I nakne viner smaker du bare ren drue.
Konvensjonelle viner: Dette gjelder de fleste vinene som du får kjøpt på Vinmonopolet. Markene sprøytes og vinen kan tilsettes en lang liste med tilsetningsstoffer og selvsagt også eikepreg.
Hvorfor er det så viktig med naturlige viner?
– Fruktkvaliteten i naturlige viner er ofte svært god. Det er ikke spesielt mye sunnere å drikke naturlige viner. Det er først og fremst alkohol som er «skadestoffet» i vin. Ikke svovel. De fleste som mener de reagerer på «tilsetninger» reagerer sannsynlighet på alkohol, sier Chris Mohn i vinimportfirmaet Tramontane.
– Det er like viktig å støtte produksjon av naturlige viner som det er viktig å fremme økologi i jordbruket generelt. En del av de tilsetningsstoffene som er tillatt i vin (i EU flere hundre), noen også i økologisk sertifisert vin, er potensielt skadelige. Eksempelvis reagerer mange mennesker på tilsatte svovelforbindelser i vin. Naturvinprodusentene fokuserer på å lage vin så god som det er mulig, uten annet enn druer som råvare, og ønsker slik sett å være «føre var» i forhold til evt. skadevirkninger av tilsetningsstoffer. Et giftfritt landbruk kan ses på som et ideologisk mål, men problemene knyttet til bruk av kjemiske sprøytemidler er høyst reelle for de som må leve med konsekvensene av såkalt konvensjonelle dyrkningsmetoder, sier Stein Peterson i SØNNAVIN.
Hvorfor holder det ikke at vinen er økologisk?
– At en vin er økologisk merket betyr at druene er dyrket økologisk. Hva som skjer etter at druene er presset er mindre regulert. Til syvende og sist dreier det seg om tillit til de som produserer og distribuerer maten og vinen vi konsumerer. Et stempel på etiketten er dessverre ingen garanti for noe som helst. SØNNAVIN velger å samarbeide med små produsenter hvor menneskene bak både eier jorden og gjør jobben, sier Stein Peterson i SØNNAVIN.
Hva er den mest eksteme naturvinen dere har i sortimentet og hvilken naturvin kunne blitt tatt for å være helt vanlig vin?
– Vi mener jo at våre naturviner er gode viner uansett kategori, men vi har jo f.eks. Barranco Oscuro Brut Nature, en musserende vin på Vigiriega som vokser i den høyest beliggende vinmarken i Europa, 1300-1400 moh. Vigiriega er en lokal drue i Alpujarras, et fjellområde i Andalucia, som produserer meget frisk syre. Dette er en vin «utenfor boksen». Det mange velger å kalle «naturvinpreg» er etter vår oppfatning svært ofte forbundet med stedlige særegenheter, fravær av kunstig stiltilpasning. I prinsippet burde alle våre viner kunne gå for å være en «vanlig» kvalitetsvin, sier Stein Peterson i SØNNAVIN.
Hvorfor skal vi velge naturviner fremfor viner laget på den konversjonelle metoden?
– Dersom man er nysgjerrig på hvordan vin smakte før oldefar ble født. Dersom man ønsker variasjon fremfor stiltilpasning. Dersom man foretrekker håndverk fremfor industri. Dersom man mener at økologi er viktig. Pluss mange flere gode grunner, avslutter Stein Peterson i SØNNAVIN.
Hva er nakenvin?
Jeg snakker ikke om nudistvin eller en sjanger innenfor pornobransjen. Jeg snakker om vin som ikke er tilsatt tull og fanteri. Du har kanskje hørt begrepet før, men ikke helt skjønt hva det betyr. Nå skal du få svaret.
Non Dos (står for non dosage) heter et norsk firma som startet for ti år siden. De spesialiserer seg på nakne viner. Interessen for mat, helse, miljø og hva som skjer i verden er utslagsgivende for den økende interessen av naken- og naturviner. Noen har hørt om naken vin, men ikke så mange vet hva det er. Det er mye snobberi i vinbransjen som gjør at disse vinene ikke alltid blir sett på som ekte viner. Det bygger på fordommer og uvitenhet. Nakenvin er heller ingen kategori på Polet, men altså en stil innenfor naturvin der aktørene har tillatt svovel i vinene som eneste tilsetningsstoff.
Vi må se på litt historie
Naturvinbevegelsen oppsto i Frankrike for ca 30 år siden og siden den gang har flere og flere laget ”gammeldags” vin igjen. For å forstå naturvinene må man se bakover. Effektivitet ble viktig etter andre verdenskrig og især utover på 60- og 70-tallet. Kraftig kunstgjødsling og sprøyting med sprøytemidler. Etter vinpressingen ble vinene tilsatt masse tilsetningsstoffer.
Og på 80-tallet foretrakk vi den amerikaniserte ”Parker -vinstilen”, hvor økende mengde alkohol, ekstrakt, eikesmak og farge ble sett på som kvalitetsviner.
En klar motreaksjon på denne typen jordbruk ble økologisk, og ikke minst biodynamisk vindyrkning. Det startet for fullt i Frankrike på slutten av 80-tallet, særlig i Loire og Burgund.
Naturvinbevegelsen dukket opp på 90-tallet som en protest mot ”Parker-vinstilen”, vinsminke og manipulasjon av viner.
Naturvinprodusentene er skeptisk til alle former for tilsetninger og manipulasjon i vinkjelleren. Det inkluder nye eikefat og kultivert gjær, mindre bruk av svovel og i ekstreme tilfeller – ingen svovel.
Naturvinbevegelsen tar i bruk gamle teknikker og gjør tingene for hånd. De gode naturvinsprodusentene har som regel en moderne utdanning i ønologi (lære om vin) og jordbruk. De omtales som ”Postmoderne vinprodusenter”.
Med eller uten svovel?
Ifølge Vinmonopolet brukes Svoveldioksid (SO2) for å hindre at vin oksiderer og for å hindre vekst av gjær og bakterier. Faktorer som påvirker mengden svoveldioksid er typen vin, hygiene, produksjonsmetode og druekvalitet. For rødvin laget på den konvensjonelle måten er det lov med et svovelinnhold i rødvin på 150 mg/l og 200 mg/l for tørre hvite og roséviner. For økologisk vinproduksjon er grensen for maksimalt svovelinnhold i rødvin 100 mg/l og 150 mg/l for tørre hvite og roséviner.
– Svovel er et vanskelig tema, sier Geir Gjerdrum hos Autentico & Unico.
– Personlig foretrekker jeg naturvin med litt svovel ved tapping i de fleste tilfeller. Det er i praksis få produsenter som klarer å lage ”feilfrie” stabile viner helt uten svovel. Når de klarer seg uten svovel er det selvsagt fantastisk og det fortjener nesegrus beundring. Det man skal være klar over er at noen mer kyniske produsenter bruker andre stoffer som er langt verre for å erstatte svovelet (for eks lysisin) og dermed kaller seg svovelfrie, sier Geir.
De skjulte sukkerbombene
Det er en veldig viktig ting ved å velge naken eller naturvin fremfor vin laget på den konvensjonelle metoden: Det er ikke tilsatt ekstra sukker i natur- og nakenvinene, mens du kan være sikker på at både 1 og 10 sukkerbiter er tilsatt vinen du trodde var så ”slankende”. Sukkermålingene som utføres på Vinmonopolet gir heller ikke det korrekte bildet av hvor mye sukker en vin inneholder. Det er kun verdiene for glukose og fruktose som måles, og det gir ikke et korrekt bilde av sukkerinnholdet i vinen.
Jørgen Ljøstad og Kristin Alsvik ved Non Dos i Oslo er passe oppgitt over denne måten å måle sukkerinnholdet i vin på. Jørgen går så langt som å si at ”Alkohol kan være skadelig i store mengder, men sukker er verre”.
Fordommene mot naturlig fremstilt vin
Geir Gjerdrum hos Autentico & Unico forklarer litt om mytene og fordommene rundt naturvin. – Motstanderne identifiserer naturvin med oksiderte øl – eller eddiksmakende viner uten svovel, fulle av brettamycin (illeluktende bakterie) laget av en mystisk sekt. –– De hevder også at naturvin ikke kan lagres og at alle smaker helt likt. Mens de mest ekstreme naturvinforkjemperne tror på viner som ”lager seg selv” og at all vin som ikke er uklar og usvovlet er industrielle viner som kan gjøre dem syke. Noen insisterer på at naturvin skal være uten svovel og andre tror at det bare er oransjeviner som er naturviner.
– Det er imidlertid en del helt elendige naturviner der ute, ifølge Geir Gjerdrum. – Folk uten kunnskap og med manglende hygiene i vinkjelleren lager en ok vin i først årgang og siden blir vinene bare verre og verre ettersom kjeller og fat blir infiserte. Her er det romantikk og ideologi som selger vinene. – Når det gjelder påstanden om at all naturvin smaker likt så er det en merkelig påstand man ofte hører. De smaker uansett langt mer forskjellig en industriell vin. Problemet er også manglende smakstrening med slike viner blant ”eksperter”. Annerledesheten med den rå frukten og manglende eik og ekstrakt blir så påfallende i begynnelsen at alt virker likt.
– Det samme gjelder også motsatt retning. Har du smakt mye naturvin og lite ung dyr bordeauxvin vil bordeauxvinene smake svært likt. Du kjenner bare eik, fruktmarmelade, tanniner og ekstrakt, sier Geir Gjerdrum.
Naturvinene har alltid vært her
– Mange viner som ingen kunne tenke seg å kalle naturviner er egentlig ikke langt unna naturvin. Hos mange burgund-viner i toppklassen er det egentlig bare eikebruken som gjør at de faller litt utenfor, sier Geir Gjerdrum. – Går du tilbake til bordeauxvinene som ble laget på 50-tallet, eller eldre, så kan de klassifiseres som naturviner i dag.
Gunnar Skoglund, sommelierutdannet forfatter står bak den fabelaktige vinbloggen Husets vin. Jeg tar alltid kontakt med vinorakelet når jeg lurer på noe om vin.
Er det sunnere med naturviner, Gunnar?
– Ut fra et kvalitets- eller helsesynspunkt er det egentlig ingen påvisbar grunn til å velge naturvin foran en annen type (bio, øko eller konvensjonell). Men jeg blir imidlertid alltid glad (og søker etter) vinmakere som er opptatt av at måten de arbeider på i så liten grad som mulig påvirker miljøet negativt. Og at de har en stolthet og nærhet til de holder på med – slik at de har sunne og friske druer som behøver så lite «hjelp» som mulig i kjelleren, sier Gunnar.
–Rent smaksmessig kan «naturvinene» skille seg noe – de har en tendens til å være lettere, friskere og saftigere (skjønt ikke alltid). Ofte kan de minne om cider eller håndverks-øl på duft (ironisk forskjell fra nettopp håndverks-øl er jo at der er alt lov, og ingen som rynker prippent på nesen av smakstilsetninger, spesielle gjærstammer etc).
I likhet med øvrige viner, spenner det fra drittviner til fantastiske viner også blant naturvin. Men der hvor drittvinene blant konvensjonelle viner gjerne er kjedelige og fort glemt, så kan imidlertid de dårlige naturvinene være langt mer outrerte, skitne og «stinky». Og dermed stikker de seg kanskje mer frem, mulig derfor at de som er tradisjonelle i sin smak fort avfeier disse.
Drikker du selv naturvin?
– Jeg digger gode naturlige viner! Og kjøper/drikker mye av det selv. Sannsynligvis har de vært overrepresentert på bloggen min de siste par åra? Og det er artig å se at det brer om seg.
– Men jeg er like kresen også på disse vinene. ”Hestesvette” og «mousiness» er dårlig håndverk som aldri burde vært sendt ut i markedet, og da hjelper det ikke at pot’n som vinmakeren røyker er økologisk dyrket.
– Et paradoks er at fra et miljøperspektiv behøver ikke naturvin være bedre enn en konvensjonell vin – kanskje kjører bonden traktoren ti ganger så mye som de som dyrker konvensjonelt? Det er fullt mulig! Kanskje tapper de vinene på tunge flasker som også driver karbonavtrykket i været?
Ekstremvinstempel?
– Alle miljøer har sine ekstremister, så også innenfor naturvin. Og den bastante houlier-than-thou-attitude man tidvis finner er lite sexy. Det forfektes mye rar «fakta» tidvis, og det er litt kjipt synes jeg. Derfor er det også mange vinbønder som skyr naturvinstemplet som pesten, selv om de jobber på den måten – de ønsker ikke assosieres med svovelpredikantene og jihadistene.
– Et apropos: Noen spekulerer i at det strenge naturvinregimet på Noma (hvor det serveres en del ”hestesvette” etter det jeg har hørt), er årsaken til at de ikke har fått den tredje stjerna i Michelin, sier Gunnar Skoglund.
Har du smakt noen naturvin-godbiter i det siste da?
– AmByth Priscus er skikkelig god, dog oransje, grumsete og kanskje noe sær/uvant for de fleste. Alle vinene til Antonie Sunier og Julien Sunier er rene, fine naturviner – har aldri smakt noe funk i dem. Barranco Oscuro Salvaje Blanco er en kul spansk sak. Vinene til Donkey & Goat er også flotte. Binet-Jacquet Faugères er også flott, avslutter vinforfatteren. (Til info: Disse vinene importeres av Gunnars kommende arbeidsgiver, Vinarius).
Hvem drikker naturvin på restaurantene?
Jeg spurte Paula Lundberg ved Sentralen i Oslo. De serverer kun nakne og naturlige viner.
Hvorfor har dere valgt å ha naken- og naturviner på menyen?
– Vi har valgt naturvin fordi det passer inn i konseptet og vår filosofi. Vi bruker kun naturlige råvarer fremstilt på en ansvarlig og bærekraftig måte på kjøkkenet så det er feil å bruke konvensjonell vin til slik mat.
Paula sier hun merker en økning i interessen for naturviner, men at få kan mye om dem.
– Noen drikker det fordi det er trendy. Mange går ut ifra at vi serverer det kun fordi det er trendy. Folk kan generelt veldig lite om naturvin og de fleste er skeptiske, mange har en forutfattet mening om at det må være reduktivt, ”oksidert” og rart. Vi opplever at folk blir sure fordi vi kun serverer naturvin. Mange vet heller ikke forskjell på bio, øko og natur. De kaller alt ”Økologisk vin”
Hva er det mest funky dere har på menyen og hvem bestiller disse?
– Dette er et vanskelig spørsmål fordi hva folk opplever som funky og hva jeg opplever som funky er forskjellig.
– Vi har veldig lite ”funky” på kartet. Men vinene til Loire-produsenten Patrick Desplat eller spanske den Catalunya-produsenten Laureano Serres for eksempel, er for spesielt interesserte.
– Det jeg setter på kartet er rent og pent og veldig lite reduktivt. De som kjøper de ufiltrerte, skall-massererte vinene er de som er åpne for å teste noe nytt eller de som kjenner de fra før og har et interesse og kunnskap om naturvin.
Hvilke viner har dere på menyen som er naturviner laget på den gamle måten, men som folk kanskje ikke skulle tro var laget på naturvin-måten?
– Mange, men for å ta noen eksempel: vinene til Piemonte-produsenten Carussin, Toscana-produsenten Montesecondo og Østerriske Meinklang.
Vil trenden øke?
– Håper det. Men folk flest, Ola Normann, vil drikke konvensjonell vin føler jeg, avslutter Paula Lundberg ved Sentralen.
Hvordan finner jeg disse vinene?
Du trodde det var lett å finne naturviner i hyllen hos Vinmonopolet? Det er det ikke. Regelen er ikke at hvis vinene er økologisk eller biodynamisk er sjansen stor for at den er naturlig eller naken.
Svært mange som lager naturvin sertifiserer ikke vinene sine økologisk i likhet med mange andre andre toppviner. Det er to grunner til dette:
- Lang prosess med mye papir.
- Store kommersielle produsenter og kooperativer pøser ut tvilsomme, billige og økologisk sertifiserte viner fordi det er in med økologisk vin.
Derfor vil mange produsenter ikke assosieres med dette. Det er mer oppslutning rundt biodynamiske sertifiseringer fra seriøse produsenter fordi dette er mer krevende å få. Men igjen så er den mange produsenter som er svært seriøse og plukker ut det de mener virker i biodynamikk. Luca Roagna er et berømt eksempel. Den unge vinmakeren fra Piemonte driver vinmarken som en skog og lar alt vokse vilt rundt stokkene. Han anser biodynamiske kubæsj-blandinger som noe som bare er nyttig i en konvertering til bio/øko, men som en forstyrrende tilsetning senere som kan gi for mye nitrogen i en naturlig vinmark. Roagna lager viner i toppklassen.
På Vinmonopolet på Aker Brygge har de flere kjølerom. Her finner du flere naturviner. Dette er fordi viner med lavt eller intet svovelinnhold må holdes kjølige. Et tips er selvsagt å spørre betjeningen om hjelp til å finne dem, men du kan også ha dette som ledertråder:
- Mange naturviner har ”morsomme” etiketter, og gjerne strektegninger.
- Se på sulfatinnholdet bak på flasken. Jo lavere, jo mer naturvin.
- De fleste naturviner finner du ikke i butikk, men må bestilles fra bestillingsutvalget. Fordi det er så vanskelig å sette naturviner i en kategori må du rett og slett google litt.
- Hvilken naturvin-person er du? Er du interessert i viner som ikke er funky og eksperimentelle går du for naturviner fra Barbaresco, Bordeaux, Burgunder og Mosel. Til og med Ch Musar fra Libanon er en naturvin.
- Vinen er ofte ufiltrert.
Så smaker vi!
Du har helt sikkert drukket naken vin uten å vært klar over det. Den kjente ”eselvinen” Carussin Barbera d’Asti Asinoi kjenner du garantert til.
Hvis du vil prøve nakenvin for første gang vil jeg anbefale deg den perfekte verandavinen Meinklang Grüner Veltliner. Den finnes også i Bib-utgave, som også er utmerket. Ofte er de nakne vinene litt dyrere. Dette på grunn av at produksjonen er mer tid- og ressurskrevende, og kvaliteten på druene som brukes er høyere enn ved konvensjonell vinproduksjon.
Tips: Non Dos har også en gratis-app som heter Nakenvin der du kan se hvilke nakenviner som er i utvalget på Vinmonopolet.
Hos Autentico & Unico finner du bl.a disse naturvinene:
Arianna Occhipinti SP68 Nero d’Avola e Frappato 2015, Vitoria/Sicilia/Italia kr 200,-
Arianna er jo selve dronningen av Naturvin i Italia. Hun er rikskjendis og gav ut sin selvbiografi i for 3 år siden da hun bare var 30 år gammel. Hun laget sin første vin i 2004. Hun har hatt en enorm innflytelse på vinmakere over hele verden. Vinen er økologisk dyrket og inneholder kun litt svoveltilsetning ved tapping.
Ch. Musar 2008 Beka/Libanon Kr. 309,90. Dette var naturvin lenge før begrepet ble oppfunnet. Hochar-familien har laget vinen på samme måte siden 50-tallet. De har hatt stor innflytelse på den nye generasjonen vinmakere i Sør-Afrika. Økologisk dyrket.
A.A. Badenhorst Secateurs Shiraz/Grenache/Cinsault 2014, kr 162,90. Badenhorst er selve grunnleggeren av Swartland Revolution. Dette er på ingen måte en ekstrem naturvin så de fleste kan forstå vinen, men den skiller seg mye fra hva som normalt kommer fra Sør-Afrika. De bruker hele drueklaser, gjærer i åpne sementkar og tilsette kun litt svovel før tapping. Økologisk dyrket.
DM Rouge 2014, Domaine Majas, Côtes Catalanes, Languedoc-Roussillon,Frankrike, Kr 146,90. Denne er Autenticos forsøk på å lage en ”folkenaturvin”. Den er laget sammen med legendariske Tom Lubbe (Matassa). En lys og lett rødvin med intens frukt, mikroskopiske mengder svovel og en herlig blanding av hvite druer, røde druer og en dæsj rosevin av Cabernet Franc. Økologisk sertifisert.
Radikon Oslavje Bianco 2008, Friuli-Venezia Giuli/Italia, kr 299,90. Dette er ekstremsport. Dette er den originale Orangevinen. Raddikon var først ute med å gjenopplive denne gamle italienske tradisjonen. Orangevin er vin av hvite druer som er laget som en rødvin – dvs gjæret med drueskinn og druesteiner fargen blir derfor oransje og vinen blir tanninrik som en rødvin. Må ikke serveres kald, snarer bare lett avkjølt 14-16 grader og drikkes til rødvinsmat eller grillet kraftig fisk. Uten svovel og med lang lagring på gamle fat for tapping.
Hos Tramontane finner du b.la disse naturvinene:
Ekstrem: Ambyth Priscus en usvovla Californs vin laget på Rhonske hvite druer laget i et ekstremt tørt klima.
Normal: Anthill Anderson Valley eller Les vins contes Poivre et sel. Begge har ørlite granne tilsatt svovel men fremstår som «streite».
Hvis du har giddet å lese hele denne lange saken har du muligens blitt litt klokere hva angår naturvin. Det har tatt meg lang tid å nøste opp i dette temaet som ikke er så lett å sette i system. Jeg håper du har satt pris på saken og at du ble fristet til å prøve naturvin.
Takk for gode tips!!
takk for jobben. veldig bra. håper det er rett.
Takk for veldig god artikkel.
Så hyggelig! Takk for tilbakemelding!
Elsker denne artikkelen og har lest den flere ganger, haha. superinformativ og lettlest med relevante fakta.
Så hyggelig å høre, Ida!
Virkelig grundig artikkel og mye å lære??for meg her! Må nok lese flere ganget og prøve mange av vinene?
Så hyggelig! Artikkelen er jo noen år, men det er fremdeles de samme prisnippene. Du bør også lese artikkelen om oransjeviner («I 2017 skal vinene være oransje», tror jeg tittelen er). Nå er det så mye spennende naturvin å få på vinmonopolet og ikke minst på mange av Norges naturvinbarer. Ser du bor i Trøndelag. Da vil jeg anbefale deg en tur innom Spontan i Trondheim. Oskar er flink på både naturlige og konvensjonelle viner og kan guide deg i riktig retning.