Søtpotetchips med lakrissalt

Herregud, hvorfor har jeg ikke tenkt på det før? Potetgull og lakris i kombinasjon må da være det aller beste i verden! Og det er det.

Jeg var på en fabelaktige minimatmesse på Skur 33 i regi av Matcompaniet forleden dag. Her var det mange fristelser, kan du tro. Hasselnøtter fra Piemonte (de beste i verden, faktisk), lakris fra HAUPT lakrits, senneper i verdensklasse fra LissElsas, oster, skinker, pølser… You name it! Mer om det senere. Men et av produktene jeg falt pladask for var chips fra Larssons. Dette er et chipsmerke fra Sverige. De lager chips av rotfrukter. De har 550 sorter poteter på gården og de friterer alle chipsene selv på gården. De bruker rapsolje til å steke dem i. Jeg var spesielt nyskjerrig på potetchipsene laget på urpotet. Denne potetsorten er knallgul og jeg stiftet først bekjentskap med den på Gotland da jeg besøkte Stora Tollby gård. Jeg lagde forresten perfekt potetmos av potetene jeg fikk med meg derfra. Men hos Larssons bruker de rotfrukter, sesongens poteter (Highland Burgundy Red – en knallrød potet) og andre potetsorter.
DSCF8355

Rotfruktchips fra Larssons
Rotfruktchips fra Larssons
Chips fra sesongens røde poteter.
Chips fra sesongens røde poteter.

Jeg ble superinspirert til å lage potetgull med lakrissalt da jeg kom hjem fra matmessen. Jeg ville prøve med søtpotet, og den kledde lakrissmaken slikkelig godt. Hvis du ikke tør fritere chips selv, er det flere butikker i Oslo som selger disse herlige potetgulposene (Marchmanns, Lille Tøyen Kolonial, Gutta på Haugen)

Slik lager du søtpotetchips med lakrissalt:

  • Søtpotet
  • Salt
  • Fint lakrispulver (dette får du i flere butikker, bla lakrids-butikken i kjelleren på Steen & Strøm)

Utstyr du trenger:

• Mandolin, potetskreller, ostehøvl eller andre typer redskap for å skjære grønnsakene i tynne skiver

• 1 høy kjele

• lokk til å evt slukke flammer. (vann må ikke brukes, for da gjør du det bare verre)

• 1 dørslag

• 1 hjulsleiv (redskap med huller i)

• masse kjøkkenpapir

• Brett til å spre chipsene utover

Ikke bruk kjøkkenvifte. Det kan begynne å brenne hvis oljedampen kommer opp i viften.

 

Lag lakrissalt:

2 ts fint salt

1/2 ts fint lakrispulver

Bland dette.

Vask og skrubb søtpotetene uten å skrelle dem. Vitaminene sitter i skallet, vet du. Og skal vi fritere, må vi gjøre det på den sunneste måten…

Skjær søtpotetene i tynne skiver. Tørk av med papir. Vann i olje er som fyrverkeri på nyttårsaften…  La hver grønnsak ligge for seg. Pga at sukkerinnhold og vanninnhold varierer fra grønnsak til grønnsak, vil steketiden variere. Men en gyllen regel er at de ikke må bli for brune i fargen. Da vil smaken bli bitter.

Varm oljen i kjelen og legg forsiktig i små mengder skiver. En kopp med skiver per fritering. Bruk en matpinsett til å skille skivene mens de er i oljen. Kleber de, vil dette feltet bli soggy. Senk temperaturen til medium + (reguler etter hvert som du prøver deg frem).

Når du friterer må du være tilstede. Når rotfruktskivene føles stivere og lettere, er de på vei til å bli ferdige. Når du er fornøyd, henter du opp skivene med et kjøkkenredskap og legger dem over i et dørslag. Rist av olje (ha en bolle under til å ta imot oljen) og dryss litt lakrissalt over. Så sprer du dem utover på kjøkkenpapir.

DSCF8359

Kategorier Ukategorisert Stikkord
Forrige

Matcha Martini – «sunn» cocktail

Slik lager du perfekt kaffe hjemme

Neste

Legg igjen en kommentar