Sommerens kulinariske høydepunkter er bare en kjøretur unna

Jeg er ofte i Sverige for jeg liker folket og maten.

Bil er jeg ikke så god på og førerkortet mitt har jeg ikke brukt på 22 år. Det kan jeg fortelle mer om en annen dag, men man har da venner med bil. Da kommer man seg frem. 

For noen uker siden var jeg tilbake i Falkenberg – en av de virkelig kulinariske perlene i Halland (kun ca en time sør for Gøteborg).

Min tur til Falkenberg i fjor kan du lese om her

Hva er det med Falkenberg? For det første ble Falkenberg kåret til «Årets verdt en reise» i White Guide 2018. Ikke et spisested, men hele destinasjonen. Det er ganske kult. Det er første gang det skjer.

Marcus og Lisa

Når jeg nå er tilbake i Halland er første stopp Falkenberg. Kokebokforfatteren og tv-personligheten Lisa Lemke møtte jeg da jeg var i Falkenberg sist gang. Vi bare kjørte innom restauranten hennes, det allerede legendariske stedet Prostens Pizza som ligger ute på landet, for å se om hun tilfeldigvis var der, og det var hun. Nå er vi tilbake, men Lisa er på reise. 

Men vi får besøkt hennes og mannen Marcus Nordgren sitt nye sted, Skea Matbruk (tidligere Aska BBQ) som ligger et steinkast unna pizzeriaen deres. 

Skrea Matbruk er et slags italiensk hverdagsrom i Halland. De satser på hjemmelaget pasta av lokal hvete og de bruker ingredienser som er lokale, økologiske og i sesong. Lisa og Marcus har fått med seg Falkenbergskokken James Sherry på laget. 

Skrea Matbruk har åpent tirsdag til fredag hele sommeren. Det lønner seg å booke for bordene flyr avgårde. Det samme gjelder Prostens Pizza, som har åpent onsdag til lørdag. De romerske pizzaene er toppet med lokale ingredienser. Er du glad i naturvin og god pizza er det på tide å kjøre ut til landsbygda i Falkenberg. 

Skrea Matbruk serverer mat av veldig høy kvalitet. Vi starter med antipasti som seg hør og bør. Hjemmelaget, luftig focaccia og et fat med lokalprodusert fennikelsalami, coppaskinke, og syltede grønnsaker.

Salat med tomater fra Varberg med krutonger stekt i brunt smør. Vi får bøffelburrata med asparges og fersk hvitløk, pastakroketter (laget av pastarester) med røkt sardinsaus og vi får carpaccio med salsa verde, poteter og parmesan.  Alt er så lekkert og vi glemmer et sekund at dette kun er antipasti. Etterpå kommer jo pastarettene. 

Men det er plass til mer når maten er så himla god.
Pastarettene bæres ut på bordet og det er med hånden på hjertet noen av de beste jeg har smakt.
Den hvite lasagnen med bechamelsaus, svartkål, salsiccia og salvie er til å dø for. Knasende kanter på pastaplatene gir den perfekte konsistens.
Vi får radiatori med langtidsstekt okseskank i rødvin, tomat og parmesan. Mettende, rund og med klar smak av innkokt rødvin. Herlig!

Siste pastarett er rigatoni med san marzano-tomater, chili, hvitløk og fior di latte.
Jeg kan ikke annet å si en at du neppe får bedre italiensk mat i hele Norden. (ja, hva vet jeg, men jeg likte denne maten skikkelig godt) 

The Edible Country
Lisa Lemke er en driftig dame og hun har også et annet prosjekt på gang i sommer. Hver fredag frem til september alternerer hun og en annen kokk om å lage mat på det som heter «Bordet» i Ugglarp. Bordet, som ligger på standen, kan bookes helt gratis. Så bygger du på med tjenester. Tanken er at du skal plukke råvarene i naturen som en del av naturopplevelsen og du lager maten på ditt eget stormkjøkken.

Det er en løsning. Vil du ha en ferdig råvarekurv kan du bestille det. I den finner du også en oppskrift som er utarbeidet av Lisa Lemke. Råvarene er sesongvarer og varierer utover sommeren. Du kan leie stormkjøkken og lage maten selv. 

Ville vekster som grov ved havet smaker salt.

Vil du lære å plukke spiselige vekster, kan du booke den meget kunnskapsrike bonden Mikael Jidenholm som har gården Upplarps Grönt like ved. Han leverer grønnsaker til mange av Nordens mest kjente restauranter og Nobelmiddagen.
Han guider deg langs stranden og finner spiselige vekster som du får lære om og smake på – og ikke minst, plukke til middagen. 

Jeg har vært med på denne runden, og det anbefales på det varmeste. 

utsikten fra «Bordet»

Men vil du ha en ekstra spesiell opplevelse leier du inn Lisa Lemke som privat kokk. Hun kan leies for middag til  2 -12 personer. 

Johan Blidberg

Da jeg prøvde «Bordet» var det kokken Johan Blidberg fra den überkule restauranten Lis Mejeri i Falkenberg som lagde maten til «Bordet». 

Da jeg spiste hos Johan i restauranten hans i fjor skjønte jeg alt av det fantastiske samholdet de unge ildsjelene har i Falkenberg. De støtter og hjelper hverandre. De framsnakker hverandre og de skaper noe unikt og flott på en liten plass på landsbygda utenfor Falkenberg. 

Falkenberg er den perfekte kombinasjon av strand og land. Vil du ha en unik matopplevelse booker du «Bordet», så spiser du på Skrea Matbruk, Prostens Pizza og Lis Mejeri. Mange vil si at du også må prøve Lilla Napoli. De lager napolitanske pizza og sies å være veldig gode. Jeg var innom dem siste jeg var i Falkenberg. Prioriter heller å prøve en av de nevnte ovenfor for de bruker lokale råvarer og du får noe unikt. 

For god bakst kan du ta turen til Solhaga Stenungsbageri. Her får du de lekreste bollene, brød, kjeks, knekkebrød og smurte rundstykker. Den koselige hagen er definitivt et sted som inviterer til fika og kos.

Du vil skjønne hva jeg mener når du tar deg en kos. Jeg kjøpte med meg kardemommebolle og kanelbolle samt et nøtte- og fruktbrød som var sjukt godt til ost. 

Hvor bor du? Dette er annen gang jeg bor på Ocean hotel i Falkenberg. Dette hotellet ligger rett på stranden og er et deilig overnattingssted der du kan ligge i sengen å høre bølgene skylle inn på stranden. Frokosten er også bra, så få med den før du reiser videre.

Vil du utforske området rundt hotellet anbefales en tur innom Falkenberg Strandbad. Unn deg en tur i The Retreat Club og benytt deg av både innendørs og utendørs svømmebasseng, varmtvannskulp og bobler i baren. Det er et lite stykke Ibiza i Falkenberg. De har en herlig spaavdeling her også som jeg prøvde sist år.

Etter en introduksjon til ville vekster i fjærekanten med bonden Mikael Jidenholm fra Upplarps Grönt ble jeg nysgjerrig på å lære mer. 

Flaks for meg at vi skal reise inn i landet til Tiraholms Fisk ved innsjøen Bolmen i Hylte.
Dette er en familieeid gård som tidligere drev med dyr. Så gikk de over til fiske. De har alltid drevet med bærekraftig fiske og fangstmetoden er bottengarn som står ute fra våren til høsten og tømmes to til tre ganger i uken.

I røkeriet varm- og kaldrøkes fisk og ål. Ål er rødmerket, som man vet, men Tiraholms fisk slipper halvparten av all ål de fisker i Laholmsbukten sør for Halmstad for at ålen lettere skal svømme videre til Sargassohavet. På denne måten kan man ha et bærekraftig ålefiske har man kommet frem til. 

Smørstekt gjørs med nypoteter.

Tiraholms fisk har nettopp bygget konferansehotell på tomten og de har også Sveriges eneste økologiske fiskerestaurant som har så mye som 25 000 gjester hvert år. Her får du sprellfisk ørret (Regnbågslax), gjørs, gjedde, varmrøkt ål og andre innsjøfisker. I butikken ved siden av kan du kjøpe med deg godsakene hjem. Dette er forresten en av de aller første gårdsbutikkene som åpnet i Sverige. Den åpnet i 1988.

Juha Rankinen

Hos Tiraholms fisk kan du booke en gåtur med Juha Rankinen som er frilufts- og naturekspert. I flere år har jobbet i utlandet med urbefolkninger og lært å overleve i naturen.
Han har flere forskjellige tematurer der man sammen går ut i naturen og lærer om spiselige vekster. En tur der man går går tur og etterpå lager mat tar hele fire timer. 

Når vi går på tur plukker han og putter alt i kjeften. Han viser oss vekster som man ikke skal spise og vekster man skal spise bare litt av. Vi får presentert Nordens quinoa, kjærlighetsurt og mange flere vekster. Han forklarer at på tistlene må piggene bort før man kan spise dem og at rognebærbladene kan spises, men kun en liten mengde da de inneholder blåsyre.
Groblad, som inneholder garvesyre kan brukes som såromslag og frøene kan brukes som müsli. De inneholder mer protein og fett enn andre frø, forteller Juha.
Ryllik er perfekt å brukes som rub til grillet fisk eller kjøtt og også som te. 

Juha tar oss med til en bålplass ved innsjøen. Her har han tilberedt ryllikte og chaga-kaffe.
Chaga er de treaktige soppene som vokser på trestammer. Teen koker i en time og resultatet er en væske som er sort som kaffe, men smaken minner ikke mye om det. Godt er det uansett. 

Vi får en «Hallandplatte» med herlige produkter fra Tiraholms fisk. Her er det varmrøkt ål, røkt Regnbågslax og gjeddepaté lekkert dandert på en fjøl. 

Halland har mye å by på av spennende natur og koselige små landsbyer. Ideelt for road trip.

Vårt siste stopp for turen i Halland var Stedsans in the Woods, og oppholdet på dette unike stedet kan du lese om her.

Til info: Jeg har vært på pressetur til Halland med Visit Sweden

Forrige

Trondheim blir vertskap for Michelinguiden 2020

Dette er min sommerdrink

Neste

Legg igjen en kommentar