Småretter og en deilig slovensk vin

Jeg har nettopp kommet hjem fra en av de mest fantastiske reisene jeg har vært på noen gang. Georgia! (Landet, ikke staten) Nytt for meg, spennende, nydelig mat og drikke. Dette skal du få høre om masse fremover.

Det gikk en dag etter at vi kom hjem, så fikk jeg fullstendig abstinenser matmessig. Jeg kan nesten ikke huske sist jeg spise så godt og variert som i Georgia. Derfor ble det masse småretter inspirert av turen vår til middag.

Ikke tar det lang tid å lage rettene heller, men du bør ha en grill. Jeg griller over vedkull i pizzaovnen min, men bruk det du har tilgang til.

Jeg har laget grillspyd med nakkekoteletter (for der er det fett slik at kjøttet blir saftig når det grilles. (Drit i å bruke fileter. Null smak og tørt resultat), grillede auberginskiver med valnøtter, kokte og friterte poteter med dill, hummus, grillede paprika og chili, fetaost og salat. Nam!

Slik lager du mitt festbord inspirert av Georgia til fire personer:

Grillspyd:
4 store nakkekoteletter skåret i terninger
3 ss olivenolje av god kvalitet
Flaksalt og sort pepper
tørkede chiliflak

Bland kjøtterningene med olje og krydder og tre bitene på grillspyd. Bruker du bambusspyd må du huske å legge dem i vann i en time før du bruker dem ellers vil de ta fyr.
Legg spydene på glovarm grill og la dem ligge på en side i flere minutter. Så snur du. Stek til kjøttet er gjennomstekt. Ta en stikkprøve. Server med en gang.

Potetene:
8 middels store nypoteter
3 dl solsikkeolje til fritering
flaksalt
frisk dill

Skrell potetene og del hver i seks biter. Kok dem møre og la vannet renne av en halvtimes tid slik at all dampen forsvinner. Varm oljen i en kasserolle til ca 190 grader. Legg potetene i og la dem bli gylne før du legger dem i et dørslag slik at overflødig olje renner av. Rist på dørslaget og krydre med flaksalt. Strø frisk dill over før servering. Dette er veldig georgisk.

Hummus:
1 boks kikerter
1 fedd hvitløk
3 ss god olivenolje
2 toppede ts tahini
1 dryss flaksalt
1/2 sitron, saften
1 ss sesamolje
3 ss kaldt vann
Kjør alt dette unntatt sesamolje med en stavmikser til du har en fin og glatt krem. Smak til med mer sitron. Ha over i en fin skål. hekle sesamolje over og evt litt tørket chiliflak.

Grillede auberginskiver:
1 aubergin delt i tynne skiver
1 neve ferske valnøtter (kjøp gjerne i spesialbutikker slik at du får så ferske som mulig. Nøtteblanderen i Frognerveien og i Brugata har stort utvalg av økologiske nøtter)
3 ss god olivenolje
Flaksalt og grovt salt
Frisk dill
Evt Tørkede chiliflak

Legg auberginskivene på et brett. Strø over grovt salt i tynt lag for å trekke ut overflødig væske. Tørk av etter en halvtimes tid. Pensle med litt olje og legg skivene på grillen. Grill ganske hardt til skinnkanten blir karamellisert og selve grønnsakskjøttet faller sammen og blir mykt. Snu underveis. Legg skivene i en skål og hell god olivenolje. Salt litt og strø grovhakkede valnøtter og dill over. Jeg liker litt hete så tørkede chiliflak strøs også over hos meg.

Grillede paprika og chili:
2 lange, rød paprika
4-5 forskjellige chili i medium styrke
2 ss god olivenolje
Grill paprika og chili hele til skinnet blir sort. Dra av skinnet og fjerne stilk og frø. Del grønnsakene i strimler og bland med olivenolje.

Salat:
2-3 tyrkiske, små agurker eller en stor
1 god neve cherrytomater
Friske mynteblader eller bladpersille (eller en kombinasjon)
Oliven etter ønske
God olivenoljer
Sitronsaft
salt og pepper

Skrell agurkene og del dem i store kuber. Del tomatene i to eller fire. Bland med oliven og urter. Hell over god olje og sitronsaft, bland og krydre med salt og pepper. Gjør dette rett før servering.

Fetaost: 
Fetaost deles med fingrene i biter og legges i en skål. Hell over litt god olivenolje og strø over chiliflak eller tørket oregano.

Hva drikker man så til dette? Egentlig burde man drikke georgisk oransjevin, men flaskene vi hadde med oss hjem er for verdifulle å åpne så fort etter at vi har kommet hjem. Vi går heller for en nyhet på Vinmonopolet, en slovensk oransjevin. Burja Bela. Dette er en biodynamisk naturvin fra Primoz Lavrenčič.

Den er priset feil på polet og koster kun kr. 203. Det er en gyllen mulighet til å smake god vin til en veldig lav pris. Den er spontanfermentxert og har hatt syv dagers skallkontakt.
Det er en elegant vin og en svært god inngang hvis du er nysgjerrig på oransjeviner. Ikke serverer vinen for kald, men 12-14 grader er fint. Da får du frem de fine karakterene ved vinen.

Les mer: Dette er oransjeviner

Forrige

Tilbake til Spanias aller lengste tapasgate

Sommerdrøm med vannmelon

Neste

Legg igjen en kommentar