Skal bli Danmarks beste juleby!

Hvordan kan det ha seg at Viborg, en forholdsvis ukjent by for mange nordmenn, slår seg på brystet og sier: – Vi skal lage Danmarks aller beste julemarket og vi skal bli landets juleby nummer en!

Jeg dro til Viborg, byen med det angivelig store julehjertet, for å undersøke saken litt nærmere.

Med manglende julestemning og stress helt opp i hatten tok jeg direktefly til Aarhus, flybuss til sentrum og tog til Viborg. Ja, det var jo enkelt. Det lille, søte toget går to ganger i timen mellom Aarhus og Viborg og turen tar litt over en time.
Solen skinner og det er den 10. desember. Ikke mye som minner om julesteming når jeg tøffer forbi de grønne markene.

Pøh! Danmarks beste juleby, du.

Etterhvert som man nærmer seg Viborg kjører man forbi juletreplantasjer. Det er tett i tett med trær som en dag skal ende opp i norske hjem. Ja, for det er mange danske juletrær som importeres fra Danmark, og mange av dem herfra.

Nålen på mitt innvendige julebarometer begynner å bevege på seg. Ikke mye, men det er en ørliten bevegelse og jeg kjenner en følelse av noe som kan minne om jul.

Fremme i Viborg møter jeg Helle Sørensen som jobber for «Jul i Viborg». Vi skal spise smørrebrød på Kafe Kjelds på Nytorv. Perfekt! Jeg er sulten som en ulv og hva er da bedre enn danske smørrebrød.

Det lukter gløgg og julemat. I taket henger granbar og blanke julekuler. Det spilles gamle julesanger over anlegget. Her inne er det definitivt jul. Ute skinner fremdeles solen fra blå himmel og det er som den perfekte påskedag.

Vi bestiller sild, rødspette og fleskestek. Det blir til og med en øl til. Men ikke snaps, selv om de reklamerer med SOS – Sild og Snaps til 99 danske kroner. Ingen dårlig deal. Jeg er på jobb. Det får være grenser.
Julebarmometeret er i bevegelse. Som halvdansker er jeg svak for et godt stykke smørrebrød med sild og lun fleskestek med sprø svor.

Juleresort og egen valuta på julemarkedet i Viborg. Har julen gått dem til hodet?

Helle forklarer meg om julemarkedet. – Vi ser på byen som en juleresort. Alle skal med og hele byen skal ha julepreg.

Oi, det er litt av noen hårete mål, tenker jeg. Men er man sterk i troen, kan det underligste skje.

Viborg er en gammel handelsby. Ja, faktisk en av Jyllands aller eldste byer. Byen er bygget rundt den flotte domkirken som troner på toppen av byen, så når Helle snakker om å involvere hele byen når man skal lage Danmarks beste julemarked, så kan jeg forstå tanken.

Idéen startet på sommeren.
Helle forteller om den ti-dagers festen de har hver sommer kalt «Snapsting». Det er der taket som brukes på julemarkedet først ble tatt i bruk. Et overbygget marked uten å stenge omverdenen ute.
Men stopp en halv. De har en ti-dagers snapsefestival i byen uten at det er fokus for samtalen? Hallo, du kan jo fylle to fly om dagen med nordmenn som vil drikke snaps i dagevis. Jeg er sjokkert over at samtalen ikke dreier seg om dette.
He, ha, ha. Helle bryter sammen i latter! – Det er ikke en snapsefestival! Det er et snapsting! Det er en 200 år gammle tradisjon de har i Viborg der fest, sport, moro og lek står i sentrum. En sommerfestival, rett og slett. – Men du kan godt få en snaps hver dag hvis du kommer, lover Helle og ler.

Når det er «snapting» pyntes byen til fest og Nytov brukes som sentrum for festivalen. Det er da denne teltduken som dekker hele torget ble tatt i bruk først. Man skal kunne gå på marked i all slags vær og da er et tak perfekt. De samme møblene brukes til sommerfesten og til julemarkedet.

Julestemning i Viborg. Her får man i alle fall snaps.

De fleste av ca 40 000 innbyggerne i byen har vært positive til juleprosjektet. Det samme er butikkene. Alle skal med hvis man skal gjennomføre slike mål og skape en attraksjon som er interresant for at andre dansker eller turister fra utlandet skal ta turen til Viborg.

Lasse og Helle.

Hvordan går man frem når man skal lage landets beste julemarked?
Helle tar meg med til Lasse Hagen, som er eventmaker og tusenkunstner for «Jul i Viborg». Sammen ruller de ut et stykke gråpapir med en tegning og tekst.
– Dette er Vibsen, sier Lasse.
Ok, tenker jeg. Jeg ser en tegning av en pen, ordentlig dame med to barn og alt på stell.
Hun er analysert. Nedskrevet står alt denne «personen» liker og er opptatt av. Hun er ikke ekte, men hun representerer personen julemarkedet er beregnet for.

Alt fra førsteinntrykk som lukt, inngangsparti og farger spiller en rolle når man skal planlegge det perfekte julemarkedet.

Slik har de kloke hoder ved «Jul i Viborg» laget en profil på hvordan julemarkedet skal være. De har ikke reist verden rundt for å se hvordan andre lager sine julemarkeder. De har skapt alt selv.
De har holdt seg knallhardt til hva «Vibsen ville ha gjort» og holdt seg tro til det.
Det er altså et feminint, smakfullt julemarked (uten skrikende farger) som oser kvalitet, som står oppført i Viborg i tidsrommet 30. november til 23. desember. Her finner du ikke julemarkedmafia fra Mellom-Europa som selger churros laget med gammel olje eller søt og kvalmende gløgg laget på billige råvarer.
De har nøye valgt ut hvem som skal få lov til å stå på markedet.

Selve markedet er ikke stort, men det er overbygget, hyggelig og når mørket senker seg vil det flomme over av led-lys, lover Helle. Jeg må tilbake senere. Dette gleder jeg meg til å se.

Helle tar meg med rundt i byen. Det står bjørkestokker med betongfundament rundt omkring i byen. Det henger lysslynger mellom stokkene og noen av dem har små visdomsord festet på stokken. Andre har piler mot «Julemanden» eller «Juleskoven».

På «Hjultorvet» er det laget en skog av juletrær. Det er her juletoget går fra som kjører deg opp til julemarkedet.
Rundt i byen er det satt ut 400 juletrær i de mange gågatene som finnes i Viborg for å skape den riktige stemningen.

Vi stikker en tur innom Café Morville  på «Hjultorvet» for å varme oss. Solen har begynt å gå ned og snart er det klart for den fine blåtimen. Dette er et perfekt tidspunkt for å ta et glass gløgg.

Noe av det mest danske du kan gjøre i førjulstiden er å drikke gløgg og spise æbleskiver. De deilige kakene, som vi kjenner som munker, kan du finne på kaféer og i boder i hele denne vakre tiden. Kombinasjonen gløgg og æbleskiver er det perfekte hyggen når man vil varme seg mellom øktene med juleshopping. Og jeg skal si du varmer deg på gløggen de lager på Café Morville. Dette er ekte saker! Gløggen er laget med rødvin, portvin og mørk rom. Den er så vidunderlig og dette er slik gløgg skal være når du går på ordentlig café.
Hvis du ikke vil ha en alkoholsterk drikk, som denne er, kan jeg tipse om at de lager sin egen kakao med ekte 70%-Valrhona-sjokolade. Snakk om lyx. 

Varm i kroppen og et innvendig julebarometer som hopper oppover i ekspressfart, går vi ut i blåtimen. Det er på tide å oppleve mer julestemning.

Nytorv lyser opp som en ufo i vintermørket. I det du tråkker over «dørstokken » – et teppe av myk bark, er du inne. Akkurat som å komme inn i stuen til noen.
Folk sitter og drikker gløgg og snakker sammen. Det er akkurat dette arrangørene vil oppnå – å få danskene ut i gaten på kveldstid for å møtes og snakke sammen. Det skal være en sosial møteplass.

For å lokke enda flere ut av go’stolen arrangeres en  julekalender der det er et musikalsk nummer hver kveld. I dag skal koret Sing4Fun underholde det fremmøtte publikumet og varme dem dypt inn i hjertet.

Under den opplyste teltduken står noen få boder. De som står her er nøye utvalgt av arrangørene. Det skal være kvalitet, hygge, bærekraft og lokalt produsert.

Mette Hagen.

Øverste finner du Annexgaarden der Mette Hagen som selger juletrær fra egen plantasje og gammeldags julepynt slik det ble laget i gamle dager, stearinlys og andre lekre saker.

Nedenfor står Poul Nielsen fra Ho Ho Hotdogs og griller de mest perfekte økologiske, grove svinepølsene som en lokal slakter lager. Poul har selv laget en fantastisk, søt kanelsennep. Det hele er hjemmelaget. Alt fra ketchup, en utsøkt remulade, stekt løk til den marinerte grønnkålsalaten.

Pølsene grilles og legges i varme brioche. Stol på meg: Dette er den perfekte pølsen. Det blir ikke bedre.

Æbleskiver med ekte epler i midten.

Kona Gitte hjelper til og datteren Alberte steker æbleskiver etter bestefars oppskrift. Her bruker man ekte eplebiter i midten av æbleskivene.

Thomas og Poul.

Gitte og Pouls sønn, Thomas Skov har den nederste boden der han servere andeconfit-burgers og apfelstrudel. Alt her er selvsagt også hjemmelaget. Det er høy kvalitet over det familien serverer. Andeburgeren serveres med rødkål, grønnkål og en deilig dressing.

Thomas, som har erfaring fra Street Food-markedet Papirøen i København (nå nedlagt) har også en vegansk rett på lur skulle det skulle bli et ønske om det.

En av restaurantene som jeg har spist på ved et tidligere besøk i Viborg er «For enden av gaden». Restaurantens baker har egen bod på julemarkedet der han serverer hvit gløgg og klejner.

Klejner er danskenes versjon av fattigmenn, og min mormors oppskrift får du her. 

WTF?

Og før jeg går videre med julemarkedet må jeg stoppe opp. Hos en baker i Viborg selges det «Norske Klejner».
For det første: Det er ikke noe som heter det. Vi har «Fattigmenn» – og de ser ikke slik ut.
For det andre: Det ser ikke ut som noe som finnes i det norske sortementet av julekaker eller kaker generelt. Her har man laget et produkt uten hold i virkeligheter. Dette er det snåleste jeg har sett. Noen må komme til bunns i denne galskapen:)

Tilbake til klejnene og den hvite gløggen på julemarkedet. Klejnene er nydelige og serveres med eplekompott. Gløggen er helt unik. Den er selvsagt hjemmelaget og består av eplemost, hylleblomst, hvitvin og krydder. Den serveres med deilige biter av eple. Helt fantastisk.

I de andre bodene finner du det som skal finnes på et julemarket: Brente mandler, julepynt og strikkevarer.

Men det er et sted som skiller seg ut. Det er Tidsboden. Her kan du kjøpe tid. Kan man egenlig kjøpe tid? I såfall er jeg interessert i et par timer ekstra per døgn!


Her må jeg få en forklaring, og da er det den kreative sjelen, Lasse Hagen som kommer støttende til.
I tidsboden skal du kunne kjøpe deg tjenester som frigjør din tid eller andres tid.

Det kan være for eksempel rydding i kjelleren et par timer slik at du kan gå ut å nyte en bedre middag med din kjære. For et tiltak! Her samarbeider man med folk som trenger små oppdrag for å komme i arbeid.

I midten av julemarkedet finner du baren. Her får du lumumba (varm sjokolade med rom og krem), gløgg og irish coffee. Du får også kjøpt det ølet som er laget for festivalen i samarbeid med Viborg brygghus.

Og fordi julemarkedets maskot «Vibsen» er en dame i førti-åra er det et lyst hveteøl som er valgt ut til å være markedets eget øl. Her har man tenkt på alle detaljer.

Det har vært reaksjoner på at julemarkedet er et voksenmarkedet og ikke et marked for barn. Dette er helt bevisst. Men det er ikke dermed sagt at det ikke finnes aktiviteter for barn i julebyen Viborg. Her må man igjen ikke glemme at hele byen er med.

KJenner du til denne filmen? Den går på norske kinoer og er filmet i Viborg.

Man har juletoget. Julenissen stikker innom hver dag og man kan skrive julekort til julenissen og legge det i den store postkassen på markedet. Den skal tømmes den 21. desember og kortene sendes til Grønland (der julenissen bor ifølge danskene).

Søndager i desember kan man også bli med nissmor på tur i byen der hun forteller om julebyen Viborg.

Man kan også besøke utstillingen «Julemandens datter – En reise i filmens verden» der man kan oppleve den populære filmens univers. Ja, du kjenner sikkert til filmen. Den går på norske kinoer og er faktisk spilt inn i Viborg. Det er laget to filmer, og det er bekreftet at det kommer en til.

Klokken er syv på kvelden og det har kommet mange lokale til julemarkedet. Det er lovet underholdning og koret står klare. I en time synges det, for meg kjente og ukjente sanger,  og det er ikke fritt for at det hogger til i det iskalde storbyhjertet ved flere anledninger.

Det er vakkert og det er dette som skal til for å sette meg i julestemning.

Godt fylt opp av jul, gløgg og stemning forlater jeg julemarkedet til tonene fra «You lift me up» av vår egen Rolf Løvland og jeg tar sikte mot Den Gylne Okse, der jeg skal spise julemeny med laks, biff og ikke minst Ris à la mande (risalamande) – danskenes vidunderlige riskrem med kirsebærsaus.

Julebarometeret står på maks. Viborg kan virkelig gi deg julestemning. Om de når sine hårete mål om å bli Danmarks juleby nummer en vil vise seg. Jeg er ikke i tvil om at de har noe unikt på gang. Dette er julemarkedet som ikke likner på andre julemarkeder. Kommer man i julestemning? Visst pokker!

Utsikten fra mitt hotellrom.

Tips til overnatting:
Best Western Golf Hotel Viborg. Bestill gjerne et rom med utsikt over sjøen.

Til info: Jeg har vært på pressetur i regi av Visit Denmark og Visit Viborg. 

Forrige

Indisk butter chicken – på min måte

Guide til hyggelige steder i Aarhus

Neste

Legg igjen en kommentar