Roadtrip langs Sveriges riviera. Del 1: Varberg

Turen skulle for min del starte på Frogner i Oslo. Slik ble det ikke. Forsinket fly fra Milano via Frankfurt resulterte i ovenatting på flyplasshotell i Frankfurt og morgenfly til Göteborg.

Min mann, Erik, pakket koffert for meg via telefoninstrukser og så reiste kofferten sammen med Mette fra bloggen Reiselykke hele veien til Göteborg der jeg ble plukket opp.

Nu jävlar! Nå skal det bli ekte Roadtrip!

Regnet pøser ned og vi har vanskelig for å se for oss at vi snart kommer til det som omtales som Sveriges riviera.

Halland er et område sør for Göteborg. Jeg har helt sikkert vært her mange ganger før, i alle fall på E6, de mange gangene familien kjørte fra Trondheim til Helsingborgfergen hver sommer på vei til Gilleleje i Danmark. Problemet var bare at dette var en transportetappe for oss. Lite visste jeg at det fantes så fine steder og skjulte perler langs den langstragte kysten.

Regnet gir seg i det vi svinger av E6 og tar av mot Varberg – ca 75 km sør for Göteborg. Frokosten på Frankfurt flyplass virker som en evighet siden, og magen rumler.

Verket

Vi svinger inn på et industriområde der en skikkelig overraskelse venter oss.  Verket er kombinert butikk og spisested.

Konseptet er enkelt: Velg mellom kjøtt, fisk, vegetar eller ukens spesialitet og forsyn deg av salat, vann, kaffe og småkaker.

Mattias Svensson

Mattias Svensson er mannen bak konseptet som tilbyr moderne, svensk mat. Maten skal komme kjapt som om det skulle være en kafeteria. Og Mattias har rett. Maten kommer kjapt! Faktisk så fort at jeg ikke når å røre den gode salaten jeg har blandet fra buffeten. Retten jeg har bestilt er kremet risoni med squash og tomat.

I Sverige får man gratis salat til maten. På Verket er denne salatbuffeten et måltid i seg selv med nydelige ingredienser som sukkererter, nypoteter og masse annet godt. Lunsjen koster 120 svenske kroner med alt dette inkludert. Det er jo latterlig billig sammenliknet med Norge.

Lunsjmenyen varierer fra dag til dag. Verket har også kveldsmeny der menyen er fast.

På do henger bilder av de ansatte – på do.

Regnet har begynt å piske mot ruten og vi må videre. Vi skal mot havet, nærmere bestemt 52 skritt fra havet. Det er der Varberg Kusthotell skryter av i alle fall. Dette er en tidligere behandlingssted for barn med tuberkulose. Nå er det et luksuriøst hotell med Sveriges eneste thalassospa. Forskjellen mellom et vanlig spa og et thalassospa er at et thalassospa alltid bruker saltvann og på dette spaet bruker man vannet fra Kattegatt.

Les her hva Reiselykke-Mette skriver om spahotellet.

Surfere i havet.

Og la meg stoppe litt opp ved temaet surfing. Området Halland blir kalt Sveriges riviera, og det er sånn man kan le litt av når man aldri har sett området. Da jeg svingte ned til spahotellet og så alle surferne som lå i vannet og ventet på den perfekte bølgen (og vi snakker flere dusin surfere) da skjønte jeg litt av hva de mener med riviera. Dog vil jeg heller si at dette området heller minner om California. Det skal jeg komme tilbake til, men prøv å få det bildet inn i hodet, så får du mer input videre i teksten.

Det første som skjer etter at jeg har sjekket inn på mitt lille rom på kvisten med utsikt utover havet og alle de (nesten) hundrede (sterkt overdrevet) surferne som har funnet veien til strandens heftige bølger, er at jeg skal i Kallbadsspa. Og hva er det, tenker du? Det samme tenkte jeg.

I badekåpe tøfler jeg nedover til stranden og et lite hus som ligger idyllisk til skikkelig nære vannet. Ja, ca 10 skritt fra havet. Kan dette ha noe med bading å gjøre? Det har det, men ikke helt ennå.

I kallbadshuset utfører de tre ulike sparitualer hver dag. Om morgenen er det saltspa. På dagen er det kokosolje som står i fokus og på ettermiddagen er det tang som er tingen.

Nå er det tangtimen og det ligger sleip sagtang i en bøtte i hjørnet av den flotte badstuen. Her starter vi.

Instruktøren forteller at det finnes 40 mineraler i tangen som er bra for oss. Tangen fiskes av Bosse – en lokal fisker.
Vi setter oss i badstuen og instruktøren heller vann tilsatt mandarinolje på de varme stenene. Så bruker hun et håndkle som vifte. Det blir varmt. Skikkelig varmt. Så fordeles tangklasene mellom de fremmøtte i badstuen.

Vi skal massere oss selv med den sleipe tangen. Det er utrolig hvor mye «slim» som henger på tangen. Det skjer visstnok ved en spesiell varmebehandling. Ok, passe udelikat sitter vi der og instruktøren hiver mer vann og olje på stenene. Hun vifter den varme luften mot oss og nå er det nesten uutholdelig varmt. Flaks at vi nå skal springe ut i havet for å kjøle oss ned. Temperaturen er 21 grader – noe som egentlig ikke er så kaldt, men det avkjøler bra.

Det var det. Et fantastisk rituale som satte igang blodsirkulasjonen. Nå går vi til hovedbygningen for mer spa.

Jeg prøver thalassospaet og alle fasilitetene mens jeg prøver produkter jeg får med i en liten toalettmappe med produkter som skal brukes i en gitt rekkefølge inne i spaet. Det starter med fotbad og går via basseng, diverse badstuer, hamam, dusjer og boblebad. Det er svært behagelig og avslappende og jeg føler meg glatt som en barnerumpe etter egenbehandlingene.

Hotellet har egen restaurant som serverer  klassikere som Toast Skagen, blåskjell, lam osv. Vinlisten er innholdsrik og jaggu hadde de ikke en naturvin også.

Vi er fullstendig skutt av disse behandlingene og glipper med øynene under måltidet. Å slappe av med så mye spa er ikke hverdagskost for en blogger som meg. Jeg blåser i evt spøkelser som skal finnes på hotellet og velter meg i seng uten egentlig å få med meg at hodet treffer puten.

Når jeg våkner kvitrer fuglene, regnet og stormen har gitt seg og det er blikkstille på vannet.

Sørg for å få med deg en tur ut til fyret når du er på Varberg Kusthotell. Det er vakkert der ute. Området er kjent for eksklusiv granitt.
Varberg kusthotell

Etter en fabelaktig frokost på hotellet sykler jeg til festningen på en av hotelles sykler. De er visstnok produsert i Varberg og er solide. Den flotte stien går langs kysten og her kan man både sykle, løpe og gå.

Duften av nyperoser og sjø slår mot meg på den lille, men utrolig trivelige morgenturen.

Vakkert på stranden når solen titter frem.

På vei inn til byen stopper jeg ved Juice & Yoga. Dette er et liten yoga- og juicested (som navnet tilsier) inne i skogen ved sykkelstien.

Denne byen er full av overraskelser og dette er en av dem.

Maks 10 minutter unna hotellet ligger den store stoltheten i Varberg, nemlig festningen. Innenfor murene ligger faktisk både restauranter, museum og boliger. Jepp, noen bor i selve festningen. Hvor kult er ikke det!
Hver sommer arrangeres egen surfefestival, Hallifornia der surfing, mat og kultur står i sentrum. I år foregår den 19.-21. juli, så er du i området og er glad i surfing, må du få med deg dette.

Nok av plass.

Før jeg svinger inn på festningsområdet kan jeg ikke annet enn å bli bergtatt av synet av det fantastiske Kallbadhuset – et badehus med tilgang til havet og deilig, varm badstu. Bygget ble til i 1820 og kan brukes fritt av alle mot en avgift.

Onsdager arrangeres det yoga. På stranden ved badehuset skal det nå bygges badehus for funksjonshemmede. Så flott.

Inn festningsporten og bort til nyåpnede Happy Fish. Dette er en restaurant man ikke forventer å finne på et slikt sted.
Det er Mattias Svensson (som jeg møtte på Verket dagen før) som har åpnet dette konseptet. På samme adresse lå det tidligere en annen restaurant, som Mattias også drev.

– Jeg sto ved et veiskille etter 12 år med Fine Dining, sier Mattis. – Jeg ville lage en restaurant som vekker følelser og humor. Happy Fish skal være et sted du kan gå innom for en rett eller to – eller bli hele kvelden. Det bestemmer du, sier Mattias.

Happy Fish i varberg


Julia er kjøkkensjef på Happy Fish og hun tar meg med inn i kjøkkenet. Her skal jeg åpenbart lage mat.

Kjøkkensjef Julie på Happy Fish.

Stilen på Happy Fish er fisk og skalldyr laget med gode råvarer – gjerne med asiatisk touch.
– Jeg har laget en restaurant som jeg selv ville ha spist på, sier Mattias. Du skal kunne ta med barna her og det skal ikke ta for lang tid å få maten. Dette skal ikke gå på bekostning av kvaliteten forklarer Mattias som også sier at barn får samme mat som de voksne. Det er evt bare chilimengden som justeres samt størrelsen på retten.

Mer om hvordan det gikk på kjøkkenet hos Happy Fish i et senere blogginnlegg. Her er jeg i alle fall i sving.

Jeg får låne kokke-Isaks kniv og så er jeg i gang med matlagingen. Retten vi lagde får du oppskrift på etterhvert, så følg med her på HellesKitchen.
Gled deg til oppskrift på asiatisk østers, fiskeramen, ceviche og helstekt fisk med tomatsalat og chimichurri.

Isac serverer en av de fire rettene vi lager.

Som om ikke denne fire-retteren var nok mat, jeg skal til Brittas strandverandra i Apelviken og spise en av deres berømte pizza.

Her møter jeg Roxy (Rochanne Handing) som driver stedet på fjerde sesong. Brittas er et superlaidback sted og nå er jeg helt i California-mood. Det er til og med en sangriabar her. Stedet er pyntet med meksikanske puter, kaktus og ananas.

Det er et slikt sted jeg vil sitte å chille etter å ha vært på stranden en hel dag. Muligens ikke surfet, men i alle fall badet. Ute på vannet er det fargerike seil. Her i Varberg har man faktisk surfing som valgfag på skolen. Er vi virkelig i Sverige?

Roxy forteller om stedene hun driver i området: Inne i byen står dobbeltdekkeren (4,3 meter høy!) Le Bistrot Roulant som er en toast- og iskrem-plass.  I år skal det serveres deilige mocktail-is fra bussen.
Roxy har også disse stedene: Brittas Trädgård er golf- og frisbeegolf-sted. Brittas minigolf & kiosk er akkurat det navnet tilsier. Det siste prosjektet er et tog som hun har satt istand som skal fungere som transport mellom Varberg og Apleviken.

Roxy er energisk og kreativ til fingerspissene. Brittas strandveranda var tidligere en pølsekiosk med «KUK» skrevet over den ene langveggen. Da hun overtok bygde hun om stedet til det det er i dag. Hennes spanske oppvekst har vært med å forme stilen på den idylliske restauranten som serverer klassikere som steinovnsbakte pizza, burgere og salater.

På stranden nær Brittas ligger en femstjerners camping, som er kåret til et av Sveriges aller beste.
Det arrangeres masse spennende ting i Apelviken, fortelelr Roxy. «Apple Bay Day» er en ting. De har også egen vinfestival som i år finner sted 25. august. Alle restauranter og hoteller som deltar representerer et land. Deltakerne forflytter seg mellom stedene og har med glasset sitt, leverer inn kupong og får fylt opp med vin fra det altuelle landet. Her kan de lære litt om vindestinasjonen og generelt kose seg. Det er både lokale og tilreisende som deltar på festivalen. Den skulle jeg gjerne ha vært på!

Det er tid for å forlate mini-California og kjøre lenger ned kysten av fabelaktige Halland. Neste stopp er Falkenberg. Følg med, følg med!

Til info: Jeg har vært på Roadtrip med Mette fra den herlige reisebloggen, Reiselykke. Det er ikke lagt noen føringer for innhold eller vinkling fra Visit Sweden som har arrangert turen for oss.

Forrige

Hellstrøms sommerflørt

Sommerens fresheste sangria

Neste

Legg igjen en kommentar