Pizza som i Albania

For en måned siden var jeg med på en fantastisk pressetur til Albania.
Hovedstaden heter Tirana og her var jeg ved et par anledninger under turen.

Jeg har skrevet om maten og drikken i Albania. Det kan du lese her.

I dag har jeg tatt for meg en pizza som jeg fikk servert på Season, en restaurant som ligger like ved det nye matmarkedet i Tirana.

Pizza på Season i Tirana.

Dette ble mitt første møte med albansk mat.

Er pizza albansk? Tja. De har sine versjoner, og de gjør det vanvittig bra. Italiensk mat er stort i Albania og de lager sine egne pastaretter og pizza. Slik som denne. Dette er en stekt pizzabunn penslet med deilig urteolje og med toppet med lokal fetaost, solmodne tomater og grønne oliven. Ingrediensene høres gresk ut, ikke sant? Ja, for Albania har et kjøkken likt Hellas, Tyrkia og Italia. Geografisk sett er ikke det så rart.

Jeg har latt meg inspirere av den deilige pizzaen jeg fikk servert i Tirana. Den kan minne om en italiensk pizza bianco der selve bunnen pensles med olje og rosmarin. Så stekes den og man kan legge det man vil som pålegg på toppen.

Oppskriften får du her:

Albansk pizza

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • Deig:
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 1 dl lunket vann
 • 1 knivspiss sukker
 • 1 dryss flaksalt
 • 2 ss god olivenolje
 • mel (helst Tipo 00) nok til å mette deigen uten å gjøre den tung
 • Krydderolje:
 • 6 ss god olivenolje
 • 1 ts tørket oregano
 • 2 fedd hvitløk, revet
 • litt salt og pepper
 • 2 dl finrevet parmesan
 • Fyll:
 • 1 pakke cherrytomater delt i fire
 • 1 stor neve kvalitetsoliven. Sorte eller grønne
 • 1 pakke fetaost
 • Mynteblader

Slik gjør du

1

Bland gjær, lunket vann og sukker. La gjæren virke i 10 minutter før du kjører dette i kjøkkenmaskin med salt, olje og mel (spe med mel litt etter litt).

2

Elt i 10 minutter. Ikke tilsett så mye mel slik at deigen blir tung. La heve i 45 minutter på et lunt sted.

3

Sett ovnen på maks temperatur.

4

Kjevl ut to porsjonspizza og legg dem på stekeplate (med papir under).

5

Rør sammen olje, oregano, hvitløk, salt og pepper og pensle pizzaene.

6

Strø parmesan over og stek til bunnen er sprø.

7

Ta ut og dryss over fetaost, tomat, mynteblader og oliven. Server.

Til info: Pizzaen som jeg fikk servert i Tirana var en del av et måltid fra en pressetur i Albania og derfor betalt av arrangøren.

Forrige

Spicy millionbøf med egg

Mat og vin i Albania

Neste

3 kommentarer om “Pizza som i Albania”

 1. Denne skal jeg prøve! Tenker at kvalitetsoliven, god olje og ordentlig smakfulle cherrytomater er cluet her. Jeg har god erfaring med oliven fra produsenten Kalamata og Rema sine «Miss Perfect» cherrytomater som alltid er søte og gode. Har du tips til olje? Oljen (Dauro) jeg tidligere kjøpte hos Gutta på Haugen fins dessverre ikke lengre. Har forsøkt flere ulike i etterkant, uten å finne en favoritt.

  Svar
  • Du har helt rett! Kvalitet i alle ledd. Kalamata er en betegnelse på en type oliven, og du får fantastiske kalamataoliven i metallposer på Coop Mega fra Gaea. Gaea er en av mine favorittprodusenter av olivenolje også. Jeg liker greske olivenoljer. Deres sorte flaske er magisk god! Coop Mega har den og sikkert Meny også.

   Svar
  • Det har du rett i! Jeg liker kalamataoliven fra Gaea. De finner du i metallposer på Coop Mega og sikkert andre steder også. Kalamata er en type oliven fra Hellas. Det er mange produsenter som selger Kalamataoliven. Når det kommer til olje liker jeg de greske extra virgin olivenoljene best, men det er opp til deg. Uansett vil jeg anbefale den sorte flasken fra Gaea. Nydleig!

   Svar

Legg igjen en kommentar