Slik lager du et ekte tapasbord

Ja, det finnes en dag for alt!

Den 15. juni er det den internasjonale tapasdagen. Bli med å feire dagen ved å lage et helt tapasbord!

Alle digger tapas, og det er ikke så rart. Man finner alltid noe man liker på et tapasbord.

Jeg har laget mange enkeltstående tapasretter her på bloggen, men nå tenkte jeg å gi deg oppskrifter på et helt tapasbord. Man lager jo sjelden en rett, mener jeg.

Dette er et utvalg tapasretter som jeg personlig liker godt. Det finnes mange, mange andre retter, men dette er noen av favorittene som du nesten alltid finner på tapasbarer i Spania.

Tapas er jo genialt. Du kan enten spise det som et helt måltid eller man kan ta en rett eller to til et glass øl. Jeg spiser tapas hele dagen når jeg er i min favorittby, Barcelona.

Les mer: Her finner du min guide til de beste stedene i Barcelona.

Da stopper jeg opp og tar en øl eller et glass cava. Dette drikker jeg sammen med en porsjon spekeskinke, oliven eller kanskje noen kroketter.

Tapasbordet jeg har laget i dag er et bord fullt av retter som du lett lager selv. Mange av disse retten kan du lage ferdig dagen før, mens noen egner seg best til å lage rett før servering. Når du har fått rettene på bordet er det bare å hygge seg i timesvis! Spise litt, drikke litt og kose seg glugg!

Albondigas – spanske kjøttboller

La meg starte med folkefavoritten albondigas. Dette er de deilige, luftige kjøttbollene som ligger i herlig tomatsaus. Denne kan du uten problemer lage dagen før.

Deigen til kjøttbollene inneholder en del brødsmuler. Dette gjør at bollene blir luftige. Det er også en flott måte å få lite til å bli mye.

Albondigas

1 pakke svinekjøttdeig

2 tykke skiver loff (kun innmaten)

melk

1 egg

salt, pepper

1 boks knuste kvalitetstomater

1 dl hvitvin

1 liten løk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ts røkt paprikapulver

Tomatsausen: Mykne løk i en gryte. Tilsett 2 ss extra virgin olivenolje. Tilsett hvitløk og paprikapulver. Rør noen minutter og hell så på hvitvin. La alkoholen dampe av og hell boksen med tomater i gryten. Rør og sett på medium varme og sett på lokk. Småputre i 30 minutter.

Kjøttbollene: Start med å kverne brødet til smuler i en kjøkkenmaskin. Legg smulene i en bolle og hell melk over slik at det akkurat dekker smulene. La dette ligge i 10 minutter før du blander det med kjøttdeigen. Bland inn egg og salt og pepper. Form til kjøttboller og stek dem lett i en panne slik at du får en liten stekeskorpe. Legg kjøttbollene i formen med tomatsaus. Sett i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter.

Tortilla de patatas.

Jeg lærte meg å lage ekte spansk tortilla på et matkurs jeg gikk på i Barcelona for mange år siden.

Trikset er å koke poteter og løk i olje. Det gjør at tortillaen blir saftig og deilig. Ta deg bryet med å gjøre det. Jeg lover et perfekt resultat.

Tortilla de patatas

200 g poteter, skåret i tynne skiver legges i kaldt vann i 15 minutter. Hell av vann og tørk skivene godt med papir.
Varm 5 dl olivenolje i en kjele. Kok potetene i olje. Ha et lokk tilgjengelig hvis det skulle oppstå brann. Prøv ikke å stoppe brannen med vann – da vil det bare bli verre.
Etter 7 minutter tilsettes en løk skåret i tynne skiver. Kok videre til alt er mykt. Hell av oljen i en plastbeholder som tåler sterk varme og la potetene og løken renne av.
Bland 3 egg + noen ekstra eggehviter sammen litt salt og pepper.
Varm en panne og legg poteter og løk i pannen. Hell over eggeblandingen og stek på svak varme med lokk over. Snu tortillaen når den er fast nok til å snus. Stek videre til den er lys brun og ferdigstekt i midten. Server lunken. Smaker fantastisk til spekeskinke eller spekepølser.

Fylte sopp

Sopp får du i forskjellige varianter på tapasbarer i Spania. Disse er min egen komposisjon og de smaker helt fantastisk om jeg må si det selv. Fyllet er spansk spekeskinke, sterk ost, løk, hvitløk og brødsmuler. Denne retten er fabelaktig å lage når du skal bruke opp noen skalker med spekeskinke og ostebiter.

Fylte sopp

10 sjampinjoner, ta ut stilken og ta vare på den

1 skive loff, bare innmaten

2 skiver spekeskinke i strimler

1 liten neve revet sterk ost

1/2 liten løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

Fjern stilkene på soppen og finhakk halvparten. Resten kan du bruke til noe annet.

Finhakk løk og hvitløk og mykne løk, sjampinjonstilker, spekeskinke og hvitløk i litt olje i en panne. Ha brød, ost og miksen fra pannen i en blender og kjør dette til en fin miks. Med en skje legger du fyllet i hatten på hver sopp. Hell litt olivenolje over. Sett i ovnen på 180 grader til fyllet er gyllent og soppene er gjennomstekt.

Sørg for å skjære opp noe god spekeskinke og spekepølser til tapasbordet. Grillede paprika til høyre i bildet.

Grillede paprika er en ingrediens du kan kjøpe ferdig på boks eller glass, og de er av riktig god kvalitet, så det er ingen skam å kjøpe disse. Men det er superenkelt å lage dem selv også. Du trenger bare å legge hele paprika i ovnen eller på grillen og la dem ligge til skinnet er sort. Dra så av skinnet og fjern kjerne og stilk. Filetene brukes slik de er med litt god olivenolje over og et dryss salt, eller i en mojosaus med hvitløk, olivenolje og litt salt. Enkelt å lage med en stavmikser.

Sett frem ei fjøl med brød, tomater, hvitløksfedd, olivenolje og salt, så kan gjestene selv lage sin egen pan con tomate ved bordet.

Pan con tomate er nesten nasjonaltilbehøret i Katalonia. Du får det til alt! Det er rett og slett brød (ristet, grillet eller ferskt) som er gnidd inn med hvitløksfedd og tomat. Så heller man god olivenolje over og et dryss flaksalt.

Vil du se hvordan man gjør det step-by-step, kan du klikke deg inn her.

Patatas bravas

Patatas bravas er kanskje det aller beste jeg vet. En tradisjonell versjon er friterte poteter med en bravasaus (sterk saus med paprika og tomat) og aioli. Min patatas brava i dag er ikke laget med den sausen da jeg synes tomatsausen fra albondigasene blir nok. Derfor har jeg gjort det på en litt annen måte, og jeg kan fortelle deg: De ble fantastiske! Jeg serverer den med en hvitløksmajones.

Les mer: Lag tradisjonelle patatas bravas.

Patatas Bravas på en ny måte

4 store poteter, skrelt og delt i store terninger

2 ss olje fra chorizosteking eller god olivenolje + 1 ts røkt paprikapulver

4 ss majones

2 fedd hvitløk

Kok potetene i 10 minutter. Hell av vannet og ha potetene over i en ildfast form. Hell chorizoolje eller olivenolje tilsatt røkt paprikapulver over potetene med et dryss flaksalt. Sett i ovnen på 200 grader til potetene er sprø. Vend dem underveis. Legg en solid klatt hvitløksmajones på toppen. Den lager du lett ved å blande presset hvitløk med majones og litt sitronsaft.

Finn frem noe god ost til bordet. Det passer supert til en tapasfest.
Svinegrillspyd med karrimajones. Damm Lemon er et alkoholsvakt produkt som inneholder seks deler øl og fire deler sitronlemonade. Denne drikken heter «Clara» når du bestiller den på bar i Spania og er en perfekt sommerdrikk. Dette produktet finner du også i butikken i Norge.

Første gang jeg var i Barcelona fikk jeg noen fantastiske grillspyd laget på svinekjøtt. De ble servert med en karrimajones. Jeg husker dem som om det var i går. De var helt fantastiske. Derfor lager jeg dem ofte. Jeg bruker nakkekoteletter. De er billige og kjøttet har akkurat den fettmengden som trengs for at grillspydene skal bli saftige og tørre. Slik lager du dem:

Grillspyd med karrimajones

4 nakkekoteletter, skåret i tynne strimler

flaksalt

karripulver

søtt paprikapulver

olivenolje

majones

sitron

trespyd

Start med å skjære svinekjøttet tynt. Det er helt vesentlig. Glatt det ut med fingeren slik at du mørner kjøttet. Vend kjøttet i en blanding av salt, karri og paprika. Vær generøs. Tre kjøttet i «trekkspillform» på grillspyd.

Stek spydene kjapt i en varm panne med olje før du legger dem i en ildfast form og setter dem i oven på 200 g til kjøttet er gjennomstekt.

Majonesen lager du ved å blande majones, karripulver, litt paprikapulver og en dæsj sitronsaft.

Pimientos de Padrón er friterte chilifrukter.

Pimientos de Padrón hører med på et tapasbord. De får du kjøpt i mange grønnsaksbutikker i Norge. Juels 33 på Frogner i Oslo har de alltid inne.

De er enkle å tilberede. Varm olje i en kjele. Slipp chilifrukten i gryten når oljen er varm. I løpet av et minutt eller to vil du se at skinnet på chilifrukten begynner å skifte farge. Nå tar du dem ut og lar dem renne av på papir. Salt med flaksalt og server med en gang.

Noe du savner på bordet? Det er bare å tilføre dine favoritter. En skål oliven hadde passet. De var i handlekurven, men klarte ikke å komme med i posen hjem.

Hva drikker jeg til et slikt tapasbord. Cava er jo aldri feil, men personlig har jeg blitt ganske spansk på dette feltet. Jeg velger øl. Og siden jeg er Barcelonafan, går jeg for øl fra Barcelona. Estrella Damm er en favoritt. Det er et perfekt matøl med ganske mye smak.

Bygg/hveteølet Enedit serveres som vin.

Vil du raffe opp tapasbordet finnes det et meget dekadent øl å få kjøpt på Vinmonopolet. Enedit er laget av blant annet mesterkokk Ferran Adrià. Det er laget for å drikkes i vinglass og nytes på samme måte som vin. Ølet er et bygg/hveteøl og har klare toner av sitrus og koriander. Du får det i små flasker (33 cl), men også en stilig 75 cl-flaske.

Her er min første tapastallerken. Ble noen runder til etter denne kan jeg fortelle deg.

Les mer om den internasjonale tapasdagen på Spanias Turistkontor sine sider.

Forrige

Grønn gazpacho – sommerens beste suppe

Bruk sommerens asparges i en deilig risotto

Neste

22 kommentarer om “Slik lager du et ekte tapasbord”

  1. Hei!
    Jeg skal lage tapas til en bryllupsdag.
    Da er det en del å forberede, så jeg er interesser i retter som kan lages før dagen.
    Kan grillspydene med nakkekoteletter fryses og varmes i stekovnen den dagen de skal brukes?
    Gørill

    Svar
  2. Hvilke retter her kan lages dagen før? Og hva kan klargjøres så det bare kan tilberedes samme dag?

    Svar
    • Hei Mona! Kjøttbollene i saus kan du lage dagen før. Aioli kan du også lage i forkant. Det andre må du nesten lage samme dag. Du kan jo tre kjøttet på spyd dagen før, men jeg ville ha tilberedt det meste annet samme dag. Det smaker best slik.

      Svar
    • Det du ser på bildet er hele porsjoner, så avgjør det litt ut fra det, men skal jeg tippe vil jeg si ca 4 personer.

      Svar
  3. Her var det mye bra og supre oppskrifter som skal testes ut! Men lurer på en ting.. Hvor har du kjøpt de svarte paellapannene? Jeg har en i 16 cm men kunne tenkt meg noen litt større.

    Svar
    • Så hyggelig, Barbro! Ja, her er det mye å teste ut. Paellapannene får du på Culina i Torgata i Oslo. Det er en kjøkkenbutikk med et enormt utvalg av kule ting:)

      Svar
      • Ok.. Var der sist uke og da hadde de bar 16 eller 28 cm.. Og snakket med en av de ansatte som mente de ikke hadde noen mellomstørrelse..

        Svar
    • Hei! Du stikker en kniv i midten og ser om den er flytende i midten eller om den har begynt å «sette seg». Snu ved å legge en tallerken på pannen og snu fort og så overfører du tortillaen til pannen ved å skli den ned fra tallerken til pannen:)

      Svar
    • Hei! Det er det bare du som kan avgjøre. Du må se om kjøttet er rått eller gjennomstekt. Jeg kan ikke anslå tid da det alltid vil være forskjell på hvor store bitene av svin folk setter på spydene. Spydene er ferdig når kjernen på kjøttet er akkurat gjennomstekt:)

      Svar
  4. Hei, jeg skal prøve å lage grillspydene med svinekjøtt. Kan jeg benytte svin indrefilet istedet for nakkekoteletter? Eller blir det for lite smak?

    Svar
    • Hallo! Jeg ville ikke brukt indrefilet eller annet kjøtt uten fett for det blir for lite smak og det kan ende opp med å bli veldig tørt. Så nakke er det beste.)

      Svar
    • Hei Christine! Det kommer an på hvor store nakkekotelettene er og hvor tynt du skjærer og hvor store spyd du bruker, men hvis du ser på bildet så er det det jeg fikk ut av fire nakkekoteletter. 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar