Fransk aften på Grefsenkollen

Kjøkkensjef på Grefsenkollen restaurant i Oslo, Mariusz Miroslaw Salamon, var en av de fire kokkene i Norge som ble valgt ut til å lage fransk meny i arrangementet Goût de France som foregikk torsdag 19. Mars 2015 verden over. Over 1000 kokker fra 159 land serverte deilige rettet for å hylle det franske kjøkken.
Mariusz brukte franske teknikker og norske råvarer da han komponerte denne smakfulle 6-retteren.
Jeg var tilstede på Grefsenkollen torsdag.

Fra toppen av kollen kan man på en klar dag, se utover hele Oslo. Denne kvelden var et eneste tåkehav. Men det ga en trolsk og fin stemning og passet veldig bra når forretten med lettrøkt elgtartar kom inn til bordet. Når kelneren løftet lokket på retten, veltet røyken ut. Akkurat som utenfor vinduet.

grefsenkollen
Grefsenkollen restaurant, klar til å ta imot gjester.
grefsenkollen2
Apetittvekker

Apetittvekker:
Foie gras rullet i parmaskinke med smørstekt brioche og eple-safranchutney. Drikke: Pineau des charentes fra Braastad. Deilig og mild og deilig salt fra skinken. Her er det brukt safran med forsiktighet i eplechutneyen, og det er smart.

grefsenkollen4
Trolsk stemning med røyk under kuppelen. Under klokken lå den deiligste elgtartar. Brød: Tomat-, fennikel- og gresskarbrød. Pisket jomfrusmør med beinmarg og sprøstekt sjalottløk og karse.

Kald forrett:
Røkt elgetartar med rugbrød, pepperrot, eggeplomme. (bildet på toppen av innlegget)
Nydelig posjert vaktelegg, syltede remmer av rødbeter og gulrot, kapers og sprø rugbrødchips. Oppskriften på denne retten har jeg gjengitt på bloggen tidligere. Se her.

grefsenkollen5

Varm forrett:
Ballotine-kylling (kyllinglår fylt med kyllingmousse, sopp og spinat), diverse sopp, trøffeljus, sopp-krem. Shavet trøffel. Soppkaviar. Utrolig saftig kylling og nydelig balansert tilbehør. Trøffel er jo aldri feil heller. Retten ble servert med rosa champagne.

grefsenkollen6

Fisk:
Langoustine med byggryn- og blåskjellrisotto, safranløk, gressløk (rock chives), champagneskum. Man blir nesten lei seg når man spiser siste bit. Denne retten vil man bare ha mer av. Fantastisk saftig sjøkreps som er behandlet med varsomhet og kjærlighet.

grefsenkollen7

Kjøtt:
Perfekt rosastekt andebryst med knollselleri ”surkål-style”, stekt sellerirotpuré, saltbakte rødbeter, sopp, appelsin- og rødvinssaus, potet- og trøffelskum. Dette var hovedretten og det var en kul twist å ha en rødvinbasert appelsinsaus, noe som gjorde retten lettere og friskere enn den i utgangspunktet er. Aldri galt med et godt glass Chateauneuf-du-Pape til and, heller. Perfekt.

grefsenkollen8
Ostetallerken. Kjøkkensjef; Mariusz Miroslaw Salamon var fornøyd med kvelden. Vinene vi drakk. (I omvendt rekkefølge)

Ost:
Morbier, Livarot og Comte Marcel Petit med fikenchutney. Drikke: Chinon.

grefsenkollen9

Dessert:
Oh la la! Mørk sjokolade med honning, hasselnøtt, yoghurtsorbet
En fantastisk sjokolademousse med hasselnøttcrumble, yoghurtsnø, yoghhurtsorbet med laurbærblader, honeycomb og knust kaffe. Isen var rett og slett genial. Jeg spiser meget sjelden opp en dessert, men her var det ikke en smule igjen på tallerkenen da jeg var ferdig å spise- Drikke: Mas Amiel

grefsenkollen10

Petit four:
Appelsin-trøffel med kandisert appelsinskall
Trøffel-trøffel
Ingefærtrøffel
Karamell- og mandeltrøffel

Ja, jeg og Erik spiste alle disse også, vi. De smeltet på tunget. Og for et sjakktrekk med ekte trøffel i en sjokoladetrøffel. Aldri smakt maken!

Måltidet var eksepsjonelt godt. Alle smakene harmonerte og passet utmerket sammen. Service og vinvalgene var imponerende. Jeg har aldri tidligere spist på Grefsenkollen og er utrolig overrasket over at vi har en slik perle av en restaurant i Oslo. At maten er så deilig som den er, er nok til stor grad takket være kjøkkensjef Mariusz Miroslaw Salamon.

Forrige

Lun potetsalat

Ostevaffel med egg og kalkunskinke – den perfekte helgefrokosten

Neste

Legg igjen en kommentar