Er det blitt vanskeligere å være en ansvarlig forbruker? Nei, det har faktisk aldri vært lettere

«Amazonas brenner», «svineskandalen er et faktum», «storfe er miljøverstingen»…
Dette er faktisk hverdagen vår. Bare de siste månedene har vi fått flere negative budskap gjennom media og sosiale medier enn på svært lenge. Det er på tide å ta et skritt bakover og sette seg litt ned og sortere tankene. Det er mye å fordøye.

Hvordan skal vi spise fremover? Skal man føle skam når man serverer et stykke oksekjøtt til helgen eller når du legger en svinekoteletten på grillen?

Amazonas brenner. Det er en sannhet. Det sies at Amazonas er jordas lunger, og det er egentlig en god beskrivelse. Hogging av skog for å dyrke soya som eksporteres til andre siden av jorda for å fôre dyr som skal bli menneskeføde er et faktum. Ikke bare er det miljøvennlig forkastelig å frakte fôr fra en side av jordkloden til den andre, men det av avskogingen av et område som har så stor betydning for dyreliv, medisinske planter og alt vi trenger for å overleve på jorden.

Den som sier noe annet tar fullstendig feil.

Jeg skal definitivt ikke gå dypere inn på dette temaet men det å avskoge Amazonas har så mange ringvirkninger.

Det jeg vil frem til er hvordan vi forbrukere kan spise og drikke med bedre samvittighet. Jeg tror mange føler på usikkerheten om dagen.

Før sommerferien kunne NRK avsløre mishandling av griser i norske fjøs. Folk reagerte med avsky og valgte å avstå fra svinekjøtt… i noen dager i tiden etter avsløringen. Men det varte ikke lenge før folk «glemte» dårlig dyrehold.
Da de i utgangspunktet billige sommerkotelettene kom på tilbud i butikken var alt glemt.

Hvem husker vel svineskandalen nå i dag?

Jeg gjør det og forhåpentligvis mange av mine lesere også. Min løsning på dette problemet er enkelt og greit: Ikke kjøp svin fra produsenter som ikke utøver god dyrevelferd. Det gjelder også andre produsenter av andre dyrearter, selvsagt.

Og skal man ta med Amazonas-krisen i samme slengen er det også viktig å velge produsenter som ikke gir soyafôr til dyrene sine. Enkelt og greit.

Det er ikke bare kjøttindustrien som har problemer.


Mandel- og avocado-produsenter har sine svin på skogen. Begge matvarene krever store mengder vann for å kunne dyrkes, noe som skaper vannmangel. California er en stat med stadige naturkatastrofer, stormer, skogbranner og tørke.
Ikke bare det, men pollineringen fra bier som er helt nødvendig for at mandeltrærne der skal blomstre er et problem. Det finnes ikke nok lokale bier til å utføre oppgaven. Den samme problemstillingen gjelder også i produksjonen av avocado.
Kan man da som veganer egentlig spise mandler eller avocado når man trenger bier for å få et produkt? Det må hver og enkelt veganer selv finne ut av. Det er ikke mitt problem. Jeg velger heller å begrense inntaket av f.eks avocado på grunn av både miljøhennsyn og etiske årsaker.
Mafiavirksomhet og utnyttelse av billig arbeidskraft er et stort problem. Dette for å kunne tilby nett med billig avocado til 30 kroner i supermarkeder i Europa. Men her snakker man om etikk. Det er mange feller å tråkke i når det kommer til dette feltet. Skal man kjøpe sør-italienske tomater på boks når man vet at dette gjerne er produkter der produsenten har blod på hendene?
Det samme med sjokolade og kaffe fra en del store aktører. Må man være detektiv for å handle i nærbutikken sin?

Still krav

Det høres komplisert ut å være forbruker. Det er egentlig ikke det. Og det er faktisk nå du kan bruke din stemme og makt som forbruker og si fra i butikken din.

Vil du f.eks ikke ha svine- eller kyllingkjøtt levert av useriøse produsenter som ikke utøver anstendig og god dyrevelferd? Si fra og velg heller de som oppfører seg ordentlig. De finnes nemlig. Det er ikke mye detektivarbeid som skal til for å kartlegge hvem som er bra og hvem som er slemme.

Butikkene skal også vite slike ting, så spør dem. Krev svar og stil krav.

Du har også steder som Bondens Marked der du kan snakke direkte med produsentene og høre om hvordan de steller dyrene sine. Her kan du velge viltkjøtt fremfor storfe hvis det er viktig for deg å finne kjøtt som ikke er på verstinglisten når det kommer til forurensing. Du kan kjøpe grønnsaker som ikke er tilsatt sprøytemidler og du får kjøpt kjøtt fra dyr som beiter i naturen. Altså ingen soyafôr fra Amazonasjungelen.

I vanlige matbutikker finner du også produsenter som har produkter fra dyr som ikke har fått soyafôr. Dette er dyr som har fått naturlig fôr og som har gått i skogen og spist godt i naturen.
Det er ikke vanskelig å velge riktig. De gode valgene finnes i alle butikker.

Må jeg gi opp storfekjøtt?
Du må jo selvsagt ikke det. Men se på når du bruker storfekjøtt. Du må kanskje ikke spise kjøttdeig annenhver dag? Biffen i helga kan også bli hakket mindre uten at du lider. Og hva med å benytte sjansen til å velge noe annet på lørdagskvelden eller til fredagstacoen? Se på det som en spennende utfordring.

Les mer: slik spiser du smartere og mer fremtidsrettet.

Som ansvarlig forbruker kan du jo selvsagt se litt på dine egen vaner. Ja, det måtte komme.

Vi må ta grep om egne vaner. Det holder ikke å si at man har spist slik i alle år. Verden er i forandring. Vi må gjøre en liten innsats, alle sammen.

Enkle grep kan være å stille seg noen spørsmål: Må jeg ha kjøttpålegg til frokost? Må jeg drikke en halvliter melk om dagen? Kan noe byttes ut med andre matvarer som ikke involverer dyreprotein eller råvarer fra produsenter som utnytter andre mennesker eller dyr?

Fisk er også et betent tema. Hva synes vi egentlig om oppdrettslaks?
Og hva med rødmerket fisk i fiskedisken og scampi. Nå finnes det heldigvis produsenter som selger ASC- og MSC-sertifiserte scampi, men rødmerket fisk er ikke alltid like lett å vite hva er eller ikke. Rødmerket fisk er fisk som er utrydningstruet. WWF har en bra app som oppdateres hvert år. Her kan du se hva du bør velge fra fiskedisken og hva du bør styre unna.

Se på tallerken din

Må jeg spise 200 g kjøtt til middagen? Selvsagt må du ikke det. Se på tallerken din og ommøbler innholdet. Det er ikke verre og du har ikke mistet noe. Du har bare tenkt smarte tanker.

For det er et faktum at vi må gjøre om på våre egne vaner. Det betyr ikke nødvendigvis at du skal spise dårligere. Du må bare lære deg å bli hakket mer kreativ i matveien. En enkel leveregel kan være å spise det som er lokalt dyrket og i sesong. På denne måten kan du være miljøvennlig i forhold til frakt av varer. Du sparer som oftest også penger på å spise i sesong. Det er ofte tilbud på slike varer.

Nå er det straks høst og det betyr at matbutikkene bugner av lokale matvarer som sopp, epler, plommer, lam og vilt. Valget er da egentlig ganske enkelt, er det ikke?

Forrige

Lammeribbe med bulgur og spennende dressing

Plommeterte med sitron og ingefær

Neste

Legg igjen en kommentar