Luksusvafler med brunet smør til fest

Vafler er noe av det mest folkelige som finnes. Alle spiser vafler og alle elsker det. De siste årene har vafler blitt en trend og især toppet med kaviar. Vaflene kan være laget med tørrmodnet oksefett som på Maaemo, men også med potet som flere andre steder. Det er i det hele tatt lett å lage vafler som har litt mer smak enn de vi spiser til helgekosen. Jeg lager ganske ofte en vaffelplate til meg selv til lunsj på hjemmekontoret hvis jeg har litt melk som må brukes opp og en sliten urtekvast eller en slapp gulrot. Dette er fantastisk å bruke til en salt vaffel til lunsj. Timian og revet gulrot blandet med litt havregryn, egg, melk og litt smør er en perfekt vaffel til hverdags.

Men tilbake til festvaffelen som jeg har lovet dere. Den som er litt ekstra syndig og som man bare skal ha noen få vaffelhjerter av per person. Den du topper med kaviar, eller løjrom, som i mitt tilfelle. Løjrom har jaggu blitt dyrt nok det også, men det er billigere enn ekte kaviar og det er vel så stas å spise.

Som tilbehør til mine luksusvafler bruker jeg Røros rømme, for den er best på smak, mener jeg. Hakket rødløk eller gressløk (kommer an på hvor sterk løksmak du vil ha) hører med. Jeg kjøpte også en boks med spiselige blomster (som du får på Jacobs og Meny) for å pynte litt ekstra på nyttårsmåltidet.

Av drikke kan du aldri gå feil med Champagne, men husk at det er mye godt i sjangeren musserende. Cava er godt. Det finnes også mange italienske musserende som er laget på champagnemetoden. Vi gikk for en maltesisk musserende som vi har fått i gave. Glimrende match. Men husk også norsk sider. Der er det også mye bra.

Sånn, da går vi tilbake til vaffelen. Og her er hele nøkkelen til det gode og smakfulle resultatet: brunet smør.

Det er en nøysom prosess å brune smør. Men bruker du en hel halvkilo med meierismør, så har du nok til å bruke i ukene fremover. Brunet smør løfter enhver rett til nye høyder, så vet du det.

Å brune smør tar tid, men ikke uoverkommelig med tid. Og du må passe på etter en stund. Alt dette skal jeg fortelle deg om og det er lett å se når smøret skifter karakter.

Finn frem en stor kjele. Du bør nemlig ha en stor kjele for smøret spruter etterhvert når melkefettet og melkestoffene separeres.
Legg smøret i kjelen og smelt det på medium varme. La det stå til du ser at det dannes et hvitt og tykt skum på toppen av det blanke smøret. Nå skal du begynne å følge med. Det er nå smøret begynner å sprute, så hold avstand. Dette skummet skal ned på bunnen og når det skjer naturlig begynner melkepartiklene å steke. Det er dette som gir smaken av nøtter til det brunete smøret som man også kaller nøttesmør. Du må følge med som en hauk for melkestoffene skal ikke brenne seg, bare «toastes» til mellombrun farge. Du vil kjenne at smøret begynner å lukte godt, og da er du på god vei til riktig resultat. Når du ser at fargen på bunnpartiklene er nøttefargede slår du av platen og skyver vekk kjelen.

Når smøret er litt avkjølt siler du det gjennom et linklede eller en finmasket sil. Du skal kun ha den klare væsken med. Bunnfallet skal kastes. Væsken som du nå har er nøttesmør og fordi melkepartiklene er borte sitter du igjen med melkefett som tåler høy temperatur. Dette kan du steke i eller bruke til å tilføre nydelig smak til retter, potetmos, bakst osv. Det er dette smøret jeg bruker i mine luksusvafler.

Oppskriften på vaflene får du her. Det er nok til ca tre vaffelplater á 6 hjerter.

Luksusvafler

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 3 plater

Ingredienser

  • 1 dl brunet smør (se fremgangsmåte over)
  • 2 egg
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 knivspis vaniljesukker
  • 1 dryss flaksalt
  • 1/2 ts sukker
  • 4 dl helmelk
  • ca 1 dl hvetemel (se an om du trenger litt mer for tykkere konsistens)

Slik gjør du

1

Visp egg. Tilsett melk og brunet smør. Visp sammen. Bland de tørre ingrediensene og visp inn i røren.

2

La stå på benken en halvtime før du steker i varmt vaffeljern med eller uten å smøre jernet.

3

Avkjøl på rist, klipp opp hjertene og server.

Skål da, dere!
Forrige

Årets beste retter 2024

Legg igjen en kommentar