Klassiske perler i Istanbul

Istanbul er en fantastisk spennende destinasjon beliggende både i Asia og Europa. Jeg besøkte nylig storbyen. I tre artikler kan du lese om utflukter du kan ta til den asiatiske siden, maten du bør spise og denne artikkelen som handler om generelle tips til ting du bør vite og steder verdt å besøke. 

Galata-broen

Hvordan kommer man seg til Istanbul?
Fly direkte Oslo- Istanbul med SAS/Turkish Airlines. Norwegian begynner direkteflygninger i april 2024

Hvor bor du?
The Galata Istanbul Hotel – MGallery. Koselig hotell beliggende i en gammel bank (sjekk de gamle bankboksene på veggen i resepsjonen og selve hvelvet i baren). Hotellets hamam skal være bra. Kort vei til Galatatårnet og Galatabroen over til det historiske distriktet. 

Pera Palace Hotel (bygget i 1892). 
Dette ikoniske hotellet ble bygget for å innlosjere gjestene fra Orientekspressen som ankom Istanbul. Det var rike og berømte mennesker som måtte ha en viss standard når de kom til byen og dette var det aller første hotellet i byen med europeisk standard. Det er også det første hotellet med innlagt elektrisitet og varmtvann. Og ikke bare det. Det er også her man finner den aller første elektriske heisen i Istanbul. Den er der fremdeles og er man gjest på hotellet så er én tur i heisen inkludert i prisen. Den brukes ikke ellers. 
Agatha Christie bodde på rom 411. Det var her hun visstnok skal ha skrevet “Mordet på Orientekspressen”.
Kulinarisk er hotellet også en skatt. Det var her karripulver for første gang ble brukt i Istanbul og det var også her den aller første skillpaddesuppen ble servert. 
Hotellet er kjent for å ha fabelaktig Afternoon Tea, så stikk innom for en kopp te med godsaker til, eller bare for å ta en titt på heisen. 

Verdens eldste kabelbane (innviet 17. januar 1875) går mellom Karaköy og Beyoğlu (verdens tredje eldste undergrunnsbane). Da banen skulle lanseres ble det kjørt en testtur fylt med hunder for å se om den tålte lasten. Det gjorde den, heldigvis. Den ble bygget for å gjøre den korte (litt over 500 meter), men bratte distansen mellom bydelene lettere. Jeg kan bekrefte at det er bratt i denne delen av byen, så et tips er å ta banen opp og gå ned. Da passerer du også Galata-tårnet der du har 360 graders utsikt utover hele Istanbul hvis du kjøper inngangsbillett. 

Les: Ta turen til asiasiden av Istanbul

Hamam er en ting man bør vurdere å prøve når man besøker Istanbul. Jeg dro til Çatma Mescit som er et historisk hamam i Pera-området. 

Kort om Hamam: Dette er en gammel tradisjon i land i regionen. Fordi folk ikke hadde innlagt vann i hjemmene sine, gikk man på offentlige bad for å skrubbe seg rene. Dette ble sosiale samlingssteder for menn og kvinner, dog separat. Man kan velge å skrubbe seg selv eller få noen til å gjøre det. Jeg fikk en behandling der man vaskes, skrubbes skikkelig og så legges man på en varm steinbenk og dekkes av såpeskum før man skylles og vaskes godt med ekstreme mengder vann. 

Enten liker man dette, eller så liker man det ikke. Jeg er sånn litt ambivalent til det. Liker jeg å bli skrubbet av andre? Og det skal sies at de virkelig skrubber, altså. Mitt svar er ja og nei. Man blir skikkelig ren, men jeg er nok mest glad i å gjøre dette selv. Det samme med skylleritualet. Du får mye vann kastet på deg før du ligger behagelig i avslapningsavdelingen og får servert frukt og te. Det var veldig deilig. De aller fleste synes hamam er en både avslappende og deilig opplevelse. Du må selv teste det for å avgjøre om det er noe for deg eller ikke. 

Spice Bazaar
Denne gamle og flotte bygningen huser mange butikker der det blant annet selges krydder, tørkede frukter, nøtter, te, nykvernet kaffe og Turkish Delight. Prisene her er lavere enn i Grand Bazaar og de er også satt, så her pruter man ikke. Det er ganske deilig å slippe det. Dessuten kan det være lurt å sjekke prisene her før man drar til Grand Bazaar, så vet man hva ting skal koste før man pruter, for der gjør man nemlig det.

Les: Spis godt i Istanbul

Laks fra norske Lerøy, jo.

Utenfor kryddermarkedet selges fersk fisk og andre matvarer. 

Den blå moské.

Du kan selvsagt ta en tur innom den vakre blå moské. Den har jeg vært i tidligere. Denne gang besøkte jeg Hagia Sophia, en helt eksepsjonell moské med både muslimske og kristne symboler. Den ble reist som kirke i perioden 532–537 under den romerske keiseren Justinian, og så ble den etter 900 år ombygd til moské da tyrkerne erobret den kristne byen i 1453. Etter å ha fungert som museum i mange år ble den igjen brukt som moské i 2020. Den er åpen for alle utenfor bønnetid så fremt du tar av deg skoene før du går inn samt dekker til hodet hvis du er kvinne. Ta med et skjerf i vesken, så er du klar.

Det finnes en stor mosaikk av Jomfru Maria i taket. Den dekkes til med gardiner under bønn, da dette nå er en moské og ikke en kirke. Også i utgangspartiet kan man se kristen mosaikk i taket.

Hagia Sophia. Topkapipalasset ligger bak moskéen.

Det finnes også runer i kirken laget av en som het Halfdan. Det tror man stammer fra da vikingene var i Konstantinopel. Gøy å vite at “Halfdan was here”, for det er fakta at vikingene gjerne jobbet som leiesoldater og returnerte til Norge med gull og rikdom. Det som da er helt fantastisk er at vi nylig kunne lese i avisen om et funn av en meget spesiell gullmynt på fjellet ved Valdres i Norge. Dette er en gullmynt (Bysantinsk histamenon nomisma) som ble innført i Bysants rundt 960 e.Kr. Myntens dekorasjon tyder på at den må ha vært laget i tidsrommet 977 og 1025 e.Kr. 

Kan dette være en del av betalingen Harald Hardråde og hans menn fikk da de jobbet i den bysantinske keiserens livgarde i 1034? Dette er jeg sikker på at vi vil kunne lese mer om senere.

Jeg vil anbefale deg en ting. Før du tar turen til Haiga Sophia bør du vandre over At Meydanı, Konstantinopels hippodrom og besøke Hagia Sophia History Museum, et helt nytt interaktivt museum. Det koster 25 euro i inngangsbillett, men det er verdt det. Man får en tur igjennom hele Haiga Sophias historie og byggeprosess presentert med visuelle effekter. En fantastisk og nyskapende opplevelse som også vil være spennende for barn. For en ting er sikkert: Å lære historie på denne måten fester seg på en helt annen måte. Så før man ser på det virkelige byggverket kan man lære hele historien om det som startet som en kirke og som nå er moské. 

Grand Bazaar er en turistmagnet og et sted du virkelig kan bli lurt prismessig. Men har man aldri vært der tidligere, bør man ta en tur innom den enorme markedshallen. Den er virkelig verdt å se. Med 61 overbygde gater og rundt 4000 butikker. Det er lett å gå seg vill, så skal du møtes med noen der, bør du merke deg nærmeste inngang, ta bilde av den og vise til kjentfolk hvis du går deg bort. 

Du finner alt fra vakre lamper til fake merkeklær. Det er butikker som selger gull og haman-utstyr og det finnes også små serveringssteder inne i hallen. 

Jeg tviler på at dette er en ekte Louis Vuitton-moped.

Apropos fake merkevarer. Styr unna. For det første er det ulovlig å ta med fake designervarer til Norge og for det andre er det en shady bransje som driver med dette. Spar heller opp og kjøp ekte varer hvis du ønsker en Chanel-veske eller lignende. 

Yerebatan Cistern eller The Basilica Cistern er den største av flere hundre gamle sisterne som ligger under byen Istanbul. Den ble bygget av Bysants-keiseren Justinian 1.
Inne i dette fantastiske underjordiske vannkammeret finnes 336 søyler som er hele 9 meter høye. De er laget av marmor. Vannet som fantes i siterne ble fraktet til Topkapipalasset. 

Under en utgraving i 1985-1987 ble det funnet to medusahoder i sisternene. De er helt ubeskrivelig vakre og verdt hele turen ned i dypet. 

De moderne kunstverkene som er plassert mellom søylene i sisterene er virkelig et must å få med seg når man besøker Istanbul. Lyssettingen gjør kunstverkene levende og mystiske. 

İstiklâl Caddesi er en av Istanbuls mest kjente gater. Den går fra Taksim til Tünel. Den kalles også «Grand Avenue of Pera» og er 1,4 km lang. I sultanatets dager var dette et samlingssted både for tyrkiske intellektuelle og for europeerne som besøkte byen. Istanbul ble kalt Østens Paris og det var spesielt denne gaten man sammenliknet med Paris. 

Reis til Taksim Square og gå derfra nedover den koselige avenyen som huser flott arkitektur, spesialbutikker og serveringssteder.

Fun fact: Vitali Hakko var en jødisk forretningsmann som gjorde god forretning av å leie ut slips til herremenn i Istanbul når de skulle flanere ned paradegaten İstiklâl Caddesi. I hver ende av gaten kunne man leie slips og så avlevere dem når man hadde gått ferdig. 

Den flotte gaten viser altså flotte bygninger i alle mulige byggestiler. 

Rett nedenfor Galatasarayplassen finnes St. Antuan Kilisesi, som er den største romersk-katolske kirka i byen.

Sjekk ut Çiçek Pasajı – «Blomsterpassasjen» som nå huser tyrkiske ølstuer. Fra byggets bakre utgang kommer man rett ut i matgaten som blant annet spesialiserer seg på fisk. Les mer her

Fra taket på Istanbul Museum of Modern Arts

Galataport er et nyere område av Istanbul på europeisk side. Butikker, kaféer, men også der man finner Istanbul Museum of Modern Arts. Dette museet er et must å besøke, etter min mening. Bygget i 2004 og beliggende i vannkanten av Galataports flotte promenade. Ta en tur på taket og se vannspeilet og den flotte utsikten. 

I museets butikk finnes spennende moderne, tyrkisk design og i bygget ligger faktisk en museumsrestaurant (Restaurant Modern) der det virkelig er verdt å spise. Maten er moderne og utsøkt. På en solskinnsdag er det perfekt å sitte på verandaen deres og se utover vannet. Mer om det her.

Katter og hunder 
Har man rester etter middagen, går disse til katter og hunder i byen. Alle beboerne har et slags ansvar for løskattene og -hundene i sitt nabolag. Hvis hundene er merket på øret så betyr det at de er sterilisert. Det samme med kattene. 

Dyrene vet at hvis de ikke oppfører seg bra, så får de ikke mat og stell. 
Det er ingen problemer med rotter i Istanbul, for å si det slik. Dette tar hundene og kattene seg av.

Hvordan blir været i morgen?
Ja, det kan du lett se hvis du titter bort på det 85 meter høye tårnet, Beyazıt Tower. Det er utstyrt med et lyssystem som viser værforholdene i form av farger. 

Rød betyr snø, blå betyr fint og klart vær, grønn indikerer at det blir regn og gult antyder at det blir tåke, men da kan du sannsynligvis ikke se tårnet uansett (eh… pga tåken)

Til info: Jeg har vært på pressetur til Istanbul med Tyrkias turistkontor Go Türkiye

Forrige

Deilige danske smørrebrød

Asiasiden i Istanbul

Neste

Legg igjen en kommentar