Her spiser du godt i Dubai

Du spiser meget godt i Dubai. Jeg har vært i denne underlige byen to ganger tidligere i forbindelse med Dubai Food Festival. Denne gangen var jeg tilbake i storbyen for å delta på The Best Chef Awards, som denne gangen foregikk i Dubai. 

Det er faktisk ikke lett å velge hvor man skal spise i Dubai. Ikke fordi det mangler på gode spisesteder. Tvert i mot. Utvalget er fenomenalt. Det er noe for enhver smak og for alle lommebøker. Denne gang vil jeg nok påstå at vi befinner oss i den mer eksklusive enden av skalaen hva angår pris. Jeg vil uansett si at det å spise på en fine dining-restaurant i Dubai ikke er dyrere enn tilsvarende restaurantopplevelse i Norge. 

Jeg vil anbefale deg å gjøre en del forberedelser før du reiser slik at du vet at du har bordreservasjon i orden. 

Ønsker du å drikke alkohol så må du velge restauranter eller barer som ligger inne på hotellområdet på hoteller som har lisens. Det betyr allikevel at man må vise hensyn. Dubai er den største byen i emiratet Dubai i De forente arabiske emirater. Fordi Dubai er muslimsk må man vise måtehold og hensyn. Det betyr også at man ikke har lov til å drikke alkohol offentlig utenfor stedene som har lisens. 

Det jeg vil anbefale deg er å teste noen av de alkoholfrie alternativene som finnes, både i barer og i restauranter. Veldig ofte lager stedene sine egen drikker som er på høyden med det aller beste. Tro du meg. Det er egne team som jobber spesielt med dette og ofte passer drikkene bedre enn vinparinger. Bare et tips der, altså.

Jeg skal gi deg tips om syv meget gode restauranter som jeg spiste på mens jeg var i Dubai.

To av restaurantene serverer ikke alkohol og jeg vil derfor anbefale deg å meske deg i de alkoholfrie alternativene som restauranten tilbyr. Du vil absolutt ikke angre. 

En ting du må vite om Dubai er at avstandene er enorme. Du vil oppleve å sitte i taxi mye av tiden, for trafikken er forferdelig og det er ofte kø, så sørg for å legge inn litt ekstra tid til transport. Det finnes også et ok metrosystem, men det er ikke stasjoner alle steder, så du vil ende opp med å gå en del, og Dubai er ikke skapt for å gå i. Dessuten er det varmt, så du vil helst ikke være eksponert for sol og varme over lengre tid.

Uber er dyrere enn taxi, men lettere å få tak i. Sånn. Da har du det praktiske på plass. 

The World’1’s 50 Best Restaurant har en egen liste for restauranter i Midtøsten og Nord-Afrika. Den heter MENA’s 50 Best Restaurants og den finner du her

Jeg kan røpe at de tre beste på listen ligger i Dubai og at jeg har spist på dem, alle sammen. 

Det er ikke så rart at det ligger mange Dubai-baserte restauranter på listen. Det er heller ikke rart at det er mange spisesteder som har Michelinstjerne. Det er en kvalitet på disse spisestedene som vi bare kan drømme om i Norge. Ikke dermed sagt at kvaliteten er dårlig i Norge, for all del, men vi har ikke så mange restauranter i toppsjiktet. 

Det benyttes de aller beste råvarene selv om de importeres fra hele verden, der i blant fra Norge. Kun sjøkreps og kamskjell fra Norge er bra nok for de beste spisestedene i Dubai. 

Mange av restaurantene prøver å bruke så mye lokalt som mulig. Ørkenstaten har faktisk flere gårder. Det dyrkes utrolig nok salat i vertikale gårder. Disse gårdene bruker lite vann og er derfor perfekt for Dubai. Det ligger 4 økologiske gårder i Dubai og hele 74 økogårder i emiratene samlet, så dette er noe som satses på. 
Det finnes gårder slik vi kjenner dem også.  Emirates Bio Farm er den største privateide økologiske gården i Dubai, en times kjøring fra Dubai by. Man kan bestille billett for å besøke gården og man kan også spise meget godt der. Her kan du spise mat i restaurant The Farmer’s Table som serverer lokale og økologiske retter laget av grønnsaker og egg fra gården. 

Dette var et ekstratips, siden det ikke er en operativ restaurant hele tiden samt at det ligger lang unna byen, på grensen til Oman.

Tilbake i byen. Jeg vil tipse om tre steder som jeg likte veldig godt. Det er også her du kan få en følelse av Midtøsten.

Mohamad Orfali

Orfali Bros Bistro
Orfali Bros Bistro ligger på førsteplass på MENA’s 50 Best Restaurants (og på #46 på The World’s 50 Best Restaurants). Mohamad Orfali er også utstyrt med hele to kniver i kategorien “World Class” fra The Best Chef Awards. Bistoen har en Michelin-stjerne, men den er så langt fra hvite duker som du kan komme. Her er det god stemning, høy musikk, men ikke minst nydelig mat. Mohamad, Wassim og Omar står alle tre på kjøkkenet. Brødrene kommer fra Aleppo, Syria og de er opptatt av å formidle sin tradisjon, men mener at regler kan bøyes og bendes og derfor lager de rett og slett det de liker selv uten å være fastbundet i regler. Stilen er like multikulturell som Dubai. Brødrene har sin egen fermeteringslab der de lager fermenterte sauser, drikker og andre ting til restauranten. Kokkene prøver å være så locavore (tilberede mat som er lokalprodusert) som mulig og jobber blant annet med Emirates Bio Farm.

Restauranten ligger i det kule strøket Wasl 51, et område der det ligger mange restauranter og kafeer. Det er faktisk også mulig å gå på beina her, noe som ikke nødvendigvis er så lett mange andre steder i byen. 

Orfali-brødrene holder på å åpne to andre steder like ved som får litt annet konsept. Det er lurt, for den populære restauranten deres er alltid fullbooket. Og med god grunn. Maten er rett og slett fantastisk. 

Høydepunkter som du må få med deg: 

Det er ikke lett å velge retter fra menyen, for jeg smakte så mye godt, men fordi jeg må begrense meg, vil jeg gi deg fire retter du rett og slett må bestille, og så kan du heller velge fritt fra menyen ut over dette.


umami éclair med steinsoppemulsjon, marmite, kakaonibs, fermentert kvedeglace og okseskinke. For en munnfull. Dette er rett og slett omsorg og kos i en ball. Skinken smelter på tungen.

Orfali bayildi aubergin / makdous muhammara / tarator / valnøtt/ verjuice / blomkarse. I Midtøsten kan de sin aubergin, altså. Deilig kremete og fyldig rett som ser ut som en million.

tuna salsa roja med fermentert tomat / sea fennel (Sanktpeterskjerm) / hvitløk/ aji rocoto (peruviansk chili) / tomato raisins (semitørket tomat) / løk: et fyrverkeri av noen smaker. Deilig rød tunfisk fra Sør-Spania blandet med alle de beste middelhavssmakene servert med ristet brød. En uformell og særdeles deilig rett.

Norsk kamskjell med shio koji nøttesmør-saus / gressløk / fermenterte druer / kaviar: Sånn skal det gjøres! Perfekt stekeskorpe på kamskjellet uten å ihjelsteke det. Sausen kunne jeg ha drukket en liter av, for den minner meg om min mormorsk saus kyllingstek-saus.

Sørg for å prøve kakene deres. Fantastiske, rett og slett. Og selvsagt brødrenes deilige alkoholfrie drikker til maten. De sitter som et skudd.

Ariana’s Persian Kitchen
Som navnet tilsier er dette en persisk restaurant. Ariana Bundy er iransk-amerikansk og kjent for den nydelige kokeboken «Pomegranates And Roses. My Persian Family Recipes”. Hun er også kjent TV-kokk. Restauranten ligger i det poshe hotellet The Royal at Atlantis og har en Michelin-stjerne. Restauranten er innredet i feminin stil med duse pasteller. Det finnes også et uteområde på terrassen. I taket henger store beholdere med rosevann og andre persiske spesialiteter. Du kan velge mellom flere menyer eller velge á la carte.

Maten er perfekt å dele med andre og det er et persisk festmåltid du har i vente, ja et overflødighetshorn av deilige retter.

Høydepunkter som du må få med deg: 

Grillet kjøtt på spyd (Kabbab Koobideh og Joojeh Kabab

24K Gold Jeweled Rice med barberries, pistasjnøtter, mandler, safrranris, appelsin. Den vakreste rette du kan tenke deg.

The Original Sambuseh: Små samosaer fylt med krydret lammekjøttdeig, appelsin, rosiner, arter, pistasjnøtter servert med sitrus- og rosevanndipp.

Watermelon, Cherries & «Lighvan» Cheese Salad. Deilig, frisk, salt og søt.

Dette er bare noen av de mange deilige og fristende rettene. Jeg kunne nevnt mange flere. Maten er lekkert presentert og noen av rettene dekoreres med bladgull. Det må også nevnes at de har et godt utvalg iransk kaviar. 

Sufret Maryam
Denne perlen av en restaurant som også ligger i Wasl 51-området er signert Salam Daqqaq, som ble kåret til Best Female Chef av MENA’s 50 Best Restaurants hyller sin palestinske bakgrunn i denne deilige og avslappede restauranten som betyr “Maryam’s Dining Table”. Du finner et stort langbord midt i lokalet med et tre som vokser opp fra bakken og gjennom bordet. Salam bruker lokale råvarer og servere frokost, lunsj og middag. Stedet tilbyr alkoholfri drikke og jeg kan på det sterkeste anbefale deres vannmelonsoda, som er forfriskende i varmen. Drikkemenyen er stor og andre anbefalinger er granateplejuice og myntelimonade som er vanlig å få servert i Dubai.

Fra før har den prisbelønnede palestinske kokken restauranten Bait Maryam som har Michelin-stjerne. Sufret Maryam åpnet i august i år.

Jeg spiste frokost på Sufret Maryam og jeg skulle gjerne ha vært tilbake til både lunsj og middag, for dette er slik mat jeg elsker å spise. Kjærlighet og ekte glede til tradisjon og råvarer skinner gjennom i rettene.

Høydepunkter som du må få med deg:

Fra  frokostmenyen bestilte jeg dette sammen en journalistkollega:
Sufretna: Labneh, nabulsi-ost, za’atar (som jeg også kjøpte med hjem), olivenolje, syltetøy, smør, debs kharob (karobsirup), tahini, halawah, nystekt brød, valgfrie egg og grønnsaker. Vi bestilte også Fatet Hummus som er en slags krem/pudding med spør biter pita, hvitløks-tahini yoghurtsaus, kikerter og pinjekjerner.

Manoushetna er en pizza-lignende bakst med za’atar, aubergin og ost toppet med urter. Deilig seig konsistens som en napolitansk pizza og deilig syrlig topping. For en frokost! Vi hadde også en kanne med sort te med libanesisk salvie (marameye). 

TakaHisa 
Den japanske restauranten ligger inne i det eksklusive hotellet Banyan Tree Dubai. Sushi-mesteren heter Chef Takashi og Wagyu-mesteren heter Hisao Ueda. Tilsammen utgjør de kokkene som står for den presise, vakre og eksklusive maten som serveres på TakaHisa. Råvarene som brukes i omakasemenyen og i menyen generelt er førsteklasses og sjømat og fisk importeres fra Japan 3-4 dager per uke. Her får du servert den dyreste soppen i verden (Matsutake), gull, trøfler, kaviar og alt som man forbinder med Dubai. Deler av serviset og glassene er fra Louis Vuitton. Du får kobe-biff av beste kvalitet, ål, kråkebolle og mye, mye mer. Selvsagt får du også sushi med beste kvalitet tunfisk, reker, makrell mm.

Høydepunkter som du må få med deg:

Igjen er det vanskelig å velge fire ting fra en stor smaksmeny der alt er fantastisk, men jeg gjør et forsøk.

Otoro Aburi: Bluefin otoro tunfisk med fersk wasabi og “Tosa Vinegar” en saus laget at eddik som er infusert med katsuobushi og tang. 

Kobe Beef katsu sando: Kobebiff mellom to stykker japansk melkebrød og japansk sennep. Det smaker bare fantastisk!

Awabi Kimo Sauce: Dampet abalone (øresnegl) i kokkens helt spesielle saus.

Sushiutvalget: man må velge diverse sushi når man er hos TakaHisa. Og jeg vil gjerne anbefale deg trioen av tunfisk med varierende fettinnhold.

Sørg også for å prøve den eksklusive saken som kun kan bestilles per telefax (!) Juyondai “Soko”, en Namazume Sake fra produsenten Takagi Shuzo. 35 % polert.

Ossiano
Den spektakulære restauranten som ligger i hotellet Atlantis, The Palm har et maritimt tema som ikke mange kan skryte av. Du får følelsen av å være på et skip (som har sunket, kanskje?) når du går nedover vindeltrappen til spisesalen der store panoramavinduer mot det store akvariet på Atlantis er kveldens underholdning. Småfisk og hai, skater og annen eksotisk fisk svømmer rundt mens du får servert en utsøkt smaksmeny ved navn “A Culinary Voyage”. I taket henger sølvbobler som antyder at du sitter under havoverflaten. Teppet på gulvet symboliserer sjøsprøyt og bølger. Det er gjennomført.

Jeg ble dypt imponert over rettene, smakene og utførelsen på denne menyen signert Grégoire Berger. Ikke overraskende ligger restauranten på #3 på MENA 50 Best Restaurants. Den har 1 Michelinstjerne og kokken er nettopp blitt hyllet med tre kniver (i kategorien THE BEST) fra The Best Chef Awards.

Musikken er dramatisk med maritimt tema. Det er måker og annen sjøfugl. Det er bølger som skummer. En forestilling som gir deg en helhetsopplevelse av de sjeldne. 

Rettene er bygget opp rundt berømte sjøfarere og destinasjoner som har blitt oppdaget via sjøfartene. Vi følger blant annet Kristoffer Columbus, Vasco da Gama og Ferdinand Magellan og kompasset som ligger på bordet forteller hvor vi reiser og hva neste rett handler om. 

Råvarene er førsteklasses, som det er på restauranter av denne kaliber i Dubai. Både sjøkreps og kamskjell kommer fra Norge. En skattekiste presenteres med hovedingrediensene som skal tilberedes denne kvelden. Vinmenyen toucher innom naturviner, men for det meste klassiske viner. Alt fungerer veldig godt. 

Noen retter før selve hovedretten skal serveres kommer en seilskute inn på bordet. Foran ligger to flaskeposter. Du må velge hovedrett. Jeg velger “Croque monsieur” Hvordan blir den klassiske sandwichen med ost, skinke og bechamel tolket her? Det ville jeg finne ut av. Og snakk om overraskelse. Retten ble presentert som en terte fylt med kremet pecorino og morbier med en bit kalveskinke på toppen sammen en krans av trøffel på en dam av innkokt kalvekraft. På siden ligger en liten kvast salat med piskes og vinaigrette gjemt mellom bladene. Til sammen får man den ultimate følelsen av å spise en “Croque monsieur”. Genialt. 

Jeg satte stor pris på hele menyen. Til og med en rett som var en hvilerett var en av de beste. En liten skål med en kokosbasert bisque laget med skalldyrkraft med sitrongress og espelettpepper er en av de beste variantene jeg noen gang har spist.

Høydepunkter som du må få med deg:

Tapas-tallerken med Manzanilla:  Jeg liker vanligvis ikke små biter av alt mulig for de henger sjelden sammen. Men det som gjør denne retten genialt er at i midten av fatet ligger en kule med paprikaiskrem. Etter hver “tapas” du spiser tar du en bit iskrem. Det er faktisk en veldig god idé for å heve hver bit til noe annet enn bare biten, men også for å forberede ganen til neste bit. Bitene besto av blant annet oliven, cecina (okseskinke), Mojama – speket tunfisk, pistasj og andre smaker man kjenner igjen fra Middelhavet. 

Norske kamskjell: Servert på ceviche-måten med mandler, kokos og leche de tigre. Syrlig og vidunderlig.

Akkar på brasiliansk vis: Et nydelig stykke akkar servers med brasiliansk feijoada og macadamianøtter i en deilig syrlig kraft og sprø tapioka.

Hummer-taco: Av åpenbare årsaker er jeg ekstra interessert i alt som kommer i en taco og denne med blå hummer, mole og puffet quinoa er et godt eksempel på at det finnes ting som er akkurat litt bedre enn den vanlige fredagstacoen. 

Tresind Studio
Vi er godt vant med gode indiske restauranter i Norge på grunn av arbeidsinnvandringen av pakistanerer og indere til Norge på midten av 60-tallet, noe som resulterte i mange nye spisesteder. Men når vi snakker om Himanshu Saini beveger vi oss over i en annen liga. Hans tilnærming til det indiske kjøkken er på et nivå som kan beskrives som ren kunst. 

Tresind Studio ligger på taket av St. Regis-hotellet som ligger på The Palm og har plass til 20 gjester. Restauranten har to Michelinstjerner og man finner den på #2 på MENA 50 Best Restaurants og #13 på The World’s 50 Best Restaurants) Himanshu Saini fikk nettopp tre kniver (i kategorien THE BEST) fra The Best Chef Awards.

Smaksmenyen serveres i fire akter. Man blir forklart hvor i India man befinner seg kulinarisk til enhver tid og ingrediensene er tro til regionene, men presentert på en moderne måte. 

En av rettene som må nevnes er «Sadya» – det tradisjonelle måltidet fra Kerala i Sør-India som Himanshu Saini serverer på fine dining-måten. Sadya serveres under innhøstningsfestivalen som kalles Onam.

Tradisjonell Sadya er et vegetarisk måltid servert på et bananblad. Måltidet består av mange små retter som én etter én legges på bananbladet. På Trèsind Studio legges også elementene på og utgjør til slutt en rett i ekte Michelin-klasse.

Elementene er: lime pickle, mango pickle, tamarind & ginger chutney, plantain, banana chip coated in jaggery, banana chips, yam chips, poppadoms, boiled lentils, rice, Indian goulash, tamarind soup, banana pudding in jaggery sauce, pasta pudding, yam and raw banana in tangy yoghurt sauce, vegetables stir fried in grated coconut, mix vegetables in grated coconut, pumpkin and red beans in grated coconut gravy, pineapple in yoghurt and grated coconut gravy, okra in spicy yoghurt sauce, ash gourd and red beans in coconut milk, yoghurt spices with ginger. I restauranten utføres det en seremoni der de ansatte går rundt bordet og legger på én og én ingrediens.

Presentasjonen av rettene er spektakulære og fargesterke. Den alkoholfrie drikkemenyen er lages spesielt for å passe til rettene og er du klar for det, anbefales en cocktail fra deres eminente barmeny der de destillerer egen sprit. Glassene som presenteres i hver servering er laget resirkulert glass og flasker.

Så mye som mulig av ingrediensene kommer fra gårder i Emiratene. Urter og blomster dyrker de selv på sitt eget tak. De jobber målrettet mot et Zero Waste-konsept.

Å velge fire retter fra menyen er håpløst for menyen må ses på som en helhet, men her kommer mine fire favoritter fra en eksepsjonell meny som må oppleves. 

Høydepunkter som du må få med deg:

“Pani Pure” med avokado, jicama og aguachile laget av grønne plommer: En klassiske street food-rett servert på en fine dining-måte med show og røyk. Måltidet starter med denne, og den setter stemningen for resten av kvelden.

Tender Coconut Kushiyaki, palmehjerte, yuzu rasam: I det siste har jeg spist flere varianter av grillet kokosnøtt (eksempelvis på DiverXo i Madrid) og det er en fantastisk kjøtterstatter som jeg liker veldig godt. 

Ghee-stekt krabbe med brent kanel: Altså, server meg krabbe og jeg er forevig lykkelig.

Piggvar, svart trøffel-thokku, blomkål-varuval: muligens den vakreste og beste piggvar-retten jeg noen gang har spist. Visuell til å dø for og mild og lekker i smaken.

Smoked Room
Andalusiske Dani García er et kjent navn i Spania der han har flere restauranter. Smoked Room i Madrid har to Michelinstjerner. Smoked Room i Dubai har en stjerne og den fikk han seks måneder etter at restauranten åpnet. Konseptet er grill, men på en sofistikert måte presentert i Fine Dining-retter og omakase-stil, eller Fire Omakase, som García selv beskriver det. 14 gjester sitter i halvsirkel og ser kokkene jobbe. Hver rett, som har fått et kyss av flammene som elegant brukes som et krydder serveres gjestene til samme tid. Det er Jesús Lobato som er kjøkkensjef på Dubai-restauranten. Han er også hedret med Young Chef Award av Michelin Guide Dubai 2024..

Rettene på Smoked Room er lett å like. De er laget av velkjente ingredienser i sesong, men selvsagt også et touch av Dubai-luksus-ingredienser. Jeg valgte vinparingen, som var meget god, men den alkoholfrie paringen som naboen bestilte, frister ved neste besøk. Kreative drikker som er laget helt spesielt for å passe til de deilige rettene.

Høydepunkter som du må få med deg:

Miso-suppe med kongekrabbe: En ekstremt delikat og deilig kraft med den beste kvalitet av kongekrabbe som er mulig å få tak i. I Norge er vi godt kjent med denne krabben, og da vet vi også hvor ymse kvaliteten kan være. Her er den førsteklasses. Rettene er akkurat store nok, ikke for store. Og det gjør at man ikke er for overmett når man reiser seg fra bordet. Det er en kunst og noe flere kokker burde se nærmere på. 

Mais med røkt åle-vichyssoise, “hairy crab” og kråkebolle: En eksklusiv og vakker presentasjon i gullskål med noen av de beste ingrediensene jeg vet om.

Hummer-itamemono med shio koji: Det popper med finger-lime og små biter av hummer og annet i den lille “skattekisten” presentert i hummerhodet.

Ovnsbakt flaskegresskar med mandarin-sorbet og karamelliserte gresskarfrø: En drøm av en dessert både visuelt og smaksmessig. Frisk og fyldig på en og samme tid.

Til info: Emirates hjelp meg med flybilletten t/r Dubai. Les mer om det her. Innlegget inneholder reklame for Emirates.

Forrige

– Jeg savner en edruelig diskusjon om alkohol

À L’aise leverer fransk stemning

Neste

Legg igjen en kommentar