Ja, da bør du lese videre.
Neste helg (7.-8. mai) arrangeres igjen Oslo Vegetarfestival på DogA. Her vil du finne fristende mat, foredrag, kurs og kjøpsboder. Hvis du er nysgjerrig på hvorfor så mange mennesker har tatt steget fra å spise fisk og kjøtt, til å spise grønnsaksbasert, tar du turen til Oslo Vegetarfestival neste helg. Vi sees!
I fjor besøkte hele 6000 mennesker festivalen, som blir mer og mer populær. Å være vegetarianer eller fleksitarianer er en økende trend også blant nordmenn, så for å finne litt mer ut av hvorfor dette skjer, tok jeg en prat med grunnleggeren av festivalen, Heidi Røneid.
Les her for min opplevelse på Oslo Vegetarfestival for et par år siden.
Hvorfor grunnla/startet du denne festivalen?
– Vi hadde vært på lignende festivaler i utlandet, og synes det var så hyggelig med en festival hvor vi kunne spise masse god mat og treffe andre som var opptatt av vegetarmat, miljø, helse og dyrevern. Vi ville gjerne ha en slik festival i Norge også, og bestemte oss derfor for å starte Oslo Vegetarfestival.
Er du selv vegetarianer og har du i tilfelle alltid vært det?
– Jeg er veganer (spiser ikke noe animalsk, heller ikke egg eller melk). Jeg ble lacto-ovo-vegetarianer for 18 år siden, og veganer for 9 år siden.
Hva er «lov» når man er vegetarianer til forskjell fra en veganer? Når er det greit å spise kylling og fisk? Og hvorfor?
– Hvis du er lacto-ovo-vegetarianer kan du spise egg og melk, men ikke kjøtt og fisk. Vegetarianer har blitt en forkortelse for lacto-ovo vegetarianer, selv om vegetarianer opprinnelig betyr at du ikke spiser noe animalsk (det som vi ofte kaller veganer i dag). Hvis du spiser fisk i tillegg heter det pescetarianer, og spiser du kylling også har det ikke noe navn så vidt jeg vet.
Hvilke sjangere har man innenfor vegetarianism?
Pescetarianer: spiser ikke kjøtt, men spiser fisk
Lacto-ovo-vegetarianer: spiser ikke kjøtt/fisk, men spiser egg (ovo) og melk (lacto)
Ovo-vegetarianer: spiser ikke kjøtt, fisk eller melk, men spiser egg.
Lacto-vegetarianer: spiser ikke kjøtt, fisk eller egg, men spiser melk
Vegetarianer: betyr egentlig at man ikke spiser noe animalsk, men på «folkemunne» mener de fleste «lacto-ovo-vegetarianer» når de sier vegetarianer.
Veganer: spiser ikke noe animalsk
– Jeg tror flere og flere har blitt mer opptatt av miljøet. Det beste du kan gjøre for miljøet er å spise mindre kjøtt, det har mye mer å si enn å kjøre mindre, dusje kortere og resirkulere (selv om det så klart også er viktig). Jeg tror også at flere har fått øynene opp for hvordan dyrene vi spiser lever før de blir slaktet. Kyllinger vokser for eksempel så raskt at de får skader på organene og beinene deres klarer ikke bære de unormalt store kroppene deres. Det har også mye å si at tilbudet av vegetarisk mat har eksplodert de siste årene, så nå er det mye lettere å velge vegetarisk enn det det var for 10-15 år siden.
Er det trendy å være vegetarianer?
– Jeg tror det er trendy å bry seg om miljø, dyrevern og helse, som gjør at flere også velger å spise vegetarisk, sier Heidi.
Hva må man passe på når man går over til å bli vegetarianer, sånn ernæringsmessig?
– I Norge generelt bør man passe på at man får nok D-vitamin, B12 og jern (hvis man er kvinne). Som ovo-lacto-vegetarianer trenger man ikke passe mer på enn de som spiser alt, så lenge man spiser variert (du kan jo være vegetarianer og bare spise potetgull til alle måltider. Det er jo ikke så sunt:)). Som veganer må man passe på B12 da man bare får det fra berikede matvarer. Uansett om man er vegetarianer, veganer eller alteter er det lurt å sjekke nivåer av ulike vitaminer av og til for å være sikker på at man ikke har mangler.
5 gode råd til å bli vegetarianer.
1. Bruk litt tid den første tiden på å oppdage nye, gode oppskrifter, for eksempel på blogger som veganmisjonen.no og vegetarbloggen.no
2. Bruk litt ekstra tid på å lage mat i starten, slik at du kan lage deg noe skikkelig godt
3. Inviter andre, som også vil bli veggiser eller allerede er det, på en «pot-luck», det vil si et middagsselskap hvor alle tar med en rett hver. Da får du smake masse god mat og blir inspirert til å lage andre retter selv.
4. Kom på Oslo Vegetarfestival og gå på inspirerende kokkekurs og spis supergod vegetarmat fra hele verdens kjøkken. Da ser du hvor mye god mat du kan spise selv om du velger bort kjøtt.
5. Bli med i grupper på Facebook for folk som er interessert i vegetarmat, for eksempel Veggispreik, Hva slags veganmat lager du i dag (side med masse bilder av god mat), veganprat o.l. Her kan du spørre andre om råd, du får med deg når det kommer nye, spennende produkter på markedet og du kan bli kjent med mange andre hyggelige veggiser.
Hvor lenge har festivalen eksistert, hvor mange besøkende har dere hatt og hvor mange ventes i år?
I år er det syvende gangen festivalen arrangeres. Vi hadde et tort byks i antall besøkende i fjor, i 2014 kom det 2500 og i fjor kom det 6000 besøkende. Vi venter minst like mange besøkende i år som i fjor.
Hva er det aller beste du kan spise (vegetarisk, selvsagt)? topp tre retter.
1. Kiev – en slags «bolle» laget av bønne- og grønnsaksblanding pakket rundt en klatt hvitløkssmør, og med brødsmuler på utsiden. Hele bollen friteres i olje, og når du skjærer den opp renner smeltet smør ut. Jeg bruker denne oppskriften, men bruker vegansk smør inni, og dypper kieven i en blanding av mel og vann i stedet for egg: https://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=282159. Denne smaker perfekt med ovnsbakte grønnsaker
2. Røde linselus fra Veganmisjonen: http://www.
3. Jamie Olivers vegetarburger som er helt nydelig! http://www.
Det er trendy å være fleksitarianer (litt veggis og litt karnivore). Hvordan ser en vegetarianer på dette?
– Jeg tenker at det er veldig bra at folk spiser så mye vegetarisk som de har mulighet og lyst til. Det er for eksempel veldig vanlig med en eller to kjøttfri dager i uka, og det tenker jeg er veldig positivt. Jo flere som spiser vegetarisk litt eller mye, jo større blir markedet for vegetariske produkter og jo lettere blir det å ha flere vegetariske dager i uka. Så jeg synes det er veldig bra.
Hva savner du mest fra ikke å være vegetarianer? Matmessig.
– Jeg savner egentlig ikke noe fra før jeg ble vegetarianer, det finnes så mange gode produkter som man kan spise i stedet. Jeg er jo veganer og spiser heller ikke melk, så for noen år siden savnet jeg noen typer sjokolade med nøtter. Men nå har det kommet noen helt fantastiske veganske sjokolader med nøtter, så nå savner jeg ikke det lenger heller:)
Hvorfor skal folk (og da gjerne ikke-vegetarianere) komme på Oslo Vegetarfestival i år? Hva kan dere lokke med?
– Jeg har inntrykk av at rundt halvparten av de som kommer på Oslo Vegetarfestival ikke er vegetarianere eller veganere, men at de kanskje har lyst til å spise litt mer vegetarisk i hverdagen. På Oslo Vegetarfestival kan du spise helt fantastisk mat, fra hele verden. Her er det meksikansk, eritreisk, thai, kinesisk, belgisk, britisk og norsk vegetarmat, for å nevne noe, så her kan man virkelig få et innblikk i hvor mye godt som finnes. Vi har også kokkekurs både lørdag og søndag, tilpasset alle nivå, så her kan du lære å lage supergode retter selv. I tilleg har vi masse gratis vareprøver på vegetariske produkter og mye annet gøy som skjer, blant annet kurs hvor man kan så spiselige vekster, ansiktsmaling for barn, speed-dating og lignende. Så her er det noe for hele familien.
Er vi nødt til å til slutt bli vegetarianere alle mann for at det skal være nok mat til alle i fremtiden?
– Kjøttindustrien er veldig ressurskrevende, og anerkjente forskere mener majoriteten av befolkningen må være vegetarianere innen 2050 for å løse matvaresituasjonen i verden. Jeg tenker at hvis vi bare utfordrer oss selv litt og prøver å lage vegetariske retter er det ikke noe problem å kutte ned på kjøttforbruket. For det finnes så mye fantastisk vegetarisk mat, hvis man bare prøver!, avslutter Heidi Røneid.
Lag min deilige indiske linsegryte. Oppskrift her.
Sees vi neste helg? Ta turen til Oslo Vegetarfestival på DogA, da vel!