Pasta med artisjokk og parmaskinke

Artisjokkene er fine og små nå. De er perfekte å høvle og bruke i en pastarett og det er akkurat det jeg har gjort.

Skjær bort de nederste og tøffeste bladene på artisjokken. På bildet ser du klart hva du bør fjerne.

Du må fjerne de ytterste, trevlete bladene. De er for krevende å spise. Jo lenger inn du kommer mot hjertet på artisjokken blir bladene mykere og deilige.

Artisjokker er en av de peneste grønnsakene jeg vet om, og det er ikke tilfeldig at jeg har tatovert et par av dem på armen.
Artisjokkene er som nevnt små nå, og de kan ikke brukes på den klassiske måten der man river av et og et blad og skraper av kjøttet ved roten med tennene for til slutt å skjære ut hjertet og nyte det med olivenolje, salt og sitronsaft på.

Artisjokken må kokes. Jeg startet med å høvle artisjokken i tynne skiver. Jeg bruker mandolin, men du kan sikkert bruke siden på et rivhjern.
Ha dette over i en gryte med vann og litt sitronsaft. Artisjokker okiderer i kontakt med luft og derfor må du tilsette sitronsaft.

Kok artisjokkstrimlene i lettsaltet vann i ca 20 minutter. Sil av vannet og stek dem så i panne med finrevet sitronskall, hvitløk og rosmarin. Jeg tilsatte også deilige morkler, men alt av sopp kan brukes, eller du kan sløyfe det.
For å få en mer mettende pastarett steker jeg også strimler av parmaskinke. Jeg bruker ekte parmaskinke, og det oppfordrer jeg deg også til å gjøre. Det er mange kopier der ute som er slett kvalitet og det kjennes på smaken.

Pastaen som jeg velger er en litt tykkere spaghetti. Jeg bruker en del penger på pasta. Det er i utgangspunktet ikke dyrt, så derfor legger jeg på noen ekstra kroner når jeg skal lage god pasta. Sjekk ut sortementet som finnes i andre butikker enn de vanlige kjedene.

Når retten er nesten ferdig finriver jeg masse parmesan over retten. Det gir den perfekte konsistensen til retten.

Fy fela, så vakker grønnsak. Morklene er også flotte, da. Ikke så lett å få tak i ferske morkler, så du kan velge å bruke en annen sopp eller bare kutte den ut.

Pasta med artisjokk og parmaskinke

1-2 små ferske artisjokker god olivenolje tykk spaghetti eller annen pasta 1 sitron, saft til kokevannet og 1 ts finrevet skall til retten 2-4 skiver parmaskinke parmesan salt og pepper 1 kvist rosmarin peperoncini for hete (tørkede chiliflak) sopp etter ønske. Bare litt for smak.

Ingredienser

  • Start med å skjære bort de ytterste lagene og stilken av artisjokken. Høvle i tynne skiver. Kok i lettsaltet vann tilsett et par ss sitronsaft. Kok i 20 minutter. Sil av vannet.
  • Ha artisjokk i pannen med litt olivenolje. Fres til du får litt farge, så senker du temperaturen litt. Ha i sopp og spekeskinkestrimler. Tilsett tynne skiver av hvitløk, rosmarin og litt finrevet sitronskall. Evt også peperoncini-flak.
  • Kok pasta etter anvisning. Tilsett 2-3 ss av pastavannet i pannen. Når pastaen er ferdig vender du den i pannen og strør over masse finrevet parmesan. Vend godt og server med en gang.

Forrige

Where to eat and drink in Honolulu

Enkel kyllingsalat med kokospoteter

Neste

Legg igjen en kommentar