Vant med japanske smaker – uten å ha besøkt Japan

I går ble årets Linie The Journey arrangert på Bortenfor i Oslo. Dette er en internasjonal cocktailkonkurranse der bartenderene skal ta utgangspunkt i Linie Aquavit og la seg inspirerer av et av stoppene båten gjør underveis i Tyskland, Belgia, England, USA, Panama, New Zealand, Australia, Singapore, Kina, Korea, Japan og Mexico. Båtene som er lastete med Linie Aquavit krysser ekvator to ganger på sin ferd.

Førstemann ut var norske Johan Wendt Olaussen fra Pjolter & Punsj i Stavanger. Han tok utgangspunkt i den kjente og kjære karsken (jeg er trønder, så dette er viktig). Sprit og kaffe er en sjømanns trøst når han kommer i land og Jonan ville lage en Karsk anno 2019.

Karsk anno 2019

Den besto av Linie aquavit, hvit portvin, hjemmelaget kaffelikør laget på cold brew-kaffe samt tonic. En hipster-karsk, kan man trygt si. Det ble ingen pallplassering for Norge i år.

Antti Kaatonen fra Finland hadde en av kveldens aller morsomste presentasjoner og hadde valgt seg Australia som utgangspunkt og hans minner fra da han jobbet på en gård som grodde erter. Da måtte selvsagt drinken inneholde erter. En nydelig cocktail som endte på en solid tredjeplass.

Cocktailen inneholdt Linie Aquavit, ertesirup med vermut, limejuice, saltvann (Saline solution) og erteskudd til pynt.

Jessica Jakob fra Tyskland tok for seg den britiske teseremonien i sin presentasjon. Hun laget en cocktail i tekanne og skjenket i tekopper med plommekake til. Flott presentasjon, men en noe forvirrende smaksopplevelse.

Cocktailen besto av: Linie Double Cask Port som var infusert med timian, cream sherry, English Breakfast tea (med glitter), vaniljesirup og Plum Bitters.

Mattia Vetter fra Sveits laget en formidabel cocktail som ga ham sølvplassering. Han tok utgangspunkt i en reise han hadde til Panama.

Der er ris og bønner det vanligste tilbehøret og han lagde faktisk en drink med aquafaba, limejuice, rissirup, korianderessens og selvsagt Linie Aquavit.
Ikke den vakreste cocktailen sånn utseendemessig, men jøsses så god.

Daniel Levai fra Østerrike hadde også en fin presentasjon og hyllet koalabjørnene i Australia med å lage en drink som inneholder kolabjørnens favorittsnack, nemlig eucalyptus. Han hadde til og med et bilde i glass og ramme av en koalabjørn på bardisken og lagde en egen cocktail til bjørnen også. Sånt synes jo jeg er søtt, da.
Drinken var veldig god, dog «stoppet den» litt fort i munnen.

Cocktailen inneholdt Linie Aquavit, Oloroso sherry og sukkerlake med eucalyptus.

Marcus Schill Jansson fra Sverige har bakgrunn fra restaurant og har åpenbart tatt med seg litt av denne kunnskapen inn bak bardisken. Hans cocktail stakk av med førsteplassen og det forstår jeg så godt. Det var gåsehud-opplevelse på meg og flere av de fremmøtte. Marcus deltok for første gang i en internasjonal finale og vant hele konkurransen. Så imponerende.

Fortellingen hans og utgangspunktet for cocktailen var Japan. Han fortalte levende om et tempel ved Kobe som han hadde tatt inspirasjonen fra til å lage denne drinken. Aldri har han besøkt Japan, men allikevel hadde han full kontroll på hva som skulle til for å lage en vinnercocktail. Den inneholdt Linie Aquavit lagret med sedertre i fire dager, umeshu (plommevin), sisho, grapefrukt og sukkerlake. Drinken ble servert med en spray av sedertre og sishoblad. Lekkert, godt og en verdig vinner. Nedenfor kan du lese hva vinneren selv sa etter seieren.

Siste finalist kom fra England. Thom Solberg er egentlig norsk, men bor i London. Han lagde en cocktail inspirert av norsk frokost med syltetøy, brød og brunost.

Den tidligere operasangeren lagde en veldig spesiell cocktail, om jeg må få lov til å si det. Han brukte Linie Aquavit, destillert brunost og syltetøylikør, sukkerlake og villfermentert kvass (laget på sodabrød og honning). Artig forsøk.

Michael Hajiyianni fra Danmark skulle ha vært med, men ble syk og måtte holde sengen.

Marcus Schill Jansson fra Sverige vant Linie The Journey 2019. Jeg spurte ham noen spørsmål etter konkurransen var avsluttet.

Du lagde en drink med japanske smaker. Har du vært i Japan mange ganger?

– Jeg har aldri vært i Japan, men jeg skal reise dit neste år og da skal jeg besøke tempelet som jeg har tatt som inspirasjon til cocktailen min, sier Marcus. Jeg har alltid vært svært begeistret for Japan.

Hvordan tenkte du da du komponerte cocktailen? Hvordan kunne norsk akevitt passe til japanske smaker?

– Karve og stjerneanis finner man i akevitten og de passer sammen med japansk sisho, som er i myntefamilen. En god match. Og sammen med sitrus blir dette elegante smaker, sier vinneren.

De tre dommerene i årets Linie The Journey besto av Monica Berg (hoveddommer), Jürgen Deibel (tysk spritekspert) og Ingrid Skistad (Senior produktutvikler hos Arcus). Jeg spurte Monica Berg om hva som var avgjørende for at cocktailen til Marcus vant?

– Drinken var veldig kreativ, men også veldig godt utført. Det er detaljene som til slutt avgjør resultatet.

Hva har vært spesielt i år ?

–Bartenderene legger mye av seg selv i drinken, slik de gjør hvert år. Det er veldig forskjellig hvordan de tolker oppgaven på. Det er like mye deres personlige reise som akevittens reise. Så det er absolutt veldig spennende for oss å dømme en slik konkurranse.

I år er det mange som er med i en internasjonal konkurranse for første gang, og som har kommet høyt. Det må da være lovende for bransjen?

– En av de tingene som er positivt med denne konkurransen er at det er mange unge bartendere som er i starten av karrieren sin som får lov til å være med å delta og som gjør det veldig bra. Det viser at folk som har et annet perspektiv og utgangspunkt kan bringe noe nytt til bransjen. Ofte ser man at ting og idéer går igjen i konkurranser hos de som har vært med en stund, men nå ser vi jo nye ting.

Akevitt. Hvor vanskelig eller lett er det å bruke i cocktail?

– Det kommer an på hva som er bakgrunnen din. Selv bruker jeg ofte akevitt i drinker og jeg synes det er en veldig bra måte å bygge kompleksitet og lage lag med smak. Alle som er interessert i å lage smakfulle drinker bør teste ut forskjellige akevitter, avslutter Monica Berg.

For å skjønne litt mer av akevittens betydning snakket jeg med Romain Jourdan, Kategorisjef International Premium Spirits i Arcus:

Hvorfor er det så viktig å gjøre akevitt internasjonalt kjent?

– Vi er verdens største akevittprodusent, og per dags dato er store deler av vårt salg basert på Norden og Tyskland. Gjennom å gjøre LINIE, vår viktigste merkevare internasjonalt, bedre kjent bygger vi kategorikjennskap utover landegrenser. Det er også gøy å se hvor dedikerte disse topp-bartenderne er når det kommer til akevitt generelt, og kanskje spesielt når det kommer til akkurat denne merkevaren, og det viser jo at vi har et brennevin i verdensklasse, sier Romain Jourdan.

Hvorfor er Linie perfekt å bruke i cocktails?

– LINIE er i utgangspunktet en rund og behagelig akevitt, som har toner av sitrus, karve og vanilje, som gjør seg veldig godt i en cocktail. Det er det som er spennende med LINIE, man har en  krydderprofil å spille på når man skal innovere og skape interessante cocktails. Det at den også har et høy alkoholinnhold er med på å gi drinker karakter, løfter alle de andre ingrediensene og smakene i en cocktail, forteller Romain.

Cocktailen som vant var inspirert av Japan. Hvor gøy er det å se at norsk akevitt kan bli stjerna i en cocktail med kun japanske ingredienser?

– Veldig gøy. Men dette understreker også hvor allsidig akevitt er som base i en cocktail. LINIE har som sagt en veldig spennende krydderprofil som spiller på lag med en rekke andre ingredienser, også under utenfor Norden som skaper cocktailen som overrasker, avslutter Romain Jourdan.  

Forrige

Nordisk gin laget på bartendernes premisser

Oslo får sin egen festival for mørkt brennevin

Neste

Legg igjen en kommentar