Steg-for-steg: Gnocchi med salviesmør

Italiensk mat er mer enn pasta og pizza. Gnocchi er en slags dumpling laget av potet, mel og egg. Vel, egget er selvsagt noe italienere diskuterer om skal være med eller ikke. I Piemonte-området er det uhørt å bruke egg i gnocchiene, mens i Veneto er det en selvfølge. Slik er det i Italia. Man krangler om oppskrifter og innhold.

Mine gnocchi inneholder eggeplommer. Slik gjør vi det hos oss. De gir fin farge til deigen. Ferdig snakka.

Potetene er også noe man diskuterer. Jeg har kommet frem til at det går bra med de fleste poteter så lenge de kokes med skallet på. Jeg har prøvd alt fra Beate-potet til bakepoteter og resultatet har alltid vært perfekt.
Av og til tror jeg folk diskuterer disse tingene bare for å diskutere. La oss la matlaging være litt mindre komplisert, dere.

Gnocchi er ganske mektig. Å dynke potetdumplingene med masse kjøttsaus er ikke min greie. Jeg liker tilbehøret enkelt.

Salviesmør er det aller beste jeg kan servere til gnocchi. Det bør man gjøre seg flid med å lage, for det gir altså en så fantastisk smak til retten.

I tillegg har jeg ristet pinjekjerner. Nå er egentlig retten komplett. Savner du litt kjøtt kan du tørke skiver av parmaskinke i ovnen til de blir sprø. Det er et godt tilbehør til salviesmøret og pinjekjernene. Ikke velg noe som er fett som f.eks bacon. Husk, du har smør som saus, og mer fett kan bli for heftig.

Perfekte gnocchi føles som luftige puter i munnen.

Dette trenger du til fire porsjoner gnocchi med salviesmør og pinjekjerner:

Gnocchi:

1 kg store poteter med skall

150 g hvetemel tipo 00 + mer til senere

2 ts flaksalt

1/2 ts kvernet pepper

1/4 ts revet muskatt

2 eggeplommer

4 ss revet Parmareggio, 24 måneder.

Salviesmør:

150 g smør

1 potte salvie

30 g pinjekjerner

evt: 1 pakke parmaskinke

Slik gjør du:

Det aller første du gjør når du skal lage gnocchi er å sette over poteter. Behold skallet på og kok opp i usaltet vann. La potetene bli møre. Avkjøl dem litt før du skreller dem og presser dem fint igjennom en grønnsaksmølle

Bland potet med eggeplommer, mel, salt, pepper, parmesan og muskat til du får en fin deig. Bruk en tresleiv. Du må muligens bruke litt mer mel for å samle deigen. Dette kommer ann på størrelsene på eggeplommene og fuktigheten i potetene du bruker.

Form fingertykke pølser av deigen og kutt dem i munnfull-store biter. Bruk en gaffel eller et gnocchi-redskap til å forme gnocchiene og gi dem det karakteristiske mønsteret. Ikke bruk kraft, for du vil ikke ødelegge gnocchiene.

Kok opp vann tilsatt litt vann. Legg halvparten av gnocchiene i gryten når vannet koker. Når de flyter opp til overflaten er de ferdige. Gjenta med resten av gnocchiene.

Mens du koker potetene kan du lage salviesmøret. Jeg liker å klarne smøret. Dette tar litt tid, men da blir du kvitt melkestoffene og grumset fra smøret og det er mer estetisk.

Smelt smøret i en gryte. Bruk tid på dette. Du vil nå se at melkestoffene synker til bunnen og smøret skummer. Etter en stund vil du kunne dufte nøtter fra smøret og det blir gyllent i fargen. Nå er smøret ferdig. La det avkjøles før du siler det gjennom en finmasket sil eller et kaffefilter. Dråper av gull renner ut av filteret.

Ha det tilbake i en ren kjele og kok opp. Senk temperaturen til medium og legg i et hvitløksfedd og masse frisk salvie. Smøret tar til seg deilig smak av urter og hvitløk. Før servering fjerner du hvitløksfeddet.

Rist pinjekjerner i en tørr panne. Følg med så de ikke brenner seg. Det er fort gjort. Når kjernene glinser og er gylne er de ferdige.

Ha ferdigkokte gnocchi i en panne. Hell over smøret og varm noen minutter på platen. Server i dype tallerkener med deilige pinjekjerner over.

Sprøstek parmaskinke i ovnen til den som ønsker det. Det gjør du lett ves å spre skinkeskiver utover et bakepapir og steke i ovnen på 180 grader til skivene er sprø.

Husk å rive masse Parmareggio over. Det gjør hele forskjellen.

Gnocchi med sprø spekeskinke.
Vi gikk for gnocchi med salviesmør, pinjekjerner og sprøstekt parmaskinke. På en ren vegetardag kutter vi ut spekeskinken.

Til info: Oppskriften er laget som en del av et samarbeid jeg har med Oluf Lorentzen.

Forrige

Nå kan du lage norgesmesterens vinnercocktail

Bortgjemt perle serverer byens beste tartar

Neste

5 kommentarer om “Steg-for-steg: Gnocchi med salviesmør”

  1. Hei Helle!

    Bloggen din er helt fantastisk og en stor inspirasjon for meg:)
    Har du noen drikkeanbefalinger til denne retten? Øl, vin?

    Svar
  2. Trodde gnocchi var litt vanskelig med tanke på konsistens, men jeg fikk det til! Og salviesmøret er jo bare livsfarlig godt! Har laget det tidligere til gnudi, som ikke er så ulikt gnocchi, men mer tidkrevende.

    Svar

Legg igjen en kommentar