Spis historien!

 

Den som er innom bloggen min fra tid til annen vet at Barcelona har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Jeg elsker rett og slett den byen. Jeg finner en deilig ro i byen og jeg kan spise og drikke godt til akkurat de pengene jeg selv ønsker. Man får mye bra for lite.

Jeg var i Barcelona helga før jul. Det er faktisk første gang jeg har vært der i desember. Byen er virkelig annerledes på denne tiden av året. Folk trekker inn på barene og restaurantene. Alt foregår innendørs. Det er jo fryktelig hyggelig og dessuten spennende når man ikke er vant til det.

Vi prøver å prøve et par nye ting hver gang vi er i byen. Dos Pebrots er et sted vi har hatt lyst til å teste ut. De har bare vært åpne noen få måneder. Det er Albert Raurich som driver restauranten. Han var kjøkkensjef på elBulli i ti år og har også den kjente og spennende Michelin-restauranten Dos Palillos rett rundt hjørnet.

Les mer: Glassmaneter på Dos Palillos.

Jeg hadde både gledet meg og gruet meg litt til å besøke Dos Pebrots. Albert Raurich er kjent for å provosere og noen ganger kan det bli litt i overkant. Dos Palillos var en prøvelse i noen av rettene. Ut fra bilder fra nyåpnede Dos Pebrots kan også denne restauranten sjokkere med svinejur servert på magen av en keramikkgris. Det kan bli too much.

Kokkejakka til Albert Raurich fra elBulli-tiden.

Vi visste ikke så mye mer om stedet før vi kom dit. Det var ikke skrevet så mye og websiden var mangelfull. Vi måtte bare finne ut av dette på egenhånd.

Vi får en fantastisk plass ved chef’s table. Det er blitt veldig vanlig å sitte ved bardisker med utsikt til kjøkkenet. Det synes jeg er vanvittig spennende.

Vintage servise og en kurv med utstyr.

Interiøret i restauranten er moderne. Alt av servise er vintage. Dette skal symbolisere konseptet: Historisk mat servert i nåtid.

Erik og jeg velger å kikke på a la carte-menyen og ikke gå for en av menyene. Jeg orker rett og slett ikke svinejur, for å si det sånn.

Menyen er stor og forklarende.

Vi bretter ut den store menyen og leser om konseptet. Jeg blir rett og slett overrasket over det menyen består av.

Kokken lager ekte alioli med masse hvitløk og olivenolje. Dette tar lang tid og resultatet er en fast masse som skjæres i tynne skiver og serveres på bakte poteter.

Det er så mye spennende å velge i, og det er rimelig. Det store A5-arket med retter er satt opp i et skjema: Navnet på rettene, ingrediensoversikt, teknikk brukt, historien bak retten, ingrediensene eller teknikken, hvilket utstyr anbefales å bruke til retten, pris.

Dette er veldig interessant.

Vi bestiller vin og hos Dos Pebrots har de, som veldig mange steder i Barcelona for tiden, kun naturviner. Vi får anbefalt en flaske Mirabelles fra Celler Credo laget på de lokale druen Xarel·lo. Vi starter med Xarab. Den kommer flott presentert i en gammel terrin fylt med isbiter. På toppen av isen ligger biter av likørmarinert frukt (ananas, pære, eple, apelsin, drue og fersken). Inspirasjonen til denne retten stammer fra det arbabiske Andalusia på 900-tallet. Teknikken som er brukt er osmosis (kald vakuum)

Ansjoser i eddik med grillet brød. De har en svær Jospergrill på kjøkkenet der mange av rettene tilberedes. Ansjosene er hele og syltet med eddik og anis. Eddik stammer fra Egypt, ca 2000 år f. Kr.

Jospergrillen

Platting med spekede og gravede fiskeprodukter. Her er det makrell, laks, hestemakrell, bottarga (speket rogn), tunfisk og flere typer fisk. Alle de forskjellige skivene er tilsatt en dråpe olje på toppen. Jeg smaker hasselnøtt, anis… Det skal prøves hjemme. Litt olje på et speket stykke fisk gjør underverker.


Det er ikke bare i Skandinavia vi driver med graving og speking. Teknikkene er en av de aller eldste i Middelhavsområdet. Fønikerne brukte dette allerede 2000 år f. Kr.

Skjell i salsa verde. Salsa verde stammer faktisk fra en helt eksakt tid: Den første uken i mai 1723. Salsa verde lages med persille, hvitløk og hvitløk.

”Black onion”. Grillet løk med garumsaus, dill, kjørvel og persille. Denne retten er bare en nytelse. Den myke kjernen på løken smelter på tungen sammen med den salte fiskesausen og de friske urtene. Løk og ild har vært med oss siden tidenes morgen. Garum er en eldgammel italiensk fiskesaus.

 ”One-side pine nuts omelette!” En av kokkene tar frem en glovarm jernpanne og setter den på en bordskåner (laget av gamle katalanske espadrillos). Så heller han egg i pannen og pisker med pinner. Han tilsetter ristede pinjekjerner, garumsaus, honning og urter. Den er så utrolig god denne omeletten. Helt vanvittig god faktisk.

Retten stammer fra det gamle Roma fra det første århundre e. Kr. Oppskriften kommer fra oppskriftssamlingen ”De re coquinnaria” («On the Subject of Cooking») Så kommer vi til alle nordmenns favorittnattmat: Kebab! Dos Pebrots ligger i Raval – et strøk med mange hipstere og mange innvandrere. Kebab stammer fra det gamle Persia (Iran) ca 1500 år f. Kr. Jeg synes det er en veldig kul idé å ha en slik rett på menyen både historisk og geografisk sett. Dessuten er det tidenes Comfort Food.

Kebaben serveres med varme pitabrød, tomater, syltede chili, yoghurtsaus og en fantastisk langstekt lammenakke og stekt løk. Kjøttet faller fra beina og man pakker det inn i små pitalommer med tilbehøret til.

Til denne drikker vi en fantastisk rødvin fra Mallorca. Brutus Son Fortesa er en økovin fra Bodegas Ribas, laget i samarbeid med skomerket Camper.

Dessert-tid.

Vi går over til dessertene og velger to. Den første er langkokte epler med ingefær og knas. Det er dagens dessert, så jeg har ikke mer historisk info om retten, men dette er en typisk ”mormor”-dessert som sikkert stammer tilbake til tidens morgen. Nydelig er den i alle fall.

Erik går for et glass dessertvin fra Malaga. Ariyanas er et merke du får på Vinmonopolet også. Sønnavin er importør.

Retten ”Pepper Custard” stammer også fra oppskriftssamlingen ”De re coquinnaria” og er fra det gamle Roma fra det første århundre e. Kr.
Puddingen er laget av melk, egg, honning og rosépepper. Den smaker litt ”gammelt apotek” , men er veldig spennende. Jeg har aldri smakt noe som ligner egentlig.

Aktivitet.

Dette var vårt måltid på Dos Pebrots. Menyen er stor og jeg skal definitivt tilbake. Det er så mye jeg har lyst til å smake på. For en spennende måte å spise historien på. Jeg har tidligere spist på Heston Blumenthals restaurant Dinner by Heston i London. Heston lager også historisk mat, men du får ikke noe story slik som på Dos Pebrots.

Les mer: Mitt måltid på Dinner by Heston.

Erik og jeg er superhappy med måltidet vårt og mens vi sitter der kommer selveste Albert Adrià inn døren sammen med kona og sønnen. De skal spise. I sommer intervjuet Erik og jeg Albert (jeg for bloggen og Erik for Dagens Næringslivs matside smak.no). Vi går bort til Albert og hilser på. Han husker oss godt og ønsker oss velkommen til Enigma (den nyåpnede restauranten hans) i mars. Vi gleder oss.

Les mer: Albert Adriás Tickets

Les mer: Gode restaurantopplevelser i Barcelona, sommeren 2016

Metafoto: Jeg tar bilde av Albert Adrià, Albert Raurich, Erik og mini-Adrià mens de blir tatt bilde av Albert Adriàs kone.

Dos Pebrots-sjefen Albert Raurich og Albert Adriá er gode venner og det er ikke uvanlig å se disse store chefene på hverandres restauranter.

Ok. Enkelt og greit: Spis på Dos Pebrots hvis du er i Barcelona. Regningen for alle disse rettene, en flaske hvitvin, to glass rødvin og et glass dessertvin samt kaffe kom på 137 euro. Det er 1237 kr. Det er itt’no!

dos pebrots

C. Doctor Dou, 19 – 08001 Barcelona

Takk for maten.
Forrige

Italia, dag 6: Regn, hjemreise og den siste trøffelbiten

Suppe kokt på svineknoke

Neste

Legg igjen en kommentar