Sommerprat med den norske vinbonden i Portugal

Roar Aune er nordmannen som gikk fra å være klesdesigner til å bli vinbonde i Portugal. Du har sikkert sett Aune Lohmann-viner fra vingården Quinta das Merces i hyllene på Vinmonopolet. Disse vinene lages av norske Roar Aune og tyske Petra Lohmann.

Jeg har tatt en liten prat med Roar.

1. Hvorfor var det viktig for dere å lage så naturlig vin som mulig? Hvor naturlig er vinene dere produserer?
– Dette kan vi si mye om. Vin er i dag ofte et industriprodukt som Cola eller melk eller andre næringsmidler. Og det brukes en lang rekke plante- og innsektsgifter i dyrking av vindruer og andre frukter og grønnsaker, for eksempel norsk salat og på jordbær. Vi synes ikke noe særlig om dette . På samme måte som vi ser etter bioprodukter i matbutkken har vi et ønske om at våre viner skal være så naturlige som mulig både i åkeren og i vinkjelleren, forteller Roar.

I vingårdene våre bruker vi aldri plantegifter som f eks Roudup/Glykosfat (de vanligst brukte over hele verden ) Vi bruker aldri innsektsgifter eller kunstgjødsel, men lar vingården utvikle seg naturlig. Vi har tro på at hvis det dukker opp et skadeinnsekt så kommer det etter hvert at annet som lever av å spise det første. Hvis det sprøytes så er denne balansen ødelagt i mange år på den åkeren.

I kjelleren bruker de fleste animalske midler som f eks fra egg, fiskeblærer eller proteiner. Våre viner er fra og med 2017 veganske. Vi har tro på at fremtidens vinmarked vil utvikle bort fra kjemikaler og mot mer og mer naturlig. 

2. Fra klesdesiger til vinmaker. Hvor lærte du faget og har du noen forbilder vinverden?
– Learning by doing. Reise, se og lese. Jeg har vært interessert i og prøvet vin i mange år. 
Jeg har lært masse av min mentor Professor Virgilio Loureiro , en av Portugals grand old masters, og læreren til en hel generasjon unge portugisiske vinmakere fra universitetet i Lisboa.

Jeg har prøvd Branco til reker og den passer som et skudd.

3. Hva slags mat passer vinene deres til?
Branco: Passer til all sjømat, reker, grillmat, spekemat og på terrassen (Vinstil: Hvit burgunder )

Alfrocheiro: Alt kjøtt, oster eller til TV-titting.

Jaen: Kjøtt, vilt, grillet bacalao (Tannindrevet )

Tinto: Bacalao med tomatsaus (type Kristiansund) (Syredrevet )

Touriga Nacional: Alt kjøtt, ost, vilt. 

Vinene finner du på Vinmonopolet

4. Hvordan har det vært å være vinbonde de siste månedene? Har det vært utfordrende på noen måte i forhold til Covid-19?
– Mye jobb. Der vi tidligere har leiet inn folk må vi gjøre jobben selv. Vi overholder smittevernregler og holder avstand, ergo må vi jobbe mye. Veldig mye!

5. Viner fra Italia, Frankrike og Spania er bestselgere på Vinmonopolet. Hvorfor bør folk utforske portugisiske viner? 
– Portugisiske druer er unike og antikke. Portugisisk vin bærer preg av dette og de tar stadig flere gullmedaljer rundt i verden. Nye vinmakere i Portugal utnytter det unike i de lokale druene på nye måter, men med respekt for urgamle tradisjoner. På vår gård har det for eksempel vært vindyrking siden romertiden. 

Ps: Stemmer det at du er trønder, du også?
– Stemmer. Født og oppvokst. Mine referanser er Rønningsveien/Strindheim skole, Strossa, Samfundet, Trubben og Teatergrillen i gamle dager  Forlot Trondheim i 1969 for å studere, avslutter Roar Aune på mail fra vingården i Portugal.

Forrige

Pannekaker, pjalt, tjukkmjølkspudding og vafler på frokostbordet

Ovnsbakt lysing med reker, norsk bottarga, asparges, nypoteter og kremet saus til Chablis

Neste

2 kommentarer om “Sommerprat med den norske vinbonden i Portugal”

  1. Jeg koser meg virkelig med bloggen din! Dine oppskrifter har det «lille ekstra». I det siste har jeg laget Malvapudding, potetpanne, påskekylling osv. Bra info om Chablis, og nå sist Aune Lohman vin, som jeg må bestille, da det er få plasser de har den. … men i Ytre Enebakk finnes den!
    Takk for gode blogginnlegg, ønsker deg en riktig god helg. Mvh

    Svar
    • Hei Inger!
      Så hyggelig å høre at sakene og oppskriftene faller i smak. Det er superkoselig med slike tilbakemeldinger. Takk!
      Ha en riktig god sommer!
      Helle

      Svar

Legg igjen en kommentar