Smaken av Malmø

Det er lett å avskrive Malmø når man leser negative saker i avisen om forvirret ungdom som aksjonerer mot politi og tenner på biler.

Jeg var i Malmø forrige helg og så verken bilbrann eller kølleslag fra politi. Det er fordi mediebildet av Malmø er rimelig forvrengt.

DSCF4593
Elsker disse kranene som møter deg når du kommer ut fra jernbanestasjonen i Malmø.

Malmø er Sveriges tredje største by og den sjette største byen i Norden. Det er klart at en by med en slik størrelse har sine problemer. Men som turist opplever du ikke bilbranner og politisamenstøt hvis du ikke selv oppsøker dem. Dette skjer i belastede drabantbyen langt utenfor den store og hyggelige bykjernen.

Malmø er en mulitkulturell by med 174 nasjonaliteter. Det snakkes 150 forskjellige språk i byen. Og med så mange forskjellige nasjonaliteteter oppstår det en spennende smeltedigel av god mat og spennende smaker. Det jeg la spesielt merke til da jeg var der var krydderbruken. Helsvenske grønnsaker kunne like gjerne ha et dryss spisskummen og harissa som dill og pepperrot. Kulturen glir inn i hverandre og hverdagslivet på Malmøs restauranter.

DSCF4595

Jeg har laget en liten guide over stedene jeg var på i Malmø, som også kalles «The Backyard of Copenhagen”. Den er ikke stor, men jeg tror den vil gi et bilde av hva du vil kunne finne av spennende steder i byen som jeg har blitt ørlite grann forelsket i på kort tid. Jeg vet at det finnes sinnssykt mange kule steder som jeg ikke har vært innom, men man skal alltid ha noe å vende tilbake til, skal man ikke?

Men først: Hvordan kommer man seg til Malmø? Du kan kjøre bil, men det er langt. Det enkleste er å fly til København og ta toget motsatt retning av det du vanligvis gjør når du kommer til Kastrup. Altså ikke inn mot København, men toget i retning Sverige. Du kjører over broen, som i serien Broen, og hopper av på jernbanestasjonen i Malmø. Dette tar under 30 minutter. Nå er du midt i hjertet av Malmøs indre by med kanaler og hav på alle kanter.

Og dette er ikke for å disse København på noen som helst måte, for jeg elsker København. Men du kan faktisk få en helt ny storbyopplevelse ved å fly til samme destinasjon. Men du kan også kombinere begge byer. Dette er jeg sikker på at du klarer å finne ut av selv. Malmø er uansett en uberkul by og et fantastisk utgangspunkt for videre reise i Skåne og Sveriges absolutte matfat.

DSCF4499
Slottsträdgårdens kafé

Slottsträdgårdens kafé drives av tv-kjendiskokk og kokebokforfatter, Tareq Taylor. Dette er en superkoselig kafé midt ute i hagen til Malmøhus slott. Selve kaféen er et lite trehus og utvalget av retter er ikke spesielt stort. Men det de serverer er fantastisk lekkert. De kan være smørbrød fylt til randen av pillede reker, husets burger eller lune salater med valg av protein.

Akkurat dette er kjernen i det jeg egentlig vil formidle i dette blogginnlegget. Svenskene, og da med utgangspunkt i Malmø og Skåne, omfavner sine grønnsaker med kjærlighet. De er i fokus og de er tilberedt på den flotteste måte som gjør at du faktisk ikke trenger protein i form av kjøtt eller fisk. På denne turen spiste jeg mer vegetarmat enn noen gang tidligere. Og jeg nøt det! Grønnsakene er ”dullet” med, bakt, syltet, fermentert eller stekt på perfekt måte. Gjerne tilsatt eksotiske krydder, urter, fløte og smør som gir dybde i smaken. Legg merke til dette når du ser bilder fra stedene jeg har spist.

Jeg tror at hvis vi skal ha noen som helst håp om å komme til et slikt nivå her i Norge, må grønnsakene behandles på denne måten og proteinet fra dyr komme som tilbehør eller ikke i det hele tatt.

På Slottsträdgårdens kafé serverte man altså de lune salatene uten protein i utgangspunkten, men så kunne man bestille kylling, laks eller reker som tilbehør til salaten mot et tillegg i prisen. Jeg bestilte en deilig salat laget med bakte beter, fetaost, fennikel, ristede pinjekjerner og en fantastisk honningdressing. Jeg bestilte kylling som tillegg, og kjøttet var mørt og deilig, men det slo meg at jeg ikke hadde trengt dette i det hele tatt. Salaten i seg selv var mettende og perfekt.

Utvalget av hjemmelagde kaker kan også anbefales på det varmeste. Smuldrepai med vaniljesaus, sitronterte med bær, sjokoladetrøffelkake, mandelkake med blåbær….

Skulle du få lyst til å utforske kanalen som svinger seg forbi kaféen kan du leie en ekte gondol og seile nedover vannet. Båten har Tareq Taylor kjøpt inn fra Venezia.

Kaféen ligger i en deilig hage. I drivhuset, som er en del av kaféenog som også  har sitteplasser, henger vindruene i taket. I forlengelse av hagen ligger den biodynamiske hagen der alt av grønnsaker dyrkes. Fra hagen kan du se inn mot Malmøs skyline, også kalt ”Malmhattan”. Det mangler kanskje noen flere høyhus før man kan kalle det det, men svenskene har morsomme navn på Malmø og stedene rundt. Som eksempel kalles den 3 kilometer lange, kritthvite stranden Malmøs Copacabana. Det er til og med et område som omtales som Malmøs Grand Canyon. Med andre ord: ”Har du sett Malmø, har du sett verden”.

Jeg var i Malmø under Malmøfestivalen. Dette er en festival som har holdt på i 20 år. Her kan du se kjente og ukjente artister, spise mat fra foodtrucks og generelt gjøre det man gjør på festival: drikke, spise og høre musikk.

Det er varmt i været og iskaffe er det som virkelig slukker tørsten. Og når man har med hipster-Husa på tur stikker man selvsagt innom en av byens kuleste kaffebarer. Djäkne kaffebar, Djäknegatan 9 er en kafé med bl.a cold brew-kaffe. Absolutt et sted å stikke innom når du besøker Malmø.

Lyst å lage cold brew-kaffe selv? Oppskrift her.

Området rundt høyhuset The Turning Torso har husbåter, kanaler, restauranter, barer og utsikt mot broen og sundet mellom Sverige og Danmark. Salt & Brygga  på Vestra hamnen er et deilig sted å sitte for et glass iskald hvitvin og røkte reker. Har du ikke smakt ekte svenske, røkte reker bør du prøve det neste gang du er i Sverige. Du får kjøpt dem i Norge, men de holder ikke mål kvalitetsmessig. Det brukes frosne Grønlandsreker og de selges til landeveisrøveripriser.

Røkte reker.
Røkte reker.

Möllevången heter et spennende område i Malmø. Det er en klar overvekt av kreative sjeler, multikulturelle spisesteder og nyskapenhet.

DSCF4620

Lyran matbar, Simrishamnsgatan 36A er et av stedene jeg forelsket meg helt i. Stedet er ujålete og menyen settes sammen ut fra hvilke råvarer som leveres til restauranten. De kjøper hele dyr og de beste grønnsaker, frukt og bær som man kan få tak i. Du kan spise en full meny til 450 kroner og vinpakke med deilige naturviner til samme pris. Det er jaggu ikke mange steder du kan havne på under tusenlappen for en helaften, så dette er en veldig god deal.

Lyran er et urbant vertshus, som Jörgen, eier og daglig leder, omtaler stedet. Det går i mye grønnsaker. Du kan selvsagt også få en egen grønt-meny. Og grønnsakene er behandlet med kjærlighet og kreativitet. Naturvin i hyllene og fantastisk musikk over anlegget. Kvelden begynner med Tom Waits og avsluttes med The Smiths. I timene mellom har jeg vært igjennom hele min musikalske ungdomstid med OMD, Talking Heads, Joy Division, INXS og Yazoo – for å nevne noen.

Kule Malmø
Kule Malmø

Lyran er et lite lokale der første etasje er kjøkken, bardisk med spiseplasser og et langbord der vi holder hoff. I kjelleren finner du flere bord, og er det varmt nok i været kan man sitte utenfor.

DSCF4710

Möllevångstorget er et område ikke langt fra Lyran. Jeg om mitt reisefølge møter vår representant fra Matkaravan på Kaffebaren på Möllan, Ystadsgatan 9.
Matkaravan arrangerer forskjellige matrelaterte turer rundt omkring i Malmø og det anbefales på det varmeste å melde seg på en slik tur. Her får du innblikk i den spennende matkulturen som Malmø kan tilby.

DSCF4706

Kaffebaren på Möllan  er en deilig, laidback kafé med den italienske kaffekultur i bunn. Det er kaffe laget med kjærlighet. Og det er akkurat det med kjærlighet som representerer strøket rundt Möllevångstorget. Det er litt likt New York på 70-tallet. Det er mye som skjer og det er mye som vil komme til. Det syder og bobler og kombinasjnen svensk og internasjonalt gjør bydelen levende og kreativ. Selve torget har vært grønnsakstorg siden tidenes morgen. For 25 år siden begynte studenter, kokker, alternative kunstnersjeler og innvandrerbutikker å slå seg ned her. Etter 25 år ser man nå resultatet av denne miksen: Restauranter, kaféer og butikker med nynordisk stil, men inspirert av etnisk kultur. Stedene er åpnet av mennesker uten store forretningsplaner, men med et brennende ønske om å følge sitt hjerte.

DSCF4715

På Möllevångstorget kan du kjøpe friske grønnsaker, frukt, bær og etniske urter dyrket rett utenfor byen. Jörgen fra Lyran handler varer her, og det samme gjør andre kokker og restauranteiere i strøket.

Möllans ost, Bergsgatan 32 er en klassisk ostebutikk med et imponerende utvalg svenske og utenlandske oster. Vi smaker på et par oster fra Malmø og noen fra Skåne. Til dette får vi to typer bydelshonning fra Malmø. Farge, smak og konsistens er helt forskjellige tross at de er laget med kun få kilometers avstand.

Fikenmarmeladen laget av kvinner fra Midtøsten bosatt i Malmø er laget med stjerneanis og valnøtter. Perfekt tilbehør til de svenske ostene. Möllans ost ligger på topp tre over Sveriges beste ostebutikker. De selger også nybakte brød og halloumioster fra lokal produsent. Kvalitetshonning og oljer er det de fleste kundene sikrer seg foruten oster når de kommer til Möllans ost.

DSCF4773

Möllevångstorget kalles ”malmøfolkets saluhall”, og det er lett å skjønne. Perfekt kaffe, friske grønnsaker, sopp, bær og frukt, samt Sveriges beste oster på et og samme torg. Hva mer kan man ønsker seg?

DSCF4806

Og så tilbake til det mulitkulturelle ved denne bydelen. Rundt hjørnet for torget ligger en av byens aller beste syriske restauranter, Tanoor. Malmøs beste pizzasted (Pizza dal Sud) for ekte napolitansk pizza finner du også i nærheten. Nærmere bestemt inne i Mitt Möllan  – et underlig sted/kjøpesenter med skredderbutikker, hipsterkaféer og etniske spisesteder. Steder jeg gjerne skulle ha besøkt her er ”Søder om Småland”, stedet for lokal mat og ølmeny til alle retter. Lilla Vietnam er også et sted jeg ville ha spist på. Men jeg skal ikke klage. Jeg spiser nemlig tidenes ”macka” på Scandwich. Dette er et ekte smørbrødsted med kreative og smakfulle toppings. Det er selvplukkede urter, fermenterte matvarer og blomster. En av sandwichene har hele syv sorter kål på en og samme skive. Også her ser man nynordisk møte etnisk kultur i form av spennende krydderbruk . Selvsagt ligger det også et eget kombuchabryggeri, Roots of Malmø, i nabolokalet.

DSCF4816
Kombucha laget på nabolokalet.
DSCF4824
Dette er en ekte macka!

Et annet sted å få med seg mens man er i Mitt Möllan er Peter Svanbergs underfundige iskrembutikk Köld. Peter er som en mitraljøse der han pumper ut fortellinger fra sitt opphold i San Francisco der idéene til denne typen iskrembutikk ble til. Hva gjør den så spesiell? Jo, bruken av nøtter som erstatning for melkeprodukter. Men det er ikke en vegansk iskrembutikk selv om du finner mange veganske iskremsorter her. Det handler om god smak og deilige kombinasjoner. Han lager is av appelsin og cognac. Porter og mørk sjokolade. Du får is med bacon. Du finner også is med vannmelon og dill – en klassisk arabisk smakskombinasjon. Min favoritt var uten tvil iskremen med kardemomme, aprikos og pistasj. Igjen arabiske smaker og kombinasjoner.

Peter Svanberg
Peter Svanberg
Graffitiveggen.
Graffitiveggen.
Kunst i parken.
Kunst i parken.

Ut av senteret Mitt Möllan og forbi flere vietnamesiske og arabiske spisesteder. Vi skal inn i Folkets Park. Her finner du godkjente graffitivegger, kunstinstallasjoner og en fantastisk naturvinbar.

DSCF4846

Baren, som også er restaurant, heter Far i Hatten. Ja da, vi var her kvelden før også. Måtte «supa» llitt god naturvin etter måltidet på Lyran, serru.

Stedet er omtalt i White Guide og er åpent hele sommeren og begrenset åpningstid i vinterhalvåret. Kokken Per forteller om filosofien: De følger sesongens råvarer, fermenterer og sylter til bruk på vinteren. På lageret finner man glass og krukker med tørket sopp og urter. Juicer og fermenterte grønnsaker og bær finnes i kjøleskapet. Det kule uteområdet er kun åpent på sommeren og det er liv! Kule dj’s og skikkelig partystemning. På vinteren kan man sitte innendørs i de fine lokalene som er utsmykket med originale detaljer fra den originale restauranten med samme navn.

Far i hatten
Far i hatten

Far i Hatten er en av de nye restaurantene i Malmø som tilbyr ”det grønne kjøkken”. Vi får servert en fantastisk gulrotrett med brent fløte, korianderblomster (som viser seg å være årets store trend), fermenterte gulrøtter og eddiksyltede bjørnebær.

DSCF4855

Vi får også en fantastisk pitarett med konfitert økokylling, hjemmelagde potetbåter, harissamajones og syltede agurker og koriander. Pitabrødet er selvsagt hjemmelaget som med alt annet på menyen. Du får selvsagt fullverdig vegetarmeny med konfiterte aubergine. Igjen ser man bruken av etniske krydder og smakser mikset med svenske råvarer.

Pitabrød med konfitert økokylling.
Pitabrød med konfitert økokylling.

Jeg har laget en versjon av gulrotretten med noen friheter som jeg vil presentere på bloggen i morgen. Så er du advart. Det var alt fra Malmø for denne gang.

DSCF4898

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden. Alle utgifter rundt turen er dekket av dem.

Forrige

Ekspertene svarer: Hvilken tonic skal man velge?

Gulrøtter med karamellisert fløte og dukkah

Neste

Legg igjen en kommentar