Slik spiser du en ekte dansk frokost

Vi nordmenn elsker Danmark. Og vi elsker å spise en dansk frokost. Og med frokost mener jeg selvsagt lunsj, men det forskjellen kjenner du jo selvsagt til. Ekte dansk frokost er en symfoni av retter (i riktig rekkefølge) – ikke bare et eller to smørrebrød, som mange kanskje tror. Det er et helt måltid som gjerne tar 4 timer å spise.

Et av stedene du kan oppleve en ekte dansk frokost er på Restaurant Kronborg. De serverer en meny som de har kalt «Klassisk smørrebrødmeny – Taste of Copenhagen» denne helgen og neste ( i anledning matfestivalen Copenhagen Cooking), så hvis du skal til København neste helg, bør du bestille billett til eventet. Det kan du gjøre her.

Walter Griesé ved Restaurant Kronborg – en klassisk smørrebrødrestaurant fra 1784, forteller meg om restaurantens konsept. Alt er hjemmelaget, bortsett fra brødet. For 10-15 år siden var kvaliteten på smørrebrødmenyene av heller tvilsom kvalitet flere steder i byen. Det gikk mye i halvfabrikata og dårlige råvarer. Du finner fremdeles slike steder i København, og ellers i Danmark. Hvordan kan det ellers være mulig å serverer tre smørrebrød og en halvliter øl for 69 kroner? Hos Restaurant Kronborg får du ferske, lokale råvarer servert som pene og velsmakende retter på tallerkener av kongelig porselen.

Walter forteller videre om matskribent Katrine Klinken, som i 2007 utga boken «Smørrebrød». Hun spådde smørrebrødets død. Hun tok heldigvis grundig feil. Siden den gang har smørrebrød blitt en yndling hos bl. a hipsterene og mange har gitt «The Open Face Sandwich» en skikkelig ansiktsløft. Det er fantastisk at arven går videre og at noen våger å tenke nytt. Smørrebrød er kultur.

Les her om moderne smørrebrød servert på Øl og Brød.

Flere restauranter har også spesialisert seg på kortreiste smørrebrød i sesong.

Les her om de eksklusive  smørresbrødene på Almanak.

Walter guider meg igjennom 5-retters menyen de serverer under Copenhagen Cooking. Først starter man med sild. Mange, og kanskje især nordmenn, går rett på de tyngre rettene slik som ribbensteg og lun leverpostei. Skal man spise en ekte dansk frokost starter man med retter fra havet, og så går man videre til kjøtt, gjerne via jord (poteter). Det er ingen ribbensteg og lun leverpostei på Restaurant Kronborgs spesialmeny, men á la carte-menyen deres har alt, så slapp helt av.

Rettene kommer inn, en etter en, på flotte tallerkener. De spiser i tur og orden. Danskene «grøsser» når de ser sild og ribbensteg på samme tallerken slik vi kanskje gjør når vi forsyner oss av buffeter og julebord.

Sild: Hjemmesaltet sld servert med en krem av epler og sjalottløk.
Sild: Hjemmesaltet sld servert med en krem av epler og rødløk. Servert med deilig rugbrød, smør og andefett. Walter kjørte avstemning på Facebook om silden til denne menyen  skulle være kremete eller eddikbasert. Kremete versjon vant, og da ble det slik,

«Smørrebrødets opprinnelse skyldes behovet for å spise utenfor hjemmet. Allerede i oldtiden var det nødvendig for hyrder, akerdyrkere og jegere som midt på dagen kunne være langt vekk fra boplassen, å supplere tidens to hovedmåltider med en bit brød med flere mellommåltider bestående av mat som kan betegnes med det moderne ordet smørrebrød.» Sitat Wikipedia.

Altså, man starter med silden, så går man gjerne videre til rødspetten, reker eller laks. Restaurant Kronborgs serverer en fantastisk rødtungfilet, som er pannestekt slik at du virkelig kan kjenne den deilige fisken. Mange servere den frityrstekt. Hva er best? Her strides de lærde.

Pannestekt rødtungefilet servert med dillmajones og reker. Så vanvittig godt og for en fisk!

Etter fisken går man over til kjøttet. De serverer en deilig tartar som kjøttrett. Tartar er virkelig populært i Danmark, og du vil kunne se en slik rett i mange spennende variasjoner på menyene i København om dagen. Tartar-burger er blitt oppservert på Kødbyens lørdagsmarked, så dette er hipt! Hjemme kan man knapt få tartar hvis man da ikke går på steder som Theatercaféen eller Grand. Ingen under 50 år spiser tartar hjemme. Her er det motemat.

Rørt tartar servert med rå eggeplomme, syltede sopp og gulrotchips.

Etter kjøttet skal man ha ost. Og etter osten skal man ha noe til den søte tann.

Ost: "Rød løper" fra Arla Unika, servert med deilig nypekompott og et sprøtt tilbehør.

Søtt til slutt. Sjokoladetrøffel og kaffe.

Neste gang du dra til København, eller et annet sted i Danmark, oppfordrer jeg deg til å utforske menyen på en smørrebrødrestaurant og velge et smørrebrød fra hver kategori. Det er en opplevelse. Men Walter sier at det er helt «innafor» og velge 2-4 smørrebrød hvis man bare skal ha en god lunsj, men da spiser man altså ikke en ekte dansk frokost. Han forteller videre at rekorden på Restaurant Kronborg er 7 smørrebrød. Da måtte kokken ta seg en tur ut fra kjøkkenet og se på gjesten.

Restaurant Kronborg ligger i Brolæggerstræde 12.

Restaurant Kronborg serverer altså en spesialmeny denne og neste helg og de tilbyr også en flott drikkemeny til smørrebrødene:

Böhmer Pilsner
New York Lager
King’s County Brown
Bombay Pale Ale
Paradisæble-hindbærsnaps.

DSCF1542

DSCF1545

Snapsene de serverer på restauranten er så populære at mange kjøper en flaske med seg hjem. De er spesiallaget av en personlighet i Helsingør som gjerne sanker granskudd i skogen for å lage snaps på dem. Man må bare digge slike mennesker.

I dag feirer danskene «Smørrebrødets dag» og det skal selvsagt jeg også, som den halvdansken jeg er. Det kommer mer om det på bloggen senere.

Jeg er i København denne helgen i anledning Copenhagen Cooking – en årlig matfestival som varer til og med neste helg. Her kan man være med på spennende arrangementer både i København og utenfor. Sjekk ut programmet deres hvis du skal til København neste uke.

NB: Jeg har vært på en delvis betalt tur med Visit Denmark. Alt jeg skriver om fra turen er steder jeg selv har valgt ut. Mine tips er oppriktige. Jeg skriver kun om opplevelser jeg oppriktig vil anbefale.

 

Forrige

Krabbevinen er kåret!

Pasta med parmesan, sitron og olivenolje

Neste

Legg igjen en kommentar