Slik gikk det med storfavoritten Malin fra Trondheim i verdens største bartenderkonkurranse

Det er nesten til å grine over. Når World Class nå i år har laget et nytt system der de gruppere de 54 bartenderne fra hele verden, ligner det litt på fotball. Bartenderne deles inn i grupper etter første øvelse og derfra er det kun to fra hver gruppe som går til superfinalen, der til slutt åtte bartendere totalt kjemper i en Speed Challenge.
Det vil si: Er det flere enn to meget gode bartendere innenfor en og samme gruppe er det allikevel kun to som går videre. Det samme gjelder i svake grupper. To skal velges ut selv om de kanskje ikke helt holder mål. 

Dette ble et problem (etter min mening) i årets World Class, som er verdens aller største og viktigste bartenderkonkurranse. 

For den som ikke vet hva World Class er kan jeg fortelle at dette er den mest krevende og prestisjefulle bartenderkonkurransen i hele verden. Det er ikke snakk om å være flink til å mikse en gin & tonic, altså. Det er kunst på høyeste nivå. Å være en av de 54 bartenderene som konkurrerer i dette mesterskapet er en bragd i seg selv.

I år var konkurransen satt til Glasgow, hjemlandet for eksepsjonelle skotske whiskyer. Det skal sies at bartenderne startet konkurransen noen dager før dette, nemlig i Rotterdam og Ketel One Distillery der man har laget vodka i 11 generasjoner. 

Når jeg kommer til Glasgow for å følge den norske bartenderen Malin Stavsøien har de allerede konkurrert i flere dager, blant annet på Ile of Skye, hovedkvarteret til Talisker Distillery. 

Les mer: Malin er Norges beste bartender!

Malin har klart seg mer enn bra gjennom hele konkurransen og får de aller beste skussmål hos dommerne. Flere har henne som topp tre-kandidat. 

Jeg ser henne i femte og siste oppgave, som er en todelt konkurranse. Først skal de lage en sprudlende og forfriskende Highball med Johnnie Walker der bartenderen skal ta dommerne med til en spesiell hendelse. Malin velger Sankt Hansaften og gjør en herlig presentasjon der hun til og med får dommerne til å ta på seg hjemmelagde blomsterkranser. 

Del to av oppgaven er en Highball Canned Cocktail, altså en Cocktail som er pre batched og servert fra metallboks. Design og miks må bartenderen selv stå for. Drinken må bestå av en del cordial av eget valg, 1 del Johnnie Walker og tre deler boblevann. 

Malins eksempel i første drink de lyse sommernettene rundt Sankt Hans og de mørke, sene kveldene på jobb som bartender. 

Presentasjonen er fabelaktig og Malin lar til og med et banneord komme frem i presentasjonen. Hadde hun hatt andre dommere enn de hun hadde, kunne dette ha kostet henne dyrt. – Man dropper slikt språk i en slik konkurransen, sier dommer Sandrae Lawrence, som sammen med fjorårets World Class-vinner Orlando Marzo dømte Malin i siste oppgave. 

Dommerne i siste oppgave av World Class 2019: Fjorårets vinner Orlando Marzo og Sandrae Lawrence fra The Cocktail Lovers. Foto: Helle Øder valebrokk

– Det gjorde ikke meg noe, og heller ikke Orlando, sier hun. Men det passer ikke inn i World Class. Hadde Malin hatt en amerikansk dommer her ville hun fått seriøs trekk. 

Men på spørsmål om hvordan Malin gjorde det i siste øvelse, har hun bare lovord å si om trønderjenta. – Hun presenterte fantastiske drinker og en flott historie. Jeg kan ærlig talt ikke skjønne hvorfor hun ikke ble en av de to fra gruppen som gikk videre. Men hun var i en tøff gruppe med svært høyt nivå. Hun hadde rett og slett uflaks, avslutter Sandrae Lawrence. 

Monica Berg var en av dommerene i årets World Class i Glasgow.
Foto: Helle Øder valebrokk

Også den norske bartenderen Monica Berg har bare lovord å si om Malin fra Trondheim. Monica dømte Malin i en av oppgaven og poengene fra tidligere runder blir med videre i konkurransen.  

–Du må med andre ord være «på» hele tiden, forklarer Monica. – Hun var på min topp-tre-liste. Man kan se at noen er gode til å ta til seg tilbakemeldinger og lese oppgaven godt. Gjør du ikke det du blir bedt om å gjøre, har du ikke gjort en god nok jobb. Malin hadde forberedt seg, sier Monica Berg som nylig åpnet baren Tayēr + Elementary i London.

Da de åtte superfinalistene ble ropt opp var ikke Malin en av dem. Danske Alexander Remoundos fikk muligheten til å konkurrere i siste konkurransen, men nådde ikke opp.

Det var tydelig at Malin var svært preget av ikke å komme blant de åtte beste. En uke med konkurranser og flere måneder med øving og jobbing parallelt setter deg ut. Malin har også vært syk i lang tid.

Malin under fremførelsen av siste oppgave i World Class. Flere kjente bartendere fulgte nøye med på hennes presentasjon og flere filmet den for selv å få inspirasjon.
Foto: Helle Øder valebrokk.

Jeg tok en prat med Malin når det hele hadde roet seg litt:

Ryktene har det at du var i den vanskeligste gruppen med veldig mange talenter. Hadde du rett og slett uflaks?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg er heller glad for at jeg var i den vanskeligste gruppen, da det forhåpentligvis tyder på at jeg også var en sterk kandidat. 

Malin fra Trondheim. Foto: Helle Øder Valebrokk

Er det noe du tenker du ville ha gjort annerledes?

– Jeg tror ikke jeg kunne gjort noe annerledes. Jeg skulle gjerne ha slappet litt mer av og ikke ha stressa så mye – men det er mye enklere sagt enn gjort. 

Dommeren (Sandrae Lawrence) kommenterte at du bannet og at det ikke må forekomme i World Class. Du ble ikke trukket for det for akkurat disse dommerene reagerte ikke på det. Sjanset du veldig da du brukte banneordet?

– Helt ærlig, den presentasjonen jeg bannet på var også den mest personlige presentasjonen jeg har skrevet frem til nå. Jeg er trønder, jeg banner en del til hverdags, det var overhodet ikke planlagt – men akkurat den éne gangen det glapp ut så mente jeg (og fremdeles mener) at det var rom for det. Det er jo en del av meg.

Foto: Helle Øder Valebrokk

Hva har vært den fineste erfaringen fra World Class?

– Det fineste har helt klart vært å bli kjent med alle de fine folkene som har deltatt i år, både deltakere, industrifolk og arrangører. Jeg har fått noen helt fantastiske venner som jeg gleder meg til å se igjen. Jeg har også klart å bli mer kjent med meg selv som person og på hva jeg kan takle under press, og å få anerkjennelse på at det jeg gjør er bra har helt klart vært stas.

Malin hadde laget blomsterkranser til dommerne. Foto: Helle Øder Valebrokk

Hva tar du med deg av erfaringer fra årets World Class?

– Alle gjør minst én feil i løpet av konkurransen – det hjelper ikke å banke seg selv opp fordi man bomma på en teknikk eller lignende. Alle er så fokuserte på seg selv at de driter egentlig litt i hva du gjør . Det skulle jeg ønske jeg skjønte litt tidligere. 

Sveriges bartender, Josephine Sandlo. Foto: Helle Øder Valebrokk

Josephine Sandlo fra Sverige var med for annen gang. Hun mener at det ikke er viktig å vinne, men at hele opplevelsen ved å være der er grunn nok til å være med i World Class. Er du enig? Hva var målet ditt?

– Så klart er jeg enig med Josephine, men jeg må helt ærlig si at det gjorde vondt å ikke komme på topp 8 når jeg hadde fått indikasjoner fra dommerne at det hadde gått så bra. Likevel, i retroperspektiv er det helt klart opplevelsen ved å være med som sitter sterkest i kroppen. Det samholdet man får oppleve er helt unikt, og man lærer en hel del om seg selv og andre. 

Dommerene tar selfie med Malin. Foto: Helle Øder Valebrokk.

Du har en mulighet til. Stiller du igjen?

– Jeg vet helt ærlig talt ikke om jeg hadde klart det igjen. Jeg gikk så i kjelleren for å prøve å finne det beste i meg selv at jeg jobbet meg syk i flere måneder. Det er så klart verdt det, men om jeg får til å finne frem de kreftene igjen må jeg nesten bare vente å se. Akkurat nå vil jeg fokusere på jobben min som barsjef på NordØst, samt jobbe videre med andre prosjekter som jeg har gående.

Bannie Kang fra Singapore. Foto: Helle Øder Valebrokk

Årets World Class-vinner ble Bannie Kang fra Singapore stakk av med seieren og to spesialpriser. Hvilken plassering Malin fikk totalt er ikke offentliggjort ennå. Jeg oppdaterer saken når jeg får infoen.

Bannie og de tidligere World Class-vinnerne. Foto: Helle Øder Valebrokk

Til info: Jeg har vært i Glasgow med Diageo og World Class.
Dette er mitt 5. år jeg er med å dekker verdens største bartenderkonkurranse som presse.

Forrige

Crêpes på fransk manér

Klassisk fransk løksuppe med Gruyère AOP

Neste

Legg igjen en kommentar