Romkuler for voksne

Romkuler – eller punsjeboller som jeg husker det het da jeg vokste opp, er et omstritt produkt. Jeg hadde en venninne som i ungdomstiden hadde sommerjobb på bakeri og hun fortalte med stor innlevelse om hvordan produksjonen av punsjeboller foregikk. Ifølge henne sveipet man så og si gulvet for kake- og brødsmuler og heiv alt opp i en bolle og tilsatte romessens. Dette ble til punsjeboller som vi kunne kjøpe i butikken dagen etter. Ikke vet jeg hvordan det lages på bakerier, men jeg vet hvordan jeg selv lager dem – og det med ekte rom og uten rusk fra gulvet.

Slik lager du romkuler:

• Bruk kakerester. Gjerne fra sjokoladekake. Ren kakebunn, ikke pynt eller krem. Jeg brukte kakerester tilsvarende en 24 cm springform. Vi går jo inn i en skikkelig baketid med 17. mai, konfirmasjoner og gode greier, så kakebunn burde være lett å oppdrive.

• Ha dette i en kjøkkenmaskin og kjør det til myke smuler.

• Så tilsetter du bringebær. De kan godt være frosne. Jeg brukte 1 kopp bringebær til dette.

• Tilsett 2 ss kakaopulver og 3 ss melis. (evt mer hvis du vil ha søtere smak.

• Så var det rom. Jeg brukte 2 ts mørk rom. Du kan bruke romessens hvis du ikke vil ha alkohol.

• Kjør dette i blenderen til du har en fast røre. Smak til om det trengs mer rom eller melis.

• Form kuler på størrelse med en valnøtt og rull dem i kokosmasse.

Det er helt yppelig hvis du klarer å vente med å spise disse til de har fått stått i kjøleskapet noen timer (helst natten over). Da smaker de best og alkoholen har fordelt seg.

Hvordan kom jeg egentlig på å snakke om romkuler? Jo, under et besøk til Århus stakk jeg innom Kvindemuséet i byen. Man feirer at det er 100 år siden danske kvinner fikk stemmerett i Danmark den 5. juni i år. Danskene var faktisk senere ute enn oss i Norge. På Kvindemuseet har de foruten spennende utstillinger, en utrolig hyggelig økologisk kafé. Den er lun og koselig og gir inntrykk av å være på «besøk hos bestemor». Museet er synlig i kaféen i form av gjenstander. I midten av rommet er det et fantastisk langbord med symboler fra kvinnehistorien. Her serverte de noen aldeles nydelige romkuler!

Museet er ikke bare historie om kvinner, men de undertrykkedes historier: Homofile, innvandrere, transseksuelle etc. De som jobber ved muséet er kvinner som av forskjellige grunner skal tilbake i arbeidslivet. Det kan være bl.a sykdom, arbeidsløshet, rusmisbruk.

Kvindemuseet i Danmark ligger i Århus.

Fra kaféen.

 

Maten i kaféen er supergod. Ta deg en tur innom hvis du er i Århus. De har for tiden et par veldig spennende utstillinger som er flott å få med seg bl.a utstillingen «100 år med stemmerett».

Fra utstillingen "100 år med stemmerett".

Det finnes mange flotte muséer i Århus. En av mine virkelige favoritter er AROS. Her finner du bl.a BOY og regnbuen. 

AROS

Et annet flott museum i Århus er MOMU (Moesgaard museum). Det ligger et lite stykke ut av byen, men er en yppelig destinasjon for en sykkeltur med piknik-kurv. Det ligger flotte strender rett ved museet, så dette kan jo bli rene heldagsutflukten hvis man vil det. Det finnes gratis bysykler i byen, men også leiesykler hvis man vil ha en bedre sykkel å kjøre på. Sjekk ut disse for utleie.

Frem til 30. september kan du se utstillingen «China’s terracotta army» på MOMU.
Frem til 30. september kan du se utstillingen «China’s terracotta army» på MOMU.
MOMU
MOMU
Frem til 30. september kan du se utstillingen «China’s terracotta army» på MOMU.

 

MOMU
MOMU
Til info: Jeg har vært på tur til Århus med Visit Denmark. Alle utgifter er dekket av dem. Blogginnleggene jeg skriver fra denne turen er mine oppriktige tips og mine egne anbefalinger.

 

Forrige

Hjemmelaget tomatsaus til alt!

Sjøkreps med peppersaus

Neste

Legg igjen en kommentar