Ribbet til skinnet og ribbe til julemiddag

God jul!

Forrige uke stakk vi til Spania for å feire jul. Ikke den typiske syden-julen, men nærmere bestemt en snartur innom Barcelona (som vi alltid må). Her ble det litt styr. Etter å ha vært i favorittbyen nærmerer 60 ganger ble jeg faktisk robbet for første gang. Det skjedde udramatisk mens jeg ventet på grønt lys (eller mens jeg gikk over gata? Hvem vet). En eller annen langfingret person klarte altså å åpne kamerabaggen min og lempe ut lommeboka uten at jeg merket noe. Gevinsten var 200 euro, bankkort og kredittkort. Ikke store greiene, men surt allikevel. Jeg priser meg lykkelig for at passet og kameraet mitt ikke ble tatt.
Det ble en formiddag (og ettermiddag) på politistasjonen. Jeg må allikevel si at jeg har vært heldig. Det har skjedd meg en eneste gang. Det er bra odds med tanke på hvor ofte jeg er i Barcelona og hvor ofte jeg reiser ellers.
Vi skulle bli i Barcelona i tre døgn. Det siste skulle vi faktisk også tilbringe i suite på Hotel Brummel. Det er lavsesong før jul og vi hadde oppgradert fra dobbeltrom til suite for å prøve det.

Den måtte vi avlyse. Store politiske demonstrasjoner var ventet fredag morgen, men katalanske venner rådet de oss til å komme oss ut av byen før fredag. Ok. Hva gjør man da? Vi skulle ta over leiligheten fredag ettermiddag? Hvor gjør man av seg et døgn utenfor Barcelona.
Tanken slo oss at Figueres var et godt valg. Det var uansett derfra vi skulle busse til Cadaques fredag ettermiddag. Slik ble det. Tog til Figueres og så booket vi oss inn på et billig hotell.
Hotel Plaza Inn var en drøm! Et superkitch hotell med herlige detaljer. Vi fikk rommet med bilder av gråtende sigøynerpiker.

I Figueres fikk vi oppleve det flotte julemarkedet, spiste på BIB Gourmand-stedet Cap i Pota, der vi fikk fantastisk hjemmelaget mat som shavet artisjokksalat, langstekt kanin, oksehaler kokt i rødvin og lokale oster. Det ble en perfekt stopp.

Dagen etter fikk vi også besøkt The Dalí Theatre and Museum som jeg tror det er 10-15 år siden vi så sist. Det er helt fantastisk! Dessuten fikk vi også se hans smykkeutstilling. Snakk om multikunstner.
Og hva passer da bedre enn å ta bussen til Cadaques, stedet der Dalí bodde med sin elskede Gala.

Cadaques malt av Dalí.

Vi er i Cadaques hver sommer og for første gang i fjor leide vi leilighet her i julen.
Jeg er ikke så glad i julen, jeg. Er det lov å si det? Mannen min er veldig glad i julen, så her har det vært litt vanskelig å foreslå forandringer. Men Erik har sett på meg at julen ikke har vært min tid, og foreslo i fjor at vi skulle reise bort. Snill mann. Det skal sies at juletreet hjemme i Oslo var pyntet fra uken før første søndag i advent og at vi hadde jul så det holdt i ukevis før vi reiste til Spania.
Julen i fjor ble så vellykket at Erik foreslo at vi skulle gjøre det samme i år også. Det var ikke nei i min munn.

Spaghetti vongole. Lunsj på verandaen.

I år er vi altså tilbake. Været har vært varmere enn i fjor. Vi har til og med sittet i t-skjorte og shorts. På juleaften toppet det seg og vi var nesten litt for varme der vi satt på verandaen. Men nå har det stabilisert seg og vinterfrakken er igjen i bruk. Men det skal sies at vi koser oss i solen der vi sitter å myser utover blått hav. Jeg finner ingenting galt med det eller måten vi har valgt å feire julen på.

Frokost på verandaen på julaften.

Vår juleaften startet faktisk med frokost på verandaen, en lang gåtur, øl i sola på strandbaren, pizzalunsj (går det, da???) og så en helt herlig julemiddag i huset.

I fjor hadde vi ikke noe som lignet på norsk julemiddag. Vi hadde vaktler stekt med søt dessertvin, pinjekjerner og rosiner. Dette er en katalansk måte å tilberede fugl på i julen. Det ble kjempegodt.

I år spiste vi ribbe, men brukte flere av de katalanske smakene. Vi gikk tur bort til vært faste hotell, Hotel Llane Petit og knabbet rosmarin fra hagen. Så gikk vi til slakteren, som vi hadde snakket med på lørdag og bestilt julematen fra på haltende spansk. Han hadde skaffet oss et nydelig stykke tynnribbe. Han slang en flske vin i posen som gave og ønsket oss «Bon Nadal». Gullmann.

Julegavekassen er ikke stor, men den er fin.

Tynnribben hadde tynt svorlag og lite fett under skinnet. Her blir det ikke mye svor som kan poppe, men det gjør ikke så mye.
Vi bor i leid leilighet. Jeg skulle gjerne eid den, for den er perfekt, men med tanke på at Cadaques er Spanias dyreste by, kan jeg nok glemme å noen gang eie et sted her nede. Men leie er bra, det også, og kjøkkenet er velutstyrt. I år har jeg donert tre skarpe kniver til leiligheten, slik at utstyrslisten er komplett.
Siden sist år har de byttet ut komfyren og den er helt ubrukt. Tanken på å grise ned ovnen med ribbefett gjorde at jeg for første gang på 20 år puttet ribben i stekepose. Det var lurt, det.
Det var kun på slutten at jeg klippet opp posen og fikk sprø svor. For jeg fikk faktisk til det allikevel på tross av det magre skinnet.

Et glass bobler for å skåle julen inn. Akkurat slik vi ville gjort det hjemme.

På vår lokale Spar hadde vi kjøpt en fantastisk rødvin, les Paradetes fra Escoda-Sanahuja. Poteter og bondebønner kjøpte vi fra grønnsaksgarasjen og den søte vinen vi brukte til sausen var velkomstpresang fra vertene.

Søt vin og rosmarin

Ribben ble perfekt. Den har stekt i stekepose med litt vin, appelsinsaft, rosiner, pinjekjerner, appelsinskall og rosmarin. Etter et par timer klippet jeg opp posen og stekte den videre til svoren poppet. Sausen kokte jeg inn med litt mer appelsinsaft og søt vin, samt en smørklatt, og da var den helt perfekt. Potetene ble til tidenes smootheste puré og julefreden senket seg – selv om vi var i «Syden».
Har du lyst til å lage en katalanskinspirert ribbe? Her kommer oppskriften.

Ribbe med pinjekjerner, rosiner, søt vin, appelsin og rosmarin

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

  • 1 stykke tynnribbe uten bein (ca 1,5-2 kg)
  • 1 appelsin
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl søt dessertvin (portvin kan brukes eller søt sherry)
  • 1 tykk rosmaringren eller flere tynnere
  • salt og pepper
  • 4 remser appelsinskall (ikke det hvite) Bruk potetskreller
  • 1 neve rosiner. Gjerne av så god kvalitet som mulig. Sultaner kan brukes
  • 1 neve pinjekjerner
  • 15 g smør
  • Potetpuré:
  • 5-6 store poterer
  • 1 dl melk
  • 50 g smør
  • salt og pepper
  • bønner

Slik gjør du

1

Strip ribben og grin den godt inn med alt og pepper. Legg rosmarin på toppen og pakk inn ribben. La den hvile noen timer i kjøleskapet.

2

Legg ribben i en stekepose. Hell på saften av 1/2 appelsin og 1/2 dl søt vin. Legg pinjekjerner og rosiner i posen rundt ribben. La rosmarinen ligge på svorsiden. Legg to fedd hvitløk i posen sammen med appelsinremser. Knyt igjen og sett i ovnen på 150 grader i to timer.

3

Åpne posen og ha innholdet over i en ildfast form. Strø litt ekstra flaksalt over svoren og sett den tilbake i ovnen med det samme. Jekk opp temperaturen til 220 grader. La stå i en halvtimes tid. Nå bør svoren begynne å poppe litt. Hjelp til med grillelementene. Ta ut ribben og la den hvile minst 45 minutter. Hell alt fra ribbeformen, untatt rosmarin og hvitløksfedd over i en gryte. Tilsett resten av vinen og saften av 1/2 appelsin. Kok opp og kok inn litt. Tilsett smør og kok opp. Nå er den klar.

4

Potene skrelles og deles i store biter. Kok dem i usaltet vann til de er møre. Smelt smør i en gryte. Tilsett melk, litt salt og pepper. Press potetene ien grønnsaksmølle eller med et stappeverktøy, bland in smørmelken og server sammen med kokte bondebønner. Skjær ribben i skiver og hell litt av de deilige pinjekjernene og rosinene fra sausen over stykkene ved servering.

Fortsatt god jul til alle!

Forrige

Hva skjer når de store vinprodusentene går over til å bli økologiske?

Er mat kunst eller har det tatt helt av?

Neste

Legg igjen en kommentar