Pannekaker, pjalt, tjukkmjølkspudding og vafler på frokostbordet

(Annonsesamarbeid med Rørosmeieriet)
Rørosmeieret er en av de samarbeidspartnerne som jeg er utrolig stolt av å jobbe med. Jeg bruker produktene deres daglig. Jeg har rett og slett blitt avhengig av smøret og rømmen.
Men det er også andre produkter jeg er veldig glad i. Et eksempel er tjukkmjølk. Dette snedige melkeproduktet er syrnet økologisk melk som tilsettes en tradisjonell tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive melkesyrebakterier. Denne melken passer perfekt i bakervarer og i dette innlegget vil du se at jeg har brukt tjukkmjølka i vafler, franske crêpes, pjalt og tjukkmjølkspudding med bær og hjemmelaget granola. Alt dette passer perfekt på et frokost- eller brunsjbord eller som enkeltretter.

Et utvalg produkter fra Rørosmeieriet. Tjukkmjølka kommer i to utgaver med to forskjellige fettprosenter.

Pjalt er en spesialitet fra Røros. Jeg smakte det for første gang da jeg besøkte Røros i februar. Tenk, jeg har vært på Røros mange ganger i oppveksten, men aldri smakt pjalt før i år.
Hvordan beskriver man hva pjalt er? Jeg skal prøve. Det er en slags svele. Den minner om stomp fra Gudbrandsdalen, men så gjør den ikke det helt allikevel. Det er en tykk kake som stekes på takke. Men i mangel av takke brukte jeg stekepanne. Det gikk veldig bra, det også.

Deigen kjevles ut og så stikker man ut sirkler som da stekes i tørr panne eller på takke. De smaker fantastisk med et tykt lag rørossmør og brunost. Rømme og syltetøy er også et godt alternativ.

Pjalt

1 dl økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, 4 % fett
1/2 dl smeltet økologisk Røros Smør
3 ss lys sirup
1/2 ts hornsalt
1/2 ts natron
ca 250 g økologisk hvetemel

Bland tjukkmjølk, sirup og smeltet smør. Tilsett det tørre til du har en smidig deig som kan kjevles ut.
Men før du kjevler den ut bør deigen stå en halvtimes tid på benken.
Kjevl ut deigen til du har en tykkelse på ca 3 mm. Stikk ut sirkler med en utstikkerform eller kanten på et krus. Størrelsen bestemmer du egentlig helt selv.
Stek kakene i medium varm panne (uten fettstoff i pannen). Kakene vil heve under steking. Snu kakene etter fem minutter og stek videre til kakene er gjennomstekte. Pjalt smaker aller best når de er nystekte. Server med et godt lag Røros Smør og skiver av brunost.

Tjukkmjølkspudding

Dette er altså så godt! Det er en perfekt helgefrokost, men også dessert. Jeg har laget min egen granola med kokos, frø, honning, nøtter og havregryn. Det tar ingen tid å lage selv, så lag en stor porsjon slik at du har til yoghurten din eller til tjukkmjølk. Tjukkmjølkspuddingen er perfekt å lage på kvelden slik at du har ferdig satt pudding til frokost.

Dette trenger du til to porsjoner:
1 dl Rørosmeieriets økologiske fløte
1 dl økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, 4 % fett
30 gram sukker
½ vaniljestang
1 1/2 gelatinplater

Granola:
2 ss kokosmasse
1 ss økologisk Røros Smør
2 ss honning
2 ss gresskarfrø
1 dl havregryn
1/2 hakkede hasselnøtter

Slik gjør du:
Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann.
Varm fløte, sukker og en halv vaniljestang som du har skåret på langs og skrapet ut frøene fra. Kok forsiktig opp og senk temperaturen til medium mens du rører i væsken. Klem vannet av gelatinplatene og rør inn i væsken når du trekker den av platen.
Ta ut vaniljestangen og kjøl ned væsken noen minutter før du vender inn tjukkmjølka. Hell væsken over i to porsjonsglass eller former. Sett kjølig noen timer til puddingen har satt seg.
Lag granola. Ha smør i en panne og smelt det før du tilsetter de andre ingrediensene. Rør rundt og bland godt. Ha over på bakeplate med bakepapir og stek på 180 grader til granolaen er gyllen og tørr i konsistensen. Avkjøl og ha over i en lufttett boks.
Server tjukkmjølkspuddingen med granola og bær etter ønsker. Bringebær passer veldig godt.

Tjukkmjølksvafler med avocado, spekepølse og egg

Nå snakker vi om den perfekte helgebrunsj-retten! Vafler laget med tjukkmjølk blir skikkelig luftige. Jeg bruker ikke sukker i disse for jeg vil servere dem til saltmat, og da passer det ikke så godt med søte vafler. Men vil du ha sukker i dem, så tilsetter du et par spiseskjeer.

Kombinasjonene egg, avokado, spekepølse (eller bacon) og vafler er så godt. Har du vaffelrøre i kjøleskapet kan du lage dette til frokost når det måtte passe deg.

Dette trenger du til 3-4 vaffelplater:
2 egg
50 g smeltet økologisk Røros Smør
2 dl økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, 4 % fett
1/2 dl kullsyreholdig vann
1 klype malt kardemomme
1 klype salt
1/2 ts bakepulver
Ca 2 dl økologisk hvetemel

Slik gjør du: Pisk eggene med tjukkmjølk og kullsyreholdig vann. Pisk inn smeltet smør. Bland de tørre ingrediensene. Pisk tørre ingredienser med de våte. La stå å svelle på kjøkkenbenken en halv time før du steker vaflene i vaffeljern med litt rørossmør.
Avkjøl på rist.
Server et par hjerter med skiver av avokado, spekepølse (norsk chorizo er godt) og et stekt egg på toppen.

Franske tjukkmjølkspannekaker (crêpes) med jordbær og pisket rørosrømme

Dette er en deilig søt frokost eller en lekker dessert. Det kommer an på om du liker salt eller søt frokost. Franske pannekaker er i utgangspunktet ikke søte for de inneholder ikke sukker i røren. Det er egentlig opp til deg om du vil ha søtt eller salt fyll. Her er det bare å la kreativiteten løpe løpsk.
Mine pannekaker serveres med søt-syrlig rømmekrem og deilige norske jordbær. Det blir jo ikke bedre!

Dette trenger du til 6 pannekaker:
ca 100 g økologisk hvetemel
2 egg
3 dl økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, 1,5% fett
1 klype salt
Servering:
1/2 boks økologisk Røros Rømme
1/2 ts vaniljesukker
jordbær
melis

Slik gjør du:
Rør sammen egg og tjukkmjølk. Bland inn mel og salt. La stå på benken ca 15 minutter før du steker tynne pannekaker i pannen i litt rørossmør. Brett sammen og legg på et fat.
Pisk rømme og vaniljesukker med en visp for å få en luftig rømmekrem. Ikke pisk for lenge for da ender du opp med å lage smør.
Server pannekaker med pisket rømme og skiver av jordbær. Strø litt melis over ved servering.

Finner du noe som frister?

Andre retter med økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet:
Bananpannekaker med tjukkmjølk
Dansk koldskål
Tjukkmjølksblinis med røkelaks og rogn
Indisk butter chicken

Les mer:
Skjørost fra Røros møter meksikanske retter

Forrige

Jeg lærer om vin. Hva er Chablis, egentlig?

Sommerprat med den norske vinbonden i Portugal

Neste

Legg igjen en kommentar