Pannekaker fra fortiden

Pannekaker er av de mest søkte matrettene på Google. Ikke så rart, for alle liker jo pannekaker! De kan være middag og de kan være dessert.
Jeg er vokst opp med pannekaker som dessert. Tynne, deilige pannekaker med et generøst dryss sukker, rullet opp til sigarer og resten er historie.

Når jeg er i Paris må jeg har en crêpe på gata. Der får du de supertynne, store pannekakene som de steker á la minute med sukker og noen dråper sitron brettet i fire til en trekant. Det er Street Food, det!

Det Grønne Museum utenfor Aarhus kan du lære alt du trenger å vite om dansk mat gjennom historien i «Madens Hus». Dette er et fenomenalt og levende museum der du kan oppleve et illstedskøkken fra 1600-tallet, et vedfyrt komfyrkjøkken fra 1880-årene, et kjøkken fra 2. verdenskrig og et kjøkken fra 1960/70-årene – dette selvsagt i oransje og brune toner. Det arrangeres matkurs i lokalene, men du kan også dra dit for å se, lære og gå en tur i den flotte kjøkkenhagen med sjeldne urdanske arter. De har blant annet hele 16 arter danske persille i hagen.

Jeg fikk servert to forskjellige pannekaker da jeg var der på en pressetur i regi av Visit Denmark. En oppskrift var fra 1600-tallet og en oppskrift fra tiden rundt den 2. verdenskrig.
1600-tallsoppskriften inneholder mørkt øl, mens etterkrigs-varianten er laget med moste poteter.
Hjemmelaget øl var vanlig i gamle dager og dette er nok grunnen til at man brukte det i bakst. Det var tilgjengelig og dermed så og si gratis.
Moste poteter var en måte å mette på uten å bruke så mye mel. Husk, det var smale tider i årene rundt 2. verdenskrig og alle ingrediensene man hadde måtte rekke lenge. Poteter var ofte løsningen for å få et måltid til å mette.
Begge pannekakevariantene ble servert med sukker på. Jeg elsket begge to og skal definitivt lage dem hjemme en dag. Inntil da får du oppskriftene her. Potetpannekakene må da være fantastiske å bruke som middagsrett for de metter mer enn vanlige pannekaker. De ser helt like ut og er like tynne, men du får en mer metthetsfølelse av å spise dem. Ølpannekakene tenker jeg kan være spennende å servere med rømme og spekeskinke. Begge pannekakene smakte fantastisk med sukker på.

Pannekaker med øl fra 1600-tallet:
1 egg
2 dl hvetemel
3 dl mørkt øl
1 knivspiss salt
2 ss sukker
Pisk sammen røren og stek med smør i pannen til tynne pannekaker.

Pannekaker med potetmos fra tiden rundt 2. verdenskrig:
125 g moste poteter uten skall
125 g mel
1/2 liter melk
4 egg 
1 knivspiss salt

Pisk sammen røren og stek i pannen med litt smør til tynne pannekaker.

Dette er kjøkkenet fra 1600-tallet. Her lærte vi å steke klejner og vaniljekranser.
Bodil Norup og Sys Ehlers lærer bort gamle, danske oppskrifter på Det grønne Museum.

Husker du disse? Et hvert norsk hjem hadde nok disse på kjøkkenet.

Til info: besøket på Det Grønne Museum var en del av programmet jeg deltok på i anledning utdelingen av den nordiske Michelinguiden i Aarhus i februar 2019.


Forrige

Et glass og en matbit. Her er 10 stopp du kan prøve i Oslo

Helgedrinken: 52 Coladas

Neste

Legg igjen en kommentar