På middag med lakriskongen

23 år gammel startet Johan Bülow sitt lakris-eventyr på Bornholm i Danmark. Etter å ha sagt opp jobb og solgt leiligheten, var han nesten blakk etter utallige forsøk på å skape kvalitetslakris. Til slutt klarte han det, og nå er han hele Danmarks lakriskonge. 07.07.2007 åpnet han dørene til sin aller første lakrisbutikk hjemme på Bornholm. Hyllene var fulle av godsaker og allerede samme dag var absolutt alt han hadde produsert + en håndblåst glassbolle laget av moren, solgt. Butikken var tom og bestillingene rant inn. Da var det bare å brette opp skjorta og jobbe som en gal for å møte etterspørselen. Det klarte han.

Men Johan stopper ikke der. Han mener at lakris har en like viktig plass i salt mat som i søte saker. Han har et poeng, for lakris er et krydder på lik linje med kanel og safran.

Lakris er lenge brukt i legevitenskapen som et middel mot oppsvulmede føtter, hoste, (fordi den virker slimløsende) og hepatit. Men det er mest for smakens skyld vi bruker den nå. Lakris er en rot som kan bli opptil 8 meter lang. Den høstes etter 3-5 år og vokser i Kina, Afganistan, Iran og Sør-Italia. Hvor den vokser, spiller inn på smaken. Til det søte kjøkken brukes ofte afgansk rålakris, mens den iranske egner seg godt til salt mat. Rålakris får du ved å koke lakrisrøttene i vann i to døgn til vannet nesten er fordampet og du står igjen med en sirup. De italienske røttene egner seg godt til iskrem og finere slikkerier.

Johan Bülow jobbet som servitør på flere gourmetrestauranter i København, og der tok han til seg det han kunne av kunnskap om matlaging. Dette fikk ham til å tenke at rålakris, i riktig mengde, ville fremstå som et spennende krydder i både salt og søt mat. Han ga ut en kokebok i fjor med fristende oppskrifter på mat tilsatt lakris. (den får du kjøpt i Lakrids-butikken på Steen og Strøm)

Mange kjente kokker har allerede brukt lakris som krydder i salt mat. Den aller mest kjente må være Heston Blumenthals klassiker ”laks i lakristrekk”. Den har jeg smakt på restauranten The Fat Duck, og den er bare helt fantastisk.

Johan Bülow selger sine lakrisprodukter, også rålakris, mange steder i Norge under navnet Lakrids by Johan Bülow. Nå er også hans egen butikk åpnet i kjelleren på Steen og Strøm i Oslo. Det er derfor Johan var i Oslo onsdag. Ikke bare åpnet han den nye butikken, men det ble også arrangert en eksklusiv middag på Restaurant Feinschmecker i Oslo der han var tilstede. Det var jeg også! (Restauranten ligger tvers over gata der jeg bor, så det var bare å trippe over i hæler)

På Feinschmecker ble det servert en meny der alle rettene inneholdt lakris.

Her kan du se hva vi spiste og drakk:

L1060781
Vin til første rett
L1060784
Stekt foie gras med krutonger, vanilje-oksehalesky og lakrisis.
L1060785
En helt fantastisk vin til rett nummer 2.
L1060787
Rett nummer to: Pannestekt piggvar med valnøtter, sitrus, fennikel og lakris i en Nolliprat-saus
L1060790
Mellomrett: Søt fruktte med lakris
L1060792
Jepp! Lakrisstout fra Johans eget merke Lakrids by Johan Bülow. Et spennendde følge til hovedretten.
L1060794
God stemning rundt bordet.
L1060796
Honning- og lakrisglasert andebryst med sopp, ingefær, pastinakkpuré og risoni. Deilig!
L1060797
Nydelig rødvin fra Campania i Italia. Denne fikk vi også til hovedretten. Passet meget godt til lakrissmaken.
L1060798
Vin fra Sicilia til desserten.
L1060801
Desserten var utrolig vakker og frisk. Sitronterte med bringebær, lakrismarsmallows og bringebær/lakrissorbet. Lyst å prøve mine lakrismarsmallows? Klikk her for oppskrift.
L1060803
Bonusrett: Tilslørte bondepiker med lakris.
L1060806
Johan svinger seg med grytene på kjøkkenet. Litt som den gang da han testet ut oppskrifter på lakris.

 

 

Fun facts om lakris:

• Lakris er 40 % søtere enn sukker og smaker som vi alle vet, litt anisaktig. Men kan ikke forveksles med anis, fennikel, estragon eller thaibasilikum – selv om disse også smaker litt som lakris.

• Hele 70% av innhøstningen av lakrisrøtter går til tobakksindustien. Lakris åpner luftveiene og skal da visstnok føre til at du får lyst på mer tobakk.

• Lakris ble allerede brukt som medisin for 5000 år siden og siden den gang har vi satt pris på den søte eller salte godbiten. Især iblandet salmiakk, noe som har vært en favorittsmak hos den nordiske befolkningen.

• Det ryktes at den russiske Tsaren Ivan ”den grusomme” brukte lakris for å ”male” tennene sine mørke, for da å se enda skumlere ut.  Den sorte fargen i ekte lakrisgodterier er originalt farget med kull. Hos simplere produsenter brukes grønt fargestoff for å få den sorte fargen. Lakris er i utgangspunktet grå-grønn i fargen.

• Det anbefales å spise maks 200 g lakris i uken for den er kjent for å gi økt blodtrykk. I Tyskland døde en kvinne av å ha spist 600 g lakris per dag over en lengre periode, men det er vel bare et fåtall av oss som vile ha funnet på å spise så mye.

 

Lyst til å lage mat med lakris? Her er oppskrift på Fjellørret med mandler og lakris og sjokoladekake med rødbeter og lakris

Forrige

Viltboller med pasta, tomat- og paprikasaus og et deilig ostelokk

Trøndelag på et fat: Konfitert laks med blomkålpuré, kråkeboller, gourmetpoteter og kjapp agurksalat

Neste

Legg igjen en kommentar