Oppgradert fårikål

Det er ikke første gang jeg provoserer med å justere nasjonalretten vår, fårikål. Det kommer jeg heller ikke til å slutte med.

Jeg «spurte» på storien (Instagram) om hvor folk synes grensen går for å forandre på fårikålen. Det vil jeg si var 50/50 når det kom til forandring eller ei. Jeg fikk også et fint innblikk i hva folk tilsetter for å få fårikålen litt mer spenstig. Skal si det var mye spennende.

Men så var det også mange som er fast bestemt på at man ikke må kødde med retten. Jeg respekterer det. Men min indre rebell gjør også at jeg ikke selv klarer å holde fingrene fra andre ingredienser enn kål, lam og pepper.

Når jeg nå forteller deg at jeg har oppgradert fårikålen vil jeg understreke at jeg ikke har forandret smaksbildet. Jeg har forsterket smakene. Dette er fremdeles fårikål. Den har bare mer smak.

Jeg er positiv når det kommer til å bygge smaker. Men jeg er ikke positiv til å tilsette ingredienser som forandrer retten. Da er det en annen rett, og ikke fårikål. Jeg er for eksempel ikke positiv til å tilsette chili. Dette er en ingrediens som forandrer såpass mye med smaken på fårikålen og da synes jeg retten blir en annen. Hva synes du?

Fin fangst på Matstreif i helga

Jeg bygger smaker i retten og med det mener jeg å få mer smak inn i kraften. Litt løk, litt hvitløk, urter og vin eller god eplemost gjør sitt til at fårikålen får mer OMF/pønsj/kick/fyll inn det du vil.

Jeg har lagt ut denne oppskriften tidligere, og jeg kommer til å gjøre det igjen. Rett og slett fordi det er slik jeg lager fårikålen min nå.

Kjøttet må være ferskt, selvsagt. Det bør ha en del bein og litt fett. Kjøttet jeg brukte fant jeg på Matstreif i helga der blant annet fabelaktige Haugen Gardsmat var representert.
Kjøttet deres var fantastisk.

Jeg bruner kjøttet før jeg lager gryta. Karameliseringen av kjøttet er med på å gi god smak til kraften. Det er ikke verre enn det. Det er den gode smaken vi er ute etter, er det ikke?

Jeg valgte å bruke eplemost i stedet for hvitvin denne gangen. Jeg fikk tak i nydelig eplemost av aromaepler fra Hovelsrud. Hvitvin eller eplemost er fabelaktig når du skal bygge smak.

Jeg tilsatte også en shot med akevitt for å få inn mer krydder og dybde til fårikålen.
Det er også to ting jeg synes passer godt for hjelpe kålen til å bli lekker. Litt finhakket løk og hvitløk. Du vil ikke tro det er i retten hvis du ikke visste det. Igjen er disse aromatene med på bygge smak.
Urtemessig kan du trygt bruke litt timian eller rosmarin i fårikålen. Rosmarin og lam er jo en klassiker. Timian er også en spennnende og uproblematisk urt å bruke i fårikålen. Men hold deg til en av disse. Vi vil ikke lage sirkus, bare god mat.

Det som er veldig positivt med å tilsette løk, hvitløk og urter i fårikålen er også det at det ikke lukter kokt kål i hele huset. Du mildner rett og slett kålsmaken, og dette kan være utløsende for mange som sliter med kållukten/smaken.

En siste ting jeg gjør er å legge et nytt lag kål i gryta en liten halvtime før servering. Da har du et lag med godt tilberedt kål, som smelter inn i retten, og et lag med kål som fremdeles har spenst og krønsj.

Her kommer oppskriften på min oppjusterte fårikål

Oppjustert fårikål

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2 +

Ingredienser

  • 1 kg fårikålkjøtt med bein og litt fett
  • 1 kålhode
  • salt og pepper
  • 2 dl god eplemost eller tørr hvitvin
  • 3 cl akevitt
  • 7 dl vann
  • rosmarin eller timian
  • 2 fedd fersk hvitløk, finhakket
  • 1 løk eller to små, finhakket
  • gode poteter til servering

Slik gjør du

1

Brun kjøttet i en gryte med litt nøytral olje eller smør. Salt og pepre kjøttet.

2

Hell over eplemost (eller vin) og akevitt. La det koke. Tilsett hakket løk og hvitløk. Legg en kvist rosmarin eller timian på toppen og la dette småkoke i 10 minutter.

3

Skjær kålen i båter. Legg halvparten i gryten og tilsett vann. Kok opp. Senk temperaturen til medium og sett på lokket. La småputre i et par timer til kjøttet såvidt slipper beinet. Legg resten av kålbåtene i gryten og sett på lokket mens du koker ferdig potetene.

4

Smak til kraften med mer salt og pepper. Server.

5

Hvis du vil ha ekstra snert til retten tilsetter du noen spiseskjeer med brunet smør rett før servering. Bare rør det ut i kraften og retten får en ekstra spiss.

Jeg serverte fårikålen med fantastiske poteter som Heidal Landbruksprodukter hadde med seg på Matstreif i helga. Det er viktig å ha gode poteter som du kan gni godt inn i kraften. Ekte snadder.

Så er det spørsmål om hva man serverer til maten. Du kan med hell servere den samme eplemosten som du har i gryta. Øl og akevitt er aldri feil. Rødvin er feil. Det handler om å finne en vin med lite tanniner for at det ikke skal bli konflikt med kålen. Champagne og hvitvin er innertier. Men jeg vil ha litt mer dybde, jeg. Ikke hadde jeg råd til champis denne gangen heller. Derfor prøvde jeg rosévin denne gangen. Det var jaggu ikke dumt.
Wongraven Senza Compromesso Piemonte Rosato 2018 er laget på 100% nebbiolo. Den er spontanfermentert, har litt skallkontakt (3 dager) og ufiltrert. Denne har nok struktur til å klare fårikålen. Skal du prøve noe litt annerledes anbefaler jeg deg virkelig å teste ut fårikål med rosevin. Jeg vet ikke om denne vinen vil klarer en vanlig fårikål, men med de ekstra aromatene som jeg har tilført retten, sitter den.

Forrige

Croque Monsieur med Gruyère AOP

And med høstsmaker

Neste

4 kommentarer om “Oppgradert fårikål”

  1. Hei Helle! Oppgradert fårikål: Spennende oppskrift – utvikling uten utvanning av en elsket nasjonalrett. Den skal prøves i dag! Men: Løk og hvitløk – bør ikke det surres forsiktig mot slutten av steketiden for kjøttet, i stedet for å tilsettes sammen med væsken og dermed kokes? Kokt hvitløk kan lett gi en emmen smak, er min erfaring. Hilsen Kjersti i Maison mat & vin

    Svar
    • Ingen problemer med løken og hvitløken. Ingen emmen smak, men gjør det du vil. Oppskrifter er bare en veiledning, vet du. Hvis du er skeptisk til min fremgangsmåte gjør du bare det du er vant med. Så enkelt er det.

      Svar
  2. Yes, jeg surret løk og hvitløk sammen med kjøttet før jeg hadde i væsken. Det smakte aldeles utmerket. Din vri begeistret selv fårikål-skeptikeren i familien. Dette blir nok vår nye høst-slager.

    Svar

Legg igjen en kommentar