Øl i mat og mugger

Det virker som om alle i hele verden driver med ølbrygging på privat’n om dagen. Det er utrolig kult og kvaliteten er jo også veldig bra til tider. Jeg fikk et par flasker hjemmebrygget øl av et vennepar i julen som jeg ærlig talt ikke kunne si at ikke kom fra butikk.

Restaurantdelen av bryggeriet.
Restaurantdelen av bryggeriet.

Men jeg har ikke tenkt å fylle opp huset mitt med mer utstyr og store tanker. Godt øl overlater jeg til andre.

Men jeg liker øl veldig godt og jeg synes det er så kult med variasjonen som finnes overalt. Øl med rare smaker, men som passer godt sammen. Forskjellig øl til forskjellige retter og øl i mat. Det er kult!

For et par uker siden besøkte jeg Bryggeri Skovlyst  utenfor København. De lager spennende øl oppkalt etter nordiske dyrenavn.

DSCF0065

Bryggeriansvarlig Daniel Bjørk Christiansen brygger kreative øltyper og vi smaker på «Storken», «Elgen» og «Rådyret».

På skolen fikk den unge ølbryggeren spørsmål om hva han ville bli da han ble stor og visste ikke hva han skulle svare. Så spurte læreren: «Hva liker du?» Da googlet Daniel kjemi + øl + jobb og fikk opp «bryggmester». Utdannelsen ble da på Skandinavisk bryggerhøyskole.

Bryggerimester Daniel
Bryggerimester Daniel Bjørk Christiansen

I kjelleren på Bryggeri Skovlyst (førsteetasjen er restaurant) brygger altså Daniel øl. De startet opp i 2007 og bryggeriet er nå Danmarks fjerde største.

Jeg fikk oppskrift på det eksotiske ølet «Storken» som de som skjønner seg på ølbrygging vil sette pris på. For oss som ikke brygger selv, kan jeg opplyse om at man får Bryggeri Skovlyst i butikken. For meg holder det lenge.

DSCF0096
Malt: Pilsner-malt, karamellmalt og sjokolade-malt.

Bryggeri Skovlyst ligger idyllisk til inne i skogen i nærheten av Værløse. Her kan man sitte å drikke øl eller spise fantastisk lunsj eller middag. Kjøkkenet bruker ingredienser fra ølproduksjonen i flere av rettene. Nedenfor kan du se bilder fra måltidet jeg spiste.

Mange gode øltyper hos Bryggeri
Mange gode øltyper hos Bryggeri Skovlyst. Noen er laget med lindesaft og noen med bringebær.

Slik lager du «Storken»:

Dette er et spennende øl med afrikansk baobab-pulver, grønn madagaskarpepper og sitrusskall. Tanken er at Storken har tatt alle disse gode tingen med seg fra Afrika når den vender tilbake til Europa på våren. Nedenfor får du oppskrift og fremgangsmåte hvis du er spesielt interessert i brygging av øl. Jeg for min del går i butikken og kjøper en flaske.

Screen-Shot-2016-05-12-at-12.41.21

  • Malt kvernes og blandes med 50 °C varmt vann og temperaturen holdes i 10 minutter for at proteinene skal brytes ned.
  • Temperaturen heves til 67 °C og kjøl ned til  minimum 63 °C over en tid på 75 minutter.
  • Temperaturen heves til 78 °C og holdes i 10 minutter.
  • Urten (væsken) siles fra masken (de brukte korn-restene) og masken skylles med 80 °C varmt vann til væsken har en plato (sukkerinnhold) på 12,6 °P.
  • Væsken varmes opp til kokepunktet (100 °C) og kokes i alt en time. Bitterhumlen (Centennial) kokes med i 60 minutter. Aromahumlen (Motueka) kokes med i 5 minutter. Knust pepper, baobab-pulver og sitronskall kokes med i 5 minutter.
  • Truben (rester av humle og utskille proteiner) filtreres fra hvis mulig, ved hjelp af whirlpool eller andet filterudstyr.
  • Urten (væsken) kjøles ned til 20 °C og overføres til gjæringsbeholder med hveteølsgjæren (Fermentis – Safbrew WB-06).
  • Urten gjæres i 5 dager, eller til plato er på 2,2 °P.
  • Ølet kjøles ned til 2 °C hvis mulig for at utskille gjærrester.
  • Ølet lagres i minimum 1 uke.

Og nå over til noe jeg skjønner, nemlig maten på Bryggeri Skovlyst.

DSCF0115
Steinbitrogn med dillkrem, urte, maltvaffel og bakt løk. Øl til: «Rådyret» pilsner.
DSCF0108
Maltbrød med smør og maltsmør
DSCF0135
Urtestekt oksestek med bakte beter, knuste poteter med estragon, grillede vårløk og en maltglace. Øl til: «Ræven». Det er en IPA.
DSCF0158
Desserten er en rabarbrakompott med vaniljeskyr, karamelliserte havregryn og krystallisert mørk sjokolade. Til denne fikk vi servert «Svanen» som er en belgisk blond.

Til info: Jeg var invitert av Haugen-Gruppen på denne turen. Alle utgifter i forbinnelse med turen er dekket av dem. Vi har ingen kommersielle samarbeid.

Forrige

Moscow Mule – Helse i hver dråpe

Søndagskylling

Neste

Legg igjen en kommentar