Nordisk gin laget på bartendernes premisser

Før sommeren kom det en ny gin i polhyllene. Skagerak Nordic Dry Gin er laget i samarbeid med nordiske bartendere og resultatet er ganske unikt. 

Noen av bartenderene som står bak prosjektet i samarbeid med Arcus er Yunus Yildiz, kjent fra suksessbaren Himkok og nå nyåpnede Svanen i Oslo, Truls Thomsen – mannen bak boken «Gin, en bartenders guide» og populære Pjolter & Punsj i Stavange, bartendere fra den kjente baren Duck and Cover i København, samt noen av Stockholms beste bartendere.

Ifølge Morten Paulsen, produktutvikler i Arcus har man prøvd å gjenskape følelsen av å gå langs kysten en kjølig sommerdag, fornemmelsen av lukten av sjø, og bær og blomster som vokser langs kysten.  For å gjenskape dette har de brukt destillater og botaniske elementer man ofte finner i Skagerrak-regionen, blant annet tang.

Ved å destillere karve har de skapt en unik sitrussmak som virkelig lurte meg trill rundt. Det smakte sitrus. Ikke i mine villeste tanker hadde jeg gjettet at det var karven som ga denne smaken. 

Jeg har smakt den nye ginen og er veldig fornøyd. Ikke bare er den spennende i cocktails, men jeg må med hånden på hjertet si at den også smaker fantastisk bar. Det er ikke noe jeg pleier å si når det kommer til gin. Gin er for meg perfekt i cocktails, ikke bar. Denne kan man faktisk drikke «on the rocks» eller bar. 

Skagerak i Negroni.

Nå er det nok cocktails jeg allikevel vil anbefale å bruke den i. Jeg har prøvd den i en Negroni, noe som fungerte veldig bra. Jeg byttet ut appelsintwist med sitrontwist og det ble vellykket. 

Skagerrak Nordic Dry Gin er selvsagt nydelig i en gin og tonic. Bruk kvalitetstonic, sitronskive og isbiter. Enkelt og godt, ikke noe tull. 

Men for å finne ut hvordan bartendere bruker den nordiske ginen tok jeg turen ned til en av Oslos nyeste barer, Svanen. Her møter jeg Yunus Yildiz som viser meg hvordan man kan bruke Skagerrak Nordic Dry Gin i en fresh og deilig nordisk cocktail. 

Yunus Yildiz

– Det har skjedd masse nytt i spritbransjen de siste årene og når man får med bartenderne på produksjonen får produsenten mer feedback som helt sikkert er positivt for forbrukeren, forteller Yunus.

– Det er masse nordiske ingredienser i ginen. Karven gir sitruspreg når man destillerer den på en spesiell måte. Det er Nordens sitrus, forteller Yunus. 

Hva er den optimale måten å servere en gin og tonic med Skagerak Nordic Dry Gin?
– Epler skal fungere veldig bra, sier Yunus. Selv liker jeg å servere den ganske klassisk med en god tonic og sitronskall.
Folk skal også få lov til å bestemme selv hva de vil ha i gt’en sin. Jeg hadde to gjester innom forleden dag og de ville ha Hendrick’s Gin med rosa pepper og agurk. Jeg spurte om de heller ville prøve Skagerak. Det ville de, men de ville ha akkurat samme tilbehøret, selv om det ikke er det optimale for akkurat denne ginen. Jeg prøvde å si at de kanskje var bedre med et annet tilbehør, men de var så bestemt på hva de ville ha, og da fikk de det. Jeg er opptatt av at gjestene skal få akkurat de de vil ha. Det er deres opplevelse og smak som bestemmer, sier Yunus. 

– Som tonic bruker vi Fever-Tree her på Svanen fordi det er den jeg liker aller best. 

– For fire-fem år siden fantes det 40-50 gin. Nå finnes det kanskje over 250 forskjellige gin å velge mellom på Vinmonopolet. Ikke har det blitt mange gin å velge mellom, men også antall tonic som er tilgjengelig har eksplodert.
Selv liker jeg den klassiske gin og tonic-varianten best. 

Hva gjør du når du bruker Skagerak i cocktails: 

– Vi lager en frisk cocktail her på Svanen med tindved og appelsinbitter. Det passer veldig godt til denne gin-typen. 

Det kan være litt vanskelig å få tak i tindved, men enkelte større supermarkeder har den i frysedisken. Tindved er bæret med mer C-vitamin enn appelsin. Et skikkelig vidunderbær!

Den har tropisk smak som mango eller pasjonsfrukt. Vi elsker tropiske smaker her i Norge! Sier Yunus Yildiz.

Gin og tonic. Er det fremdeles trendy?

– Hos oss vil kunden heller prøve en cocktail. Gin og tonic har aldri blitt borte og noen ber om det i baren. Det er en drink folk like godt lager hjemme.

Svanen i Oslo. Cocktailbar i det som tidligere var Svaneapoteket – Oslos aller første apotek.

Helhetsopplevelsen

– Problemet på barer før i tiden her i landet var at man gikk på bar når den gode bartenderen var på jobb. Nå er det annerledes. Jeg er opptatt av at alle bartendere skal leverer samme kvalitet på drinkene. Slik må det være i de nye barene. På Himkok var det viktig. Det samme er det på Svanen. Man skal ikke komme pga av en bartender, men pga jevn og perfekt kvalitet. 

Vi selger jo hele stemningen. Ikke bare drinken, men opplevelsen, sier Yunus.

Er det for dyrt å kjøpe en drink på byen i Norge, Yunus?

– Det er egentlig for billig. Det er dyrere i København, London og Paris.
Det koster mye mindre for sprit inn til baren i f.eks København i forhold til Norge. Allikevel koster drinkene mer der.

Egentlig er det en fryktelig dårlig idé å åpne cocktailbar i Norge. Vi tjener ikke så mye penger på det. Det er lidenskap. Det er derfor vi gjør det.

Yunus fortsetter: 

– Jeg jobber som konsulent for hoteller og barer og det første jeg pleier å si er « ikke start cocktailbar». Men hvis du absolutt vil starte én, skal jeg i alle fall hjelpe deg å lage en bra cocktailbar. 

Smertegrensen for hva en cocktail kan koste?

– Over 150 kr er et problem. Da bør det være en drink med show. Det kan ikke være for stort gap mellom cocktails og øl. Hvis det koster halvparten for en øl vil gjesten velge øl fremfor å få en spennende cocktailopplevelse, sier Yunus. 

Hva med når folk ber om å få mer sprit i drinken sin? Er det innafor?

– Folk vil alltid prøve seg. Jeg har sagt til bartenderne som jeg har jobbet med: I en cocktail kan du ha så mye sprit du vil. Det er kun når du serverer spriten bar at du må forholde deg til loven om enten 2 eller 4 cl.

– Vi prøver å fortelle kunden at det vil ødelegge balansen i drinken hvis vi putter mer sprit i den. 

Er det ufint å spørre om å få mer sprit i drinken, Yunus?

 – Du ville ikke dratt på Maaemo og bedt dem om å putte mer salt i maten. De har brukt masse tid på å finne den perfekte retten. Man må stole på at den er bra som den er. 

Det skal sies at vi er svært fleksible med gjestene våre. Vil de ha mer av en ting, så får du det, men da er det ikke lenger «vår» drink.
Smak er så individuelt, så hvis en person vil ha litt mer av det ene eller det andre, så skal ikke vi bli vanskelige. 

Oslos paradegate

Svanen ligger midt på Karl Johan. De har holdt åpent i seks måneder og det har vært en veldig god start.
– Det går rundt heldigvis og vi er fornøyde. Det måtte gå bra. Det er jo mine sparepenger jeg har brukt her, sier Yunus. – Vi har fått mange stamgjester. 

Fordel eller ulempe å holde til på Karl Johan?

– Begge deler. Den største ulempen er nok at folk har fordommer for selve gata. De tror Karl Johan er ille. Det er den ikke. Jeg liker utfordringer og har troen på Karl Johan som gate. Da Himkok åpnet lå den i en skikkelig dårlig gate. Nå skjer det masse spennende der, sier eieren av Svanen. 

– Vi solgte 900 drinker på en kveld forleden dag og folk kommer for stedet og menneskene som jobber her. Dessuten er det etterhvert masse gode restauranter og shopping i området. Det er enkelt å komme hit og de verste skeptikerne har endt opp med å komme hit hver helg, ler Yunus. 

– Det finnes mange serveringssteder på Karl Johan som «må være her» på samme måte som på Strøget i København og i de mest turistifiserte gatene i London og Paris. Det er mye morsommere for oss å være her for da blir vi lagt skikkelig merke til. Vi skiller oss litt ut fra de andre tilbudene.

– Vi har noen turister som finner veien til oss og de kommer gjerne hver kveld for da har de funnet «sitt sted». De oppfatter Svanen som et sted som har personlig service og sjarm og det er akkurat slik vi ønsker at det skal oppfattes. 

Drinken du nå skal lage heter Tindved Collins. Er det en drink for de som påstår at de ikke liker gin? 

– Cocktails er den beste måten å drikke gin på for folk som er skeptisk til gin. Ingen tvil om det, sier Yunus. Cocktails er en god innføring til å drikke brennevin. Etter dette kan man prøve å drikke den bar. 

Tindved Collins:
40 ml Skagerak Nordic Dry Gin
35 ml Tindved Sherbet
1 dash orange bitters
Topp med soda
Ha masse is i glasset.

Slik lager du Tindved Sherbet:
Dette er oppskriften de bruker på Svanen. Jeg skal prøve å forenkle den etter at jeg har presentert denne oppskriften slik at den kan brukes til hjemmebruk for ikke-bartendere.

Oleo Saccharum (smaksatt sukkerlake):
300 g sitronskall
400 g sukker
Innholdet vakuumeres og posen legges 12 timer i romtemperatur.

Tindved-juicen:
600 g tindved kjøres i blender i et minutt. Sil innholdet og behold juicen.
Bland Oleo Saccharum og tindvedjuicen. Sil innholdet og fyll det som har blitt Tindved Sherbet over i flasker som du oppbevarer i kjøleskapet.

Hurtigvarianten: Kok opp 100 g sukker og skallet av tre sitroner (ikke det hvite). La sukkeret løse seg opp. Kjøl helt ned og bland med 150 g tindvedjuice.

Jeg vil konkludere med at det tross alt er koseligst å gå på bar når man skal drikke en cocktail. Stikk innom Svanen på Karl Johan og få dem til å lage en deilig Tindved Collins med Skagerak Nordic Dry Gin.

Takk til Yunus Yildiz og Svanen for oppskrift på cocktail

Forrige

Sommerferiens aller beste oppskrifter

Vant med japanske smaker – uten å ha besøkt Japan

Neste

Legg igjen en kommentar