Lag selv: Deilige retter fra Gozo

Malta ligger i Middelhavet, sør for Sicilia og rett nord for Libya. Malta består av tre øyer: Malta, Comino og Gozo.

Fra Maltas nordspiss, Cirkewwa kan du ta ferge over til Gozo. Den tar ca 25 minutter. Det går 28 ferger per dag.

Gozo betyr «glede» og det er akkurat det du føler når du kommer i havn. Øyen virker frodig – en kontrast til Malta som er i den tørrere enden av skalaen. Dog fremdeles nydelig.

Havnen der Malta-fergen kommer inn på Gozo

Les min kulinariske guide til Malta her

Vi reiser ut til  Qbajjar Salt Pans & Xwejni. I kalksteinsgroper (som stammer fra helt tilbake til romertiden) tørkes saltvann og det dannes  saltkrystaller. Dette skjer mellom mai og september når det ikke regner eller stormer. Saltet rakes utover steinhellene og tørkes. Det er et vanvittig vakkert syn og definitivt verdt en tur hvis du allikevel skal til Gozo.

Et tips er å ikke kjøpe slikt salt i turistbutikkene, der prisene er skrudd skikkelig opp. Stikk heller innom en dagligvarebutikk og kjøpe en stor pose til noen få kroner.

Qbajjar Salt Pans & Xwejni

Mesteparten av all frukt og grønnsaker som selges på Malta dyrkes på Gozo. Noe kommer fra Sicilia også.

Planen for dagsutflukten vår til Gozo er å møte Philip Spiteri som driver restauranten Ta’ Philip’s i Ghajnsielem. Her skal vi lære å lage noen klassiske retter fra øya.

Victor og Philip

Kokken på restauranten er opptatt å bruke råvarer i sesong, og nå er det blomkål og auberginer som er i fokus på Ta’ Philip’s. Kokken Victor Galia har jobbet sammen med Philip i elleve år. Philip er en utrolig sjarmerende mann med glimt i øyet. 52-åringen bodde mange år i utlandet før han returnerte til Gozo.

Philip Spiteri

Vi skal lage deilige anti pasti-retter med bakte løk og auberginer, en deilig innbakt pai med langstekte rester av spegris, pasta med tomater og speket tunfisk, en gryte med maltesiske pølser, ost og blomkål samt en herlig parmigiana (aubergin-lasagne).

Aubergin- og løksalat:

Vi starter med å prikke 3 løk (med skallet på) og 2 auberginer slik at de ikke eksplodere. De settes i ovnen på 180 grader i ca 1 time, kanskje litt mer. De skal være myke når de er ferdige.

Del auberginene i to. Skrap ut kjøttet og ha det over i en skål. Med en gaffel gnir du kjøttet til en puré.

Løken deles i to og selve kjøttet tas ut av skallet. Hakk løken fint og bland sammen med auberginen. Tilsett salt, pepper, hakket persille, basilikum, hvitløk og deilig extra virgin olivenolje. Dette serverer du til godt brød eller som tilbehør til fisk.

Innbakt pai (Butterdeigspakker) med rester av spegris:

Dette er jo veldig enkelt. Du kjevler ut ferdig butterdeig (evt lager den selv). Bruk rester etter en gryte der du har deilig kjøtt som er så mørt at det løsner når du tar en gaffel borti det, eller velg rester av grønnsaksgryte. Det er opp til deg. En super måte å bruke rester på.

Fyllet legges på butterdeigen.

Legg fyllet midt på butterdeigsplaten og pakk inn paien ved å brette sidene på butterdeigen. Sørg for at paien (butterdeigspakken) er tett. Pensle overflaten med et sammenpisket egg og stek i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter eller til den er gyllen og bunnen er stekt, ikke vassen.

De har en fantastisk konserveringsteknikk som jeg tenker vi kan bruke på våre egne fiskesorter. Philip bruker denne teknikken når han har mindre stykker av tunfisk igjen som ikke kan brukes i hele retter. Han kaster aldri mat, som han sier. Fisken saltes i lag i tre dager under press. Saltet skyldes av, tørkes og legges på sterilt glass med olivenolje. Resultatet er en fast fisk som smaker som en blanding av spekeskinke og ansjos. Den er helt ypperlig å bruke i pastaretter. Masse smak og en herlig konsistens!

Den skal altså brukes i dagens pastarett.

Pasta med tomater og speket tunfisk til fire personer:

1 ss hvitløk hakket til fin paste

20 cherrytomater, delt i to

4 ss hakket, frisk basilikum

1 ts finhakket chili

ca 100 g konservert tunfisk (slik det er beskrevet over) eller ansjoser i olivenolje

4-6 ss olivenolje

pastarør til fire personer

salt, pepper

Start med å varme olje og hvitløkspaste i en panne. Start med kald panne og plate. Varm så opp slik at hvitløken ikke brennes. Tilsett hakket chili og tomater, basilikum og tunfiskbiter. (ikke for store terninger). Etter noen minutter heller du på litt vann. En liten skvett for å stoppe kokeprosessen. Tilsett halvkokte pastarør. De koker ferdig i sausen. Server.

Parmigiana (auberginlasagne):

Jeg elsker Parmigiana! Dette er lasagnen som er så kjøttfull i smaken uten at den inneholder kjøtt. Vil du kutte litt ned på kjøttforbruket, anbefaler jeg deg å lage denne til middag en dag.

Dette trenger du:

2 auberginer, delt i tynne skiver på langs

Ca 5 dl tomatsaus (lag selv eller bruk en du liker. Det finnes mange gode «sugo» på glass). Tomatsausen til Philip består av hvitløk, tomater, basilikum, løk, salt, sukker og pepper.

4 dl revet mozzarellaost

2 dl finrevet parmesan

masse frisk basilikum (minst en potte)

Start med å salte aubergineskivene. Sett på høykant slik at væsken som trekkes ut renner av. La stå slik i 30 minutter og tørk så av skivene.

Grill skivene til de er tørre. Bruk grill eller grillpanne.

Smør et lag tomatsaus i bunnen på en ildfast fat. Legg et lag auberginskiver på.  Så legger du et generøst lag med basilikumblader. Nå dekker du laget med mozzarella og legger nye skiver av aubergin på. Gjenta prosessen.

Siste lag med aubergin dekkes med mer tomatsaus og masse parmesanost. Stek i ovnen på 180 grader ca 30-35 minutter eller til retten er gyllen og fin.

Avkjøl litt før du skjærer i den slik at den får satt seg litt.

Maltesisk gryte med pølse, egg, ost og blomkål:
På Gozo finner du flere spesialiteter: De har en helt spesiell ost, ġbejniet, som kan minne om ricotta. Den får du fersk, marinert eller rullet i pepper. Osten er laget av upasteurisert sauemelk. Den er helt nydelig.

De har også en herlig krydret og saltet svinepølse som kan spises rå. Zalzett, som pølsen heter er krydret med urter som persille og koriander, hvitløk og salt. Farsen blandes og formes til pølser for hånd. Etter å ha hengt en ukes tid er den perfekt.

ġbejniet – fåremelksost

Dette trenger du til fire personer:

1 stor løk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ts finhakket chili

6 store, modne tomater skåret i terninger

3 store poteter, skrelt og delt i seks biter

1 blomkålshode, delt i buketter

1 neve sorte oliven med sten

1 boks ricotta. (La vannet renne av osten i kjøleskap over natten). Del i fire biter.

4 store egg, kokt i 10 minutter slik at plommen er smilende.

200 gram fersk krydderpølse delt i stykker

Victor kutter pølser og blomkål

Slik lager du retten:

Varm en stor gryte og ha 3 ss olivenolje i gryten. Tilsett løk og hvitløk. La dette surre seg mykt i fem minutter. Nå kan du tilsette chili og tomater. Hell på 1 liter varmt vann. Legg potetbitene i gryten. La disse trekke under lokk til de er nesten møre.

Tilsett pølsesnabber, oliven og blomkål. Legg osten i gryten. Når blomkålen er mør tilsetter du halve kokte egg.

Gozo produserer mange svært gode viner. Ser du noen av disse på menyen eller i butikken bør du kjøpe med hjem.

Hos Philip har det vært mange kjendiser innom. Til og med vår «egen» Jon Arne Riise har vært her…

Utsikt fra Citadellet.

Tips til utflukter på Gozo:

På Gozo ligger verdens eldste tempel, Hagar Qim Temples (3600-3200 BC).

Xlendi Bay: Bukten med resorter, restauranter og flotte klipper.

Fontana Cottage: Her kan du handle kapers og andre typiske gozo-produkter. Kniplinger og ullplagg anbefales å handle.

Citadellet i Victoria: Her har det vært bosetning siden bronsealderen. Herfra har du 360 graders utsikt over hele Gozo. Victoria er en koselig, liten by verdt et besøk.

Victoria.

Les min kulinariske guide til Malta her

Til info: Jeg har vært på pressetur til Malta og var invitert av Malta Tourism Authority

Forrige

Unn deg en trøffel og få MANGE måltider

Boken er i salg!

Neste

Legg igjen en kommentar