Juletapas og akevitt

Jeg liker egentlig ikke å bruke tapas om norske småretter, men i mangel av et bedre ord, blir det tapas jeg bruker i denne saken. Alle skjønner konseptet med tapas, og da blir det slik.
Hva er tapas? Jo, egentlige er det spanske småretter som er enkle i sin form og gode å spise til litt deilig drikke.
Tapas er uformell mat. Det kan være rester. Det viktigste er at det er sosial mat. Man deler retter og koser seg.
Jeg har prøvd å overføre begrepet tapas til den norske førjulstiden. Dette er altså ikke julebord eller julefrokost slik vi kjenner den. Dette er noe annet. Ja, hakket mindre høytidelig.

Hva er det så på mitt førjulstapas-bord?

Medisterkaker: Min mann lager fantastiske medisterkaker. Det gjør du sikkert også. Lag må miniatyrboller. Erik lagde to forskjellige typer. Han lagde noen grove og noen av farse. Har du ikke oppskrift på medisterkaker, anbefaler jeg deg å bruke denne: Eriks medisterkaker

Ribbe: Det er ingen skam å kjøpe et stykke ferdigstekt ribbe i butikken for å «prøvesmake». Det gjorde jeg i dette tilfellet for jeg ville bare ha litt, ikke en hel ribbe. Har du stekt ribbe nylig har du kanskje rester du kan bruke? Skjær det i tynne skiver og server på tapas-bordet med litt god dijonsennep til.

Bacon, dadler og sopp: Som på et spansk tapasbord er det godt å ha stekt sopp med eller uten bacon som en egen tapasrett. Jeg steker strimler av godt bacon med skiver av champignon sammen med rosmarin, salt og pepper. I tillegg legger jeg i terninger av dadler som også stekes i pannen sammen med sopp og bacon. Nydelig!

Røkelaksrøre: De fleste har røkelaks eller gravlaks i kjøleskapet i julen. Skjær dette i terninger og bland med litt rømme, majones, dijonsennep (valgfritt) sitronsaft, dill og salt og pepper. Du trenger ikke mer.

Egg: Kok et par egg og skjær dem i båter. Det smaker godt til fisk og kjøtt.

Lynsyltet løk: Dette er enkelt og dekorativt. Skjær en rødløk i tynne skiver og press saften av en sitron og hell over. La stå på benken i fem-15 minutter og server. Syren fra sitronen gjør løken mykere og tar bort en del av den stramme løksmaken.

Rosenkålsalat: Et hvert tapasbord må ha grønnsaker. Denne retten er fantastisk. Jeg lettkoker rosenkål som jeg har delt i to. Så skyller jeg dem i kaldt vann for å holde på den fine grønnfargen. Lag en dressing av 1 ts finrevet ingefær, saft fra 1/2 appelsin, 1/2 sitron og 1 ss olivenolje. Salt og pepre og riv strimler av appelsin før du heller den over rosenkålen.

Fløtekaramellpoteter: Oh yes! Dette er en variant av danske, brunede kartofler, men med det lille ekstra. Kok små poteter og skrell dem etter koking. Så har du 4 ss sukker i en panne og tilsetter 1 dl vann. Kok opp og la sukkeret bli gyllent før du tilsetter 1 dl kremfløte. La dette samle seg og tilsett så potetene i pannen og la dem ligge og kose seg i søtsakene til de får et flott og gyllent utseende.

Selleri, eple og valnøttsalat: Dette tilbehøret er enkelt å bruke til alt lyst kjøtt, men passer faktisk også godt til kald ribbe. Jeg skjærer små terninger av stangselleri (også busten) og blander med små terninger av eple og grovhakket valnøtt. Bland med en dressing som du lager av rømme, majones, dijonsennep, sitronsaft og salt og pepper. Det er den samme oppskriften som den til laksesalaten ovenfor, men tilsett gjerne litt mer sitronsaft i denne, for å få den hakket mer syrlig. Smak deg til.

Gløggsosisser: Sosisser er typisk jul. Jeg har gjort noe spesielt med dem. Du kan servere dem pannestekt. Ingen problem. Men vil du prøve noe nytt anbefaler jeg deg å steke dem i gløgg. Kok opp gløgg i en panne til væsken blir sirupsaktig. Legg så sosissene i pannen og la dem surre seg blanke og ta til seg smak av julekrydder. Tilsett en skje smør i pannen under steking slik at gløggen ikke brenner seg og gjør pølsene bitre.
Jeg hadde ikke gløgg i huset, så jeg kokte opp1 glass rødvin og 1/2 glass portvin. Så tilsatte jeg 12 nellikspiker, 1/2 kanelstang og et par stjerneanis i væsken. Når væsken kokte inn til sirup tilsatte jeg en klatt smør og la pølsene i pannen. Her lå de til de var glinsende og gjennomvarme.

Rødkålsalat med persimon og klementiner: Snitt rødkål fint. Vend i en enkel vinaigrette laget med 1 ts eddik, 1/3 ts dijonsennep og 2 ss olivenolje. Skjær biter av persimon og klementin og bland sammen med rødkålen. Hakk litt persille og strø over.

Server med godt brød og lefse. Sylteagurker og sennep bør stå på bordet.

Les mer: Lag et ekte tapsbord

Ja, og hva drikker man til? Jeg holder en knapp på øl og akevitt. Jeg har i kjent stil ofret meg her og testet ni akevitter til. Jeg testet egentlig ti varianter, men har fjernet en akevitt som jeg ikke synes passet til denne maten, og derfor forsvant den ut av oversikten.

Her får du ni akevitter som jeg synes passer til et juletapasbord:

Arvesølvet Aquavit
Det Norske Brenneri
Kr 404,90 for 70 cl
Arvesølvet har mottatt dobbelt gull i en av verdens største brennevinskonkurranser – San Francisco World Spirits Competition (SFWC). Den delikate akevitten lagres 24 måneder på sherryfat. Delig duft av sitrus, karve, kardemomme, koriander, stjerneanis og vanilje. Lang smak av karve, anis, appelsinmarmelade og
lakris. Dette er en klassisk akevitt, men allikevel en moderne klassiker som alltid vil være en av mine favoritter. Den står seg godt gjennom alle rettene på juletapasbordet og viser derfor at den er en meget allsidig akevitt.

Gullmunn Juleakevitt 2019
kr 439,90 for 50 ml
Denne flotte dekorerte akevittflasken selges i få og nummererte eksemplarer (totalt 1700 stk).
Det er en feminin akevitt lagret 13 måneder på bourbon-fat med søtlige krydder som stjerneanis, kassiakanel, muskatnøtt og tørket appelsinskall. Delikat, men fremdeles med pønsj.
Denne akevitten kan være for mild for den som er vant til karvetunge akevitter. Men en flott introduksjon til akevittskreptikeren.

Nissedram
Kr  359,00 for 50 cl.
Ekstra fatmodnet juleakevitt.
Lagret både på sherry- og madeirafat i minimum 24 måneder.
Aroma av sherry, eik og karve, med hint av madeira og fersk sitrus. Avdempet smak av sherry og karve, eik, appelsin og søt lakris. Min mann synes dette var favoritten. En ekte julete akevitt som har både fylde og deilig krydderbalanse.

Oppegård Juleaquavit
Kr 389,00 for 50 cl
Lagret på sherryfat. Denne akevitten har innslag av hylleblomst plukket i Oppegård. Delikat og rund smak som gjør den perfekt til fiskeretter, men også kjøttretter.
En andel av inntektene ved salget av denne akevitten går til gode formål i Oppegård. Bak Oppegård Juleaquavit og Oppegård Jubileumsaquavit står den superlokale herreklubben Landstormen. Siden 1916 har denne glade foreningen hatt et engasjement for samfunnsbygging i kommunen. Akevitten lages i et begrenset opplag på 2000 flasker.

Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt
Kr 399,90 for 50 ml
Dette er en dempet og rund akevitt som også bør prøves av akevittjomfuer. Akevitten er lagret i til sammen 24 måneder på bourbon-fat og rødvinsfat fra St. Emilion. Akevitten har også ligget på plommer og kirsebær, noe som gire en spennende og uvanlig smak.

Nesodden Premium Juleaquavit
Kr 394,50 for 50 cl
En kraftig krydret akevitt med smak av karve, sitrus, koriander, madeira og lakris. Akevitten er også smaksatt med sisselrot og eik fra Nesodden. Akevitten er en hyllest til Nesoddbåten som har gått mellom Nesodden og Oslo fra 1874.
Akevitten lages i et begrenset opplag på 2020 flasker.

Arvesølvet Juleakevitt 2019
Kr 499,90 for 70 cl
Dette er en ekstra vellagret akevitt lagret på sherry- og madeirafat. Den har mild duft av plomme, karve, rosin og madeira, med hint av lakris, mynte og appelsinsjokolade. Lang kryddersmak. En flott juleakevitt som er enkel å like for den som tåler akevitt med mye smak.

Strand braenderi juleaquavit
Kr 359,90 for 50 cl
Jeg har testet denne akevitten tidligere til rakfisk, og jeg ville prøve den til mer generell julemat også. Jeg liker hintet av multe som kommer frem mellom kryddertonene. Jeg synes den rett og slett er en glede å drikke til denne typen julemat også. Et godt valg hvis du skal velge en akevitt som ikke så mange kjenner til.

Opland Small Batch Bourbon Casks
Kr 449,90 for 50 cl
Denne testet jeg også opp mot rakfisk. Fordi den var en av mine favoritter i den testen, ville jeg prøve den til denne maten også.
Akevitten er lagret på bourbon-fat og den har den skjønneste smak av runde krydder og kokos. Fremdeles en av mine favoritter.

Hvor mange akevitter skal man kjøpe? Det skal ikke jeg bestemme, men jeg vil anbefale å kjøpe et par varianter. En mild som kan være en fin introduksjon til den som synes akevitt kan bli for kraftig og kryddertungt og en variant som smeller mer og der smaken av krydder varer lenge.

Forrige

Bacalao på min måte

Hvordan har det gått med Spanias aller første charterdestinasjon?

Neste

Legg igjen en kommentar