Hellstrøms sommerflørt

Akevitt bør nytes året rundt, akkurat som ribbe. Der er jeg sikker i min sak.
Jeg snakker ikke om mengder akevitt, men ei litta klunk en gang i mellom til god mat eller i cocktails.
Det er mange som ikke liker akevitt. Men har de egentlig gitt den en ordentlig sjanse? Det finnes mange typer akevitt og alle har sitt bruksområde. Noen passer til fet mat. Andre til fisk og skalldyr. Noen er laget for å passe til spekemat, mens andre har passer som et alternativ til gin og tonic.

Det stemmer! Både Lysholm No 52 og Hellstrøm Sommer er utviklet til å kunne brukes i en GT.

Dette er første året du finner Hellstrøm Sommer på vinmonopolet.
– Jeg ønsket å lage en akevitt som vekker gode sommerminner, som for meg er aromaer av sjø, lyng, urter og blomster, og jeg ville at den skulle være ren og delikat som en frisk sommerbris, forteller Eyvind Hellstrøm i en pressemelding.
– 100 prosent rent norsk potetbrennevin er derfor smakstilsatt med 18 nøye utvalgte ingredienser, som gir akevitten dybde så vel som et lokalt aromatisk uttrykk. Samtlige ingredienser komplementerer hverandre og bidrar til å skape en helhetlig og kompleks akevitt, og noen av dem – som balsamblader – er aldri tidligere brukt i akevitt.
Akevittens sjøaktige toner kommer fra tang plukket i skjærgården i Grimstad, mens lyng- og urtepreg skyldes pors fra heiene innenfor og urter som fennikelfrø, balsamblader, malurt og blomster fra Ibsens urtehage, et steinkast unna destilleriet i Grimstad.

– Med så mange stedegne og sporbare urter og ville planter fra norsk flora plukket mer eller mindre rett utenfor døren til destilleriet, kan man faktisk begynne å snakke om terroir, selv i en akevitt. Som i all annen akevitt spiller karve hovedrollen også i Hellstrøm Sommer, men her er den mer diskret til stede i en vakker symbiose med topptoner fra blant annet fersk sitron, appelsinblomst og tørket limezest, noe som gir akevitten et forfriskende uttrykk og ligger som et slør over et dypere fennikel- og anispreg.

Andre grønne urter som balsamblad og malurt (som vi kanskje ellers forbinder med absint) øker kompleksiteten ytterligere, og akevittens svale, myke og forfriskende munnfølelse kommer fra grønn kardemomme og Hellstrøm Sommers aller mest eksklusive ingrediens – svart indonesisk Lampong-pepper av ypperste klasse. Akevitten er ikke tilsatt sukker, men har en diskret og delikat sødmefølelse som kommer fra lakrisrot.
– Dette er rett og slett blank akevitt på et helt nytt nivå, konstaterer Eyvind Hellstrøm i samme pressemelding.

Den flotte flasken er illustrert av Bendik Kaltenborn og designet av Olssøn Barbieri.
Der fikk du masse fine ord og beskrivelser om årets sommerakevitt fra Hellstrøm. Jeg har smakt akevitten både bar og i diverse eksperimenter på kjøkkenbenken. Jeg vil først av alt tenke at dette er en nydelig akevitt å grave laks med. Den er ikke så tung som vintervariantene, og gravlaks kan man da spise hele året.

Les mer: Kjapp hjemmelaget gravlaks med potetblinis

Da ville jeg selvsagt ha servert akevitt (lett avkjølt) sammen med et deilig sommerfriskt øl.

Akevitt i cocktails er in og for et par uker siden deltok jeg på et slikt kurs i Arendal. Klikk her og les mer om de tre akevittdrinkene jeg lært å lage.

Selv om det anbefales å drikke Hellstrøms aquavitonic (akevitt og tonic) med agurk og tonic, heller jeg mer mot en eksotisk variant med lime, mynte og hylleblomsttonic. For meg er dette sommer i et glass!
Minner det om en gin og tonic? Det gjør faktisk det! Kanskje dette er drinken som gjør at du skifter mening om akevitt?

Slik lager du aquavitonic med Hellstrøm Sommer

4 cl Hellstrøm Sommer

15 cl hylleblomst-tonic fra Fever Tree (eller annen leverandør)

Masse isbiter

Limeskiver

Frisk mynte

Hell akevitt i glasset og tilsett isbiter og limeskive. Topp med tonic og pynt med mynte.

 

Forrige

Tropisk samosas

Roadtrip langs Sveriges riviera. Del 1: Varberg

Neste

Legg igjen en kommentar