Gulrøtter med karamellisert fløte og dukkah

Som lovet i går kommer nå altså oppskrift på den herlige retten jeg fikk servert i Malmø forrige helg. Retten er ovnsbakte gulrøtter med syltede polkabeter, karamellisert fløte og dukkah.

Malmø er en mulitkulturell by med stort fokus på grønnsaker. Her kommer min tolkning av retten jeg fikk servert på Far i Hatten i Malmø.

Les min guide til Malmø her.

Lørdag var jeg på Bondens Marked i Oslo og kjøpte noen aldeles herlige små gulrøtter hos Else fra Korsvold Gård. Hun står der og selger sine nydelige økogrønnsaker og det gjelder å hamstre slike sjeldne perler. Det gjør jeg og jeg vet akkurat hva jeg skal lage av dem også!

Jeg er gift med en mann som foretrekker protein fra fisk eller kjøtt. La oss være ærlige på det. Men Erik er en fin fyr som også gjerne prøver nye ting. Så da jeg sier til ham at han skal få en nydelig rett til lunsj som ikke inneholder kjøtt eller fisk, ja da gleder han seg til det. Og han nyter den. Han elsker den faktisk. Så hvis Erik kan, så kan du også. Jeg liker ikke å si hva andre skal gjøre, men jeg kan i alle fall gjøre mitt ved å legge ut denne oppskriften på en grønnsaksrett på en dag der mange velger å avstå fra kjøtt. Meatfree Monday er blitt et begrep. Kjøttfri mandag er begrepepet på norsk og mange synes det er en fin måte å spise lettere og mer bevisst. Jeg følger ikke kjøttfri mandag-opplegget, men kan like gjerne ta en kjøttfri tirsdag eller fredag. Ja, begge dager også. Bare råvarene er gode og retten spennende nok. Denne retten er en slik rett og nå får du oppskriften!

DSCF6404

Ovnsbakte gulrøtter med syltede polkabeter, kamamellisert fløte og dukkah

Små gulrøtter. Gjerne i forskjellige farger. Størrelsen kan variere noe for å få forskjellig tekstur til retten. Vask dem godt, og så stilken. Vend dem i littelitt olivenolje og dryss over litt salt og malt spisskummen. Legg dem på et ildfast fat og legg dem i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter eller til de er deilig myke. Ta ut gulrøttene og del de største på langs.

Karamellisert fløte: Hell en halv kremfløtekartong i en ildfast form. Jo tynnere lag med fløte jo fortere går prosessen, så sørg for ikke å ha for liten flate på formen. En god cm med fløte er bra. Sett formen i ovnen på varmluft på 220 grader. Etter ca 12 minutter tar du ut formen og rører i den med en slikkepott. Det skal ha tyknet betraktelig. Sett formen inn igjen i nye 12 minutter. Nå skal fløten være karamellfarget og tykk når du rører i den. Men det kommer helt an på formen du bruker, så sjekk nøye slik at fløten ikke skiller seg. Når du har fått en krem som smaker brunet smør er du i mål. Sett til side. Dette kan du gjøre ferdig dagen før.

Syltede polkabeter: Skjær supertyne skiver av polkabete med en mandolin eller osthøvel. Kok opp en lake bestående av 1/2 dl eplesidereddik, 1/2 dl vann, 1 laurbærblad, 3 ss sukker. Kjøl ned etter koking. Legg polkabeteskivenen i laken og la dette ligge en times tid før bruk.

Dukkah: En nøtteblanding med krydder som gir masse krønsj og smak til retten. Rist hasselnøtter i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Ta dem ut av ovnen og fjern noe av skallet ved å gni nøttene mellom håndflatene. Grohakk nøttene og bland dem med litt flaksalt, malt spisskummen og sesamfrø. Hell over 1 ts god olivenolje og bland.

Nå kan du legge opp retten. Hell litt god olivenolje over gulrøttene og strø dukkah over. Legg på siver av polkabeter og en god klatt karamellisert fløte på siden.

Nyt en lun grønnsakrett som metter!

Originalretten fra Far i Hatten i Malmø.
Originalretten fra Far i Hatten i Malmø.
Forrige

Smaken av Malmø

Luftige gulrotboller fra Danmarks nest eldste by

Neste

2 kommentarer om “Gulrøtter med karamellisert fløte og dukkah”

  1. Forsøkte den karamelliserte fløten til ymse grønnsaksrester som vi fant i kjøleskapet idag. Jordskokker, gulrot, rosenkål, grønnkål, beter, litt kinakål, epler i biter, løk, chili og hvitløk. Jeg tilsatte litt salt (i den ferdig karamelliserte fløten) og dette ble farlig godt. Mannen er allergisk mot hasselnøtter så det ble i stedet crunch i form av ristede peanøtter. (pluss grønnkålchipsen) Morsom og annerledes oppskrift!

    Svar

Legg igjen en kommentar